maanantai 1. huhtikuuta 2019

Maailman parhaat vaalit?

Valtioneuvoston kanslia, oikeusministeriö ja Turvallisuuskomitea käynnistivät viikko sitten 25.3.2019 kampanjan, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä äänestämään ja muistuttaa mediakriittisyyden merkityksestä. Slogan on "Suomessa on maailman parhaat vaalit - mieti miksi" ja hashtag #maailmanparhaatvaalit.

Kampanjan alkua edeltäneenä viikonloppuna tuli uutisia ehdokkaiden häirinnästä, Timo Soinin päälle yritettiin käydä. Ajoitus olisi voinut olla parempikin. Suomen vaalijärjestelmä ei ehkä olekaan enää maailman paras. Maailmalla tunnetut kielteiset ilmiöt ovat tulleet meillekin.

Vaalihäirintää Suomessa vm. 2019.
Oli suorastaan ironista nähdä valtion itsekehumainos Hesarin uutisen keskellä:
Mainosta ympäröivä uutinen mitätöi kehun maailman parhaista vaaleista.
Viikonloppuna Yle Areenaan tehty päivitys sotki vanhoja tallenteita. Uhriksi joutui mm. Halla-ahon vaalitentti, joka oli poissa palvelusta kolmen tunnin ajan. Halla-aho käytti tilaisuutta heti hyväkseen:

Halla-aho masinoi kannattajansa nopeasti somen barrikaadeille.
Halla-aho oli riittävän fiksu, ettei väittänyt twiitissään teon olevan tahallinen. Julkinen kannanotto ja epäilyksen luominen riittivät. Kannattajat hukuttivat somen valituksiin ja ajoivat Ylen puolustuskannalle. Mikään selitys teknisestä häiriöstä ei tuntunut kelpaavan kannattajille. He epäilivät Ylen poistaneen Halla-ahon torstai-iltaisen vaalitentin tahallisesti, kenties perjantain gallupin hyvän tuloksen pelästyttäminä.

Miten hölmö Ylen pitäisi olla, jotta se poistaisi tahallaan kiistanalaisen puheenjohtajan vaalitentin ja hämäyksen vuoksi myös tukun muita tallenteita? Miten vainoharhaisia kannattajien pitää olla, jotta levittävät ja uskovat tällaista?

Joidenkin mielestä kyse oli yksittäisen yleläisen protestista, joku tekniikan väestä oli sabotoinut Halla-ahoa tahallisesti. Todellisuudessa Halla-aho sai erityiskohtelun, sillä hänen haastattelunsa palautettiin ennen kaikkia muita ja puolue sai roppakaupalla ilmaista julkisuutta. Uhriutuminen tehoaa aina.

Maailman parhaat vaalit? Tokkopa vain. Persut käänsivät Areenan ongelmat näppärästi omaksi propagandaksi.

Suomen vahvuus on tähän asti ollut sisäisessä luottamuksessa. Halla-ahon tapaus osoittaa luottamuksen rapistuvan vauhdilla, ja sillä on huolestuttavia seurauksia. Tätä luottamusta ei kurota umpeen valtion itsekehua pursuavilla viestintäkampanjoilla.

Kampanja muistuttaa myös lippuäänestyksen turvallisuudesta: "Vaalien järjestäminen ja toimittaminen nojaavat edelleenkin varmaan menetelmään, joka on kynä, paperi ja äänestyskoppi. Nämä luotettavat, toimintavarmat ja tietoturvalliset välineet ovat edelleenkin odottamassa äänestäjiä ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivänä."

"Äänestystapamme on varma" - mutta se ei ole koko jutun pointti!
Myös paperilehdet ovat talven aikana kehuneet lippuäänestystä, mikä on varsin kummallista. Tietääkseni kukaan ei ole vaatinut sähköistä äänestystä Suomeen. Miksi äänestystavan turvallisuutta pitää erikseen korostaa? Onko se vain vastaus Virolle, jossa äskettäin puolet kansasta äänesti sähköisesti ilman mitään ongelmia tai epäluottamusta?

Lippuäänestyksen omahyväinen korostaminen tekee karhunpalveluksen, sillä se tuudittaa suomalaiset väärään turvallisuudentunteeseen. Vaalihäirintää ei tehdä enää äänestyspäivänä eikä laskentaa sotkemalla, vaan sitä ennen, vaalikampanjoiden aikana.

Ratkaisevaa ei ole se, mitä tapahtuu äänestyskopissa vaan se, mitä tapahtuu edeltävinä viikkoina. Persujen lietsoma epäluuloisuus ja salaliittoteoriat nakertavat Suomea enemmän kuin pelko vieraan valtion vaalivaikuttamisesta.

27 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kunpa olisikin niin, että Yle olisi historiansa aikana osoittanut olevansa tasapuolinen ja käsittelevänsä perussuomalaisia ja perussuomalaisten ajamia teemoja edes jonkinlaisen objektiivisuuden ja "the truth, the whole truth and nothing but the truth" -mentaliteetin kautta, mutta kun on tapahtunut jotakuinkin juuri päinvastoin niin eipä kyllä ihme, että erinäköiset salaliittoteoriat ovat lähteneet liikkeelle. Henkilökohtainen luottamukseni ns. valtamedian kykyyn edes pyrkiä antamaan oikeellista ja tasapuolista kuvaa meitä ympäröivistä tapahtumista, erityisesti muutamien teemojen osalta (energiapolitiikka, liikennepolitiikka, maahanmuutto, Trump, tasa-arvo/vähemmistöasiat) on viime vuosina laskenut kuin lehmän häntä. Voisi sanoa, että "sitä saa mitä tilaa". Ja mitä valtamedia tekee, kun se huomaa, että ihmiset rupeavat yhä enemmän etsimään tietoa muista lähteistä? No tietenkin kiristävät kontrolliruuvia, poistavat mm. kommentointimahdollisuudet artikkeleilta (Esim. HS:n NYTin osalta tämä tapahtui, kun Maria Petterssonin kolumni Malmön turvallisuudesta ei mennytkään ihan putkeen), laittavat "Vastuumedia" -leiman itse määrittelemiinsä luotettaviin lähteisiin ja hyökkäävät kaikkea muuta tiedonvälitystä vastaan otsikolla "Vihapuhe".

Puh, siinä pientä avautumista tältä erää...

Mikko kirjoitti...

Eikös Ruotsissa media päättänyt jossain vaiheessa yksipuolisesti vaieta sikäläiset perussuomalaiset kuoliaaksi? Eli ei yhden yhtä juttua eikä haastattelua ennen vaaleja.

Minusta tämä oli niin kuvottavaa ja demokratiaa halveksivaa vallankäyttöä medioilta, että sen jälkeen menetin uskoni ns. valtamedioihin. En muista, että Suomessa olisi tuota mitenkään paheksuttu. Että sitä taustaa vasten en pitäisi yhtään ihmeellisenä, vaikka YLE olisikin poistanut Halla-ahon vaalitentin tarkoituksella. Pointtina se, että eivät ne Persut ainoita syyllisiä ole.

HUOM! En ole koskaan äänestänyt Persuja, enkä aio äänestääkään. En siis missään tapauksessa ole heidän kannattajansa.

Nimetön kirjoitti...

"Kampanjan alkua edeltäneenä viikonloppuna tuli uutisia ehdokkaiden häirinnästä"

Osa näistä väitetyistä häirintätapauksista on nähtävissä videoituna Youtubessa ja muualla, ja linkkejä on ollut mm. valemediaksi kutsutuilla sivuilla. Valtamedia ei videoita yleensä näytä, vaikka suorana lähetyksenä taltioitu Youtube-video on aika luotettava lähde. Esim. tapauksesta, jossa kansanedustajaehdokkaalta lyötiin kepillä luu kädestä poikki, oli suora videolähetys. Valtamediassa oli uutinen, jossa oli mukana olleiden puolueellisia lausuntoja, mutta ei videota.

"Persujen lietsoma epäluuloisuus ja salaliittoteoriat nakertavat Suomea enemmän kuin pelko vieraan valtion vaalivaikuttamisesta."

Halla-ahon viesti ainakin perustui tosiasiaan. Myös persujen teemat, esim. maahanmuutto, ovat todellisia asioita. Hysteriaa on myös toisella laidalla. Ei persujen vaalivoitto johda mihinkään fasismiin. Normaalit rajatarkastukset eivät ole fasismia.

Syntyykö muuten luottamus viranomaisiin maagisesti ilman mitään syytä? Entäpä jos se on seuraus maan geneettisestä ja kulttuurisesta yhtenäisyydestä, joka on katoamassa myös Suomessa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Perinteisen median käsittelytavassa on ollut virheitä ja ylilyöntejä. Ihmiset sielläkin juttuja tekevät ja oma tausta vaikuttaa joskus uutisointiin, kaikesta koulutuksesta huolimatta.

Vaihtoehto- ja valemediat eivät kuitenkaan ole ratkaisu, vaan johtavat yhä pahemmin suohon. Ammattimainen media toimii vastuullisesti ja pyrkii puolueettomuuteen. Valemediat eivät edes pyri, mutta niiden uutisointi tuntuu oikealta koska se täsmää omiin ennakko-odotuksiin.

Valemedia hämärtää kokonaisuuden ja mittasuhteet, ammattimainen media pyrkii suhteuttamaan asioita. Omassa somekuplassa itseä kiinnostavat asiat näyttävät kokoaan suuremmilta ja luovat illuusion valehtelevasta valtamediasta.

Nimetön kirjoitti...

"Vaihtoehto- ja valemediat eivät kuitenkaan ole ratkaisu, vaan johtavat yhä pahemmin suohon. Ammattimainen media toimii vastuullisesti ja pyrkii puolueettomuuteen. Valemediat eivät edes pyri, mutta niiden uutisointi tuntuu oikealta koska se täsmää omiin ennakko-odotuksiin.

Valemedia hämärtää kokonaisuuden ja mittasuhteet, ammattimainen media pyrkii suhteuttamaan asioita. Omassa somekuplassa itseä kiinnostavat asiat näyttävät kokoaan suuremmilta ja luovat illuusion valehtelevasta valtamediasta"

Pahoittelut Petteri, mutta tuo vaikuttaa enemmänkin lukion ekaluokkalaisen naiivilta maailmankatsomukselta yhteiskuntaopin tunnin jälkeen, kuin kokeneen kehäketun (jota sinä mielestäni olet, ihan positiivisessa sävyssä siis :) näkemykseltä.

Syltty kirjoitti...

Järvinenen, olet väärässä lippuäänestyksen suhteen. Sähköistä äänestystä on kokeiltu (pieleen meni) ja siitä huolimatta tasaisin väliajoin joku aina ehdottaa sähköistä äänestystä. Menneellä hallituskaudella selvitettiin sähköistä äänestystä jälleen kerran.”Sipilän hallitus linjasi strategiaistunnossaan 24.10.2016, että Suomessa otetaan käyttöön nettiäänestys kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä ja että oikeusministeriö asettaa vuodelle 2017 parlamentaarisen valmistelun asiaa koskevan esiselvityksen laatimista varten.”

”Oikeusministeriön työryhmä, jolla oli parlamentaarinen ohjausryhmä, luovutti laatimansa esiselvityksen ja loppuraporttinsa oikeusministerille 19.12.2017. Työryhmä ei ehdottanut nettiäänestyksen käyttöönottoa. Oikeusministeri ilmoitti, että hän ei aio vielä asiaa eteenpäin tällä hallituskaudella.”


https://vaalit.fi/sahkoinen-aanestaminen

Nimetön kirjoitti...

"Ammattimainen media toimii vastuullisesti ja pyrkii puolueettomuuteen."

Onko muuten mahdoton ajatus, että Yle olisi kieltäytynyt näyttämästä Halla-ahon haastattelua vihapuheen tms. takia?

Ylen toimittaja käytti omassa kunnianloukkausoikeudenkäynnissään puolustukseensa ilmeisesti yli 20000 euroa, vaikka pitäisi olla yhdentekevää, saako pienen sakon vai ei. Vihapuhe on kuitenkin leimattu median taholta kauheaksi rikokseksi, joten siihen ei voi suhtautua välinpitämättömästi. Media on itse ruokkinut tätä järjettömyyttä.

"Omassa somekuplassa itseä kiinnostavat asiat näyttävät kokoaan suuremmilta ja luovat illuusion valehtelevasta valtamediasta."

Mikään ei estä seuraamasta esim. oikeisto- ja vasemmistopuolia samanaikaisesti.

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Pahoittelut Petteri, mutta tuo vaikuttaa enemmänkin lukion ekaluokkalaisen naiivilta maailmankatsomukselta yhteiskuntaopin tunnin jälkeen, kuin kokeneen kehäketun (jota sinä mielestäni olet, ihan positiivisessa sävyssä siis :) näkemykseltä"

Jonkin verran olen seurannut median toimintaa vuosikymmenten aikana, molemmilta puolilta lehteä/ruutua/radiota. Toimittajat ovat ihmisiä ja tekevät virheitä - kuten ohjelmoijat ja lääkäritkin. En silti leimaa koko ammattikuntaa enkä mediaa instituutiona. Kaikenkirjavat valemediat, jotka kalastavat vain huomiota ja mainostuloja, eivät ole mikään ratkaisu, vaikka psykologisesti siltä tuntuisikin.

"Järvinenen, olet väärässä lippuäänestyksen suhteen"

Olen seurannut kaikki sähköisen äänestyksen kokeilut ja tiedän kyllä tilanteen. Kukaan ei ole vakavasti ehdottanut Suomessa sähköisen äänestyksen käyttöönottoa. Sen sijaan kadehdimme salaa Viroa, joka ainoana maana maailmassa on tehnyt sitä jo pitkään ilman ongelmia.

"Onko muuten mahdoton ajatus, että Yle olisi kieltäytynyt näyttämästä Halla-ahon haastattelua vihapuheen tms. takia?"

Mikä haastattelussa olisi voinut olla vihapuhetta? Jotain rajaa nyt näihin anonyymeihin kommentteihinkin.

Nimetön kirjoitti...

Sitten kun teillä finnit kuivuu ja joudutte tekemisiin oikean maailman kanssa mm. valtiolaitosten kanssa niin tulette huomaamaan, että siellähän ei koskaan tapahdu "virheitä" tai ehkä joku teistä asioinut esim. kelan kanssa niin tiedätte mistä puhun.. Aika jännää eikös? Tosiahan on, että moni entinen toimija mm. Posti on muuttunut täysin naurettavaksi ja epäluotettavaksi ja miksiköhän näin? Kiristää voi ja ajaa nurkkaan rottia, mutta joskus sitä kustaan omille kintuille ja pahasti. Tosiahan on, että tietyt pienpuolueet saisi rutkasti enemmän ääniä jos olisi sähköinen äänestäminen käytössä, mutta nykytilanne sopii nykyisille isoille puolueille.

jeejee kirjoitti...

Jos edustuksellinen demokratia keksittäisiin nyt niin kukaan ei vakavissaan suunnittelisi paperilappusiin ja käsityöhön perustuvaa äänestystä. Mutta kun sellainen on ollut sukupolvia käytössä ja se on kestänyt yhteyskunnan kivikot ja karikot niin vaihtaminen ”huonompaan” tuntuu todella pelottavalta.

Suomessa on syvä luottamus paperiäänestykseen, se on todettu sisällissodan, sotien ja kriisien aikana riittävän hyväksi systeemiksi.

Virolaisilla on neuvostoajalta toisenlainen kokemus paperiäänestyksen anonymiteetistä ja luotettavuudesta. Heidän näkökulmasta digiäänestys vaikuttaa puutteineenkin turvalliselta ja fiksulta vanhaan verrattuna.

Kumpikaan äänestystapa ei ole täydellinen. Mutta tiivistetysti voinee sanoa että hajautettussa paperivaalissa mahdolliset virheet ja huijaukset ovat paikallisia, digiäänestykseessä ongelmat koskisivat kaikkia ääniä.

matti heikkinen kirjoitti...

Halla-aholla ja hänen kannattajillaan on kyllä hyvä syy epäilyihin Ylen toiminnan suhteen. Esimerkiksi v.2008 palveluntarjoaja Welho erittäin todennäköisesti blokkasi käyttäjiltään Halla-ahon Scripta-blogin ja juuri sopivasti ennen vaaleja.

"Minulla ja osalla lukijoistani alkoi olla vaikeuksia päästä sivuilleni keskiviikkona 15.10. Vuorokauden mittaisen tiedustelun tuloksena ongelma saatiin haarukoitua: Sivuilleni ei pääse mistään Welhon liittymästä, ja sivustoni on (tiettävästi) ainoa osoite, johon Welhon liittymistä ei pääse."

Koko erittäin pahalta haiseva juttu löytyy tuolta:
http://www.halla-aho.com/scripta/tiedote_welho_jupakasta.html

Petteri Järvinen kirjoitti...

Miksi Welho olisi estänyt yhden blogin toiminnan? Melkoista salaliittoteoriaa epäillä operaattorin tahallaan estäneen pääsyn blogiin (joka käsittääkseni sijaitsi USA:ssa) --ja nostaa se vielä esiin yli 10 vuotta myöhemmin.

Nimetön kirjoitti...

"Mikä haastattelussa olisi voinut olla vihapuhetta? Jotain rajaa nyt näihin anonyymeihin kommentteihinkin."

Väite on yhtä mahdollinen kuin oma väitteesi/vihjauksesi, jonka mukaan Halla-aho tiesi Ylen poistaneen haastattelun vahingossa, mutta hyödynsi tilanteen epärehellisellä propagandaviestillä.

Jos puoluejohtaja huomaa haastattelunsa poistuneen, mitä hänen pitäisi tehdä? Ottaa yksityisesti yhteyttä Yleen?

Nimetön kirjoitti...

" Posti on muuttunut täysin naurettavaksi ja epäluotettavaksi ja miksiköhän näin?"

Millä tavoin postin liiketoiminta on naurettavaa? Ainut naurettava asia mielestäni Posti OYJ:hin liittyen oli Anne Bernerin junailema postin kilpailutus viime vuonna, joka meni medialta ja siten myös suurelta yleisöltä täysin ohi.

matti heikkinen kirjoitti...

Petteri Järvinen, et tainnut lukea koko juttua, joka löytyy tuosta linkistä:

http://www.halla-aho.com/scripta/tiedote_welho_jupakasta.html

"Hieman myöhemmin otin yhteyttä yhdysvaltalaiseen palveluntarjoajaani. Sieltä todettiin, että sivuni asetuksissa ei ole ongelmia, vaan vika on Welhossa.

Tässä vaiheessa tein kolme välijohtopäätöstä:

1) Jos vika ei ole koneessani eikä Yahoo!:ssa, sen on pakko olla Welhossa.

2) Welho ilmoittaa, ettei se aio tehdä asialle mitään. Jos vika on Welhossa, eikä Welho tee asialle mitään, ongelma ei ratkea lainkaan. On sanomattakin selvää, etten voi tyytyä tilanteeseen, jossa helsinkiläisille äänestäjille suunnattu vaalisivuni ei näy Helsingin suurimman palveluntarjoajan liittymissä.

3) Welho valehtelee sekä minulle että muille valittajille ongelman koskevan kaikkia liittymiä. Tämä, yhdessä sen kanssa, että oma sivustoni on ainoa, jota Welho ei näytä, antaa mielestäni painavan syyn epäillä tarkoituksellista kiusantekoa."

Jos Welhon käyttäjät pääsivät kaikille muille sivuilla vaikeuksitta, niin missähän sen sylttytehtaan on silloin oltava? Teknisesti käsittääkseni yhden sivuston blokkaminen on hyvin helppoa: mutta sinä taidan tietää tuosta propellipuolesta paremmin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Luin kyllä koko tekstin, mutta nyt 10+ vuotta myöhemmin on mahdotonta sanoa siitä yhtään mitään. Olisi pitänyt tuolloin selvittää, mihin asti bitti kulki (esim. Traceroutella).

Käsittääkseni HA:n blogi oli Yahoon ilmaisella alustalla. Tuskin Yahoota on paljon kiinnostanut selvitellä yhden suomalaisen ilmaiskäyttäjän asiaa.

"1) Jos vika ei ole koneessani eikä Yahoo!:ssa, sen on pakko olla Welhossa."

No ei, vaan välissä on monia operaattoreita ja yhdysliikennepisteitä. Luulitko, että Welhon omat piuhat menevät suoraan Yahoon konehuoneeseen asti?

"oma sivustoni on ainoa, jota Welho ei näytä"

Ihan posketon yleistys. Maailmassa oli jo tuolloin miljardi web-sivua. HA ei varmaan testannut niitä kaikkia.

jeejee kirjoitti...

Halla-Ahon vaalitentti (ja monta muuta ohjelmaa) katosi päiväksi Yle Areenasta. Ihan normaali tekninen ongelma, näitä sattuu. YLE:n tekniikalle kehut että priorisoivat Halla-Ahon videon korjaamisen tärkeäksi, taisivat hoitaa sen samana päivänä.

Sama homma nettisivujen kanssa. Teen nettiä työkseni, ei ole mitenkään tavatonta että hetkittäin joltakin yhteydentarjoajalta on katkoksia joillekkin nettisivuille. Nykyään toki harvinaista, mutta silti satunnaisesti tapahtuu.

Jos Halla-Aho ei olisi twiitannut asiasta niin olisiko kukaan kiinnittänyt videon puuttumiseen mitään huomiota? Jokainen meistä on törmännyt tilanteeseen että jossakin webbipalvelussa joku sivu/video ei hetkellisesti toimi.

En usko Halla-Ahonkaan kuvittelevan että katkoksella olisi vaikutusta vaaleihin. Väitän että ihmiset käyvät katsomassa korkeintaan oman ehdokkaansa videon, vaikea kuvitella että joku menisi varta vasten avoimin mieli vertailemaan ehdokkaita Areenan video-arkistoon.

Mutta en yhtään ihmettele miksi Persu -leirissä heräsi epäluuloja tahallisuudesta. Omaan silmään YLE:n Halla-Ahoa/Perussuomalaisia koskeva uutisointi on kategorisesti varsin penseää. Kun on median inhokki -listalla niin ei ole ihme jos alkaa näkemään tahallisuutta sielläkin missä sellaista ei ole.

Halla-Aholle täytyy kyllä antaa pisteet että käänsi teknisen ongelman yhdellä twiitillä jonkinlaiseksi propagandavoitoksi.

Nimetön kirjoitti...

Mikä onkaan se suuri ongelma paperiäänestyksessä jonka sähköinen äänestys ratkaisee eikä tuo tilalle mahdollisesti pahempia ongelmia?

Vaalien hinta?
Luulenpa, että sähköisen järjestelmän ylläpidolla vasta rahastetaankin...

Tulosten valmistumisen hitaus?
Yleensä tulokset on tiedetty riittävällä tarkkuudella (yli 90% laskettu) muutamien tuntien sisällä vaalihuoneistojen sulkeutumisesta.

Matala äänestysprosentti?
Se ei kasva äänestämistä helpottamalla, se kasvaa kun ihmisistä tuntuu, että he voivat vaikuttaa. Puoluekurissa on varmasti hyviä puolia, mutta se osaltaa syö uskottavuutta. Ts. Äänestin henkilöä joka oli asista X mieltä Y. Nyt kuitenkin hän äänestää päinvastoin, koska puoluekuri.
Kevyesti trollaten vielä oma näkemykseni: Ihan sama mitä suurista puolueista äänestää, minulle veroja lisää ja rahat käytetään näpertelyihin. Jos vaikka valtio keskittyisi ydinosaamiseensa: Infra, turvallisuus, koulutus, yhteisen kakun kasvattaminen lisärohmuamisen sijaan.

matti heikkinen kirjoitti...

Jos vielä jatketaan hiukkasen verran Welho-aiheesta, niin minusta näin maallikkona ja ip-osoitteiden blokkaamista sen kummemmin tuntematta on kovin ihmeellistä, että juuri Welho kaikesta huolimatta sai vian korjattua. Eli he pystyivät korjaamaan toisesta osapuolesta aiheutuvan vian. Mutta ehkä se sitä suomalaista erikoisosaamista, jossa amerikkalaisten palvelimien vikojen korjaus onnistuu täältäkin...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pitääkö tästä väkisin vääntää salaliittoa? Halla-aho itse siteeraa Hesaria:

"Hänen mukaansa kyse oli ongelmasta kolmannen osapuolen yhteyksissä."

ja

"...vika korjattiin torstaina, ja Welhon liittymistä pitäisi jälleen päästä Halla-ahon sivulle."

"Korjattiin" on passiivi, kuten kielitieteilijä on varmasti havainnut. Se ei tarkoita, että Welho olisi itse korjannut vian. Ehkä he ovat olleet yhteydessä siihen kolmanteen osapuoleen, jonka tekniikasta tuo on ollut kiinni (väärä reititys, välimuistipalvelimen virhe tms), ja ilmoittaneet asiasta.

Ei missään väitetä, että kyseessä olisi amerikkalaisen palvelimen virhe. Welhon silloista tekniikkaa tuntematta on mahdotonta sanoa, missä Helsingin ja Yahoon palvelinkeskuksen välillä vika on ollut.

Nimetön kirjoitti...

@Matti Heikkinen

Maallikolle tiedoksi, että Internet on autonomisten verkkojen yhteisö, joka vaihtaa liikennettä joko-tai/sekä-että julkisissa liikenteenvaihtopisteissä (CIX) tai kahdenkeskisesti ns. peering-sopimukseen perustuen. Liikenteen reittejä, mitkä verkon osat joihin kullakin toimijalla on oman verkkonsa kautta vaihdetaan BGP-reitystprotokollalla. Reittejä eri verkkoalueiden välillä voi olla 0-n, jossa n on joku luku. Jos luku on 0, liikenne kahden aliverkon välillä ei kulje, jos n > 1 niin reitti valitaan kuhunkin suuntaan sen kauttakulkijan määräämiin prioriteetein ja parametrein. BGP on vanha ja varsin monimutkainen protokolla, eikä käytännössä koskaan ole Internetissä tilannetta jossa jotkin verkon alueet eivät olisi kykenemättömiä liikennöimään keskenään. Eli Internet on todellisuudessa lähes aina rikki jostain päin.

Syitä siihen miksi reittiä ei ole on useita, yleisimpiä ovat operointivirheet joita sattuu muutoksia tehdessä, joita on pakko tehdä vähän väliä. Toisin kun moni luulee, niin verkko elää koko ajan ja tuhansia muutoksia tehdään ympäri maailman joka päivä eri puolilla eri operaattorien toimesta.

Aina välillä joku jossain muuttaa omia konfiguratiota ja sen samalla aiheuttaa ongelmia muille. Mainostaa väärää routea, filtteröi vahigossa routen jota ei pitänytkään filtteröidä jne. Muuttaa parametreja ja liikenteelle valitaan reitti, jota naapuri tai naapurin naapuri ei suostukaan välittämään koska sen liikennepolitiikka sallii vain tietyt reitit joita sillä on asiakkaana jne.

Itselle aiheutetut ongelmat yleensä huomataan nopeasti ja osataan pian korjata, mutta usein käy niin, että jonkun sählingin seurauksena esim. reitti johonkin verkkoon lepattaa (route-flapping) liiaksi ja siitä seuraa se, että reitti laitetaan joksikin aikaa hyllylle (dampened route). Näitä sattuu tämän tästä ja siinä ei ole mitään erikoista. Reitti palautuu toimivaksi ajan päästä kun lepattaminen on loppunut ja viimeisest kuullut reitin mainostukset ovat riittävän stabiileja. Muitakin syitä on ja BGP:n toteutuksessa on ollut bugeja eri laitteissa. 2006-2009 aikaan oli yleinen ongelma se, että reititystaulun kasvamisen myötä monella operaattorilla vanhoissa reitittimistä oli route-taulut melko täynnä ja silloin joku route ei välttämättä sinne mahtunut. Syitä on monenlaisia, josta Internetin palveluja käyttävät eivät ole kuulleetkaan eikä edes palveluita ylläpitävät. Helpdeskitkin usein vain arvailevat kun eivät tiedä todellisia syitä. Ongelmia korjaavat eivät selitä asioita juurta jaksaen, koska vastaanottajilta puuttuu kykyä ymmärtää teknisiä detaljeja.

Yleinen tapa korjata BGP:ssä reititysongelmia rikkinäisen konfiguration korjaamisen jälkeen on "resetoida"ja "clearata" yhteys naapuriin tai joku protokollaan liittyvä ajastin tai taulu. Sitten odotetaan hetki ja toivotaan, että homma toimisi paremmin.

Kuten Petteri kirjoitti, niin 2008 on aikaa sen verran, että täyttä varmuutta mikä oli tekninen syy siellä toimimattomuuden taustalla on vaikea 100% selvittää, historiatietoa reiteistä 2008 ei ole enää saatavissa ja RIPE BGPPlay sivustolla.

Tässä malliksi miten HA.n Amazon AWS:ssä olevien sivustojen reitit ovat eläneet viimeisen 31 vuorokauden aikana.

Vastaisen varalle, jos haluaa selvittää syitä tarkemmin niin pitää ottaa talteen kohde ja lähde ip:t, traceroute useammasta paikasta ja mielellään vielä BGP LG (LookingGlass) snapshot routesta eri paikoista.

Todennäköisyys, että Sanoma Media (Hesari), Welho tai edes yksikään yksittäinen toimija siellä olisi vaivautunut estämään liikennettä jonnekin, millekään muulle sivustolle kun poliisin määräämälle (LAPO) listalle on erittäin epätodennäköinen. Muita syitä joiden todennäköisyys.

t. +30v alalla

Nimetön kirjoitti...

... jatko

Muita syitä joiden todennäköisyys on moninkertaisesti todennäköisempää on useita kymmeniä.

Nimetön kirjoitti...

Tarkennus BGPlpay käytöstä. Kun tuo linkattu BGPPlay sivu on latautunut ja varoitukset hitaudesta kuitattu, niin pitää painaa "Play" nappia sieltä oikealta ylhäältä kiintoavaimen vasemmalta puolelta, niin sitten animaatio näyttää miten reitit elävät.

Amazon AWS on iso toimija, jolla on hyvät yhteydet eri puolille, mutta sielläkin on muutamia katkoja näkyvissä tuossa kuukauden jaksossa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos perusteellisesta selvityksestä. Juuri näinhän se on.

Oudoista reitityksistä on ollut uutisia mediassa, esim. tämä: Strange snafu misroutes domestic US Internet traffic through China Telecom.

Tässä toinen (2008): https://www.cnet.com/news/how-pakistan-knocked-youtube-offline-and-how-to-make-sure-it-never-happens-again


Tohtori Halla-aholta harkitsematon väite, että kaikki muut sivut olisivat toimineet normaalisti. Jostain syystä hän oli valinnut harvinaisen blogipaikan Yahoolta. Palvelun reitityksissä mahdollisesti olleita virheitä ei Suomesta olisi monikaan havainnut.

matti heikkinen kirjoitti...

Kiitos anonyymille kattavasta selvityksestä. Tämä menee jo ohi aiheen, mutta kiinnostaisi vielä tietää miten palveluntarjoaja hoitaa käytännössä poliisin (esim. LAPO)-listan blokkaukset? Hoituuko se käytännössä niin, että blokataan vain kyseinen ip-osoite? Ja kuinka työläs operaatio tuollainen blokkaus on palveluntarjoajalle?

Nimetön kirjoitti...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Black_hole_(networking)

William Gallop kirjoitti...

Kyllä äänestyspaikoille tulee jonoa, kun luvataan ilmainen ämpäri jokaiselle äänestäneelle. (Hikipedian "ehdota ajankohtaista".