perjantai 21. huhtikuuta 2023

Kirja nro 36 Tekoäly ja minä ilmestyy elokuussa

Blogin päivittäminen on jäänyt vähemmälle, koska kaikki ylimääräinen aika (ja vähän enemmänkin) on mennyt 36. kirjani tekemiseen. Nyt käsikirjoitus on lähtemässä kustantajalle ja se julkaistaan elokuussa 2023. Jatkossa on taas enemmän aikaa myös blogin päivittämiseen.

Olen jo 15 vuoden ajan puhunut esityksissäni ihmisen kyvystä oppia uutta ja toisaalta urautumisen helppoudesta. Olen saanut ajatuksistani hyvää palautetta, joten viime vuonna päätin koota ne kirjaksi. Siihen tuli vähän muutakin, mutta nyt Tekoäly ja minä on vihdoin valmis. 

Tekoäly ja minä Tammen syksyn 2023 kirjaluettelossa.

Kuten nimikin vihjaa, kyse ei ole niinkään tekoälyn tekniikasta ja sen mahdollisuuksista. Sivuan kyllä niitäkin kirjassa, mutta enemmän tilaa saavat aiheet, joilla ihminen pystyy säilyttämään oman kilpailukykynsä tekoälyn rinnalla. Ja tietenkin pohdin kirjassa myös tulevaisuuden tekoälyn rajoja ja uhkakuvia. Ne kuuluvat pakostakin kirjaan, vaikka tekoälyn ammattilaiset inhoavat Skynet-rinnastuksia.

Avainsana on oppiminen. Kun nykyisin puhutaan tekoälystä, puhutaan yleensä koneoppimisesta. Olemme saaneet yhteiskunnalta lahjaksi maksuttoman koulutuksen, nyt on meidän vuoromme antaa takaisin pitämällä huolta omasta oppimisesta. Kone oppii yhä nopeammin ja tehokkaammin, meidän ihmisten on pyrittävä samaan.

Kirjan tavoitteena on myös antaa toivoa. Uusinkaan generatiivinen tekoäly ei tuhoa työpaikkoja pysyvästi. Maailmanlopun ennusteet ovat aina ennenkin osoittautuneet turhiksi. Ihmistä tarvitaan uudesta tekniikasta huolimatta. Tekoäly on työkalu, ei ihmisen korvaaja. Ammatit muuttuvat, mutta työ säilyy. Työ luo työtä. Ihmistä tarvitaan aina! 

Kehotan kaikkia laventamaan omaa ajatteluaan ja välttämään urautumista. Kirjassa noudatan omia neuvojani, sen verran kirja poikkeaa aiemmista teoksistani. Mukavuusalueilta poistuminen on teettänyt runsaasti työtä, mikä on ollut erittäin mielenkiintoista. Olen päässyt perehtymään uusiin aiheisiin ja hankkinut lukuisia lähdeteoksia.

Lähdeteoksia kirjani aiheista.

Kirjapino kuvastaa eroa vanhan ja uuden maailman välillä. Perinteinen tapa hankkia tietoa ja levittää sitä on lukea ja kirjoittaa kirjoja. Se on pahuksen työlästä ja hidasta. Omaan projektiini kului 15 kuukautta. 

Toinen tapa on panna älypuhelin jalustalle ja alkaa puhua videolle. Ennakkovalmisteluksi riittää muutaman Youtube-videon katselu ja vahva usko "do your own research!" -ajatteluun. Näin syntyvät videot vaikuttavat ihmisten ajatteluun ja ohjaavat heitä salaliittoteorioihin. Tämä on tietenkin ääriesimerkki - Youtubessa on paljon korkeatasoisia luentoja ja opetusvideoita, joita olen itsekin hyödyntänyt. Nyt kuitenkin trendinä tuntuu olevan se, että tietoa haetaan videoita katsomalla ja lukeminen tuntuu kovin vanhanaikaiselta.

Se ei pidä paikkaansa. Video on vahva viestintäväline, mutta sillä on myös helppo valehdella. Videolla oleviin asioihin ei voi tehdä omia muistiinpanoja eikä niihin voi viitata jälkikäteen. Kuten kuvassakin näkyy, olen merkinnyt joihinkin kirjoihin tärkeitä kohtia post-it-lapuilla, jotta tieto löytyy myöhemminkin helposti.

Kirja on hidas tuottaa ja hidas lukea - juuri siksi se on arvokasta ja luotettavaa. Siksi kirja säilyy jatkossakin, vaikka juuri nyt tietokirjojen myyntiluvut ovat selvässä laskussa.

Monet kuuntelevat kirjoja kuulokkeilla. Myös Tekoäly ja minä julkaistaan äänikirjana ja e-kirjana.

10 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Valokuvassa jo näkyy se nykyaikainen ongelma numero 1 kirjoihin liittyen.

Ei siis sinua moittien. On ilmiselvä asia, että lähdemateriaalina joutuu käyttämään paljon englanninkielistä kirjallisuutta, sekä tietysti niitä videoita, seminaareja yms.

Mutta Suomalainen kirjasto, Suomenkielisellä materiaalilla on todella nahistunut nykyisin.

Kirjailijoita on todella vähän ja Suomentajia tuntuu olevan todella vähän. Siten kirjastojen hyllyt on täynnä todella vanhaa ja vanhentunutta materiaalia. Tietyssä tilanteessa tietysti myös etu. Mutta ongelma on se uuden materiaalin puute. Maailma menee eteenpäin, eikä hyllystä löydy yhtään Windows 10/11 kirjaa. Ne vanhat Windows XP ja 7 kirjat löytyy. Ihan esimerkkinä.

Alojen erikoislehtiä on todella vähän ja verrattuna ulkomaan vastaaviin verrokkeihin, sisällöltään todella pelkistettyjä. Mainoksia on enemmän kuin asiaa ja asia on kerrottu niin pintaraapaisuna, että on pakko käyttää muita lähteitä. Eli mikrobitistä on tullut jo kuin vanhan ajan "kompuutteri kaikille" lehti oli. Se into koko asiasta tuntuu puuttuvan ja asiat kerrotaan kuin lehti olisi suunnattu perus kännykän käyttäjälle. Aikoinaan lehti oli hauska propellihattujen kokeiluja täynnä oleva julkaisu. Samoin lehtiä oli paljon erilaisia. Oli prosessoria, mikro pc, tietokone jnejne. Eikä tämä koske vain tietokoneita. Joka ainoaa erikoisalaa vaivaa sama asia. Esimerkkinä juuri mainitsemani prosessori-lehti. Kaikista aloista on tarjolla se pikkulapsille tarkoitettu peruslehti mutta se syväluotaava puuttuu kokonaan.

Sama ilmiö kirjoissakin.

Zarr kirjoitti...

Aikoinaan lehti oli hauska propellihattujen kokeiluja täynnä oleva julkaisu.

Suosittelen vahvasti tutustumaan Skrolliin, skrolli.fi. Paperilehden tilaaja jo kohta kymmenen vuotta, vaikka niitä tuleekin vain neljä vuodessa.

Jari kirjoitti...

Hienoa huomata että Järvinen on alkanut ottaa tekoälyn vakavammin. Olen kuitenkin edelleeen hieman optimistisempi teknologian kehityksen suhteen, kuten olin yli vuosikymmen sitten näissä blogikeskusteluissa. Ihmistä tarvitaan aina, mutta ihminen voi tulevaisuudessa olla vain "tekoälyn paras ystävä". Eli ihminen palvelee tekoälyä siinä missä opaskoira ihmistä, tai sitten ihminen ylläpitää bakteerien tavoin tekoäkyn elämää. Olisiko ihminen sittenkin vain askel evoluutiossa, kun biologinen elämä muuttuu teknologiaksi.

Ihmisen rooli teknologian maailmassa on kiinnostava aihepiiri -- ehkä kiinnostavin. Mutta onko kehityksen vauhdissa jo liian myöhäistä vaikuttaa siihen. Emme tiedä milloin törmäys tarkaalleen tapahtuu... Kiinnostava kuitenkin lukea uusia, perusteltuja mielipiteitä.

Anonyymi kirjoitti...

Verkkosivuissa ja digitaalisissa lehdissä ja miksei kirjoissakin on se vika että niitä voi muuttaa. Paperista kirjaa tai lehteä ei kukaan voi muuttaa jälkikäteen, paitsi uusiin painoksiin

Minulla on Pikku Jättiläinen kirja vuodelta 1958
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pikku_j%C3%A4ttil%C3%A4inen

Todella mielenkiintoista sisältöä vaikka tiedän että monista asioista tiedetään enemmän ja paljon nykyistä tietoa puuttuu. Kirjassa on knoppi-tietoja jotka on mielenkiintoisia
esim.

" Ihmeellinen kertolaskukeino
Viitoseen päättyvä luku kerrotaaan mukavasti itsellään seuraavalla tavalla:
luvun lopusta erotetaan pois viitonen; näin saatu 'typistetty' luku kerrotaan sitä lähinnä suuremmalla kokonaisluvulla, saadun tulon loppuun kirjoitetaan 25. Näin saatu luku on alkuperäisten lukujen tulo. Esim. 75x75: 7x8=56. Tulon arvo on siis 5625"

KI kirjoitti...

Isoisäni aikaan yrityksessämme oli 60 työntekijää. Isäni kuollessa 40 työntekijää. Nykyisin 8, koska tietotekniikka, robotiikka korvanneet ihmisen.

Hevosmiesten liitossa vuonna 1947 oli 50.000 jäsentä.

Serkkuni vanhemmilla karjatila, jossa aikoinaan 3 karjakkoa ja 2 apumiestä navetan töissä. Ennen konkurssiaan, yksi ihminen hoiti koko naveetan toiminnat. Kiitos tietotekniikan.

Kyllä tekoäly tulevaisuudessa vie työt ja ammatit useilta ammattiryhmiltä.

GPT3 aloitti ja huima ero GPT4ään. Oikeastaan vuodessa. Tekoälyn oppiminen tullee olemaan exponentiaalista. Veikkaan 10 vuoden kuluttua jossain Afrikan maassa tekoälyn korvaavan koko oikeuslaitoksen.

Anonyymi kirjoitti...

Hyllyssä ainoastaan kaksi suomenkielistä alan kirjaa:
Järvinen Petteri: PC-käyttäjän käsikirja. Helsinki: WSOY, 1986.
Malmi Lauri: Ohjelmoinnin perusteet ja Pascal-kieli: OtaData 1988

Sitten aloin tilaamaan jenkeistä Coriolis Group'in kirjoja. Se meni konkkaan maaliskuussa 2002 ("Pahuksen Netti"). Kaikkihan on nykyään netissä, joten miksi haaskaamaan rahojaan tilaa vieviin kirjoihin.

Tapio Rinne kirjoitti...

Kun kirja julkaistaan niin laita siitä myös linkki Facebook Tekoäly (AI) ryhmään:
https://www.facebook.com/groups/tekoaly

Anonyymi kirjoitti...

Kirjassa sivulla 18: ”XOR antaa ulos ykkösen vain, jos molemmat sisääntulot ovat joko nollia tai ykkösiä.”

XNOR toimii noin, XOR päinvastoin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, kiitos tarkkaavaisuudesta. Laitan oikaisun nettisivulle.

Anonyymi kirjoitti...

Bose–Einstein condensate on suomeksi ”Bosen–Einsteinin kondensaatti” (ei siis Bose–)(s. 233). Toki tuota ”Bose–Einsteinin” muotoa näkee toisinaan, joten ei nyt mikään vakava virhe. Ja jos tarkkoja ollaan, niin siinä välissähän pitää olla ajatusviiva, eli tavallista tavuviivaa hieman pidempi viiva. Kts. esim. https://jkorpela.fi/vierasnimikirja/index.html#id_Toc521228301

Ja viimeisimmässä oikaisussasi toiseksi viimeisen sanan pitäisi olla eli, on nyt ei (”..negaatio-XORilla ei XNOR-portilla”).