sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Onneksi Muhammedilla ei ollut autoa

Olen käynyt kahtena talvena Dubaissa, mikä on Arabiemiraateista kenties modernein ja länsimaalaisin. Dubai on uskomaton paikka: mielikuvitukselliset, toinen toistaan ihmeellisemmät pilvenpiirtäjät antavat aavistuksen siitä loistosta, jota aikalaiset tunsivat sata vuotta sitten Manhattanilla. Ja aivan kuten silloin, taloudellista voimaa pitää julistaa rakentamalla maailman korkein torni. Dubain Burj Khalifa on lähes tuplasti Empire State Buildingin korkuinen. Ja kauppakeskus -- Dubai Mall -- on sekin tietysti maailman suurin. Aivan kuten USAssa sen loiston päivinä.

Suomalaisten kuva islamista on synkkä ja perinteinen. Dubaissa näkee toisenlaisen islamin, joka on sallivampi ja länsimaalaisempi. Kadut ovat täynnä englanninkielisiä kylttejä ja tuttuja yrityksiä: McDonalds, Starbucks, Kentucky Fried Chicken. Ellei päivän sanomalehdessä kerrottaisi kuuden rukoushetken kellonaikoja voisi kuvitella olevansa missä tahansa länsimaassa.

Rukoileminen on tarkkaa puuhaa.

Paikalliset naiset onnistuvat näyttämään tyylikkäiltä ja kauniilta kaavuissa, joka on käytännöllinen asuste hiekkamyrskyssä tai 40 asteen helteellä.

Jokin kuitenkin pistää silmään: kieltoja on paljon. Uimarannalla kielletään valokuvaaminen (ei sinänsä poikkeuksellista Suomessakaan: HS 13.7.2010 "Uimastadionilla ja Kumpulan maauimalassa on rajoitettu valokuvaamista jo muutama vuosi pedofiilien takia"):

Kuvaaminen rannalla kielletty.

Rannalla kielletään monia asioita (tosin vastaavia kieltotauluja löytyy myös Yhdysvaltojen uimarannoilta, joka sekin on kieltojen luvattu maa):

On kiellettyä, on kiellettyä... (tv-sarjasta Muumi ja laineilla lipuva teatteri)

Tupakoinnin ja alkoholin kielto on OK, mutta hellyydenosoitusten kieltäminen kauppakeskuksessa herättää länsimaalaisessa ihmetystä:

Paikallisen ostoskeskuksen kiellot

Sama kielto hieman toisin sanoin ("No overt public display of affection"):

Ei haleja - olemme muslimeita.

Ja sitten vielä pallopelien, skeittauksen ja lemmikkieläinten kielto. Lemmikkejä Dubaissa onkin lähinnä vain vierastyöntekijöillä, paikalliset eivät niitä harrasta:

Ei myöskään lemmikkejä, kiitos.

Uskonnosta ja perinteistä johtuen elämä tuntuu olevan tarkkaan säädeltyä ja muodollista. Voi vain kuvitella, miten hankalaa tässä yhteiskunnassa on nuorella, joka huomaa kuuluvansa seksuaaliseen vähemmistöön. Netti -- joka sekin kulkee valtion palomuurin läpi eikä salli yhteyksiä anonyymiproxyihin tai aikuisviihdesivuille -- on todennäköisesti mullistanut yhteiskuntaa ja arabinuorten elämää vielä paljon enemmän kuin meillä länsimaissa.

Nuorten miesten huvitukset tuntuvat keskittyvän moottorien ympärille. Onneksi Muhammedin aikoina ei ollut autoja, muuten hän olisi varmaan kieltänyt nekin. Ja mikä on ajellessa, kun bensa maksaa noin puoli euroa litra! Edes Monacossa ei näe niin paljon Ferrareita, Audi R8:ia, Porscheja, ja AMG Mersuja. Jostain syystä pienet Lamborghinit tuntuvat olevan erityisen suosittuja.

Dubaissa autot ovat nähtävyys. Vastaavaa loistoautojen kokoelmaa ei näe missään muualla.

Iltaisin nuoret ajelevat pitkin rantabulevardia autoilla ja moottoripyörillään. Näistä on kuvia galleriassani. Istuminen rannalle pysäköidyssä autossa auringonlaskua katsellen näyttää olevan suosittu ajanviete. Jotain kertoo sekin että Saudi-Arabia, maista kaikkein pysähtynein, salli vasta äskettäin (Reutersin uutinen 22.4.2012) miesten vierailla ostoskeskuksissa ilman seuralaista. Uudistuksesta ilmoitettiin sen jälkeen kun miehet olivat valittaneet, ettei heillä ole tarpeeksi tekemistä vapaa-aikanaan.

Kulttuurieroista huolimatta ihmisten perustarpeet ovat kaikkialla samanlaisia. Paikalliset nuoret ja vähän vanhemmatkin kulkevat Dubain kaduilla katse älypuhelimeen nauliutuneena. Mobiilitekniikasta on tullut niin suosittua, että tämän päivän paikallislehti 7 Days in Dubai kertoo nuorison suoranaisesta riippuvuudesta. Se haittaa opiskelua ja on jopa terveydelle vaarallista.

Facebook ja älypuhelimet ovat mullistaneet yhteydenpidon, jota ennen rajoitettiin kielloilla ja sosiaalisilla normeilla. Uusi tekniikka mullistaa elämää sielläkin, missä se ei aiheuta arabikevään kaltaisia mellakoita.

20 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Mites siellä lemmikkikoiria,eikös ne syö ne?

Uskaltaako moisissa maissa tilata oluen, tai saako ylipäätään,vai meneekö pää, jos tavataan juomassa?

Totta kyllä, ei USA:ssa Salt Lake Cityssä Utahissakaan saa edes olutta ruokansa kanssa, kv-näyttelyissä, kuten American Industrial Hygienyn vuosikokouksessa, jossa vietin kylässä kolme päivää, poikkeus tehtiin messupaikalla, "Suolapalatsissa".

Ei jenkeissä nyt niin hirveästi kieltoja ole, "Horseplay" on kielletty uima-altaalla ja hyvä niin. Georgiassa ei saa olutta ennen puoltapäivää.

Mutta on se joillain onnea, kun sattuvat istumaan öljylähteen päällä. Ilman länsimaiden insinöörejä tallaisivat edelleen taateleita.

Lupif kirjoitti...

Islamilaisissa maissa on yleensä alkoholi kielletty mutta kv. hotelleissa saa sisätiloissa yleensä.

Anonyymi kirjoitti...

Hannulla, ei muuten Dubai ole öljyemiraatti. Velkarahalla rakennettu.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei ollut hotellissa mitään rajoituksia alkoholin suhteen, pari olutta tuli juotua ja vahvempaakin olisi saanut.

Salt Lake Cityssäkin olisi saanut olutta kuulumalla klubiin. En kuulunut, eikä ollut jano.

Oluen saatavuus tuskin on mikään mittari yhtään millekään tärkeälle asialle.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

Atlantassa lentokenttähotellissa kerran teki mieli helteisenä päivänä olutta aamupäivästä,mutta hotellilla ei ollut lupaa myydä ennen puoltapäivää. Kävelin helteessä läheiselle bensa-asemalle,mutta sielläkään ei myyty ennen klo 12:00 ja ostaa olisi pitänyt koko 12 purkin nippu,yksittäisiä purkkeja ei myyty. Tyttö tiskin takana tunnisti turistiksi ja kertoi, että parin sadan metrin päässä olevasta liquor-kaupasta sai klo 12 alkaen.

Siellä sitten oven ulkopuolella odottelin puolta päivää kahden hilpeän paikallisen neekerin kanssa, jotka innokaasti kyselivät, mistä olin ja "Finland" tuntui lyövän tyhjää päässä, lopulta toinen päätti "England?" Katsoin parhaaksi myöntää. Ovi aukeni ja omistaja työnsi syrjään tutut vempulat ja palveli minua ensin, vaikka kohteliaasti esitin, että pojat olivat ennne minua. Litran kannu Heinekenia maistuikin koettelemuksen jälkeen.

Aamupalalla viereisessä IHOP:issa (International House of Pancakes)
neljä poliisia, kaksi valkoista ja musta mies ja nainen tuli sisään, tempaisivat viereisestä pöydästä ylös mustan nuoren miehen ja kun tämä ei heti totellut komentoa "kädet pois taskuista", runttasivat rajusti seinälle. Tarkistivat paperit ja lähtivät. Miekkoselta oli ruokahalu mennyt ja poistui vähin äänin jättäen aamiaisen pöytään. Etsivät kai jotain etsintäkuulutettua. Hetken pohdin, sukellanko pöydän alle, jos alkaa paukkua ..

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Tuohon ensimmäiseen kommenttiini viitaten, Obamakin juuri myönsi syöneensä koiraa Indonesian vuosinaan ja kehui Pittbullin olleen herkullista. Tuo ja homoliitot yhdessä saattaa olla liikaa sydänmaan äänestäjille, 36% jenkeistä on koiran omistajia.

Pari kertaa olen tehnyt välilaskun Dubaissa vuosikymmeniä sitten, pelkkää hiekkaa silmänkantamattomiin ja yöpaitaporukka pyllehti lattialla Mekkaan päin. On tainnut muuttua noista ajoista?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Yöpaitaporukka? Parempi kun matkustat jatkossakin USA:ssa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

Niin teenkin! Voin kuvitella, jos teen (tietämättäni) jonkun rikkomuksen noissa Dubai-maissa,rottinkia selkään,valittaa et voi. USA sentään oikeusvaltio,vaikka lakimiehet ovatkin paikallisen sanonnan mukaan "mostly snakes".

Niillähän on sellainen mekko niillä
Lähi-Idän miekkosilla? Varmaan käytännöllinen siinä helteessä. Skoteilla on minihame, mutta kylmästä ilmastosta johtuen myös kalukukkaro;).

Anonyymi kirjoitti...

Kävitkö tuolla Burj Khalifa-tornissa? Kuinka kauan hissi vei?

Tarkoittiko tuo kielto julkisista hellyydeosoituksista kenties samaa sukupuolta olevia? Sama lakihan on Pietarissakin.

Anonyymi kirjoitti...

Saakos Dubaissa naiset kulkea keskenään ilman miesseuralaista esim. tuolla ostarilla?

Entäs tarkoittaako kirjoituksen 'nuoret' nuoria miehiä vai miehiä ja naisia?

Minulla on kyllä synkät kuvat tasa-arvosta arabimaissa.

Anonyymi kirjoitti...

Newsweek

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olen käynyt Burj Khalifassa kahdesti. Näköalatasanne on jo puolivälissä eli runsaan 400 metrin korkeudessa. Kuvia on galleriassani.

Kiintymyksen osoituskielto liittyy nimenomaan eri sukupuoliin. Saman sukupuolen osoitukset olisivat ymmärrettävästi laittomia, joten niitä ei tarvitse erikseen kieltää.

Mobiilia käyttivät sekä naiset että miehet, eivät pelkästään nuoret. Naisia kulki paljon keskenään. Saudeissa on varmasti paljon tiukempaa kuin Dubaissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ja vaikka Muhammedilla olisi auto ollutkin, ei hän olisi epilepsiansa johdosta saanut ajokorttia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kappas vain, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit johtavat älypuhelinten yleisyystilastoja (www.digitoday.fi/mobiili/2012/05/15/google-paljastaa-suomalaiset-eivat-ole-alypuhelinkansaa/201229448/66.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

"Kappas vain, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit johtavat älypuhelinten yleisyystilastoja"

Onko tuossa nyt jotain ihmeellistä? Tottakai ökyrikkailla on eniten ja uusimmat gizmot?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

Oletko laittanut minulle IP-eston,pääsen blogiisi ja sivullesi vain mutkan kautta? Miksi?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Ongelma näkyykin olevan nettisivusi, sinne ei pääse (?),olen tullut sitä kautta blogiin. Suoraan blogiin pääsee, joten estosta ei ole kysymys (?).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sähkökatkos rikkoi muutamia koneita, mutta Googlen blogi toimii.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Voiko sähkökatkos todella rikkoa koneen? Täällä äärimmäisen harvoin, viime talvena yksi kymmenen minuutin, mutta koneet säilyi ehjänä, siis läppärit joissa akku.

erf kirjoitti...

Virtojen katkeaminen aiheuttaa sähköverkossa kovia transientteja ja silloin jännitteet voivat nousta korkeiksi eli voivat rikkoa koneen. Samoin kun virta kytketään verkkoon niin tulee kaiken maailman aaltoa sieltä verkosta. Kannattaa hankkia ups, niissä on erilaisia sähkön laatua parantavia piirejä.