tiistai 4. helmikuuta 2020

CES teknologiamessut - poimintoja tulevaisuudesta

Tammikuussa Las Vegasissa järjestettävät CES teknologiamessut antavat esimakua tulevaisuudesta. Alunperin kulutuselektroniikan messuina (Consumer Electronics Show) aloittanut tapahtuma on laajentunut kaikkeen teknologiaan, ja kattaa kaiken robottiautoista aina hassuihin innovaatioihin asti. Seuraavassa muutama poiminta messujen valtavasta tarjonnasta.

CES 2020 Las Vegas messualue, rekisteröintiteltta ja monorail-juna.
CES 2020 Las Vegas Convention Center.
Tänä vuonna eniten huomiota saivat Neon-virtuaalihahmot. Niiden kehittäjä on viime vuonna perustettu, Samsungin rahoittama startup-yritys Neon.life.

Aitoja ihmisiä - vai tekoälyä ja grafiikkaa?
Osastolla oli rivi näyttöjä (kuvassa vain kaksi), joissa esiintyi täysin aidon näköisiä ihmisiä. Valokuva ei tee oikeutta hahmojen ulkonäölle. Mallinnukset olivat niin tarkkoja, että punamekkoisen naisen kasvonpiirteet, hiukset, korut ja kankaan laskokset näyttivät täysin aidoilta. Ja kuitenkin kyse oli tietokonelaskennan luomista hahmoista.

Neon virtuaalihahmoja.
On vaikea sanoa, mitä Neon.life-hahmot ovat. Yhtiö ilmoittaa vuokraavansa niitä yrityksille, jotka voivat käyttää hahmoja esimerkiksi tuote-esittelijöinä. Yhtiön mukaan hahmot ovat yksilöllisiä, niillä on persoonallisuus, muisti ja tunteet. Ne ovat kuin keinotekoisia ihmisiä.

Aika näyttää. Vaikutelma oli kuitenkin hämmentävä. Kuulin ohimennen muutaman messuvieraan kutsuvan niitä sanalla "spooky". Olemme tottuneet avatar-hahmoihin, mutta tietokoneen näytöllä ne on helppo erottaa ihmisistä. Entä jos hahmo on luonnollisen kokoinen ja niin aito, ettemme pysty sanomaan, onko kyseessä ihminen vai tekoäly?

Vasemmalla ihmisen kasvokuva, oikealla tietokoneen luoma hahmo. Vaikea erottaa kumpi on kumpi.
Esittelijän mukaan kaikki hahmot on luotu tietokoneella ja pilvilaskennalla. Messuosastolla pyörivät näytöt olivat etukäteen laskettuja demoja, joissa pyörivät samat liikesarjat, mutta muutaman kerran päivässä pidetyssä demossa esittelijä näytti, miten hahmoa voi ohjata.
Keinoihmisen koodia ja ominaisuuksia.
Yhtiön esittelijä kytki tietokoneensa kaapelilla näyttöön (kuva) ja määritteli hahmon hymyilemään toistuvasti. Hahmo totteli kuin robotti. "A new kind of life", sanoo yhtiö itse -- todellakin. Mieleen tuli Westworld ja sen robotit.

Sitten maanläheisempiin keksintöihin. Samsung esitteli Sero-television, joka kääntyy vaaka-asennosta pystyyn moottorilla. Pystynäyttö sopii hyvin puhelimella kuvattujen valokuvien ja videoiden katseluun.

Samsungin näyttö kääntyy moottorilla vaaka- ja pystyasentoon.
Demossa näyttö kääntyi aina, kun esittelijä käänsi puhelintaan. Näin kuvat näkyivät aina oikein.

Televisioissa 8K eli nelinkertainen 4K (ja 16-kertainen HD) on uusinta uutta. Kaikki valmistajat esittelivät 8K-televisioita. Jopa valvontakamera (Bosma), videotykki (Panasonic) ja drooni (Sharp) olivat päivitettyjä uuteen tarkkuuteen. Droonilla oli tehty koelento, jossa kuva siirtyi 5G-datasiirtona maahan. Ei ole vaikea arvata, että tätä tullaan käyttämään kesällä Tokion olympialaisissa.

8K on uusi 4K (Skyworth).
Vielä yksi televisiojuttu: LG esitteli vuosi sitten uudenlaisen OLED R -television, joka nousi lattiakotelosta kuin itsekseen. Kuvittele laatikko, josta vaakasuuntainen rollup-kangas nousee itsestään pystyyn. Näyttöpinta on siis kangas, joka kiertyy kotelossa rullalle.

Tänä vuonna R-malli oli saanut hinnan: vaatimattomat 60 000 dollaria. Uutena oli tullut mahdollisuus kattoasennukseen, joten televisio laskeutuu katosta valkokankaan tavoin.

20 OLED R -televisiota.
R-malli lienee maailman kallein televisio, ja LG:n osastolla oli niitä peräti 20 kappaletta. Viisi laskeutui katosta, viisi nousi lattiasta, ja samat toiselle puolelle. Yhteensä siis 20 televisiota, yhteishinnaltaan yli miljoona dollaria!

Rullanäytön kuvanlaatu on tietenkin erinomainen, kun OLED-televisioissa aina.

Bosch esitteli autoihin suunniteltua älykästä aurinkolippaa. Niinkin yksinkertaisen laitteen voi varustaa älyllä.

Älykäs aurinkosuoja autoon.
Aurinkolippa on normaalisti läpinäkyvä, mutta pienen kameran avulla se tarkkailee ajajan pään asentoa ja pimentää lipasta kohdat, joista valo paistaa kuljettajan silmiin. Näin näkyvyys säilyy myös lipan läpi.

Sonyn auto oli yllätys. Se osoittaa, miten sähköautojen tulo ja digitalisaatio häivyttävät toimialojen rajoja. On vielä epävarmaa, tuoko Sony koskaan autoaan myyntiin, mutta S-Vision -niminen auto kuvastaa tulevaisuutta: Tesla tuskin on ainoa uusi autovalmistaja. Digitalisaation myötä vanhat autovalmistajat menettävät asemiaan uusien kustannuksella.

Sonyn sähköauto.
Sonyn sähköauto on tietenkin varustettu uusimmalla viihde-elektroniikalla matkustajien mukavuuden lisäämiseksi. Kojelauta koostuu pelkistä näytöistä.

Samsung demosi Ballie-nimistä kotirobottia, joka on kuin Star Wars -elokuvasta. Greipin kokoinen keltainen pallo seurasi esittelijän perässä ja välitti videokuvaa lattiatasolta.

Ballie on uusi greipin kokoinen kotirobotti.
Ballie osoittaa, ettei tulevaisuuden robotin tarvitse muistuttaa ihmistä vaan muotoilu voi olla jotain täysin uudenlaista. Yhtiön oma demo Ballien toiminnasta löytyy täältä.

Älypuhelinten langaton lataus on yleistynyt jo vuosia sitten, nyt samanlainen Ki-standardi tuo langattomuuden myös keittiökoneisiin.

Keittiökoneita ilman sähköjohtoa.
Pöytätasoon upotettu langaton lähetin siirtää jopa 2200 watin tehon esimerkiksi kahvin- ja vedenkettimeen sekä tehosekoittimeen, kun se asetetaan pöydällä oikeaan kohtaan. Laitteeseen ei tarvita edes virtakytkintä.

Viimeisenä vielä messujen hauskin laite: Segway S-Pod.

Segway S-Pod
Laite on pyörillä liikkuva kaukalo, jota matkustaja ohjaa pienellä joystickillä tai itseään kallistamalla. Innoitus laitteeseen oli saatu Jurassic World -elokuvasta. Jonain päivänä tällaisia liikkuu huvipuistoissa tai ostoskeskuksissa, varsinkin vanhempia ihmisiä kuljettaen.

Tulevaisuuden rollaattori?
Valokuva ei tee oikeutta laitteen toiminnalle. S-Pod on ketterä ja veikeä, koska se tasapainoilee kahden pyörän varassa. Huippunopeus on peräti 40 kilometriä tunnissa.

Ehkä tässä on tulevaisuuden rollaattori? Tai ainakin pyörätuoli.

Esittelen CES-messujen tarjontaa valokuvin ja videoin esityksissäni. Jos aihe kiinnostaa yrityksessäsi, ota yhteyttä. 

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hyvä katsaus CESistä meikäläisten näkökulmasta!

Tuota neon.life:a jäin miettimään, Linus Tech Tips väitti (https://www.youtube.com/watch?v=B4sXv7fvBt4), että hahmot eivät olisi olleet koneella tuotettuja grafiikoita vaan pelkkiä videoita ja kuvia oikeista ihmisistä, joita sitten marginaalisesti pystyi ohjailemaan deepfake-tyylisesti koneella.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ne olivat ällistyttävän luonnonmukaisia: eleet, liikkuminen, kasvonpiirteet, hiusten ja vaatteiden liikkuminen ihmisten mukana... Ja demossa esittelijä sai tosiaan hahmon hymyilemään käskystä, se vaikutti hyvin aidolta.

Lisäsin vielä muutamia kuvia, kun aihe kiinnostaa. Yhdessä kuvassa esittelijä vertaa aitoa ja tietokoneen tuottamaa kasvokuvaa, jota on vaikea erottaa aidosta.

Nimetön kirjoitti...

"Rullanäytön kuvanlaatu on tietenkin erinomainen, kun OLED-televisioissa aina."

Mutta samaa jöötiä tulee kuin muistakin töllöistä. Onneksi on netti...