lauantai 10. marraskuuta 2007

Internetin vaikutus Jokelan tapahtumiin

Jokelan tragedia tuntuu kääntäneen kalenteria viisi vuotta taaksepäin. Aivan kuten Myyrmannin räjäytyksen jälkeen mediassa kysellään, mikä oli internetin osuus tapahtumissa. Miksei kukaan valvo nettiä? Eivätkä äänessä ole pelkästään huolestuneet, hyvää tarkoittavat kansalaiset, vaan jopa lehtien toimittajat peräävät poliisilta toimia netin valvomiseksi.

Tuskin saamme koskaan tietää, mikä vaikutus netillä oli Auvisen toimintaan. Tiedämme kuitenkin, että Auvinen kertoi netissä etukäteen suunnitelmistaan. Jos tieto olisi välittynyt ajoissa oikeille henkilöille, teko olisi kenties voitu estää. Netistä olisi siis pikemminkin ollut hyötyä kuin haittaa.

Keskustelu nettivalvonnasta on muutoinkin hakoteillä. On helpompi etsiä vikaa kaukaa netistä kuin läheltä, suomalaisesta yhteiskunnasta. Miten häiriintynyt, mielialalääkkeitä syövä nuori voi saada tappavan aseen ja vieläpä luvan siihen? Miksi kouluterveydenhuolto ja ympäristö eivät huomanneet jonkin olevan pahasti vialla? Miten maailman parhaaksi kehuttu koululaitos voi epäonnistua näin perusteellisesti? Pystymmekö jatkossa pitämään yllä illuusiota erinomaisesta koulujärjestelmästä, vaikka kouluilla ei ole varaa kirjoihin eikä terveydenhoitoon?

Emme voi kontrolloida ajatuksia emmekä vapaata tiedonvälitystä. Päinvastoin, niiden tuleminen ajoissa ilmi auttaa torjumaan uhkia jo ennen kuin mitään ehtii tapahtua. Tarvitsemme kuitenkin osoitteen, johon havainnoista voi ilmoittaa, ja jossa ne otetaan riittävän vakavasti.

Ajatusten sijaan voimme kontrolloida fyysisiä esineitä. Aseiden saannin vaikeuttaminen on helpompaa ja taatusti tuloksellisempaa kuin netin rajoittaminen. Mihin rauhanoloissa ylipäätänsä tarvitaan aseita?

Jokelan tapahtumat tuovat mieleen Sanna Sillanpään. Henkisesti häiriintynyt Sillanpää liittyi helsinkiläisen ampumakerhon jäseneksi ja ampui helmikuussa 1999 kolme miestä. Hänen tapauksessaan kukaan ei syyttänyt nettiä. Ampujan toteamus heti teon jälkeen "näinhän FBI:ssä opetetaan" viittasi pikemminkin television kuin netin vaikutukseen.

Viime aikoina on tapahtunut useita väkivallantekoja, joissa tekijä surmaa useita ihmisiä. Porissa nuori mies surmasi raa'asti kaksi naista varsijousella syötyään sitä ennen kymmeniä mielialapillereitä. Oikeudessa tekijä ei osannut kertoa mitään motiivia teolleen.

Näitä tekoja yhdistää jokin aivan muu asia kuin internet. Sen selvittäminen on nyt juhlavuottaan viettävän kansakunnan velvollisuus.

1 kommentti:

Tietsikka kirjoitti...

Aina yhtä ajankohtainen aihe. Vaihdetaan Jokela Norjaksi niin taas ollaan ajan hermolla.