keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Trump palaa presidentiksi

Jälleen kerran suomalaiset ovat hämmästyneitä Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksesta. Miten huijari, valehtelija ja rikoksesta tuomittu Donald Trump voi palata valtaan, vaikka hän kuuluisi pikemminkin ihan muualle?

Seurasin Capitol-kukkulan valtausta 6.1.2021 livenä televisiosta. Näytelmä oli kuin jostain banaanitasavallasta. Pidin varmana, että Trumpin ura olisi ohi ja hän viettäisi vuosia vankilassa. Aivan hämmästyttävällä sitkeydellä ja kikkailulla hän kuitenkin raivasi tiensä republikaanien esivaalien voittajaksi, onnistui lykkäämään oikeudenkäyntejä ja tuomioita vaalien jälkeiseen aikaan, ja lopulta voitti selvästi Kamala Harrisin.

Tammikuussa 2024 katselin Trumpin ensimmäisiä puheita esivaalien alkaessa. Tajusin, että hän on aivan suvereeni ehdokas. Hän tarttui kaikkiin niihin ilmiöihin ja ongelmiin, jotka amerikkalaisia vaivasivat, ja teki sen elokuvatähtimäisellä sujuvuudella. Olin varma, että hän voittaa myös marraskuun vaalit.

Sitten demokraatit tekivät oman maalin. Bidenin heikkous oli kaikkien nähtävissä, mutta puolue ei pystynyt syrjäyttämään häntä. Kun ulospääsyä ei enää ollut, turvauduttiin hätäratkaisuun: koko neljän vuoden ajan Bidenin varjossa täysin näkymättömänä ollut Kamala Harris vaihdettiin ehdokkaaksi, ja hetken näytti siltä, että tästä tulee sentään oikea kamppailu. 

Harris ei kuitenkaan pystynyt tekemään selvää pesäeroa Bideniin eikä hänellä tuntunut olevan omaa ohjelmaa lainkaan. Hän lupasi lähinnä kaiken jatkuvan entisellään. Mikään Suomen medioista ei siteerannut hänen puheitaan, ei kertonut hänen aloitteistaan tai vaalilupauksistaan. Ilmeisesti niitä ei ollut.

Trump sen sijaan lupasi kaikkea kaikille. Äänestäjät tiesivät, että lupaukset olivat mahdottomia, mutta positiivisuus ja itseluottamus antoivat uskoa tulevaan. Inflaatio on kurittanut kaikkia muita paitsi superrikkaita. Kansanomaisesti esiintynyt, poliitikkoihin pesäeroa tehnyt Trump oli helppo valinta. Valehtelu ei haittaa, koska some on totuttanut ihmiset hyväksymään valheita, ja koska USA on aina arvostanut itseluottamusta enemmän kuin osaamista. Juuri se teki Bill Gatesin softayrityksestä maailman suurimman alallaan. Fake it 'till you make it.

Osavaltioiden värit kartalla kertovat tuttua kieltä: itä- ja länsirannikko suosivat demokraatteja, kaikki siltä väliltä republikaaneja. Suomalaiset tuntevat Yhdysvalloista vain New Yorkin, Floridan ja Los Angelesin. Niillä alueilla ajatellaan kuten Euroopassa, mutta ne eivät edusta läheskään koko Amerikkaa. Siksi vaalitulos tulee melkein aina meille yllätyksenä. 

Elon Musk totisesti yllätti. Vielä pari vuotta sitten hän yritti kiemurrella eroon Twitter-ostosta, mutta joutui lopulta hyväksymään sen. Hän löysi äkkiä "woke-viruksen" aiheuttamat vaarat ja ryhtyi poliitikoksi, mihin Twitter antoi hänelle valmiin kanavan. Musk yllytti, pelotteli, maanitteli ja varoitteli mitä tapahtuisi, jos "kommunisti" Harris valittaisiin. Hän itse lupasi ryhtyä DOGE-ministeriksi (Department Of Government Efficiency) ja kutistaa hallinnon murto-osaan. Musk tuskin ajatteli, mitä se merkitsisi: luopumista omista yhtiöistään, ainakin tilapäisesti. Mutta ehkä tätäkään ei pidä ottaa lupauksena, Muskin mieli muuttuu kuin tuuliviiri. 

En yllättynyt Trumpin uudelleenvalinnasta, mutta pari asiaa ihmetyttää. Miksi ennusteet menivät taas niin pahasti pieleen? Tällä hetkellä on epäselvää, voittaako Harris edes popular votesia, mitä pidettiin etukäteen niin selvänä, että Aki Pyysing kertoi lyöneensä asiasta 30 000 euroa vetoa. 

Toinen ihmetys liittyy republikaaneihin, joista on äkkiä tullut rauhanpuolue. Trumpia kehuttiin siitä, ettei USA hänen aikakaudellaan käynnistänyt uusia sotia. Mihin unohtuivat Vietnamin sota ja hyökkäys Irakiin sekä Afganistaniin, sota terrorismia vastaan, jotka olivat nimenomaan republikaanipresidenttien tekosia? Yhdysvaltalaisia ei ole muutenkaan kuollut enää vuosiin ulkomaisissa sodissa.

Jos republikaanit ovat nyt rauhan asialla odotan kiinnostuneena, miten paljon he leikkaavat käsittämättömän suurta puolustusbudjettiaan.

Ennen vaaleja Musk pelotteli maanisesti riskeistä, joita henkilöllisyystodistusten puuttuminen aiheutti tuloksen vääristämiselle. Trumpin voiton jälkeen ongelma tuntuu unohtuneen, joten sitä tuskin korjataan Trumpin kaudellakaan.

Edessä ovat neljä jännittävää vuotta. Vaikka Trump on melkoinen ihmemies, hänkään ei pysty nostamaan tulleja, taltuttamaan inflaatiota ja säilyttämään Yhdysvaltojen kansainvälistä asemaa. Hänellä ei ole aikakonetta, jolla palauttaa maailma takaisin kultaiselle 70-luvulle, jolla USA vielä oli maailman napa ja MAGA-aate kukoisti. Oletan, että presidentin suosio tulee laskemaan nopeasti kun arki taas alkaa.

6 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Niin miksikö ennusteet menivät niin pieleen? Siksi tietysti, ettei niitä ole tarkoitettukaan varsinaisiksi kannatuksen mittauksiksi tai vaalituloksen ennusteiksi, vaan muokkaamaan vaalikarjan käsityksiä ehdokkaista äänestämispäätöksen pohjaksi. Näin toki toimitaan täälläkin vaalien alla, tosin hiukan peitetymmin. Onhan täällä ehdotettu, että kannatuskyselyjen tulosten julkistamisille olisi jokin ainakin muutaman viikon karanteeniaika ennen vaaleja. Mistä luulet sen kertovan, että tällaista päätöstä ei ole saatu aikaiseksi - eikä luultavasti saadakaan.

Heikki kirjoitti...

Todellakin ihmetyttää suurvallankin edustuksellisen demokratian heikkous ehdokasasettelussa. Ihan kuin 1975 meillä.
Lisää demokratiaa Sveitsin malliin, ainakin tänne, vaìkka poliitikot ei halua!

hdmi kirjoitti...

"Ennen vaaleja Musk pelotteli maanisesti riskeistä, joita henkilöllisyystodistusten puuttuminen aiheutti tuloksen vääristämiselle. Trumpin voiton jälkeen ongelma tuntuu unohtuneen, joten sitä tuskin korjataan Trumpin kaudellakaan."

Asia on osavaltion päätettävissä. Republikaanien hallitsemissa yleensä kysytään demokraattisissa ei. Tutkimusten mukaan väärällä nimellä äänestäminen on erittäin harvinaista. Sen sijaan henk. todistuksen vaatiminen voi karsia tiettyjä äänestäjäryhmiä. Eihän Suomessakaan papereita kysytty ennenkuin joku nuori poika äänesti äitinsä nimellä.

Jari kirjoitti...

Wokessa kysymys on politiikasta, joka menee rationaalisuuden yli. Suvaitsevaisuus ei ole sinällään vastustettavaa, mutta se ei myöskään perustu siihen rationaalisuuteen johon politiikka on vuosikymmenet perustunut. Suvaitsevaisuus ei suvaitse suvaistemattomuutta. Yhtä irrationaalista on se että mljonäärit äänestävät vasemmistopuoluetta ja republikaanit vastustavat sotaa. Jos tähän lisää Muskin suunnanmuutoksen, kokonaisuus on pelottavan monitulkintainen. Etenkin kun tuon tason neron mielipidettä ei voi kevein perustein ohittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä toivon että Venäjän talouspakotteet jatkuvat Putinin kuolemaan saakka, vaikka joku tulitauko saataisiinkin aikaiseksi. Samoin maksuliikenteen hankaloittaminen pitämällä Venäjä swift-järjestelmän ulkopuolella.

Putin joutui äskettäin myöntämään että talouspakotteet toimivat, joten niitä jatkamalla näyttäisi olevan mahdollisuus saavuttaa tuloksia. Toivottavasti Trump ei kohta julkista jotain dealia jonka osana on talouspakotteiden lopettaminen.

hdmi kirjoitti...

"Jos republikaanit ovat nyt rauhan asialla odotan kiinnostuneena, miten paljon he leikkaavat käsittämättömän suurta puolustusbudjettiaan."

Reagan sai Neuvostoliiton romahtamaan ja kylmän sodan loppumaan juuri käsittämättömän suurella puolustusbudjetilla. Eikä tarvinnut ampua laukaustakaan.

Sama pätee tämänpäivän Kiinaan tai Venäjään.