tiistai 28. toukokuuta 2013

Bing-bing, sur-rur

Kolme vuotta hyvin palvellut iPhone 4 oli muuttunut hitaaksi, joten päätin resetoida sen asetukset (en tyhjentää sisältöä). Kas näin:

iPhonen asetusten nollaus.
Eipä nollauksesta paljon apua ollut, mutta ainakin se havainnollisti millaiseen maailmaan mobiilitekniikka on meitä viemässä.

Oletusarvojen palauttaminen sai nimittäin puhelimen piipittämään ja surisemaan lähes taukoamatta. Melkein jokainen saapuva viesti tuottaa äänimerkin tai laukaisee värinähälytyksen. Ja kun puhelimeen on ladattu useita sähköpostitilejä, Twitter, Facebook, Whatsapp, Gmail, Skype ja tukku muita sovelluksia, ilmoitukset varastavat jatkuvasti huomion eikä töihin keskittymisestä tule mitään.

Eräs pikantti yksityiskohta on iPhonen tekstiviestihälytys. Ellei viestiä avata riittävän nopeasti, puhelin antaa hetken kuluttua uuden äänimerkin. Olet saanut viestin, avaa se hitto vie! Tarkoitus on hyvä, mutta nykyisessä viestinnän tulvassa tällainen itsepintaisuus on erittäin ärsyttävää.

Onneksi kaikki hälytykset saa kytkettyä pois päältä. Usean päivän työn jälkeen iPhoneni ei enää hälytä turhaan ja antaa tekstiviesteistä vain yhden ilmoituksen. Enää Gmailiin saapuvat viestit -- jotka usein ovat pelkkää mainospostia -- pomppaavat näytölle itsestään, luojan kiitos sentään ilman äänimerkkiä.

Bing! Olet taas saanut (turhaa) sähköpostia.
iPhone ei ole millään muotoa ainoa lajissaan. HTC:n Android-puhelimessa Facebook-sovellus antoi värinähälytyksen jokaisen uuden kommentin tai viestin kohdalla. Microsoftin Windows 8 imaisee kaikkien Facebookin ystävien syntymäajat omaan kalenteriin. Sen jälkeen joka päivä näytölle putkahtaa tukku vieraiden ihmisten syntymäpäiväilmoituksia, jotka pitää kuittailla pois oikeiden muistutusten tieltä.

Mobiilitekniikka elää vielä vanhassa maailmassa, jossa haluttiin mahdollisimman paljon informaatiota. Tai sitten kyse on vain jokaisen valmistajan halusta herättää käyttäjän huomiota juuri omalla sovelluksellaan.

Lopputuloksena on turhan viestinnän ja keskeytysten kakofonia, joka vaatii järeitä toimia. Ota siis puhelin käteesi ja kytke pois kaikki turhat ilmoitukset äänimerkkeineen.

Näin takaat itsellesi edes hetken työrauhan tehdä sitä, mikä oikeasti on tärkeää ja merkittävää.

6 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Tuttu aihe myös täältä applikaatioden tuotantopuolelta.

Moni on älypuhelimen käyttäjänä samaa mieltä että push-notifikaatiot ovat ärsyttäviä, mutta silti se _oma_ applikaatio on varmasti niin tärkeä että käyttäjä ehdottomasti pitää saada siitä viestejä ruudulleen. Ja usein vielä erikseen pyydetään tekemään notifikaatiot pakollisiksi ettei niitä voi edes asetuksissa vahingossa vähentää.

Sama ilmiö koskee sähköposteja, webbisivuja, bannereita yms. Eli yleisesti turhat viestit joita itse saadaan koetaan ärsyttäviksi, mutta _omat_ viestit ovatkin hyödyllistä ja asiallista tiedottamista.

Nimetön kirjoitti...

Miksi ihmeessä edes nollaisit _asetukset_? Ei varmaan paljoa luuria nopeuttanut, sen uskon.

Toivon kyllä tämän blogiviestin olevan jollain tasolla vitsi, koska itse nyt ainakin toivon puhelimeni ilmoittavan aina, kun
-gmailiini tippuu uusi viesti (roskapostit toki menevät niille tarkoitettuun roskikseen, eikä niistä tarvitse ilmoituksia lukea)
-facebookissa tapahtuu jotain, joka minua kiinnostaa (asetusten säätämiseen meni noin 2 min ensimmäisellä kerralla kun ei tiennyt mitä on tekemässä, sittemmin 1 min per uusi puhelin)
-tekstiviesti tai puhelu saapuu (daa?)
-whatsappia en käytä, mutta vastaavista toivon saavani vastaisuudessakin tiedon, jos jollain on minulle asiaa

Ilmoitukset myöskin ilmaantuvat haluamallani merkkiäänellä ja/tai tärinällä, eli juuri niinkuin parhaaksi näen. Ehkä kirjoittaja on tipahtanut nykyteknologian kyydistä eikä siksi osaa säätää appejaan toimimaan haluamallaan tavalla. Myöskin miksi ihmeessä luuriin pitää tunkea kaikki mahdolliset fb/whatsapp/twitter/skype ja vastaavat, jollei niitä siinä sitten hyödynnä? Se ei kyllä ole valmistajan vika. Asennuksen ja tunnnuksen säätämisen yhteydessä yllättäen on tarkoituksellista säätää piippailut haluamikseen

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuten kirjoituksessa kerroin, aikaa kului nimenomaan asetusten säätämisessä.

En tarvitse kahta ilmoitusta tekstiviestistä, sillä en ole pavlovin koira joka ryntää heti katsomaan ja vastaamaan. Yksi riittää (ja ainahan puhelimen saa äänettömälle).

En tarvitse tärinää puhelimeen aina, kun joku kommentoi Facebookissa jotain kuvaa tai kirjoitusta. En tarvitse ilmoitusta jokaisesta sähköpostista, vaikkei se olisi roskapostiakaan. Eudoran Ta-daa! merkkiääni uuden viestin saapuessa oli ihan kiva vielä 1990-luvun puolivälissä, mutta ei enää.

En tarvitse jatkuvia keskeytyksiä, koska yritän elää normaalia elämää ja tehdä välillä töitäkin tietokoneella.

Jatkuvista keskeytyksistä on tullut neuroosi, joka estää ihmisiä keskittymästä mihinkään.

Onneksi asetukset saa kuntoon, mutta oletusarvona kaikki hälytykset ovat päällä. Miksi näin, sitä jeejee kuvasi hyvin devaajan näkökulmasta. Näinhän jokainen ohjelmantekijä ajattelee -- juuri minun sovellukseni on puhelimen ainoa, tai ainakin tärkein.

Taivas meitä varjelkoon sovelluksilta, joissa notifikaatioita ei saa edes kytkettyä pois!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Huvittavaa, kun juuri tämän sivun ollessa auki alkoi kuulua outoja ääniä uudesta Surface Prosta (joka oli suljettuna ja latauksessa).

Surface Pro se siellä iloisesti vihelteli ja lähetti näytölle ilmoituksia Facebook-kaverien syntymäpäivistä (ilmeisesti jokin synkronointi tapahtuu juuri klo 12). Grrr - rauhassa ei saa olla edes silloin kun luulee sammuttaneensa laitteet.

Nimetön kirjoitti...

"kaikkien Facebookin ystävien syntymäajat omaan kalenteriin. Sen jälkeen joka päivä näytölle putkahtaa tukku vieraiden ihmisten syntymäpäiväilmoituksia"

Vieras ihminen ystävänä? Eikö tuo ole ihan oma vika jos on hyväksynyt vieraita ihmisiä "ystävikseen".

Nimetön kirjoitti...

Itse en mistään hinnasta antaisi puhelimen synkronoida yhteystietoja facebookista tahi mistään muustakaan messengeristä. Omissa yhteystiedoissa on faktaa ja tietoa mitä itse katson tärkeäksi - ei muuta.

Kerran kokeilin muuttaa kuukauden ajan fasebookissa omaa syntymäpäivää päivittäin, niin että joka päivä oli minun synttärit. ISO joukko "kavereita" onnitteli minua uskollisesti joka päivä:)