torstai 4. syyskuuta 2014

Microsoftin mysteerikeskus on... jossain

Eilen tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelintuotannon Microsoftille. Silloin kerrottiin, että Microsoft rakentaisi noin 200 miljoonan euron datakeskuksen Suomeen, todennäköisesti Ouluun tai Kajaaniin. Tuolloin 4.9.2013 julkaistu Digitodayn uutinen kuvaa hyvin asiaa:

Microsoft ilmoitti datakeskushankkeesta Nokian puhelintoimintojen oston yhteydessä. Yhtiö totesi, että Suomi on valittu sijaintipaikaksi uudelle suurelle datakeskukselle, joka palvelee yhtiön Euroopan asiakkaita. Datakeskuksen rakentamiseen ja operoimiseen sijoitetaan ”yli neljännesmiljardi dollaria” seuraavien muutamien vuosien aikana. Euroissa tämä merkitsee vähintään 190 miljoonan sijoitusta Suomeen. Investointi voi lähivuosina kasvaa paljon suuremmaksikin.

Sen jälkeen datakeskuksesta ei kuulunut mitään. Vielä heinäkuussa työministeri Ihalainen oli sitä mieltä, että keskus kannattaisi perustaa Ouluun:

Oulu on ollut yksi potentiaalinen kandidaatti datakeskukselle siitä lähtien, kun Microsoft hankkeestaan puhui ensi kerran. Se tapahtui viime syksynä Nokia-kaupan julkistuksen yhteydessä. Myös Kajaani on mainittu mahdollisena sijoituspaikkana, mutta Microsoft ei ole spekulointiin osallistunut. Äskettäin yhtiö sentään paljasti, että datakeskus on ihan oikeasti tulossa ja sen on tarkoitus avautua elokuussa.

Maanantaina Kauppalehti tiesi kertoa, että datakeskus on todellakin avattu elokuussa, mutta se on salainen. Sijainnista kerrotaan vain, että se on jossain Uudellamaalla.

Microsoft on kommentoinut asiaa lyhyellä kirjallisella lausunnolla, johon ilmeisesti Kauppalehden uutinenkin perustui.

Kerroimme viime syksynä suunnitelmastamme investoida datakeskuskapasiteettiin Suomessa. Investointi datakeskukseen, servereihin ja verkkoihin on arvoltaan useita satoja miljoonia dollareita. Suomen datakeskus on edistynyt suunnitelman mukaisesti, ja voimme kertoa että se sijaitsee Uudellamaalla. Datakeskus on nyt täysin varusteltu sekä kytketty verkkoon. Datakeskuksessa tullaan ylläpitämään palveluita ja eurooppalaiset asiakkaamme voivat hyödyntää Microsoftin pilvipalveluita Pohjois-Euroopan ja Länsi-Euroopan alueella.

Odotin, että jokin media olisi selvittänyt asiaa, mutta kun niin ei näytä käyneen, esitän itse muutamia kysymyksiä.

Miten Microsoft voi kaikessa hiljaisuudessa rakentaa satojen miljoonien dollarien arvoisen datakeskuksen kenenkään -- edes ministerin -- tietämättä? Voiko Suomessa tehdä 190 miljoonan euron teollisen sijoituksen ilman, että asia paljastuu edes ministerille?

Oman keskuksen rakentamisen sijaan Microsoft on voinut ostaa kapasiteettia jostakin valmiista keskuksesta, mutta kenellä olisi 190 miljoonan edestä ylimääräistä kapasiteettia? Ja voivatko Microsoftin palvelut todella pyöriä muiden omistamissa laitteissa?

Google on investoinut satoja miljoonia euroja Haminan datakeskukseen ja toiminut hyvin avoimesti (olkoonkin, että Haminan lähellä keskukseen johtavat tienviitat, joissa ei lue mitään : -).

Herää myös epäilys, onko datakeskusta oikeasti edes olemassa? Miksi Microsoft mainitsi vuosi sitten kaksi pientä kaupunkia nimeltä mutta ei nyt "turvallisuussyistä" kerro muuta kuin läänin?

Ilmeisesti jotain on Microsoftilla muuttunut vuoden aikana. Ehkä satojen miljoonien suunnitelma on vaihtunut pienten askelten etenemiseksi, vaikka Microsoftin omasta tiedotteesta ("on nyt täysin varusteltu") saakin toisenlaisen käsityksen.

Suunnitelmien muuttumisessa ei ole mitään väärää, mutta asian piilottelu herättää epäluuloja koko datakeskusbisnestä kohtaan. Vaadimme valtiolta tietosuojaa ja avoimuutta, joten onko oikein että datakeskusten rakentajat voivat toimia täysin salassa? Onko Suomesta todellakin tulossa Tietosuojan Sveitsi, kuten jotkut ovat halunneet?

Lisätty klo 16:30 toimittaja Lehdon pohdintoja asiasta

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä tuo selviää sillä mihin on asennettu suurempia jäähdytysjärjestelmiä. Muistaakseni Nokian tiloihinkin noita tuli jo ennen kauppaa. Ehkä datakeskus on on tällä hetkellä paljon pienimuotoisempi mitä on annettu ymmärtää.

Markus kirjoitti...

Onkos herra Järvinen hylännyt kokonaan omat kotisivunsa, jotka kuitenkin on jo Internetin ammoisilta alkuajoilta peräisin? Eli siis pjoy.fi. Verkkotunnus vanhentunut.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Verkkotunnus ei ole vanhentunut, mutta web-kone on ollut alhaalla. En arvannut jonkun vielä kaipaavan www-sivuja.

Mauno kirjoitti...

Täältä löytyy historia. :)

http://web.archive.org/web/*/pjoy.fi

nimim erkki kirjoitti...

Vanha teksti, mutta eiköhän vähäinen tiedotus tarkoita sitä, että MS on kylmän viileästi jättänyt ne isot investoinnit tekemättä. Ovat hankkineet taskurahoilla vähän siivua jostakin yleisestä palvelinkeskuksesta, että se nimellinen palvelinkeskus on olemassa. Mutta eivät kerro mitään koska pienestä mittakaavasta nousisi iso melu.