lauantai 28. maaliskuuta 2009

Piilotettuja tiedostoja asennusrompulla

Ostin usb-porttiin kytkettävän sim-kortinlukijan, jonka mukana tuli asennusromppu ajureita ja sovellusta varten. Koneessa ei ollut sisäistä cd-asemaa, vaan asema oli itsekin usb-liitäntään kytkettävä kelkaton Samsungin malli (erinomainen peli muuten - lukee sellaisiakin naarmuuntuneita levyjä, jotka eivät muille asemille kelpaa).

Kelkattomassa asemassa voi käyttää vain tavanomaisia 12 sentin levyjä. Asennuslevy oli kuitenkin pienempää 8 sentin mallia. Varsinkin miniläppärien käyttäjä törmää ongelmaan toistuvasti. Paketin koon ja kustannusten säästämiseksi monet ajurit toimitetaan nykyisin pienillä levyillä, jotka kelpaavat vain kelkallisiin asemiin. Lisäharmeja koituu siitä, että ajurirompun päällä lukee standardi teksti DRIVER. Ilmeisesti ne tulevat kaikki samasta kiinalaisesta monistamosta. Levyn etiketti on violetti eikä siitä käy mitenkään ilmi, mihin laitteeseen levy liittyy. Sekaannuksen vaara on siis ilmeinen.

Asennusongelma on helppo kiertää, jos käytössä on toinen, tavallisella asemalla varustettu kone. Cd-levyn tiedostot kopioidaan usb-tikulle ja asennus miniläppäriin tehdään tikulta ikään kuin se olisi cd-asema. Yleensä tämä toimii ongelmitta. Mutta ei nyt. Asennus pysähtyi virheilmoitukseen: missing Interop.Microsoft.Office.Core.DLL. Sen sai ladattua netistä, mutta asennus pysähtyi uudelleen: missing office.dll.

Lopulta selvisi, mistä kenkä puristi. Alkuperäisen rompun päähakemistossa oli viisi piilotettua dll-tiedostoa. Piilottamisen vuoksi ne eivät kopioituneet usb-tikulle. En ihan äkkiä keksi, mitä järkeä on määritellä asennusrompun dll-tiedostoja piilotetuksi, mutta näin kiinalaiset olivat suuressa viisaudessaan päättäneet.

Miten kopioida piilotetut tiedostot rompulta tikulle? Vanhasta tottumuksesta käytän kopiointiin komentotulkkia enkä graafista käyttöliittymää. Komennot ovat nopeampia kirjoittaa kuin tiedostojen merkintä ja raahaus hiirellä ikkunasta toiseen. Yleensä olen poistanut ensin piilotiedostojen määreen (ATTRIB -h tiedosto.abc), kopioinut tai siirtänyt tiedoston, ja palauttanut määreen ennalleen. Rompulle poltettujen tiedostojen määreitä ei kuitenkaan voi muuttaa. Onneksi XCOPY:ssä on /H-valitsin, joka kopioi myös piilo- ja järjestelmätiedostot. Sain tiedostot kopioitua kirjoittamalla XCOPY *.DLL F: /H.

Graafisen käyttöliittymän puolelta olisi pitänyt ensin valita piilotiedostot näkyviksi (Vistassa Organize Folder and Search Options View ja sitten täppä kohtaan Show hidden files and folders). Sen jälkeen tiedostot näkyvät ja ne voi kopioida normaalisti.

Olisi kiinnostavaa kuulla, millä muilla rompuilla on piilotettuja dll-tiedostoja, ja mikä mahtaa olla syy niiden käyttöön.

1 kommentti:

Petrik Salovaara kirjoitti...

Minä käytän xcopyn tilalla huomattavasti kehittyneempää robocopyä, eikä ole koskaan ollut mitään ongelmia. Robocopy tulee mm. Windows Server 2003 Resource Tool Kitin mukana, jonka voi ladata microsoftin sivuilta ilmeiseksi. Suosittelen.