keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Onko Facebook lopettanut?

Muutama päivä sitten havahduin huomaamaan, ettei Facebookia mainita enää uutisissa. Verrattuna siihen kohuun, minkä Facebookin omat ilmiöt tai julkkisten Facebook-päivitykset vielä muutama vuosi sitten aiheuttivat, palvelu tuntuu kadonneen täysin otsikoista.

Onkohan se lopettanut?

Piti oikein laskea, kuinka usein Facebook mainitaan Helsingin Sanomissa. Lehden arkisto on mainio lähde juuri tällaisten asioiden selvittämiseen. Perinteinen media on sidottu aikaan, millä on oma arvonsa. Nettimediassa on vain yksi aikakäsitys: nyt. Historian puuttuminen tuottaa vielä harmaita hiuksia tutkijoille ja niille, jotka yrittävät nähdä otsikoiden taakse ja ymmärtää kehitystä.

Tuloksena oli tällainen graafi:

Facebook-sanan esiintyminen vuosineljänneksittäin Hesarin jutuissa.
Aivan ensimmäiset maininnat löytyvät jo vuoden 2006 puolelta, mikä osoittaa lehden olleen hyvin hereillä nettivirtausten suhteen. Todellinen uutisaihe Facebookista tuli vasta vuoden 2007 lopussa. Sen jälkeen trendi oli tasaisen kasvava aina vuoden 2010 loppuun asti.

Kohu Facebookista ja sosiaalisesta mediasta ylipäätään saavutti huippunsa lokakuussa 2010. Lukema 179 on hurja, sillä kolmessa kuukaudessa on noin 90 päivää -- Facebook on siis mainittu keskimäärin kahdessa jutussa joka päivä.

Huipun jälkeen trendi on ollut laskeva aina tämän vuoden alkuun saakka. Presidentinvaaleihin tai Facebookin pörssilistautumiseen liittyvä uutisointi voi selittää uutta nousua.

Yllätyin, miten paljon Facebookista on edelleen mainintoja. Niihin ei vain kiinnitä huomiota eivätkä kaikkien halla-ahojen tilapäivitykset enää aiheuta julkista kohua. Olemme myös tottuneet (tai alistuneet?) Facebookin tietosuojaongelmiin ja hyväksyneet tilanteen.

Facebookista ja sosiaalisesta mediasta on tullut arkipäivää.

Mistähän keksimme seuraavan puheenaiheen? 

10 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...


"Fecesbook" ;-)

Unknown kirjoitti...

Onko ihan oikein että Hesari ja YLE samalla mainostaa yhtä some palvelua?
Varsinkin kun tietää kuinka ongelmallinen se on.

Kysymys Facebook käyttäjille.

Hidasteleeko Facebook teillä välillä?
Olen estänyt erilaiset trackerit varsin tehokkaasti ja mietin onko syy siinä vai onko palvelu vaine epävarmalla pohjalla.

Hponka kirjoitti...

"Facebookista ja sosiaalisesta mediasta on tullut arkipäivää." Juuri näin!

Pientä laskua on havaittavissa myös google trendien mukaan: http://www.google.com/trends/?q=facebook&ctab=0&geo=fi&date=all&sort=0

Hponka kirjoitti...

"Facebookista ja sosiaalisesta mediasta on tullut arkipäivää." Juuri näin!

Pientä laskua on havaittavissa myös google trendien mukaan: http://www.google.com/trends/?q=facebook&ctab=0&geo=fi&date=all&sort=0

Nimetön kirjoitti...

Mietin, että laskeeko tuo mukaan myös mainoksissa esiintyvät Facebook-maininnat. Niitähän riittää.

Markus kirjoitti...

No eipä sielä hirveästi kukaan mitään enää puhukkaan. Tänään tein kymmentuntisen työpäivän ja seinälle ilmestyny vain muutamia hassuja juttuja. Aikoinaan kun fabon avasi, sinne popsahteli juttua reaaliajassa... Eli fabolle käy niinkuin muillekkin nettihypetuotteille. Kaikilla on aikansa ja paikkansa ja kuolevat sittemmin pois näivettyen... Aikanaan oli tsätit, irkki, irc-galleria, habbo hotellia yms, eipä näistä enää kohista...

Nimetön kirjoitti...

cambridge satchel cambridgesatchel.judisessions.com [url=http://cambridgesatchel.judisessions.com]Cambridge Satchel[/url] cambridge satchel usa cambridgebag.judisessions.com Fergie tried on the extender prevent with bodily accidents attributable to at once vehicle accidents. He previously had always been of thebelief this approach constructed stool straps along with feeling hand bags pretty much out of date. Naturally that you are pretty much all perhaps alert to cambridge satchels thecambridgesatchel.judisessions.com nowadays, however i exactly lastly purchased a user profile started out personally. Though I learned with regards to websites due to the fact season The year, I did not seem like putting together my own, personal web page at this time.

Plenty of athletic characters and designs are unsuccessful into their tasks for the reason that associated with eliminating manufacturers not to mention engaged on their personal. Countless avoid coming from custom modeling rendering option and coming off as businesses simply because believe they may be hard to follow which enables it to security equipment expensive charges due to their firms

Nimetön kirjoitti...

Facebook hiipuu ihan varmasti, kuten muutkin nettihypeilmiöt. Nythän on jo täysin selvää, että kovin paljoa enempää käyttäjiä Facebook ei voi saada. Nimittäin länsimaista jo lähes kaikki ne, jotka Facebookkiin haluavat liittyä, ovat sen jo tehneet. Aasialaisilla taas on omat facebookkinsa.

Luulen Facebookin pikkuhiljaa vakiintuvan jonkinlaiseksi ystävien/tuttavien säilytyspalveluksi. Facebookin kautta on kätevä ylläpitää ystävä ja tuttavarinkejä, mutta kuka siellä kaiket päivät jaksaa pyöriä.

Nimetön kirjoitti...

Olis ihan kiva tietää myös Lumia ja Iphonen esiintymisteyksiä. Uutisointi kun on mennyt ihan hulluksi noiden luurien kanssa.. samanlaisia härpäkkeitä ne on kuin kauikki muukin elektroniikka, mutta jo jaksaa media vauhkota noista.

Nimetön kirjoitti...

This paragгaph will asѕist the inteгnet ρeople
for building up nеw weblοg or even a wеblog from staгt to end.
Also visit my web site castleville free items 2012