maanantai 21. heinäkuuta 2008

No nyt näkyy HD antennista!

Antenniliikkeen mies kävi aamulla tarkistamassa talon katolla olevan antennin. Talo on Espoossa, mutta Latokasken mastoon ei ole näköyhteyttä, joten signaalivoimakkuuden kanssa on aina ollut ongelmia. Antennivahvistimen säädön jälkeen 198,5 MHz:n taajuus alkoi näkyä ja vihdoin se tapahtui: antenniverkon teräväpiirtokuva ilmestyi näkyviin!Teräväpiirtokuvasta on voinut aiemmin nauttia Canal Digitalin satelliitin kautta, mutta se on sidottu televisioon kytkettyyn päätelaitteeseen.

Paikallaan pysyvästä testikuvasta ei ole paljon iloa, mutta asia on periaatteessa erittäin merkittävä: antenniverkon hd-lähetykset (tosin vielä kokeiluina ja vain pääkaupunkiseudulla) alkavat alle vuosi pakollisen digisiirtymän jälkeen. Antennikatsojat eivät sittenkään jää tv-kehityksen väliinputoajiksi, vaikka välillä ehti jo näyttää pahalta. Eräät tv-alan toimijat ilmaisivat kantanaan, että parempi tv-kuva saisi olla jatkossakin maksullinen lisäpalvelu, jota ei ole tarkoitettukaan koko kansalle.

Onneksi tietokoneen ruudulla nyt näkyvä virityskuva osoittaa, että näin ei tule käymään.

Niin - tietokoneen ruudulla. On jokseenkin ironista, että digisiirtymän vuoksi kalliin teräväpiirtotelevision ostaneet eivät pääse nauttimaan paremmasta kuvanlaadusta, koska heidän televisionsa on jo nyt teknisesti vanhentunut. Puuttuva mpeg-4-purkupiiri estää kuvan näkymisen.

Sen sijaan kolme vuotta vanha digi-tv-kortti (hinta alle 100 euroa) ja DVB Viewer -katseluohjelma (19 dollaria) näyttävät kuvan tietokoneen ruudulla (tosin tarvittava H.264-koodekki on asennettava erikseen).

Nyt vain odottamaan Pekingin kisalähetysten alkua. Yleensä en välitä urheilusta, mutta nämä olympialaiset taidan katsoa ihan teknisestä mielenkiinnosta.

Oikea digi-tv on vihdoin toteutumassa.

6 kommenttia:

Teemu kirjoitti...

Moi,

Välttämättähän MPEG4-viritin ei puutu televisiosta, vaan laadukkaissa televisiossa sellainen on jo olemassa ja ne pystyvät purkamaan testisignaalia. Kuitenkin on niin, että maksukorttien yleistyessä välttämättähän ei enää vastaanotto onnistu tietokoneen usb-kortilla.

Tietokoneella vastaanotettaessa etunahan on erityisesti se, että ohjelmistoa voidaan päivittää nopeallakin tahdilla ja purkaminen voidaan tehdä tietokoneen omalla prosessorilla eikä varsinaista mpeg4-purkupiiriä tarvita.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, joissakin NYT ostettavissa digi-tv:issä on jo mpeg-4-piiri mukana. Ennen viime syksyn digisiirtymää niitä oli tuskin missään.

Eivätkä hd-lähetysten tekniset yllätykset tähän lopu. DVB-T2 tekee nykyisistäkin hd-mpeg-4-telkkarista vanhentuneita muutaman vuoden kuluttua. Huh.

Anonyymi kirjoitti...

"DVB-T2 tekee nykyisistäkin hd-mpeg-4-telkkarista vanhentuneita muutaman vuoden kuluttua. Huh."

Yli puolet suomalaisista on kaapelissa, eikä tuo DVB-T2 hässäkkä heitä kosketa. Ironista kyllä suurin osa kaapeliverkoista ei näytä Pekingin HD-koelähetyksiä.

Antenniverkossa kannattaa kyllä odottaa DVB-T2 standardin valmistumista ennen säännöllisten HD-lähetysten aloittamista.

Teemu kirjoitti...

En osaa kieltää enkä hyväksyä mutu-tuntumallasi annettua kommenttia MPEG4-piirin puuttumisesta viime syksynä myydyistä laitteista. Laitevalmistajia tulisi patistaa tekemään laadukasta.

DVB-T2 tai teräväpiirto ei tule tekemään nykyisistä vastaanottimista sen vanhempia kuin ennen näiden uusien tekniikoiden tuloa.

On jotenkin kaiken järjen vastaista, että jostain tekniikasta tulisi vanhaa siltä seisomalta kun uusia laitteita tai palveluita on markkinoilla. Sanoiko joku, että DVD on vanha, koska BluRay ja HD-DVD-tulivat. Mäkkini ei vanhene sillä seisomalla kun 20% tehokkaampi versio tulee markkinoille. DVB-T2 ei ole edes vielä valmis.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>En osaa kieltää enkä hyväksyä
>mutu-tuntumallasi annettua
>kommenttia MPEG4-piirin
>puuttumisesta viime syksynä
>myydyistä laitteista.

Viime syksystä viis, mutta on jokseenkin kiusallista, että tv-kauppiaat myyvät parhaillaan kalliita ja hienoja teräväpiirtotelevisioita asiakkaille ja "unohtavat" samalla kertoa, ettei niillä voi nähdä varsinaisia HD-lähetyksiä, koska viritin on teknisesti vanhentunut. Toki kuvan saa näkyviin hankkimalla erillisen digisovittimen, mutta moni asiakas ostaa uuden telkkarin juuri siksi, ettei hankalaksi koettua boksia tarvittaisi.

"DVB-T2 tai teräväpiirto ei tule tekemään nykyisistä vastaanottimista sen vanhempia kuin ennen näiden uusien tekniikoiden tuloa."

Jep, se on totta. Ne vanhenevat vasta sitten, kun nykymuotoiset SD-lähetykset loppuvat - ja sitä ei ilmeisesti tule tapahtumaan ainakaan 10 vuoteen. Silti asiakas odottaa, että televisiolla pitäisi voida katsoa kaikkia tv-ohjelmia. Jos se ei onnistu, laitteen koetaan olevan "vanha".

Moni asiakas kokee kuitenkin tulleensa huijatuksi tämän kesän tv-kauppoja tehdessään. Vähintään pitäisi edellyttää, että kauppias selvästi kertoisi asiakkaalle puuttuvasta teräväpiirtovirittimestä. Ettei sitten tule ikävänä yllätyksenä...

DVB-T2 muuten on valmis. Se on jätetty ETSIn hyväksyttäväksi kesäkuun lopussa.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin että antenniverkon HD lähetysten standardia muutetaan jällee. MPEG4 tilalle tulee jokin muu, mikä ?

t. nimimerkki panttaanko vieläkin litteän tv:n ostoa ;)