"Me tiedettiin tää jo talvella: Lex Nokiaa tullaan käyttämään piraattien jahtaamiseen". Netissä riittää kommentoijia, joiden mielestä Lex Nokian todellinen tarkoitus on nyt paljastunut. Ja kuten eräästä uutispalvelusta lainaamani otsikko kertoo, Lex Nokia on helppo kytkeä opetusministeriön työryhmän tuoreeseen raporttiin. Siinä ehdotetaan piraateille lähetettävää varoitusta, joka vaatisi yhteistyötä teleoperaattoreilta, mutta ei sotkisi poliisia lainkaan asiaan.
Eipäs nyt innostuta. "Lex Nokia" on oikealta nimeltään sähköisen viestinnän tietosuojalaki. Jos piraatteja halutaan tunnistaa ja heille lähettää varoituksia, juuri tätä lakia joudutaan muuttamaan. Talvella kohua herättäneet lakimuutokset eivät tällaista varoitusta mahdollista, muutoinhan toiminta olisi jo aloitettu.
Itse asiassa jo vuonna 2006 voimaan tullut tekijänoikeuslaki viittaa 60. pykälässä silloin voimassa olleeseen sähköisen viestinnän tietosuojalakiin. Näiden kahden lain välillä on yhteys, mikä onkin hyvin luonnollista.
Työryhmän raportissa esitetään menettelyä, jossa tekijänoikeusjärjestö voisi lähettää p2p-lataajalle varoituksen. Tätä varten sen pitäisi saada ip-osoitteen käyttäjän yhteystiedot operaattorilta. Sitä nykyinen sähköisen viestinnän tietosuojalaki ei mahdollista.
Netissä on spekuloitu, että ilmoitus tulisi suoraan lataajan ruudulle, mutta tällainen on teknisesti mahdotonta. Ainoa keino olisi lähettää varoitus sähköpostilla tai kirjeitse kotiin. Varoituksen merkitys olisi lähinnä psykologinen: oikeudenhaltijat uskovat, että lataus loppuisi, kun henkilö saisi tietää olevansa tarkkailun kohteena. Seuraava posti saattaisi olla vahingonkorvausvaatimus, jollaisia tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus lähettää jo nyt musiikin luvattomille levittäjille.
Ehdotukseen ei sisälly sanktioita, kuten yhteyden katkaisemista tai nykyistä ankarampia rangaistuksia. Kyse olisi todellakin vain psykologiasta.
Olisiko sillä vaikutusta? Jos ilmoitus menisi alaikäisen käyttäjän vanhemmille ja siinä olisi selvä uhkaus korvausvaatimuksista, sillä saattaisi olla vaikutusta. Vähänkin vanhemmat ja kokeneemmat lataajat ovat kyllä perillä toiminnan lainvastaisuudesta ja kiinnijäämisen riskistä. Heitä varoitukseet tuskin liikuttaisivat.
Työryhmän ehdotus aiheuttaa varmasti keskustelua. Se lienee koko homman tarkoituskin -- ainakin tässä vaiheessa. Mutta unohdetaan jo se Lex Nokia -- nimi tuli työpaikan sähköpostin valvonnasta, eikä Nokia liity mitenkään piraattien jahtaamiseen!
7 kommenttia:
"Mutta unohdetaan jo se Lex Nokia -- nimi tuli työpaikan sähköpostin valvonnasta, eikä Nokia liity mitenkään piraattien jahtaamiseen!"
Eikä tule vaan siitä, että Nokia lahjoi tai siis lobbasi tuon läpi. Eihän tolla ole mitään tekemistä työpaikan sähköpostin kanssa. Jos olisi, niin silloin tuo laki olisi ollut osa jotain työlainsäädäntöä.
Työryhmän ehdotus on aivan loistava; Orwell-kiihkoilijat ovat vain taas halunneet ymmärtää sen väärin.
Järvisen harhaanjohtava referointi ei tosin auta:
"Työryhmän raportissa esitetään menettelyä, jossa tekijänoikeusjärjestö voisi lähettää p2p-lataajalle varoituksen. Tätä varten sen pitäisi saada ip-osoitteen käyttäjän yhteystiedot operaattorilta."
Ip-osoitetta ja kellonaikaa vastaavan katuosoitteen saaminen on ja tulee olemaan viranomaisten yksinoikeus. Tekijänoikeuden haltija ei maantieteellistä sijaintia saa tietoonsa ehdotetussa ilmoitusmenettelyssä.
Kun tällä foorumilla nämä waretuskeskustelut tuppaa räjähtämään käsiin niin kerrataan vielä työryhmän ehdotuksen käyttötapaus:
1. Tekijäntoikueksia valvovan tahon edustaja liittyy julkiseen vertaisverkkoon esimerkiksi lataamalla Pirate Baystä torrent-tiedoston ja avaamalla sen torrent-protokollaa tukevassa ilmaisessa asiakasohjelmassa alkaa ladata (oman)tekijänoikeuden alaista materiaalia, esimerkiksi mp3-tiedostoa.
2. Asiakasohjelman käyttöliittymästä hän voi kätevästi kerätä listan niistä ip-osoitteista, joista edellä mainittuun tiedostoon liittyvää dataa näyttää saapuvan. Tämä ip-osoiten on todennäköisesti myös samaista dataa lähettävän käyttäjän operaattorilta saama ip-osoite.
3. Nyt tekijänoikeuksien valvoja voi lähettää peraattorille tämän "todistusaineistonsa", joka sisältää ainakin ip-osoitten ja siihen liittyvän kellonajan (jolloin ko. osoitetta on laittomasti käytetty).
4. Operaattori etsii saamiensa tietojen pohjalta ip-osoitetta vastaavan katuosoitteen tietokannasta, jota sen on jo nykyisen lain mukaan pidettävä yllä.
5.Operaattori lähettää määrämuotoisen ilmoituksen asiakkaalle tekijänoikeuden valvojalta saaman aineisto liitteenä.
6. Elämä jatkuu normaalisti kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Tämä keino on tietenkin tehoton jos oma ip-osoite on onnistuttu häivyttämään tai warettaja käyttää surutta naapurin wlania.
Tällaisissa tapauksissa varoitus menee tietenkin väärään lokeroon, mutta onhan tietämättään ware-proxya ylläpitävän käyttäjän edun mukaista, että tämä saa siitä ilmoituksen ja voi reagoida väärinkäyttöön ennen mahdollista poliisitutkitaa.
>Ip-osoitetta ja kellonaikaa vastaavan
>katuosoitteen saaminen on ja tulee
>olemaan viranomaisten yksinoikeus.
Ei pidä paikkaansa. Tutustupa tarkemmin vuodelta 2006 olevaan tekijänoikeuslakiin.
">Ip-osoitetta ja kellonaikaa vastaavan
>katuosoitteen saaminen on ja tulee
>olemaan viranomaisten yksinoikeus.
Ei pidä paikkaansa. Tutustupa tarkemmin vuodelta 2006 olevaan tekijänoikeuslakiin."
Siis mitä tuossa yritin sanoa oli se, ettei yksityiset henkilöt tai yritykset voi noin vain vaatia osoitetietoja suoraan operaattorilta, vaan siihen on saatava oikeuden päätös.
Tekijänoikeuden haltijan on tietenkin oltava asiassa omatoiminen koska poliisi ei rupea näitä asioita spontaanisti tutkimaan.
Uudessa ehdotuksessa ei oikeuden päätöstä tarvita, koska osoitetietoja ei luovuteta.
>Siis mitä tuossa yritin sanoa oli se,
>ettei yksityiset henkilöt tai yritykset
>voi noin vain vaatia osoitetietoja
>suoraan operaattorilta, vaan siihen on
>saatava oikeuden päätös.
Totta. Työryhmä ehdottaa sähköisen viestinnän tietosuojalakiin 11 a-pykälää, jonka alku menisi näin:
11 a § Käsittely tekijänoikeuden loukkaamista koskevan ilmoituksen välittämiseksi
Teleyrityksellä on velvollisuus välittää tekijänoikeuden loukkaamista koskeva ilmoitus tilaajalle,
jos tekijänoikeuslaissa (404/1961) tarkoitettu tekijä tai hänen edustajansa saattaa todennäköiseksi,
että teleyrityksen tarjoamasta liittymästä saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella
suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Teleyrityksellä on oikeus käsitellä tunnistamistietoja
siinä määrin kuin se on tarpeen ilmoituksen välittämiseksi. Ilmoitus on välitettävä tilaajalle
viipymättä.
On helppo arvata, etteivät teleoperaattorit ole kovin ilahtuneita uudesta roolistaan, jossa heidän pitäisi lähettää varoituskirjeitä omille, maksaville asiakkailleen.
Alkuperäisen postauksen varsinainen pointti oli se, ettei talvella kohutulla lakimuutoksella ollut suoraa yhteyttä piraattien jahtaamiseen. Muutoinhan nyt ehdotettua uutta pykälää ei tarvittaisi, vaan homma olisi toteutettu saman tien.
"On helppo arvata, etteivät teleoperaattorit ole kovin ilahtuneita uudesta roolistaan, jossa heidän pitäisi lähettää varoituskirjeitä omille, maksaville asiakkailleen."
Näkisin asian juuri päinvastoin: Operaattorithan voivat ohjata asiakkaidensa vihan suoraan lainsäätäjälle, nämä kun toimivat vain lain velvoittamalla tavalla. Asiakkaille voidaan lisäksi perustella helposti, että "Ei se vaihtamalla parane".
Toisaalta ilmoitusmenettelyllä olisi waretusta vähentävä vaikutus, mikä puolestaan leikkaisi operaattorien kustannuksia. Raskaimmin warettavat asiakkaat lienevät operaattorin kannalta jopa tappiollisia.
"Raskaimmin warettavat asiakkaat lienevät operaattorin kannalta jopa tappiollisia."
Totta, tämä on hyvä pointti. Laajakaistayhteyksien hinnat on laskettu keskimääräisen käytön mukaan. Ahkerimmat piraatit tulevat operaattoreille kalliiksi.
Toisaalta TTVK pyrkii paljastamaan kaikenkokoisia lataajia, eikä mitenkään keskity suurimpiin, koska näin maksimoidaan pelotevaikutus. Siten operaattori voisi joutua varoittamaan niitäkin, jotka ovat ladanneet vain muutamia tiedostoja.
Lähetä kommentti