Yhdysvallat on pitkään halunnut sopimusta, jonka turvin se pääsisi näkemään eurooppalaisten pankkien kautta kulkevan rahaliikenteen tiedot. Aluksi mitään sopimusta ei edes ollut - USA luki pankkien välisen SWIFT-verkon tietoja omin luvin. Tavoitteena oli jäljittää terroristien rahavirtoja ja siinä yhteydessä tarkoitus pyhitti keinot.
Kun asia paljastui, siitä nousi EU:n sisällä kohu. Maailmanlaajuisen SWIFT-verkon kotipaikka oli Belgiassa ja amerikkalaisten harjoittama seuranta oli selkeästi EU:n tietosuojalakien vastaista. Vasta tämän jälkeen amerikkalaiset alkoivat neuvotella sopimusta EU:n kanssa.
Nyt EU-parlamentin kansalaisvapauksien valiokunta (huh, mikä nimi!) on näyttänyt vihreää valoa sopimusluonnokselle, joka antaa Yhdysvalloille virallisen urkintaoikeuden sähköisiin rahansiirtoihin. Perusteluna on tietenkin terrorismin torjunta. Tietosuoja pyritään varmistamaan sillä, että EU valvoo tietojen luovuttamista ja kansalainen voi valittaa yhdysvaltalaiseen oikeusistuimeen, mikäli katsoo tietojaan käytetyn väärin.
Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella on vaikea ymmärtää, miten valiokunta on saatu myöntymään sopimuksen kannalle. Tietojen luovutus olisi jatkossakin yksisuuntaista: EU luovuttaa mitä pyydetään, USA ei luovuta mitään omista kansalaisistaan. Valitusmahdollisuus amerikkalaiseen tuomioistuimeen kuulostaa lähinnä vitsiltä, ainakin jos on katsellut tv-sarjoista miten asiat siellä hoidetaan. Miten kansalainen voisi edes tietää, että hänen tietojaan on urkittu väärin perustein?
Jos joku tietää aiheesta enemmän, kertokaa minullekin. Jos tunnette MEPpejä, kysykää heiltä. Julkisten tietojen valossa asia vaikuttaa ihan pöhköltä.
Vielä yksi uhkakuva: julkisuudessa on puhuttu vain yksittäisistä kansalaisista, mutta rahansiirtojen seuranta kattaisi myös yritykset. Kun muistaa, miten paljon teollisuusvakoilu kiinnostaa kansallisia tiedustelupalveluita, voi vain kuvitella amerikkalaisten tyytyväisyyden. Jatkossa ne pääsevät (taas) seuraamaan, miten eurooppalaisten yritysten sisäiset rahavirrat kulkevat maiden ja osastojen välillä. Tiedoista voi tehdä mielenkiintoisia johtopäätöksiä vaikkapa tuotekehityksen painopistealueista, läpimurroista ja vastoinkäymisistä. Tai tarkistaa, millaista palkkaa yrityksen johtohenkilöille maksetaan. Kuka heistä olisi ostettavissa tai lahjottavissa? Kenellä on hämäräbisneksiä, joita voisi käyttää painostukseen?
Kun käteinen on poistunut käytöstä, jokainen ostotapahtuma jättää elektronisen jäljen. Ihmisen elämä on luettavissa hänen rahankäytöstään.
Ja tämän elämän EU on nyt avaamassa amerikkalaisille oikein luvan kanssa. Miksi ihmeessä?
4 kommenttia:
Kaiketi jenkkejä on alkanut potuttamaan, kun esim. teknologiaa on vuotanut jenkeistä sellaiseen maahan, mitä ei aivan heti uskoisi tämän päivän teknologian suureksi maaksi - sitten 1940-luvun loppukahinan lähi-idässä.
Mutta kun jenkkien asekenraalitkin ovat lähinnä talousmiehiä (muuttaneet kuka mistäkin maasta USA:han), niin toki USAn armeijan ylintä johtoa kiinnostaa, että mitä maassa tapahtuu.
SVA:n tehtävälistalla on myös iskeä Europolia ja Interpolia vastaan.
Vapaus ja isänmaa tai kuolema!
Kait EU sentää asetti ehdoksi, että EU saa vastavuoroisesti Yhdysvaltojen kansalaisten pankkitilitiedot?
Kuka/ mikä valvoo tämän toteuttamista, laillisuutta ja kuinka siitä raportoidaan EU:lle?
Mitenköhän tämä suhtautuu kansalliseen lainsäädäntöön ja päätösvaltaan? Tämä olisi ollut asia, mikä tulsi ratifioida jokaisessa EU -maassa erikseen.
Aivan sama juttu henkilötietojen luovutuksessa lentomatkoja varten, vastavuoroisia tulee olla. Viisumi Usan kansalaisille EU:n tullessaan (vai onko jo?).
Bildenbergiläinen looshi sai taas tahtonsa läpi.
Meidän rahoilla ja tiedoilla, meitä hyödyntäen varallisuuden uusjako jatkuu.
Olemme maaorjia edelleen/ jälleen.
Lähetä kommentti