perjantai 20. maaliskuuta 2015

Älä mene halpaan: Android-puhelin varoittaa muka viruksista

Käyttäjä pelästyy varmasti, kun Android-puhelin kertoo saaneensa virustartunnan:

Virus detected!
Varoitus voi tulla myös suomeksi:

Ja sama suomeksi.
Kyse ei ole viruksista vaan harhaanjohtavasta markkinoinnista. Ilmoitusikkunat ovat mainoksia, jotka yrittävät saada käyttäjän lataamaan torjuntaohjelman Google Play -kaupasta. Samanlainen pelottelutaktiikka on käytössä PC-puolella, ikävä kyllä se näyttää levinneen myös mobiilimaailmaan.

Yllä olevien kuvien "virukset" on helppo tunnistaa mainoksiksi, mutta entäpä nämä kesken surffauksen ilmestyvät varoitukset:

Lisää virusvaroituksia.
Tai tämä:

Tämäkään ei ole aito virus.
Kaikki kyseenalainen mainonta johtaa yhteen ja samaan ohjelmaan, kiinalaiseen 360 Securityyn:

360 Security - Antivirus Boost
Ilmeisesti mainokset ovat tehonneet, sillä latauksia on yli 50 miljoonaa. Kommenteissa ohjelmaa kehutaan (jopa selvällä suomen kielellä) ja sen kerrotaan poistaneen viruksia sekä nopeuttaneen puhelimen toimintaa.

Erikoisinta on, että Qihoo 360 on New Yorkin pörssissä noteerattu yhtiö, joskin sen kurssikehitys on ollut laskeva ja osakkeen arvo vajaa puolet vuoden takaisesta huippuarvosta. Ehkä juuri siinä on syy epätoivoiseen ja epäeettiseen pelottelumarkkinointiin?

360 Security käytössä.
Kokeiluni perusteella 360 Security ei vaikuta haitalliselta, kuten monet itseään tyrkyttävät apuohjelmat usein ovat. Tekijä ei vaadi rahaa sillä ohjelma on aidosti ilmainen. Toisaalta en ole vakuuttunut myöskään sen hyödyllisyydestä -- älypuhelimen virustorjunta on useimmille käyttäjille turhaa. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka moni Android-viruksen saaneista onkin todellisuudessa saanut vain ohjelman mainoksen.

Enkä periaatteellisista syistä ikinä käyttäisi ohjelmaa, joka mainostaa itseään valheellisilla varoituksilla.

Lisäys 2.12.2016: kommenteissa on ihmetelty ask.fm -palvelun näyttämiä pelotemainoksia, joten lainaan tähän Afterdawn-sivustolla olleen ruutukuvan asiasta:

"Puhelimessa on vakava virus" - ja pöh!
Mainoksen mukaan "Puhelimessa on vakavia virus", "Jos et poista virus, puhelin on pahoin vaurioitunut" ja painike "Nyt poistaa viruksen!". Googlen logon käyttö tällaisessa yhteydessä pitäisi riittää ohjelman poistamiseen Play-kaupasta.

Tällä kertaa mainos vie Alpha Security -tietoturvaohjelman lataukseen. En suosittele lataamaan ohjelmaa, jota mainostetaan valheellisella käyttäjien pelottelulla.

91 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, just noita "Puhelin on saanut tartunnan" -ilmoituksia on alkanut ilmaantua. Ekalla kerralla se vähän säikäytti, ennen kuin tajusin, että se on vain mainos. Sanot, että "...älypuhelimen virustorjunta on useimmille käyttäjille turhaa". Vähän vanhemmassa puhelimeessa virusturva vie suuren osan muistista. Oletko sitä mieltä, että tavallinen perus-surffailija ei sitä tarvitse? Millainen käyttäjä sen tarvitsee?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sellainen, joka latailee aktiivisesti pelejä ja vähemmän tunnettuja ohjelmia Google Play -kaupasta tai sellainen, joka on kytkenyt Androidin suojauksen pois ja lataa ohjelmia muista kauppapaikoista.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Vai että vielä kiinalainen... Hyvä tietää, ettei edes heikkona hetkenä asenna Kansantasavaltaista "sleeper agenttia" puhelimeensa. Juuri niin, vaikkei se nyt tekisikään mitään outoa, kuka tietää mitä se saattaa tehdä kun se päivitetään seuraavan kerran?

Anonyymi kirjoitti...

Mies latasi google play kaupasta finder calerin eilen, tänään tuli uhka poliisin tutkinnasta, käski maksaa 48 tunnin kulesssa johonki paypal cecurity. Miten poistaa virus parhaiten?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mikähän ohjelman tarkka nimi oli, voisi varoittaa muitakin? Näillä tiedoilla en löytänyt mitään epäilyttävää.

Kyse voi olla vain ohjelmasta, joka lukitsee selaimen, eikä ole oikeasti vaarallinen. Jos kyse on aidosta lunnasohjelmasta, haittaohjelmaa ei ehkä voi palauttaa.

Kannattaa silti kokeilla vaikka tällä kiinalaisella ohjelmalla tai F-Secure Mobile Security:llä.

Kerro sitten, miten onnistui.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisikö silloin huolestua kun puhelin tärisee ja vairoittaa viiruksista, joka tuhoaa kuvat,viestit sekä yhteystiedot lisäksi näytöllä on sekunttikello,jonka aikana pitäisi ladata ilmainen virustentorjunta ohjelma?!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuulostaa kovasti mainokselta. Tuleeko ilmoitus joltain tietyltä nettisivulta tai jotain tiettyä ohjelmaa käyttäessäsi?

Unknown kirjoitti...

Samoin säikähdin minäkin kun puhelin tärisi ja ilmoitti virustartunnasta! Latasin hätäpäissäni mitä se pyys, mutta poistin myöhemmin luettuani täältä että se olikin huijausta! Kiitos Petteri neuvoista!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Älypuhelimen saa värisemään pelkällä web-sivun html-koodilla (vähän vanha teksti: https://shkspr.mobi/blog/2014/01/malicious-use-of-the-html5-vibrate-api/. Valitettavasti tämä avaa ovia kaikenlaisille huijauksille ja pelottelusivuille.

Anonyymi kirjoitti...

Palauttaa takaisin sellaiseksi kun se oli ostaessa

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan noi AV anti virus free torjuntaohjema luotettava? Latasin heti sen ja tarkisti ettei ollut mitään. k18 sivulla vieraillessani tuli tärinä ja joku että skannaa virukset ja oli niin aidon näköinen että klikkasin sen. ja alkoi suorittaa ja heti meni 100 j sitten äkkiä sammutin... iski paniikki... nyt ei kuitenkaan pitäisi olla mitään... onko silti aihetta pelkoon? :O

Anonyymi kirjoitti...

Mulla kävi samanlailla.Tuli virusvaroitus,mutta ei ollut mitään virusta ku scannasin puhelinta nortonin avulla.

Anonyymi kirjoitti...

En usko että ois mitään aihetta pelkoon.

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tuli gigantin mainos sähköpostiin ja alkoi yhtä äkkiä varoittamaam viruksista ja puhelin juurikin tärisi ja kello vilkutti kuinka kauan aikaa ennenkö virus vahingoittaa sim-korttia..

Anonyymi kirjoitti...

Ajatellaanpa asiaa viruksen kehittäjän näkökulmasta. Kun hän teki viruksen, halusiko hän tehdä siitä;

A) Mahdollisimman huomattavan ja pelottavan näköisen?

vai B) Hyvin piilootetun ja huomaamattoman?

Tapauksessa A käyttäjä luultavimmin haluaa päästä ohjelmasta eroon välittömästi. Tapauksessa B virus saa levitä muihin laitteisiin ja kalastaa tietoja kaikessa rauhassa.

AT kirjoitti...

En löytänyt puhelimesta 360-ohjelmaa asennettuna mutta jossain siellä se on kun mainoksia ja "uhkauksia"pukkaa ärsyttävyyteen saakka. Kuinka tuollaisen ohjelman löytää ja saa poistettua tällainen tavallinen puhelimen käyttäjä?

Anonyymi kirjoitti...

Entä jos tulee tuon Galaxy Alphan tyylinen mutta siinä on* tässä puhelimessa on (4) virusta mitkä vaurioittaa akkua ehdotan nopeita toimen piteitä.* Tai jotain tuommoista?

Anonyymi kirjoitti...

Entä jos tulee semmoinen *Samsung Galaxy note 4 on (4) virusta jotka tuhoavat akkua ehdotan nopeisiin toimen piteisiin* onko se virus vai mainos?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei ainakaan virus. Kuulostaa ihan mainokselta.

Mainokset tulevat siis web-sivuilta, ei siitä että omassa puhelimessa olisi jokin mainosohjelma. Sivusto tunnistaa puhelimen tyypin nettisurffauksen aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Samsung S6 internetin avauksessa tulee välittömästi varoitus viruksista: (sivu osoitteessa www.gp-notification.com) suosittelemme, että käynnistät nopean skannauksen heti. Jos tämän käynnistää, skannaus 'menee' läpi ja järjestelmä varoittaa useista viruksista sekä ehdottaa asentamaan 360 Security -ohjelmaa ilmaiseksi. Vaikka valitsee peruuta, tämä sama rumba toistuu aina vain uudelleen, vaikka skannausta ei suorittaisikaan. Tästä ei siis pääse eroon, eikä pysty käyttämään internet-sovellusta. Asetuksista on poistettu kaikki historia sekä henkilökohtaiset tiedot (selaushistoria, välimuisti, evästetiedot, ym...).

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää tuo 360 security olevan tarjolla edelleen Google playssa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Minulla on yllämainitun s6:sen kaltainen ongelma.. miten saan tuon pois? Mainos? lävähtää näytölle, kun avaan internetin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mitä tekstissä sanotaan? Vielä parempi jos otat ruutukuvan ja lähetät vaikka sähköpostilla. Todennäköisesti mainos, ei mitään vaarallista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, miten noi virus mainokset estetään? En voi tietyillä nettisivuilla (esim ask.fm) käydä ollenkaan, koska se pomppaa suoraan johonkin sivulle, mikä väittää huonolla suomen kielellä, että puhelimessa on vakava virus ja se vahingoittaa yhteystietoja, kuvia ja sim-korttia. Sivusto käskee lataamaan Alpha Security sovelluksen google playsta. Tämä alkoi eilen, miten saan tämän loppumaan?

Se pomppaa siis alla olevalle sivulle, minne tulee nuo tekstit..

Mobi.google.com-viruses-from-dangerous-sites.realtimeprotect.com

Petteri Järvinen kirjoitti...

Googlen selain sanookin osoitteesta "Sivustoon mobi.google.com-viruses-from-dangerous-sites.realtimeprotect.com hyökännyt taho voi yrittää huijata sinua tekemään jotain vaarallista, kuten asentamaan ohjelmistoja tai paljastamaan henkilötietojasi (esimerkiksi salasanoja, puhelinnumeroita tai luottokorttitietoja)."

Kokeile sulkea selain ja kaikki sen välilehdet, tai käynnistä koko puhelin uudelleen. Jokin ilmeisesti häiritsee selainta ja ohjaa sen pelottelusivulle.

Itsellä www.ask.fm avautui Android-puhelimella normaalisti.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kokeillut sulkea ja avata puhelimen uudestaan, mutta esimerkiksi demi -keskustelu foorumin mukaan monilla muillakin on eilisen ja tämän päivän aikana tullut samaa kyseisellä sivustolla..

Minulla siis herjaa tätä sekä chromella, että firefoxilla android-puhelimella. Olisikohan tässä muuta tehtävissä, kun alkaa välttelemään kyseistä sivua..

Petteri Järvinen kirjoitti...

Itsellä myös Demin keskustelupalsta näytti toimivan normaalisti. Vaikea sanoa puhelinta tutkimatta mistä on kyse. Laita viestiä ylläpidolle ja kerro, jossain sivun mainoksessa voi olla koodia, joka työntää puhelimeen myös viruspeloituksia.

Jos teitä on monta, joilla näkyy sama ongelma, yrittäkää löytää jokin yhdistävä tekijä puhelimestanne tai käytöstänne. Se voisi auttaa ongelman jäljille.

Anonyymi kirjoitti...

Minullekkin hypähti tänään sama viesti kännykän näytölle. Ajattelinkin että se on vain pelotteluviesti ja käynnistin kännykän uudelleen. Myöhemmin sama viesti tuli taas ja myös ask.fm sivulla.. Käynnistin jälleen kännykän uudelleen ja latasin juuri tuon kiinalaisen "viruksen poistajan".. Poistin tuon sovelluksen nyt, mutta eihän siitä voi aiheutua enää mitään? Lisäksi en voi edelleenkään mennä ask.fm sivuille, sillä tuo virusviesti hypähtää näytölle.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla siis tätä tapahtuu pelkästään ask.fm sivustolla, mutta googlailun tuloksena löysin demi.fi sivustolta keskustelun, jossa useampi valitteli törmänneensä samaan ongelmaan
ask.fm sivustolla..

Eli ilmeisesti se on yleisesti vikana tuolla askissa..

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tuo huonolla suomenkiellä kirjoitettu "mobi.." asia tulee. Tuo on tullut jatkuvasti internetin avatessani jo muutaman päivän ajan! Olen poistanut kaikki välilehdet, historiat, puhelinta olen käynnistänyt uudelleen ja sammuttanut monta kertaa päivässä.. ilmestyy siis edelleen. Miten sen saisi pois?

Mainoksessa on myös kahden minuutin ajastin punaisella. Kerran annoin sen kulua loppuun ja katsoin mitä tapahtui. Siirsi minut play kauppaan jollekkin puhelimen "virus-siivousohjelmaan" en ladannut sitä.

Anonyymi kirjoitti...

Sama juttu mulla ollu pari päivää nimenomaan pelkästään ask.fm:ssä, rasittavaa

Petteri Järvinen kirjoitti...

Aiheesta on näköjään keskusteltu jo aiemmin:

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20150302124216AALmXTQ

Saattaa olla, että häiritsevät mainokset ovat jopa tahallisia, ja että Ask.fm saa osansa tuotoista.

Petteri Järvinen kirjoitti...

After Dawnin keskustelussa on kuvakin tästä "viruksesta". Törkeää ja härskiä pelottelumarkkinointia:

http://keskustelu.afterdawn.com/threads/virus.764172/

Anonyymi kirjoitti...

Hei, vaatiiko tuollainen jotakin toimenpiteitä puhelimelle?
En ehtinyt ottaa ruutukaappausta, mutta siitä oli Googlen logo, sekuntikello ja jokin "asenna ohjelma, joka poistaa viruksen". Minun puhelimessani on F Securen Freedome ollut jo pitkään. Se ei ainakaan varoittanut mistään. Oliko kyseessä siis mainos vai jokin toimenpiteitä vaativa virus?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pelkkä mainos, ei edellytä toimenpiteitä. Tietoturvaohjelmien markkinointi on raakaa bisnestä, jossa käytetään laittomiakin keinoja.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, on alkanut ärsyttää kun aina Googlen kautta ask.fmmään mennessä tulee viimeisimmän kuvan kaksoisolento, ja puhelin alkaa täristä. Muka viruksia. Ensimmäisellä kerralla säikähdin. Väittää myös välillä "porn katselusta" tätä siis ei saa pois? Pitäsköhän sitä ostaa iPhone.

Anonyymi kirjoitti...

niin ja eihän tuollaisesta tarvitse huolestua?

Anonyymi kirjoitti...

Huh, nyt täytyy sanoa että kiitos postauksestasi!

Selailin ask.fm tässä illalla ja kun nuo pornosivustovirusjutut ponnahtivat esiin, olin oikeasti paskoa housuun:D

Kiitos tästä postauksesta siis, rauhoitti toden teolla!

Anonyymi kirjoitti...

edelliselle anonyymille, voin niin samaistua. kuulosti niin multa, Mäki olin ihan paskat housuissa ja googlettelin tän, luojan kiitos löysin, ja rauhotti.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mukava kuulla, että jaetusta tiedosta on apua. Virustorjuntaa markkinoidaan suorastaan laittomin keinoin, eikä kukaan pysty puuttumaan siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä säikäytti myös kun kävin selailemassa ask.fm sivustolla... Ja tuo varoitus tuli miule saksan kielellä..

Anonyymi kirjoitti...

Minä myös kävin askin sivuilla ja tuli tuollainen teksti. En ehtinyt kaikkea luke kun suljin sivun äkkiä, mutta jostakin pornon katsomisesta siinä syytettiin. Olin jo ihan paniikissa että nyt tuhoaa koko puhelimen ja sen sisällön.. Kuinka tuon saa pois? Suljin välilehden mutta kun menen uusiksi nettiin nii tulee taas..??

Anonyymi kirjoitti...

Itsekkin kun menin askin sivuille tuli tuosta pornon katsomisesta, hitto että säikähin. Kuinka sen saisi pois vai onko puhelin kokonaan mennyttä?

woigucca kirjoitti...

Minua kehotettiin lähettämään numeroon 17162 tällainen viesti:

TXT8 ANTIVIRUS -6:1481651834mb33563108239:89-

Vahvista, että haluat poistaa viruksen.

Valitse Lähetä. Ja jos halusi lähettää viestin, niin pyysi lupaa käyttää Google tilin maksutietoja. En uskaltanut tehdä siis mitään. Huijaus varmaankin?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuliko kehotus joltain web-sivulta? Oliko sivulla jotain muutakin? Kuulostaa huijaukselta.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä varmaan ole mitään pelkoa ku mulla on tuollanen alimman kuvan homma ja väliin siellä tekstissä kerrotaan että se olis jo niinku saanu jtn 28.1% valmiiks se ns virus

woigucca kirjoitti...

Juu meinasin katsella jotain sarjaa ehkä vähän epäilyttävämmältä nettisivulta. Se kiskoi noin 10 ponnahdusikkunaa yhtä aikaa auki. Tietokoneella ei ole tullut vastaavaa, ehkäkin adblockerin takia.

Anonyymi kirjoitti...

Näin on mullekin nyt pariin otteeseen käynyt. Jälkimmäisellä ehdin jo chromenkin poistaa hätäpäissäni. Mitä tässä uskaltaa tehdä?

millajanika kirjoitti...

Siis ei jumankauta mikä paniikki ja itku iski ku itellekki ponnahti tuo kyseinen viimeisen kuvan ikkuna ask.fm ja facebookissa nametests.fi selaillessa.Onko nyt oikeasti syytä hätääntyä vai meneekö kysyeiset sivut vaan boikottiin? :/

Petteri Järvinen kirjoitti...

Se on vain pelottelumainos, kertoo tietoturvayhtiöiden laittomista markkinointitavoista. Sivut boikottiin, kun myyvät mainostilaa tuollaisille. Ei muuta vaaraa.

millajanika kirjoitti...

Kiitos paljon asiallisesta toiminnasta ja kommentoinnista Petteri!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Minulla ponnahti myös näkyviin pelottelusivu warning.mobile87.com/..., ja sitten tuli samankaltainen viesti mistä woigucca kirjoittaa "Vahvista, että haluat poistaa viruksen. Valitse lähetä" Google-tilin maksutietoja tai muita maksutietoja ei kysytty, eikä muutenkaan maksusta mainittu. Tarkoitukseni ei ollut vastata viestiin, mutta valitettavasti onnistuin sen tekemään (tapahtui pelkällä sormen lipsahduksella), jonka jälkeen tulikin heti viesti: Ostit Antivirus hintaan 8EUR. Lataa http://bit.ly/AndDef Maksutuki: support@medianetpay.com. Viesti tuli numerosta 17162. Kävin katsomassa puhelinliittymäni tiedot, ja siellä näkyi palvelutilaus 8EUR. Tuon voin ottaa oppirahana (ärsyttää tosissaan huolimattomuuteni, kun olen tähän asti ollut tarkka ja epäluuloinen, kuumetokkuran piikkiin voinee pistää osittain), jos jää tähän. Viestissä tullutta linkkiä en ole avannut enkä mitään ladannut. En uskalla tuohon osoitteeseen mennä katselemaan, onko mahdollista selvittää onko takana oikea yritys?
Tuo pelottelusivusto avautui, kun latasin GooglePlaysta Christmas Photo Phrames -sovelluksen (jonka poistin sitten saman tien). Tähän liittyen kysyisin vielä mobiililaitteiden virustorjunnan tarpeellisuudesta. Olen tähän asti ladannut GooglePlaysta muutaman yleisesti käytetyn pasianssin ja muutoin vain verkkopankin yms. sovelluksia. Hankin myös äskettäin Android-tabletin, jota käytän wifin kautta (taloyhtiön wifi). Onko mielestäsi virustorjunta tarpeellinen?

Anonyymi kirjoitti...

Lisäyksenä äskeiseen että otin Fsecure Safen kokeilujakson kumpaankin laitteeseen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos linkistä, täytyypä kokeilla älypuhelimella. Luultavasti kyse on pelkästä rahastuksesta, mitään virusta ei ole, mutta linkkiä ei kannata seurata (ohjelmaa sieltä ei pysty asentamaan, ellei mene itse poistamaan suojauksia Androidin asetuksista).

Pidän riskiä kuvailemassasi tapauksessa pienenä. F-Securea ei voi ostaa konekohtaisesti, minimipaketti on aina kolme lisenssiä. Jokainen joutuu itse arvioimaan onko turva 60 euron arvoinen.

Jos olet ostanut kokeilujakson niin ilmoita sen umpeutuessa tuliko hälytyksiä. Näin opimme kaikki.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! Laitoin numeroon 17162 viestin stop ja sain automaattivastauksen (tilaus lopetettu) eli toivottavasti puhelunlaskuun ei enää tule lisää. Aion kuitenkin vielä ottaa yhteyttä operaattoriin. Maksutukeen ei ehkä kannata laittaa mitään (peruutus)viestiä, vai pystytkö ottamaan tähän kantaa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kokeilin itse ladata tuon nimisen ohjelman

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.photoframeapps.christmasphotoframes&hl=fi

En tiedä, oliko sama - näitä näyttää olevan useita samannimisiä. Tämä ohjelma toimi moitteettomasti, mutta näytti välillä koko näytön peittäviä mainoksia. Ilmeisesti virusvaroitus on tullut tällaisesta mainossivusta, ei niin että ohjelma itsessään olisi haitallinen.

Eiköhän tilauksen lopettaminen riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ohjelma oli kysessä https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ChristmasPhotoFrames.ChristmasFrame&hl=fi (rainbowfilter.io)
Puhelimen selaushistorian mukaan sitä on seurannut sivu offerreality.com ja sen jälkeen virusvaroitus. Laitanko myös tuon linkin tänne?
Pirullisen helpoksi on tekstiviestiin vastaaminen tässä tehty. Mutta huojentavaa ettei näytä olevan kyseessä virus.Ilmoitan, jos F-Secure antaa hälytyksiä.

Unknown kirjoitti...

Osaisko joku neuvoa täältä kun mulla puhelin alkaa välillä värisemään ihan omia aikojaan. Yleensä kun avaan näytön niin se värähtää viidesti mut ei näytä mitään hälytyksiä tai että olis edes mitään tapahtunut. Mulla on just toi 360 security ja mun mielestä se on alkanut sen lataamisen jälkeen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Puhelimen selaushistorian mukaan sitä on seurannut sivu offerreality.com ja sen jälkeen virusvaroitus. Laitanko myös tuon linkin tänne?

Laita vain, niin katsotaan mitä sieltä löytyy.

Mulla on just toi 360 security ja mun mielestä se on alkanut sen lataamisen jälkeen.

Latasitko sen jonkin virusmainoksen pelästyttämänä? Neuvoisin ottamaan koko ohjelman pois harhaanjohtavan markkinoinnin vuoksi ja katsomaan, loppuvatko haamuvärinät.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi "ChristmasPhotoFrames" kysyy vielä tyhmän kysymyksen ennen kuin lähettää virusvaroituksen linkin: linkki on pitkä sisältäen numerosarjoja tyyliin ...9860mb2115...., sama sarja näkyi myös tekstiviestissä. Voiko numerosarjassa olla jotain mikä viittaa puhelimeeni/liittymääni eli voiko tuon turvallisesti postata blogille?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kokeilin ohjelmaa ja se yritti ladata sivua osoitteesta www.mobileservice.site/?utm_medium=7e..... (ja pitkä numerosarja). Sivua ei kuitenkaan löydy joten jää arvoitukseksi, oliko tämä se virusvaroitus.

Puhelinnumero voisi olla linkissä jotenkin koodattuna, mutta silmämääräisesti sitä ei erota. Lähetä linkki varmuuden vuoksi sähköpostilla, osoite petterij@gmail.com.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, laitan tulemaan

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kirjoitin havainnoista oman postauksen: http://pjarvinen.blogspot.fi/2016/12/ams-antivirus-huijaus-rahastaa.html.

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä tuli, kun yritin muuntaa youtubesta musiikkia android puhelimellani ja ladata sen, ponnahdusikkuna, jossa luki 'puhelimessasi on virus, joka vahingoittaa akkua...'. Tekstiä oli pitempään, mutta painoin 'paluu' nappulaa puhelimestani ja menin pois sivustosta enkä ladannut loppujen lopuksi mitään. Tarkastin kuitenkin puhelimeni avastilla useampaan kertaan eikä näyttänyt olevan mitään ja poistin selaushistorian, mutta pelästyim sillä se näytti ihan androidin omalta ilmoitukselta. Pitäisikö olla huolissaan, kun puhelin kuitenkin toimii normaalisti?

Anonyymi kirjoitti...

Moi,
Mulla varmaan kyseessä samanlainen mainostemppu älypuhelimella. Selailin Cromella ja yhtäkkiä läsähti virusvaroitus ruutuun upean värinä rummutuksen kera. Koitin kelailla taaksepäin mut pukkas vain uutta ja erilaista varoitus kuvaa tulemaan ja kerran heitti play kauppaan vahinkopainalluksen takia. Kaikki varoitukset tulivat www.ageldled.info/lp/lp3?tr.. sivustolta, loppu puuttuu eikä ole enää sivuhistoriassa screenshotista otin ylös.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep, ihan sama juttu. Urlin alkuosalla tulee ilmoitus, että mainoskampanjaa ei löydy, eli kyse pelkästä pelottelumainoksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla tuli nettiä selaillessa että "olemme havainneet sinun chrome mobilen olevan (45.5%) vahingoittunut" "sinun on toimittava heti jos et halua jakaa muille tartuntaa ja omia tietojasi" sitte 2 vaiheiset ohjeet että mitä pitää tehdä. "Asenna google playstä suositeltu sovellus Go security napauttamalla poista virus" onko syytä huoleen? Itsellä tällä hetkellä pienimuotoinen paniikki asian suhteen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuulostaa ihan tyypilliseltä pelottelumainokselta. Ei syytä paniikkiin.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kaleva.fi/juttutupa/muut/virus-puhelimessa/5452304
Entäs tämä? Onko vastaavanlainen mainoa? Itselläni tuli tämä chrome-selainta käytettäessä,värinän kera.. tyhjäsin kaikki sivuhistoriat jne mutta jos painaa back-nuolta, sieltä se taas tulee..

Petteri Järvinen kirjoitti...

Puhelimen saa värisemään pelkällä web-sivulle lisättävällä html-koodilla.
Selvä mainoshan tuo on, lukitsee vielä selaimen niin ettei siitä pääse helposti eroon.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Petteri, kyllä helpotti��

Anonyymi kirjoitti...

sain kaverilta linkin wa:n kautta lastenvaunuihin. (sivusto siis babystyle.fi) Noh, linkkiä painamalla alkaa suoltaa ponnahdusikkunoita ilmeisesti, hakee siis osoitekentässä eri sivustoja kauheeta vauhtia, mutta ei avaa mitään sivua. Lopuksi näytölle ponnahti ilmoitus, että iphonessasi on virus ja poista virus seuraamalla ohjeita ja poistu tästä omalla vastuulla, ponnahdusikkunassa vain nappi "sulje". Mitähän hittoa? Poistin nyt safarin kautta koko selainhistorian ja datan, mutta pitääkö _oikeesti_ tehdä jotain toimia nyt, pien paniikki persauksis, et mitä ihmettä. :/ niin, ja siis itellä omenan kutonen, kaverilla joku samsungi....

Petteri Järvinen kirjoitti...

Näyttää tosiaan syöttävän outoja osoitteita selaimeen niin iPhonessa kuin Androidissakin. Sivu on fi-lopustaan huolimatta ruotsalainen.

Mutta ole huoleti, ei tämä ainakaan virus ole! Eivät sellaiset mainostaisi itseään viruksena, päinvastoin pyrkisivät piiloutumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Samsungiin pongahti ilmoitus: Järjestelmäsi on viallinen johtuen 13 viruksesta. Käskee syöttämään puhelinnumeron ja ladata ilmaisen virusturvan.
Miten tämän saa pois?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Käynnistä puhelin uudelleen. Kyse on pelkästä mainoksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi mutta mistä sitten tietää onko virus oikeasti puhelimessa. ?

Käski ladata jonkun virus poisto ohjelman

Anonyymi kirjoitti...

Avast ei löytänyt.. mopiappzonez

Oli se sivu.. vaikken edes sinne mennyt


Joku ihme kilpailu oli Suomi24 sivulla mutten osallistunut ja heti alkoi puhelin valittaa viruksesta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oikea virus ei mainostaisi itseään eikä neuvoisi lataamaan virustorjuntaohjelmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tulee viimeisen kuvan kaltainen mainos chromessa. Esimerkiksi tälle sivulle tulo yleensä aiheuttaa yleensä ponnahdusikkunan. Painamalla paluunäppäintä tulee kuvan kaltainen sivu eikä sieltä pääse pois. Olen yrittänyt poistaa kaiken maailman selaushistoriat ja evästeet, palauttanut Chromen tehdasasetuksille, käynnistänyt uudelleen puhelimen mutta mainos tulee edelleen. Vaihdoin samsungin omaan selaimeen eikä samaa virusilmoitusta enää tule. Chrome kuitenkin on poissa käytöstä kun en tiedä mitä tehdä

Anonyymi kirjoitti...

Kyseessä on tosi raukkamainen mainontatapa!

Viesti, joka räpsähtää puhelimen ruutuun:

===========================
Varoitus!

Huawei Honor+5c+2gb+RAM-laitteessa on virus, mikä edellyttää välittömiä toimia.

Jatka ja seuraa ohjeita korjataksesi Huawei Honor+5c+2gb+RAM -laitteesi. Älä sulje tätä ikkunaa.

**Poistu omalla vastuullasi**

OK
============================

(Selaimen osoitekentässä lukee: https://new-online-info/bcba2f4a...
OK on linkki Google sivustolle, mutta https://new-online-info on silti osoitepalkissa)

Kun painaa OK-linkkiä, niin tulee tämä:
============================
Olemme havainneet, että Huawei Honor -laitteessasi on viruksia. Se pilaa pian sim-korttisi, valokuvasi ja yhteystietosi, mikäli toimiin ei ryhdytä.

4 minuuttia ja 30 sekuntia (on sekunneittain vähenevä aika)

Miten virus poistetaan:

Vaihe 1: Napauta alla olevaa painiketta ja mene Google Play-kauppaan asentaaksesi ilmaisen virustenpoistosovelluksen.

Vaihe 2: Aja sovellus poistaaksesi kaikki virukset.

Poista virus nyt
============================

'Poista virus nyt' on painonappi.

Kun ei paina nappia vaan odottaa mainitun ajan, niin mitään ei tapahdu, mutta minuutit ja sekunnit muuttuvat englanninkielisiksi:
0 minutes and 00 seconds

Suljin ikkunat. Tein virustarkistuksen MacAfeella. Eikä mitään viruksia löytynyt.
(Käytössä Chrome)

Anonyymi kirjoitti...

Samanlainen mainosviesti (tuo ask.fm kuva) tuli meillekkin puhelimeen alunperin jostain facebookin mainoksesta. Pienen salapoliisityön jälkeen kävi ilmi, että iskee nimenomaan Chrome selaimeen. Aina, kun Chromea yrittää avata, tai jos jokin appi yrittää sen avata, niin lukitseva mainos aukeaa suoraan ensimmäisenä ja ainoa ratkaisu on käynnistää puhelin uudelleen.

Selaimen poisto käytöstä tuntuu ainakin kiertävän ongelman, eli sivusto ei aukea enään mistään muusta paikasta. Chrome on muutenkin kyllä tarpeeton meille, koska puhelimella on Elisan turvaselain. Joka tapauksessa ahdisti hieman, että jättääkö se jälkensä puhelimeen, kun puhelimen omistaja latasi vaaditut ohjelmat playstä? Ilmeisesti kyse on kuitenkin jostain firmasta, joka tällä tavoin nostaa omaa arvoaan pakottamalla ihmiset lataamaan sovelluksia, sillä viruksia elisan torjunta ei löydä puhelimesta ja sovelluksien poisto korjaa ongelman. Toisin sanottuna mitään viruksia ei ole, eivätkä ohjelmat itsessään ole viruksia vaan kyseinen mainos käyttäytyy hieman viruksen lailla asettaen itsensä Chromen avaussivuksi. Tämän vuoksi mikään torjunta-ohjelma ei reagoi siihen.

Chromen uudelleen aktivoinnin pitäisi resetoida appi mutta en ole viitsinyt kokeilla vielä poistiko se mainoksen, sillä se on täysin tarpeeton puhelimen omistajalle turvaselaimen vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nå se asentaa kaikenlaisia viruksia jotka tuhoo koko puhelimen

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia avusta itse ensin säikähdin ja hätäpäissäni latasin mutta kun luin artikkelin tajusin että mainosta se oli vain ja poistin sovelluksen. Kiitos avusta Petteri!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Voit lohduttautua sillä, ettet todellakaan ole ainoa. Kuten kommenteistakin näet, moni on mennyt samaan halpaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista!! Tyttöni säikähti kun sai puhelimeen tuon ilmoituksen, josta keskusteltiin vähän ylempänä:

Varoitus!

Huawei P8 Lite-laitteessa on virus, mikä edellyttää välittömiä toimia.

Jatka ja seuraa ohjeita korjataksesi Huawei P8 Lite -laitteesi. Älä sulje tätä ikkunaa.

**Poistu omalla vastuullasi**

Sain hänet äkkiä rauhoitettua, kun löysin tämän ketjun!! Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Minulle alkoi tulemaan myös oheinen viesti Honor 9-puhelimeeni,tulee vaikka käynnistää uudelleen.Mitenkähän saa lakkaamaan? Viesti siis viittaa LG-M150 puhelimeen,jota minulla siis ei ole.F-Securen Mobiiliturva ei ole mitään virusta löytänyt.

"Viesti osoitteesta newland1info.info

Järjestelmävaroitus:

LG LG-M150 (Phoenix 3)-laitteessasi on havaittu virus,ja akku on vaurioitunut.

Jatka puhelimen korjausohjeisiin.
Älä sulje tätä ikkunaa.

**Exit at your own riskPoistu omalla vastuullasi**"

Sen jälkeen ruksineliö ja teksti:Estä sivuja luomasta muita viestejä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olisiko selaimen kotisivu muuttunut, niin että se menee tähän automaattisesti? Pelkkä huijaushan tuo varoitus on joten ei huolta.

Anonyymi kirjoitti...

Siis arvelin että tämä on virus ja en nyt ole painanut mitään mutta nämä "notificationit" alkaa mennä hermoille joten miten näistä pääsee eroon?

Unknown kirjoitti...

Tässä just itsekkin koitan löytää ratkaisua, tulee minuutin välein ilmoitus "viruksesta"

Anonyymi kirjoitti...

Tuli itsellekin virus viesti kun käytin chromea sanoi että 39virusta havaittu aikuis sisällöstä seuraa ohjeita poistaaksesi sitten no menin lataamaan virus torjunta sovelluksen maksullisen ja sitten painoin poista virus ja peruin tilauksen... Luulen että mainontaa mitä mietitte

Anonyymi kirjoitti...

jos haluaa oikean virus torjunnan niin kannattaa lada ihan suomalainen fsecure safe