maanantai 2. helmikuuta 2009

Déja-vu: digiboksien ongelmat

Tämän olen kokenut joskus ennenkin: YLE lykkää lähetystekniikan uudistamista, koska katsojien digiboksit eivät toimi kuten pitäisi.

Tällä kertaa kyse ei ole tekstityksestä vaan tilaäänestä. Jo vuosi sitten Yleisradion edustaja kertoi eräässä tilaisuudessa, että Yle ottaisi "aivan lähiviikkoina" käyttöön tilaäänen. Kyse on elokuvissa käytettävästä kuusikanavaisesta (5.1) äänijärjestelmästä, jossa ääni ympäröi katsojan joka puolelta. Elokuvien ohella surround-ääni elävöittää myös konserttiesityksiä.

H-hetken piti olla viime lauantaina. Olin ajastanut molemmat tietokoneeni tallentamaan Euroviisujen Suomen-karsinnan, mutta kun pääsin lähetyksen jo alettua kotiin pettymys oli suuri: toisella raidalla perinteinen stereoääni, toisella raidalla ei mitään. Netistä luin, että Yle oli viime hetkillä perunut tilaäänen käytön teknisten syiden vuoksi.

Jokseenkin kömpelöä toimintaa Ylen puolelta, että tilaääntä harjoitellaan ja valmistellaan talon sisällä ainakin vuoden ajan, eikä se sitten toimikaan kun pitäisi. Nyt tilaääneen siirtyminen on peruttu epämääräiseksi ajaksi.

Tilaääni ei tietenkään ole yhtä merkittävä asia kuin tekstitys, joten sen peruminen ei maailmaa kaada. Tilaääneen siirtyminen oli kuitenkin yksi niistä lupauksista, joilla digitalisointia perusteltiin. Ja kun digi-tv:n kuvanlaatu nyt kerran on mitä on (varsinkin halvemmissa lcd-telkkareissa ihan puuroa), tilaääni olisi merkittävä parannus. Sen kuuleminen edellyttää kotiteatterilaitteistoa, mutta sellainen on jo neljänneksellä Suomen kotitalouksista.

Mikä siis meni pieleen? Ilmeisesti kaikki digiboksit eivät osanneet valita ääniraitaa oikein. Ne joko kytkeytyivät 5.1-ääniraidalle, vaikka tarvittavaa dekooderia ei ollut, tai ne eivät osanneet downmiksausta kuudesta kahteen kanavaan tavallisia televisiokatsojia varten.

Asia onkin hieman hankala. Tähän asti rinnakkaiset ääniraidat ovat olleet eri kielisiä (suomi, ruotsi), joista katsojan (ja boksin) on ollut helppo valita, mitä kuunnellaan. Juuri tästä syystä näkövammaisille tarkoitettu puhetekstitys laitettiin mukamas hollanninkieliseksi, jotta valinta ei sekoittaisi sen paremmin katsojia kuin laitteitakaan.

Sinänsä asiassa ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Tilaääntä on lähetetty elokuvakanavilla jo vuosia. Boksien pitäisi kyllä osata sen käsittely. Vaan eivät näköjään osaa, sillä eräät mallit pitävät tilaääniraitaa parempana kuin stereoääntä ja vaihtavat siihen automaattisesti. Ellei laitteessa itsessään ole dekooderia ja downmiksausta, ääni mykistyy.

Ylen edustaja sanoikin, että katsojien on ehkä päivitettävä boksejaan. Kaikissa laitteissa ei taida olla edes tilaäänen ulostuloa, joten sitä haluavien on vaihdettava laitteensa. Miten tämä kuulostaakin niin tutulta?

Mutta myös Ylen on syytä katsoa peiliin. Tilaäänen tuloon varauduttiin talossa ainakin vuoden ajan, joten boksiongelmien ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä. Miksei tilaääntä kokeiltu varovasti virityskuvan (sitähän ne ruudussa pyörivät maantietokilpailut ja teksti-tv-näytöt ovat) aikana? Miksi uusi tekniikka piti ottaa käyttöön juuri Euroviisujen Suomen loppukilpailun yhteydessä? Miksei katsojia ohjeistettu säätämään boksiaan ja kokeilemaan asiaa etukäteen?

Kaikesta päätellen tilaäänen lähetys ei onnistunut Yleltä lauantaina ollenkaan, sillä nekin laitteet, jotka olisivat toistaneet sen oikein, pysyivät lauantai-iltana mykkinä. Eli turha syyttää pelkkiä vastaanottimia kun vika oli lähettäjässä.

Eikö Ylen tekniikka ole oppinut mitään aiemmista digiongelmista?

Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, Ylessä tapahtunut inhimillinen erehdys sotki vielä äänestysnumeroitakin.

Ei ollut hyvä viikonloppu, ei. Tästä on helppo parantaa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tilaäänen lähettää erikielisenä, niin vaihtaako osa bokseista silti tilaääneen, vaikka esim kieli suomi olisi valittuna?

Ellei vaihda, ei luulisi olevan mitään ongelmaa ottaa tilaääni heti käyttöön jollain uudella kieliasetuksella.

Ja vaikka osa vaihtaisikin aina tilaääneen, lienee se niin harvainainen tilanne, että olisi ehkä syytäkin päivittää boksi. Tai ainakin opetella manuaalisesti valitsemaan sopiva ääniraita. Sikäli mikäli Yle onnistuu lähettämään kaikki tarvittavat ääniraidat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuo riippuu boksista. Osa bokseista preferoi kieltä, osa äänen tekniikkaa eli valitsee automaattisesti samankielisistä "paremman" (tilaäänen eikä stereota). Joissakin voi valita, kumpaa preferoidaan.

Valittavaa ja mahdollisuuksia on tosiaan paljon, vaikka sinänsä kyse on yksinkertaisesta asiasta. Eikä valinnalla pitäisi olla edes merkitystä, mikäli boksin downmix toimii oikein. Viime kädessä syyttävä sormi osoittaa taas sinne kaukoidän valmistajiin.

Eihän dvd-levyjä katseltaessakaan äänet jää kuulumatta, koska soitin itse kutistaa 5.1-kanavaisen tilaäänen kahteen kanavaan stereolähtöä tai scart-johtoa varten. Jos taas soitin on kiinni av-vahvistimessa ja ääni kulkee digitaalisena (spdif tai optinen liitäntä) ja levy onkin pelkkää stereota (siis kaksi äänikanavaa, voi olla ProLogic-koodaus mukana), vahvistin toistaa tämänkin ongelmitta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Petteri,
Olen yrittänyt saada sekä Ylestä että Digitasta tietoa, mitä tuon tilaääniasian suhteen ollaan tekemässä. Ja millä aikataululla.

Mitään tietoa en ole saanut. Joko ovat ihan pallo hukassa tai eivät osaa tiedotuksen perusasioitakaan.
Saatko sinä kenties paremmilla kontakteillasi jotain selville?

Anonyymi kirjoitti...

Näin vuosien asian eestaas vatkaamisen jälkeen sanottiin: "Johtoporras on tehnyt valitettavan päätöksen, eli monikanava-ääntä ei ole
tulossa SD-kanaville."

Ja miksi?

"Ei muuta perustelua kuin että näin saadaan HD kanavalle lisää vetovoimaa
kun se on ainoa kanava jossa monikanavaääni."

Eikä julkisuuteen _tietenkään_ kerrota mitään.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Missä näin on sanottu? Ja kuka?

Anonyymi kirjoitti...

Tekniikka sanoi ja toimitusjohtaja vahvisti perumisen. Vedoten tosin ylitsepääsemättömiin teknisiin ongelmiin > vastaanottimiin.

Asiantuntijan kertomus tapahtuneesta tiivistettynä:
"lähetykseen meni stereoäänen tilalla pelkkää hiljaisuutta,"
Ja:
"vastaanottimissa näkyi vielä hetken valittavissa Dolby-signaali, vaikka ääntä ei enää ajettu kyseiselle signaalireitille"
Eli niitä halpojakaan bokseja on turha syyttää 'mykistymisestä', ne vaan toisti lähetettyä hiljaisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pari antenniverkon tallennetta:

http://sdrv.ms/YfdtFM
http://sdrv.ms/VB6jIm

Ja keskustelua kaapeliverkossa tapahtuneesta, vaikkei ylen mukaan niissä ongelmia ole.
http://yhteiso.elisa.fi/t5/Yleinen-keskustelu/YLE-n-5-1-%C3%A4%C3%A4net/td-p/73023

Eikö ole aika erikoista, että "vika" ja oire on täsmälleen samat täysin eri tyypin laitteissa? YLE ryssi ja kusettaa eikä niille edes lakiin kirjoitettu VIRHEVASTUU merkitse mitään.

Mainitsetko asiasta seuraavan kerran, kun olet yhteyksissä yleisradioon.