keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Mikä on hassuinta Suomessa?

Suomessa on varmasti ulkomaalaisten mielestä monia hassuja asioita, mutta tämä on ylitse muiden: viikonloppuna näytettiin taas kerran uusintana Suomen ja Ruotsin välinen jääkiekko-ottelu 15 vuoden takaa.

Vanha kiekko-ottelu jo toisen kerran uusintana. Ällistyttävää. Huvittavaa. Hassua.

En taaskaan jaksanut katsoa itse ottelua, mutta laitoin sen levylle. Yli kuuden gigatavun edestä suomalaista kulttuurihistoriaa.

Mikä tässä ottelussa on niin ihmeellistä? Mitä kertoo kansan itsetunnosta se, että pönkitystä pitää hakea 15 vuotta vanhasta jääkiekkomatsista? Olisiko Suomen aika katsoa eteenpäin eikä taaksepäin?

Sen verran vilkaisin tallennetta, että ainakin kuvanlaatu on 15 vuodessa parantunut huimasti. Vaikka kyse oli Ylen alkuperäisestä nauhasta, sen ajan tallennustekniikka oli vielä puutteellista. Kuva oli tietenkin kapeaa 4:3 suhdetta ja kuvan päälle lisätyt tekstit isoja ja kömpelöitä. Eikä siitä ole hei kuin 15 vuotta!

8 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

No, tuleehan Eurosportiltakin joskus 70-luvun tennisotteluja.

Ehkä tämä kuitenkin kielii siitä että Ylellä on liikaa kanavia ja ohjelma-aikaa täytettäväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Näytetänhän Tuntematon sotilaskin joka itsenäisyyspäivä. Kansallistunto nousee, kun pojat laittaa kypärän päähän ja lyö naapuria. Katsomon puolella voidaan taas laittaa lippis päähän ja öristä, että "olinhan siellä (torilla) minäkin".

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hei, tämä olikin hyvä rinnastus. MM-ottelu 95 == Uusi tuntematon.

Samuli kirjoitti...

Eurosportilta on tullut / tulee myös klassikko-otteluita jalkapallosta.

Kertooko tämä tosiaan jotain Suomesta ja vieläpä ulkomaalaisille?

Ehkä naurettavuuden sijaan jotain sellaista, että suomalaiset osaavat arvostaa omaa urheilukulttuuriaan?

Epäilemättä asiassa on mukana myös uusi tuntematon -puolensa, mutta tässä esitetään asia liian mustavalkoisesti. Kyynisten kolumnien perusasetelma tunkee nyt pahasti avarakatseisuuden tontille.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaista urheilukulttuuria? :D

Kuinkahan moni oikeasti ymmärtää että jääkiekon "mm-kisoissa" pelataan b-miehistöillä, eli parhaat pelaajat eivät ole edes mukana? Ei Suomi ole urheilukansaa.

Selittäisitkö Samuli miten tuo jalkapallon klassikko-otteluiden näyttäminen on sama asia kuin 15 vuotta vanhalla höntsävoitolla kansallisen itsetunnon kohottaminen?

Olihan Tuntematon sotilas kirjakin sotaa kritisoiva, mutta jotenkin siitä elokuvasta on saatu jokavuotisen sotaa ihannoivan päivän kohokohta...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tarkoitus ei ollut loukata urheilufanien tunteita, mutta ulkomaalaisen katsojan silmin vanhan kiekko-ottelun näyttäminen yhä uudelleen *on* aika hassua. Etenkin kun kyseinen ottelu ei ollut edes hyvä (sanoi Hesari viime viikolla ja tämän aamun Ylen Kiekuu-ohjelmassa Juha Blomberg, itse en osaisi arvostella). Suomi sattui vain voittamaan sen (ja eikös valmentajakin ollut silloin ruotsalainen?).

Eri asia jos näytettäisiin useita legendaarisia pelejä, joissa olisi oikeasti pelattu hyvin. Milloin näemme MM-loppuottelut vuosilta 1996, 1997, 1998, 1999 tai 2000?

Mutta vertaus Tuntemattomaan on aika hauska.

Poropoliisi kirjoitti...

Kirja "Murheilua - Suomen sinivalkoiset kyyneleet" tarjoaa varsin poikkeavan (ja hauskan) kuvan kotimaiseen urheiluhistoriaan ja sen kohelluksiin.

Kannattaa tutustua, mikäli kotimaisen urheilun/urheilijoiden ylistäminen ärsyttää.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/jaritervo/hiihin-lujjaa

Tervolta asiaa

Website Security Test