tiistai 8. lokakuuta 2019

Trump osoitti pilviriippuvuuden vaaran

USA:n presidentti Trump kieltää Venezuelalta Adoben ohjelmien käytön. Ohjelmat ovat kuvankäsittelyn ja graafisen teollisuuden de-facto standardi, joten päätöksellä on merkittäviä seurauksia.

Pahinta on, että ohjelmien käyttö loppuu USA:n hallinnon määräyksellä, eikä ohjelmista maksanut asiakas voi tehdä mitään. Jos on maksanut etukäteen käytöstä, rahasta ei saa edes hyvitystä.

Tilien sulkemisen vuoksi käyttäjille tulee kiire pelastaa tiedostonsa pilvestä ja keksiä, millä ohjelmilla jatkossa tekisivät töitään. Kuvankäsittelylle on helppo löytää korvaaja, mutta videoeditointi, sivuntaitto ja Lightroom-kuva-arkisto ovat liki mahdottomia korvata. Niiden tiedostomuodot ovat valmistajan omia, joten kilpailevat ohjelmat eivät pysty avaamaan jo tehtyjä töitä. Kaikki pitää aloittaa alusta.

Pilvipalvelut ovat moderni ja vaivaton tapa hyödyntää niin ohjelmia kuin viihdettäkin. Ihmiset eivät enää osta dvd- ja cd-levyjä, vaan katselevat elokuvia Netflixistä ja kuuntelevat musiikkia Spotifystä. Vaivattomuuden hintana on kuitenkin riippuvuus. Palvelu voi loppua, jolloin käyttäjä huomaa olevansa voimaton ja ettei omista yhtään mitään. Hän on todellakin ostanut vain palvelua.

Juuri tästä syystä käytän itse vanhaa Adoben Lightroom 6.14-versiota. Se on viimeinen, jonka pystyi vielä ostamaan omaksi. Minun kuvankäsittelyäni eivät Trumpin tai USA:n oikut heilauta, olen maksanut ohjelmasta ja käytän sitä miten lystään.

Maksavien asiakkaiden tilien sulkemisella on kauaskantoisia seurauksia. Se herättää epäluuloa amerikkalaisia nettijättejä kohtaan ja saa niin Euroopan kuin Aasiankin kehittämään kilpailevia tuotteita. Digitaalisella riippuvuudella Yhdysvalloista voi olla vakavat seuraukset. Kyberomavaraisuus nousee nyt arvoonsa.

Trumpin toiminta tuo mieleen Snowdenin paljastukset. Tiedettiin, että urkinta olisi teknisesti mahdollista, mutta kukaan ei uskonut, että USA oikeasti urkkisi niin kattavasti ja härskisti, kuin mitä dokumentit osoittivat. Myös USA:n teknologiaylivoiman riski on ollut tiedossa, mutta harva on uskonut sen voivan toteutua. Iran, Pohjois-Korea ja Syyria ovat olleet jo aiemmin sulkulistalla, mutta Venezuela tuntuu olevan eri kategoriassa.

Adoben päämajassa taatusti kiroillaan. Venezuela on pieni markkina-alue, mutta Trumpin hallinnon esimerkki riittää pelottamaan maailmanlaajuisesti asiakkaita -- eikä yksin Adoben, vaan myös Microsoftin, Googlen ja Applen asiakkaita. Adoben päätös rankaisee niitä, jotka ovat käyttäneet ohjelmia laillisesti, eivätkä niiden piraattiversioita.

Seuraavaksi Trump saattaa katkaista epäsuosioon joutuvan maan Office 365-käytön, jolloin Word ja Excel lopettavat toimintansa. Uhattuina ovat myös pilvipalvelut (kuten Dropbox ja Onedrive), Paypal-maksut, Googlen toimistosovellukset sekä Android- ja iPhone-laitteet. Entä jos Trump päättää sulkea myös AppleID:n ja Googlen tilit?

Tuoreessa muistissa on vielä Huawein joutuminen mustalle listalle, samoin monien muiden kiinalaisvalmistajien (kuten maailman suurimman videovalvontajärjestelmien valmistajan, Hikvisionin).

Trump käyttää häikäilemättömästi -- ja pitkällä tähtäimellä oman maansa etua vahingoittaen -- hyväkseen teknologian antamaa valtaa. Meidän muiden on viimeinen hetki herätä oman teknologiamme kehittämiseen.

Lisäys 9.10.2019: Presidentin määräys 13884 näyttäisi koskevan vain Venezuelan valtion organisaatioita. Jos näin on, ihmetyttää miksi Adobe sulkee myös kotikäyttäjien ja yrityskäyttäjien tilit.

Lisäys 29.10.2019: Adobe ilmoittaa pysyvänsä jatkamaan venezuelalaisten asiakkaidensa palveluita.

37 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen työpaikkani oli hyvin Microsoft-uskovainen, esim. osastoja yritettiin saada siirtymään pois Linux- ja Mac-käytöstä, vaikka ne olisivat hyvin pitkälle hoitaneet itse ylläpitonsa. Kun Gmail tuli, tuli tietohallinnolta kovat ukaasit siitä, että työsähköposteja ei saisi hoitaa käyttäen ulkomailla sijaitsevaa palvelinta. Mutta sitten kun Microsoft lanseerasi O365-tuotteet, niin lähes välittömästi unohtui tuo mantra.

Petterin kommentti omien vastaavien tuotteiden kehittämisen tarpeesta on hyvin osuva, jos Yhdysvaltain presidentiksi voi päästä noin tuulella käyvä henkilö, niin riippuvuutta sikäläisistä ohjelmistotaloista on alettava pikimmiten purkamaan.

Lanttu kirjoitti...

Ei hätää:
https://openpirate.org/search.php?q=adobe&apps=on&page=0&orderby=99

Ohjelmat löytyvät vapaasti verkosta.

deckfromacard kirjoitti...

Laitanpa tänne saman mitä Twitterissä sanoin:
"Sattuipa eräänä päivänä että Suomessa tehtiin Yhdysvalloille epämieluinen julistus ja Suomen valtionhallinnon sekä kaikkien suomalaisyritysten Office- ohjelmistot lakkasivat toimimasta."

Olemme tulleet aikakauteen jona tämä voi oikeasti olla mahdollista.

deckfromacard kirjoitti...

Facebookin Libra kryptovaluutan lohkoketjun kontrolli on tarkoitus hajauttaa. Mutta jos se hajautus tehdään yhdysvaltalaisten teknologiajättien kesken (tai edes enemmistöllä), jää mahdollisuus siihen että hallinnon päätöksellä valuutan käyttö jossain maassa tai joltain tililtä estettäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

jos syvemmin ajattelee niin tällä on oikeasti kauas kantoisia seurauksia, mielestäni pitäisi vaikka kirjata lakiin, tyylin että esim valtiohallinnon koneille pitäisi asentaa officen tilalle aina joku vapaa office ohjelmisto jos ms. lakkaa toimimasta, ns. olisi aina joku vapaaa ohjelmisto / pilvi varalle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Veikkaan, että Trumpin toiminnan seurauksena näitä asioita aletaan ottaa huomioon huoltovarmuudessa yhä enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.rt.com/op-ed/470556-adobe-sanctions-europe-software-ban/

PL kirjoitti...

Noissa nm. Lantun mainostamissa piraatti-kopioissa on vaan se ongelma, että nykyään kannattaa tarkoin harkita, onko varaa ottaa taloudellinen riski käräjille joutumisesta. Tekijänoikeusjärjestöt kun eivät ole tunnetusti kovin armollisia korvausten kanssa. Mutta jos on valmis ottamaan vaikka 10 000 euron edestä maksettavaksi vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ja varsinaisia tekijänoikeuskorvauksia, niin mikäs siinä. Tyhmästä päästä kärsii vain rahapussi, ja todennäköisesti luottotiedot.

Lanttu kirjoitti...

Tuskin Venezualainen tuomioistuin tuomitsee asioita amerikkalaisen yrityksen eduksi. Käytännössä maissa, jotka ovat amerikan kiusaamia, tuskin tuomioistuimet suojelevat amerikkalaisten yritysten etuja mitenkään. Kyllä jo kiinassakin varmaan on aika toivotonta tehdä rikosilmoituksia kopioinnista. Mene Pohjois-Koreaan haastamaan oikeuteen, niin joudut itse vankilaan loppuiäksesi.

Toivotonta lienee oikeuden käynnit myös muslimimaissa. Jos kristittynä haastat muslimin oikeuteen muslimimaissa, niin sinulta hakataan käsi pois. Näissä asioissa pitää olla realistinen eikä lähteä aukomaan päätään sellaisiin maihin, joissa ei suojella vääräuskoisten oikeuksia.

Lanttu kirjoitti...

Teknologioiden siirtoon liittyy Wassenaarin jästelyt.
https://www.wassenaar.org/

Lanttu kirjoitti...

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/trump-petti-liittolaisensa-kurdi-on-tehnyt-tehtavansa-kurdi-saa-menna/

Anonyymi kirjoitti...

Jospa nyt herättäisiin vihdoinkin siihen kuinka riippuvainen suomi on microsoftin palveluista, ja alettaisiin nähdä vaihtoehtoja kuten linux, ja avoin koodi. Suomessa on todella paljon hyviä linuxkehittäjiä ja nörttejä. Miksi emme voi kehittää valtiolle omaa linuxjärjestelmää tai ainakin vaihtaa microsoft officesta libreen. Juuri tällaisten tapahtumien estämiseksi tai ainakin avoimen koodin tukemiseksi. Ei voi sanoa muuta kuin että tätä meikäläinen ennusti kun alettiin hypettämään office 365 sun muuta pilvisysteemiä. Ne voidaan tarvittaessa tai ihan jopa kiusaksi lakkauttaa.
t: linuxnörtti

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän se oli tunkenut piippuunsa - Trump siis?

PL kirjoitti...

@Lanttu: Oletan että myös Venezuelassa on jonkinlainen tekijänoikeuslaki. Mutta minä tarkastelin asiaa lähinnä suomalaisesta näkökulmasta.

Anonyymi ihmetteli, miksei valtiolle joida kehittää omaa Linuxia tai siirtyä MS Officen käytöstä Libre officeen? No mulle tulee ensiksi mieleen, että koko valtion henkilöstö pitäisi kouluttaa käyttämään uutta softaa. Samoin Linuxin kanssa. Ja onko valtion käyttämille softille edes olemassa Linux versiota?

Anonyymi kirjoitti...

@PL: muutama kommentti:

1) Jos tarve ei ole tehdä mitään kovin monimutkaista, siirtymä MS Officen ja LibreOfficen tai vaikkapa Googlen vastaavien softien välillä on hyvin kivuton, ei siinä mitään ihmeempää koulutusta tarvita. Omassa ikäryhmässäni (n. 50 vuotta) ihmiset eivät koskaan saaneet koulutusta toimisto-ohjelmien käyttöön, ja silti he ovat niitä sujuvasti käyttäneet siirtyen Wordstarista Wordperfectiin, siitä MS Officeen jne. Ja loppukin tarve on sujunut melkoisella pikakoulutuksella ja aika suppeilla oppimateriaaleilla.

2) Valtion käyttämä softa on aika epämääräinen käsite. On esimerkiksi useampia Unix-ympäristössä pyörineitä valtion laitoksissa käytettyjä softia, jotka on ollut suhteellisen suoraviivaista portata Linuxille, mutta joista ei edelleenkään ole tehty Windows-versiota.

3) Pilvessä olevien softien kanssa käyttöjärjestelmä menettää vähitellen merkitystään, O365:ttä ja Googlen toimistosovelluksia käyttää ihan siinä Windowsista, Linuxista kuin MacOS:stäkin käsin. Vaikka amerikkalaisten palveluntarjoajien tuotteita voi olla jatkossa välttää, niin ei se pilven etuja mihinkään hävitä, pitää vain hankkia parempi pilvi.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen pitäisi tehdä yhteistyötä Kiinan ja Venäjän kanssa vaihtoehtoisen tietotekniikan kehittämiseksi. Nyt kiinalaiset kehittävät omia prosessorejaan, Suomen pitäisi olla tässä kehityksessä mukana (Risc-V). Officesta pitäisi valtion hallinnossa päästä irti mahdollisimman nopeasti hinnalla millä hyvänsä. Sama koskee kouluja ja yliopistoja. Onneksi on Abitti, mutta se ei riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Missään muualla yhteiskunnassa ei hyväksyttäisi nykyisenkaltaista riippuvuutta muutamasta suuryrityksestä, jotka ovat lisäksi varsin oikukkaita. Ja jos joutuu amerikan kanssa ongelmiin, niin silloin seuraukset ovat hyvin arvaamattomia yleensäkin. Ainut tie eteenpäin on kehittää oma teknologia, jolla päästään riippuvuudesta eroon. On ihan absurdia vaati elintarvikkeissa omavaraisuutta, jos samalla ollaan riippuvaisia amerikkalaisista tietokoneista.

Anonyymi kirjoitti...

Asensin äsken Ubuntu 19.04. Hyvin toimii verrattuna Windowsiin.

Anonyymi kirjoitti...

"Missään muualla yhteiskunnassa ei hyväksyttäisi nykyisenkaltaista riippuvuutta muutamasta suuryrityksestä, ..."

Mun lehtipuhaltimen kyljessä lukee "AL-KO". Aikaisemmat kokemukset firman tuotteista olleet positiivisia, ihan sen perusteella päätin kokeilla. Hyvin on pelittänyt... ;-)

SS kirjoitti...

Lähitulevaisuudessa, muutamassa vuodessa; tietokoneiden tehot ylittävät ihmisaivojen tehot. Tällöin asiat tulevat aivan uudella tavalla tärkeiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tietokone ylittää ihmisaivojen kyvyt monella kapealla osa-alueella, mutta jää silti yleiskoneena vielä alle torakan tason. Yleiskoneena tietokone ei tulle ylittämään ihmisaivoja ennen vuotta 2050, ehkä ei vielä 2250. Mutta autoa se ohjaa tavallista ihmistä paremmin jo 2030, rallikuskit jäävät toiseksi 2040.

SS kirjoitti...

Tietokoneiden ja ihmisten aivojen eroista voidaan keskustella rajattomasti mutta itse en usko, että ihminen pärjää enää kauankaan. Selvää lienee kuitenkin, että tarvitaan poikkeuksellisia läpimurtoja että Superäly saadaan aikaiseksi. Toisaalta jokainen pienikin edistysaskel tuo maalia lähemmäksi. Kun koneet oppivat kehittämään itseään kuten nyt asianlaita jo on, niin edistyminen on suhteellisesti helpompaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tietokone voittaa ihmisen shakissa ja nyt jo go:ssa, tulevaisuudessa luultavasti myös auton ohjaamisessa - mutta nuo tietokoneet eivät tiedä pelaavansa shakkia tai go:ta, eivätkä ajavansa autoa. Yksittäisten erityistehtävien tai jopa niiden yhdistelmien hallitsemisesta on vielä pitkä askel ihmisen haastamiseen laaja-alaisemmin. Toki tekoälyn riskit voivat realisoitua jo tässä primitiivisessä vaiheessa.

SS kirjoitti...

Kannattaa miettiä mikä on ihmisen kyvykkyys monella alalla. Keskiverto ihminen ei osaa kunnolla edes alkeellista matematiikka. Matemaattisesti lahjakkaillakin kestää vuosikymmenet oppi edes pientä palasta asioista. Verrataanko tekoäly poikkeusyksilöihin vai johonkin keskivertoälykkyyteeen?

Anonyymi kirjoitti...

Tekoäly korvaa ainakin ensivaiheessa ihmisiä niissä tehtävissä, joihin ihmiset sopeutuvat huonosti - tehtäviin, joissa massiivisia rutiineja ja vaaditaan suurta tarkkuutta. Tietokone voi olla vaikuttava laskemaan laskutoimituksia tietämättä, mikä on numero tai mitä matematiikalla voi lopulta tehdä. Todelliset älykkäät koneet, edes matelijan tasolla olevat, ovat vielä kaukana.

SS kirjoitti...

Kuinkakohan moni ihminen ymmärtää mitä luvut oikeasti ovat. Iso osa väestöstä ei edes osaa lukea ja kirjoittaa edes auttavasti.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.openglobalrights.org/delinking-the-human-from-human-rights-artificial-intelligence-and-transhumanism/

Anonyymi kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=9VBTcDF1eVQ

SS kirjoitti...

Nyt kun kvanttiherruus on saavutettu: superälystä pitäisi keskustella aikuisten oikeesti eikä enää puhua lapsellisia kuvitelmia ihmisen ylivoimasta tietokoneiden suhteen. Jos kaikki menee hyvin niin todellinen superäly syntyy nopeasti kriittisen teknologian synnyttyä. Kannattaa muistaa, että Kiina on sitoutunut vahvaan superälyn kehittämiseen poliittisella tasolla.
https://www.bbc.com/news/science-environment-50154993

Petteri Järvinen kirjoitti...

"We're still decades away from an actual quantum computer that would be able to solve problems we're interested in" - ei kannata menettää yöuniaan. Lisäksi on epävarmaa, sopiiko kvanttitietokone lainkaan tekoälytehtäviin, ei ainakaan nykyisillä algoritmeilla.

Tulisikin mielenkiintoisia tuloksia, jos kvanttietietokone käyttäisi tekoälyä, jonka tulosten oikeellisuudesta ei koskaan voi olla varma, ja jonka päätöksenteon taakse ei pysty edes teoriassa näkemään.

Nothing to see here. Palataan asiaan 10 vuoden päästä.

SS kirjoitti...

Ainakin amerikkalaiset uskovat kvanttitekniikkaan.
https://news.berkeley.edu/2019/10/22/quantum-expert-birgitta-whaley-appointed-to-white-house-science-advisory-council/

Anonyymi kirjoitti...

Googlen lukuihin kannattaa suhtautua erittäin suurella varauksella, IBM:n arvio ongelman ratkaisusajasta "vanhalla tekniikalla" kun on 10 000 vuoden sijaan 2,5 vuorokautta!

Ja kvanttitietokone on vielä kauempana ihmisen kykyjä lähentelevästä älykkyydestä kuin perinteisillä prosessereilla toteutetut tekoälyt tai oppivat järjestelmät. Toki siitä voi tulla todella hyvä niissä ongelmissa, joihin se soveltuu, mutta yleistyökaluna se on kuin torx-avain verrattuna sveitsiläiseen linkkuveitseen - kovin usein täysin hyödytön.

SS kirjoitti...

On siinä silti iso nopeutus vaikka olisikin perinteiseltä tietokoneelta kestänyt 2,5 päivää. Nopeutus on itse asiassa hyvinkin suuri. Kyseessähän on kyse siitä onko kvanttilaskenta ylipäänsä mahdollista. Tästä ei ole pitkääkään aikaa, niin kvanttilaskenta olisi ollut pelkkä unelma.

Lienee kuitenkin kaikille selvää, että todella käyttökelpoiseen kvanttitouhuiluun on vielä jonkin verran matkaa. Kuinka pitkä matka on; sen näyttää vain ajan kulku.

Itse uskon, että suurimmat hyödyt kvanttiteknologiasta tulee nimenomaan yhdistämällä perinteiset neuroverkot ja kvanttiteknologia. Ehkä on mahdollista luoda keinotekoisia kvanttineuroverkkoja. Tälläisillä verkoilla voisi olla hyvinkin eksoottisia kykyjä.

SS kirjoitti...

Nyt meille Supisteille on ilon päivä.
https://www.theverge.com/2019/10/23/20928294/google-quantum-supremacy-sycamore-computer-qubit-milestone

Jopa supistipiireissä yleisesti ajateltiin, että kvanttiteknologiasta tulee totta joskus 2040-luvulla. Nyt ollaan sitten vuosikymmeniä edellä aikataulusta. Kiitos Googlen. Ei pidä unohtaa, että muuallakin (D-Wave, Microsoft jne) on edistytty asiassa ja jopa Suomessa on alan huippuosaamista.
https://techfinland100.fi/mita-rahoitamme/tutkimus/tulevaisuuden-tekijat/kvanttitietokone/

Anonyymi kirjoitti...

https://www.scottaaronson.com/blog/?p=4317

Jaana kirjoitti...

Mahtaako näissä olla tuttua softaa graafikoille, valokuvaajille, taittajille ym:

https://affinity.serif.com/en-us/

Siltä osin kuin olen ohjelmia käyttänyt, Serifit ovat mielestäni toimivia ja monipuolisia ja lisäksi hyvin kohtuullisen hintaisia. Tietääkseni Serif on myös täysin eurooppalainen yritys edelleen.

Tuo linkin Affinity-tuoteperhe voisi tulla Adoben ohjelmien rinnalle ja ehkä mennä jopa ohi Euroopassa, jos täällä alettaisiin suosia kotoperäisiä lajikkeita.

Pirkko kirjoitti...

Kiitos tekstistä, jonka löysin koettaessani googlailla pilvipalvelujen turvallisuutta yleensä. Vastaamon tietomurron jälkeen jopa pienyrittäjä on epävarma, voiko pilvipalveluihin täysin luottaa. Uskoakseni oma yritykseni ei juurikaan kiinnosta tietomurtojen yrittäjiä, mutta varman päälle haluaisin silti palvelun ottaa.
https://www.skillwell.fi/fi/ratkaisut/skillwell-saas-development-service