torstai 12. helmikuuta 2009

Anteeksi, missä on Tapiolan urheiluopisto?

Lähdin aamulla kuvaamaan espoolaisten abien penkkariajelua. Netistä selvisi, että Espoon penkkariajelujen lähtöpiste on Tapiolan urheiluopiston pysäköintialueella. Varmistin asian vielä useammalta nettisivulta.

Hetkinen... Tapiolan urheiluopisto? Missä ihmeessä sellainen on? Vaikka asuin Tapiolassa yhdeksän vuoden ajan, en muista koskaan kuulleeni urheiluopistosta.

Kyse olikin Tapiolan urheilupuistosta. Joku oli kirjoittanut nimen väärin ja virheellinen tieto oli kopioitu sellaisenaan useammankin verkkolehden sivulle. Todennäköisesti alkuperäisenä lähteenä oli ollut Espoon kaupungin uutissivu.

Ajatusvirheitä sattuu. Se, että useat toimitetut verkkolehdet kopioivat ja julkaisevat virheellisen nimen sellaisenaan, kertoo kuitenkin surullista kieltä tämän päivän toimitustyön tasosta. Kiire pakottaa käyttämään copy-pastea faktojen tarkistamisen ja oman ajattelun sijaan.

Vastuu on verkkolehdissäkin siirtynyt kuulijalle ja lukijalle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se, että useat toimitetut verkkolehdet kopioivat ja julkaisevat virheellisen nimen sellaisenaan, kertoo kuitenkin surullista kieltä tämän päivän toimitustyön tasosta. Kiire pakottaa käyttämään copy-pastea faktojen tarkistamisen ja oman ajattelun sijaan.

Tästä näkee surullisia esimerkkejä vähän liiankin usein. Lähiaikojen karmein esimerkki tästä lienee se, kun REM-kitaristi Peter Buckin kitara varastettiin Helsingissä keikan jälkeen. REMin nettisivuilla asia uutisoitiin näin:

Peter Buck's Signature Rickenbacker Guitar Stolen

"Signature guitar" on hieman haastava suomennettava, mutta lähinnä se tarkoittaa ykköskitaraa, tai luottokitaraa tai erityisen rakasta kitaraa. Joku oli sitten typeryyksissään suomentanut tuon niin, että se tarkoittaakin sitä, että Peter Buck olisi vetäissyt nimmarinsa kitaraan. Voi sitä myötähäpeän määrää, kun tämä käännösvirhe lähti leviämään suomalaisissa uutisvälineissä:

MTV3:
R.E.M:n kotisivuilla kerrotaan, että Peter Buckin signeeraama Rickenbacker-merkkinen kitara pöllittiin konserttilavalta.

Iltalehti:
R.E.M on etsintäkuuluttanut kadonneen kitaran. Kyseessä on kitaristi Peter Buckin itsensä signeeraama Rickenbacker-merkkinen kitara

Aamulehti:
Yhtyeen mukaan kitaran omistajan, kitaristi Peter Buckin signeeraama Rickenbacker-merkkinen kitara varastettiin heti Helsingissä soitetun konsertin jälkeen konserttilavalta.

Iltasanomat:
Kitaristi Peter Buck on käyttänyt Rickenbacker-kitaraansa niin studioissa kuin livekeikoilla vuodesta 1982 lähtien. Hän on myös signeerannut silmäteränsä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep - tätä näkee koko ajan. Lehdet kopioivat uutisia toisiltaan, jolloin virhe leviää kuin virus tietokoneverkossa :-)

Enpä olisi itsekään osannut kääntää signature guitar -termiä oikein.

Tämä käännösvirhe kalpenee kuitenkin Hesarin viime syksyisen virheen kanssa: muotikriitikko Richard Blackwellin kuolinuutisessa sanottiin kuningatar Elisabetin muuttuneen "hänen transvestiitikseen". Seuraavana päivänä julkaistiin oikaistu käännös: "hänen irvikuvakseen".