Minulta kysytään usein, kannattaako Facebookiin liittyä, vai olisiko tietoturvan vuoksi parempi pysyä poissa. Vastaan aina, että toki kannattaa liittyä.
Joissakin vastaus herättää kummastusta. Miten voin varoittaa ihmisiä tietosuojasta ja silti suositella Facebookia? Eivätkö ne ole ristiriidassa keskenään?
Sosiaalinen media on kuin initernet 15 vuotta sitten. Siitä ei tarvitse pitää, mutta on vähintäänkin syytä tietää mistä on kyse. Ainoa tapa oppia sosiaalista mediaa ja oivaltaa sen merkitys on käyttää sitä.
Facebookin suhteen ratkaisevaa on se, mitä palvelussa tekee. Ei kannata laittaa profiiliin arkaluontoisia tai henkilökohtaisia tietoja ja kuvitella, että ne näkyvät tosiaan vain kavereille. Aivan hyvin Facebookissa voi olla kuten keskustelupalstoillakin 'lurkerina', joka vain seuraa tapahtumia mutta ei itse osallistu niihin.
Facebook on vaarallinen vain, jos sitä käytetään väärin. Ne hyvät käyttötavat jokainen saa itse keksiä.
Tässä yksi malliksi: vuosi sitten otin ilmasta kuvan Turun lähellä näkyvästä erikoisesta talosta. Käydessäni eilen Turussa käytin pari tuntia aikaa talon etsimiseen. Turhaan. Edes ne turkulaiset, joilta asiaa kysyin, eivät tunnistaneet taloa kuvaukseni perusteella.
Turusta palattuani laitoin ilmakuvan Facebookiin ja kysyin, tunnistaako kukaan rakennusta. Jo parin tunnin kuluttua sain vastauksen: kyse oli tästä talosta.
Alkuviikolla muuan toimittaja soitti ja kysyi Facebookin aiheuttamasta nettiriippuvuudesta. Kysymyksessä oli periaatteellinen virhe: Facebook on yhtä vähän internetiä kuin ohjelmointi on tietokoneen käyttöä. Facebook käyttää nettiä vain tiedon siirtämiseen. Varsinainen juju on sosiaalisessa viestinnässä, ei netissä.
Facebookia voi käyttää tietokoneen lisäksi telkkarilla tai matkapuhelimella, jatkossa ehkä leivänpaahtimella tai jääkaapilla. Näiden päätelaitteiden käyttäjä ei tiedä, millä tekniikalla yhteys syntyy, eikä sillä ole väliäkään. Tv-ruudulla tai älypuhelimessa toimiva Facebook ei edes muistuta perinteistä www-sovellusta.
3 kommenttia:
Hirvensalossahan tuo talo on. Kumma, on siitä niin paljon ollut juttua paikallisessa mediassa, että luulisi useimpien turkulaisten tuon tietävän.
Onneksi P2P teknologiat tarjoavat Facebookille kohta vaihtoehtoja.
http://riknik.weebly.com/1/post/2010/06/peerbook-p2p-social-network.html
Ehkä Facebookia tulee joskus vielä kokeiltua. Tähän saakka se on ollut kuin punainen vaate härälle. Ja ihan ansiosta kaikenlaisten mokien suhteen tietoturvassa.
Varsinkin kun toiminnan perustaja Zuckerberg on täys herra ja hidalgo koko touhussa. Liian suuri valta ei ole kenellekään hyväksi. Silloinhan yhden ihmisen mieltymykset voi kostautua suurelle joukolle. Tästä varmaan suuri osa lärvikirjan ongelmista johtuukin. Mokat noissa tietoturvaongelmissa on vain kokeiluja kepillä jään kestosta ja kuinka paljon FB pystyy sitä myöden myymään asiakkaidensa tietoja ulos.
Lähetä kommentti