keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Sasi ripittää lehdistöä lehdistössä

Kimmo Sasi ripittää lehdistöä -- missäpä muualla kuin parjaamassaan lehdistössä. Jos sanomalehtiä ei olisi, kirjoittaisiko Sasi tällaiset purkaukset blogiinsa? Vai pitäisikö hän mielipiteet omana tietonaan?

Lehdistö on kritiikkinsä ansainnut, mutta Sasin perustelut ovat ontuvia -- melkeinpä halpamaisia.

Sasi perustelee lehdistön arvonlisäveroa sillä, ettei nyt verovapaan roskalehdistön työ ole mitään tiedonvälitystä. Verottomuus koskee vain juorulehtien tilaajia, ei irtonumeromyyntiä eikä lainkaan iltapäivälehtiä, joita ei edes voi tilata.

Tiedonvälitystehtävän tyrmääminen muutaman juorulehden perusteella on onneton rinnastus. Vastaavasti yleistämällä kaikki kansanedustajat ovat tyhmiä, koska muutama heistä on tänä syksynä toiminut kerrassaan typerästi.

Seuraava kommentti ihmetyttää vielä enemmän: harvoin ala lobbaa niin huonosti kuin lehdistö on tässä asiassa lobannut. Olen kuvitellut, että kansanedustajat tekevät päätöksiä oman harkintakykynsä eivätkä lobbauksen tehokkuuden perusteella. Sasi antaa ymmärtää toisin.

Viimeinen sitaatti liittyy kotimaisen osaamisen vähättelyyn: Hän sanoi, että poliitikon on valitettavasti pakko lukea nykyisin Financial Timesia, jos haluaa pysyä kärryillä eurokriisissä. –Helsingin Sanomien perusteella ei tänä päivänä pärjää, jos pyrkii arvioimaan Euroopan rahoituskriisiä.

Sasi ei varmaankaan puhu itsestään, sillä kansanedustajilla on käytössään kaikki mahdolliset informaatiolähteet. Oli niissä veroja tai ei, sillä ei ole merkitystä, koska me kansalaiset maksamme laskut. Eivätkö poliitikot käytä eduskunnan tarjoamia tietopalveluita?

Ilmeisesti Sasi tarkoittaa tavallisia lukijoita. Pitäisikö heidänkin lukea Financial Timesia pysyäkseen kärryillä eurokriisistä? Miten tiedon taso paranisi, jos kotimaan lehdet lopettaisivat asian uutisoinnin? Löytyisikö vastaava -- Sasin mielestä puutteellinen -- tieto blogeista tai Facebookista?

Tässä yhteydessä Sasin kritiikki on erityisen ikävää, koska se kohdistuu kotimaiseen osaamiseen. Pienessä Suomessa yleisöt ja rahavirrat ovat pieniä. Emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa ilman suomen kielen ja kotimaisuuden lisäarvoa.

Yhtä hyvin Sasi voisi arvostella suomalaista kauppaa ja neuvoa kansalaisia tilaamaan tavarat suoraan ulkomailta, koska siellä valikoima on isompi ja hinnat halvempia. Tämä olisi kuitenkin tuhoisaa kotimaiselle teollisuudelle ja työllisyydelle.

Poliitikkojen tehtävä on tukea kotimaista osaamista, ei haukkua sitä.

Entä poliitikkojen oma työ? Ovatko suomalaiset poliitikot kansainvälisesti kilpailukykyisiä? Miksi he sitten yrittävät pysyä eurokriisin tasalla Hesarin avulla? Eikö ole heidän tehtävänsä selittää äänestäjilleen, mistä asiassa on kyse?

Miksi kansalaisten pitää kuunnella ulkomaisia poliitikkoja saadakseen vaihtoehtoisia näkemyksiä eurokriisin hoitoon? Onneksi meillä on lehdistö, joka tekee sen mahdolliseksi. Ainakin vielä.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Öh..eikös se Sasi,ellen aivan erehdy,ole samasta puolueesta?

Hesari on täysin vihermafian valtaama,nk. "Mielipide"-palstaansa myöten. Pentikäinen halunnee olla "mukava mies",ei lehtimies.

Eipä Virkkunenkaan viherväen valtausta estänyt,aika meni lakerikenkien kiillottamiseen Linnan juhliin. Kesken kaiken kallon tyhjyys havaittiin ja nostettiin hyllylle "johtokunnan määräämiin erityistehtäviin".

Nettilehti Uudesta Suomesta ei ole tasapainottamaan uutisointia,uusnatsipuolue IPU:n äänitorvi,josta lentää ulos jos erehtyy kritisoimaan Söyringin paranoijaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei tässä ole kyse pelkästä Hesarista.

Sitä paitsi vihreätkin äänestivät veron puolesta, vasemmisto vastaan.

Sasifan kirjoitti...

Kimmo Sasi on rehellinen ja rehti ja iskee luuta kurkkuun lehdille. Hyvä Kimmo!

Timppa kirjoitti...

Olet muutaman kerran kommentoinuy lehdistöä ja sen asemaa. Jokaisen kirjoituksen jälkeen seuraa lehdistöä erittäin voimakkaasti kritisoiva kommenttien vyöry.
Mistä tämä ihmisten valtaisa katkeruus ja suoranainen viha lehdistöä vastaan oikein kumpuaa?

En edes pysty kuvittelemaan minkäänlaista tiedonvälityksen korviketta lehdistölle. Ainakaan blogeista, foorumeista tai sosiaalisesta mediasta ei todellakaan ole siihen. Edes televisio ei kunnolla korvaa lehdistöä, koska uutisia voidaan käsitellä vain hyvin pintapuolisesti yhdessä uutislähetyksessä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

On selvää, että netissä ovat eniten äänessä nettiaktivistit. Hekin voisivat joskus pysähtyä miettimään, mistä ne ilmaiset uutiset sinne nettiin tulevat...

Poliitikkojen katkeruuden toimittajia kohtaan ymmärrän. Kohtelu ei aina ole reilua. Toisaalta kansanedustaja on luottamustehtävä, jossa tietää olevansa suurennuslasin alla. Se on ihan oikein. Sasikin voisi ehkä katsoa peiliin sen sijaan, että syyttää toimittajia huonoiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi on parempi, Bugliosin kirja vai Lanen uusin? Ai et ole lukenut. Lukisit muutakin kuin sanomalehtiä.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en oikein ole ymmärtänyt,miksi lehti-nimisestä liiketoiminnasta ei ole pitänyt maksaa arvonlisäveroa,kun kaikesta muustakin?

Onhan tietenkin ikävää,jos Erkolta jää saamatta muutama miljoona,joku muu saattaa kiilata suurituloisten kärkeen.

Uusrikkaille on tullut muotiin vähättely, "lapsena ei ollut puhelinta ja kirjankin kirjoitin rukkaset kädessä,kun oltiin niin köyhiä, että ei ollut lämmitystä".
Se antaa enimmäkseen köyhille äänestäjille kuvan "ryysyistä rikkauteen" kansanmiehestä ja vettä silmistä kuivaten nämä äänestävät.

Tiellä rikkauteen on muistettava vanha totuus, "ei ne suuret tulot vaan pienet menot". Maailman rikkaiden kymmenen kärkeen kuuluu saksalainen laivanvarustaja Ludvig,joka suivaantui, kun isukki antoi vain vaivaisen taalamiljoonan perinnöksi. Ludvig antoi potkut tankkilaivansa kapteenille, joka laittoi johtokunnalle lähettämäänsä kirjeeseen tarpeettoman paperiliittimen.

Anonyymi kirjoitti...

Järvinen näkyy Korholan tavoin puolustavan Mitro Revon kähmintää US:n sivuilla. Meidän todellakin täytyy ymmärtää tätä pientä karjalaista vilkkusilmää,joka on tehnyt selibaattilupauksen. Onhan selvää,ettei viriilille miehelle riitä vain Pirellin kalenteri luostarin kätköissä,lihan himo voi käydä ylivoimaiseksi ja pieni kähmäisy ehtaa reittä punaviinin kera on poikaa. Isä Mitronhan kerrotaan viihtyvän Brysselissä paremmin punaviinilasin seurassa tavernassa, kuin tylsässä europarlamentissa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Järvinen näkyy Korholan tavoin
>puolustavan Mitro Revon kähmintää
>US:n sivuilla

Ja mistähän tällainen (täysin virheellinen) vaikutelma on syntynyt?

Timppa kirjoitti...

"Poliitikkojen katkeruuden toimittajia kohtaan ymmärrän. Kohtelu ei aina ole reilua. "

Varsinkin iltapäivälehdistö tekee välillä täysin epäasiasta härkäsen ja lyö sitten todella lujaa. Muutenkin näyttäisi siltä, että ne keskittyvät hyvin usein täysin vääriin asioihin ja vääristelyyn. Se on sääli, koska niillä on isot resurssit ja mahdollisuus olisi niiden puolesta vaikka ihan kunnon journalismiinkin.

Jostain syystä muuten nettikriitikkojen kritiikki kohdistuu lähes poikkeuksetta Helsingin Sanomiin, eikä esimerkiksi iltapäivälehtiin. Onkohan näillä kahdella asialla yhteyttä?-)

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Varsinkin iltapäivälehdistö tekee
>välillä täysin epäasiasta
>härkäsen ja lyö sitten todella
>lujaa.

Juuri tähän suuntaan media menee jatkossa entistä enemmän, kun jokainen lehti tai jopa juttu on myytävä lukijoille erikseen. Lisää raflaavia otsikoita houkuttelemaan klikkauksia, lisää "katso kuvat!" -journalismia.

Paperilehdissä riittää, että myy tilauksen kerran vuodessa. Sen jälkeen toimittaja voi keskittyä työhönsä. Oli kovin ikävää, ettei kokenut kansanedustaja nähnyt tällä työllä mitään arvoa, vaan rinnasti Hesarin juorulehteen.

Anonyymi kirjoitti...

@Järvinen

"Ja mistähän tällainen (täysin virheellinen) vaikutelma on syntynyt?"

Väärintulkinnasta kai,joten anteeksipyyntö.

Mistä nyt tämä itku lehtien alv:sta,
lukijathan sen maksavat,lehti nostaa hintaa vastaavasti ja tienaa entisen? 10 senttiä iltapäivälehden hinnassa tuskin saa ketään niihin tottunutta jättämään ostamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Ja tästä pikkupapista vielä;ymmärrän että Eija-Riitta tukee, ei ole tälle heittänyt pahinta herjaa ja Eija-Riitalla on "kana kynimättä" iltapäivälehdistön kanssa jouduttuaan sen kynsiin taannoisen "vihreiden kiiman" lausumastaan. Mutta kaikenkaikkiaan,ei oikein sopivaa käytöstä ole europarlamentaarikolle ja jopa papille,jos pitävät nämä iltapäivälehtien kertomat lausumat "patukkaa löytyy kaavun alta" ja käpälöinnit paikkansa! Ihmettelen, miten paljon tämä kuitenkin saa tukea keskustelupalstoilla,eihän porno meillä kortilla ole?

Anonyymi kirjoitti...

Kimmo Sasi on vain osittain oikeassa; Totta on, että parhaimman kuvan Euroopan tilanteesta saa Financial Times -lehdestä, mutta laiskan miehen versio on lukea samat uutiset kohtuullisella osumatarkkuudella käännettynä myöhemmin samana päivänä Kauppalehden verkkosivuilta tai seuraavan päivän painetusta lehdestä. Mutta ymmärtäähän sen, ei suomalaisella lehtitalolla ole varaa lähettää toimittajia esim. Euroopan ytimeen, joten ainoa vaihtoehto on referoida niitä, joilla on toimittaja itse paikalla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>10 senttiä iltapäivälehden
>hinnassa tuskin saa ketään niihin
>tottunutta jättämään ostamatta.

Iltapäivälehden hinta ei muutu mihinkään. Veronkorotus koskee vain tilausmaksuja.

Sasin esimerkki Financial Timesista on harkitsematon. Ei kai tarkoitus olekaan, että kansanedustajat saavat tietonsa eurokriisistä Hesarin kautta? Heillä on varmasti muita tietolähteitä virkansa puolesta, ainakin pitäisi.

Sen sijaan maallikolle Hesari riittää antamaan jonkinlaisen käsityksen tapahtumista. Jos sanomalehdet siirtyvät pelkkään iltapäivälehtiuutisointiin, kansa ei tiedä eurokriisistä enää mitään. Mutta sehän sopisi poliitikoille hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

@Järvinen

Tarkoitat,että kun hesarissa eurokriisistä kirjoittavat vain Olli Rehnit,kansa saa väärää tietoa,kun iltapäivälehti lainaa Timo Soinia?
Ollihan haluaa yhteiset velat eli eurobondit ja Turkin ym. EU:n ettei autettavat lopu. Jopa Angela Merkel kavahti tuota.

Ja vaikka alv on vain tilatuissa,luuletko että Erkko maksaa sen? Ehei, tilaajat sen maksavat.