maanantai 30. maaliskuuta 2015

Otetaanko yhdessä pärstiö?

Ylen mainio julkinen palvelu -- Aristoteleen kantapää -- pyysi ehdotuksia selfien suomennokseksi. Ja tulihan niitä. Areenan sivulta löytyvässä jutussa mainitaan mm. seuraavat: pärstiö, meitsie, omake, minäke, lärviö, itselö, egokki ja omis.

Aika näyttää, mikä näistä leviää yleiseen käyttöön, jos mikään. Itseäni viehättää ainakin sana pärstiö, onhan selfie-kuvan pääosassa aina kasvot, ja kyseinen sana välittää aavistuksen itserakkauteen sekä näyttämisen haluun liittyvää negatiivisuutta.

Entä sanan muut versiot -- "Hei kaverit, otetaanko ryhmäpärstiö?" Ja tuleeko selfiesauvasta pärstiöpötkö vai pärstiöpötkylä?

Saa nauraa, sillä tämän suomalaisemmaksi eivät sanat tule. Pärstiöpötkön kolme ö:tä herättävät takuulla huvittuneisuutta ulkomaalaisissa, aivan kuten selfievillitys meissä.

PS. Miltäs nämä kuulostaisivat: omakeonki, meitsiemela, itselötikku?

4 kommenttia:

AaJii kirjoitti...

Miksi keksiä pyörä uudestaan kun kielestämme löytyy jo sana "omakuva".

Nimetön kirjoitti...

Olen miettinyt tuollasen hankkimista, pääsisi paremmin vaimon kanssa matkoilla kuvaan apuja pyytämättä. Tähän ongelmaan joku voisi keksiä apuja. Ikävä, että tikku on jotenkin pilkan kohteena. Selfie on hyvä sana, uhkaako se jotenkin kansallista identiteettiämme?

Nimetön kirjoitti...

Kuten AaJii totesi, niin omakuva* on hyvä olemassa oleva termi.

Omakuva on monelle tuttu termi jo vuosikymmenien takaa, mutta edelleen hyvä ja vain yhden (1) kirjaimen pidempi kuin selfie, joka on syntyi jenkkien tarpeesta lyhentää Self Picture/Self Portrait joka on pidempi kirjoittaa.

*) uusien kameroiden yhteydessä toimitetuissa vihkosissa oli ohjeita kuvaamisesta ja vitkan (viivästetyn laukaisun) käytöstä, jossa yhteydessä mainittiin sitä voitavan käyttää kuvaajan ehtimiseen ryhmäkuvaan, omakuvan ottamiseeen tai kameran tärähtämisen välttämiseen pidemmillä valotusajoilla jalustaa käytettäessä.

Vitkan ja/tai jossain kameroissa olleen IR tms. kaukolaukaisun lisäksihän omakuvia tietysti otettiin ja otetaan edelleen heijastuksien ym. avulla, mitä nyt kukin keksii käyttää apuna.

Selfie-kepin pilkkaamisesta toteaisin, että ei kai sitä pitäisi pilkata sen enempää kuin mitään muutakaan kuvauksessa apuna käytettävää välinettä, kun kuvaat asiallisesti.

Asiallisesti kuvaava ottaa aina kulloisenkin ympäristön huomioon. Ymmärtää milloin ei voi kuvata (kuvaus kielletty / tai häritsee muita), voi kuvata (julkinen paikka / ei häiritse muita / tarvittaessa kysynyt ensin luvan tai muuten sovittu asiasta) ja toimii hyvän tavan ja yleisten normien mukaan, huomioiden myös että nämä normit ja tavat vaihtelevat maittain ja kulttuureittain. Se mikä on kotona Suomessa sallittua ja hyväksyttyä ei välttämättä ole sitä muualla.

Infantiilili (pösilö) kuvaaja kuvaa käänteisesti, huomioiden vain omat tarpeensa ja siten hyvin ansaitseekin tulla pilkatuksi hölmön toimitatapansa vuoksi.

Selfie-kepin osuus huonosti käyttäytyvän henkilön sähellyksessä on lähinnä että se toimii katalyyttinä reaktiossa ts. sähltämisestä johtuva häiriö on suurempi kuin ilman sitä.

Nimetön kirjoitti...

Paras tähänastinen nimitys selfiekepille = Narsistin