Viime viikolla tärkein työkoneeni järjesti epämieluisan yllätyksen: ison näytön tarkkuus oli pudonnut 1280x1024-tasolle, jolloin kuva näkyi pahasti litistettynä ja työnteko muuttui lähes mahdottomaksi.
|
Öh, mihin tarkemmat näyttötilat hävisivät? |
Ongelma liittyi ilmeisesti 1709-päivitykseen, joka oli latautunut samoihin aikoihin. Sitten alkoikin ihmettely.
Kone on 7 vuotta vanha Dellin pöytäkone, palvellut hyvin kaikki nämä vuodet. Kahdeksan gigan alkuperäinen muisti kävi pieneksi, joten tuplasin sen 3 vuotta sitten 16 gigaan, ja koneesta tuli kuin uusi. Näytönohjain on ATI FirePro V3750, mikä riitti mainiosti hyötysovellusten käyttöön. Ei tämä mikään pelikone olekaan.
Hyvin toimivaa konetta ei kannata vaihtaa uuteen, mutta asiassa on toinenkin ongelma: kaikkien sovellusten uudelleenasennus lisensseineen olisi niin työlästä, että olen lykännyt sitä mahdollisimman pitkään. Windows sovellusten alla on vaihtunut Seiskasta Kasiin ja viimeksi Kymppiin. Mutta nyt jotain meni pieleen.
Hain ATI:n sivuilta uusimman ajuripaketin, mutta se ei korjannut tilannetta. Koska kyse on vanhoista laitteista, arvelin jonkin menneen rikki. Kokeilin toista näyttöä, ei vaikutusta.
Näytönohjaimen vaihto osoittautui hankalaksi, koska Dellissä korttipaikka on aivan prosessorin vieressä, eikä hyllystä löytynyt vanhempi, paksulla passiivisella jäähdytyslevyllä varustettu malli mahtunut alkuunkaan sen paikalle.
Lopulta oli pakko käydä ostamassa uusi ohjain, pienikokoinen GeForce GT 710, runsaat 40 euroa. Se mahtui, mutta sitten tuli toinen ongelma: ohjaimessa on VGA, DVI ja mini-HDMI, kun taas Samsungin isossa näytössä DP ja iso HDMI. Ei mitään yhteistä kieltä näytön ja ohjaimen välillä. Tarvikehyllystä löytyi myös DVI-DP-välijohto, mutta jostain syystä kuva ei näkynyt silläkään.
|
Ajuriongelma. |
Vanhanmallinen laitehallinta (jota ei ole helppo löytää Windows 10:stä, mutta hiiren kakkospainike start-painikkeen päällä on nopein oikotie) kertoi, ettei laitteelle ollut asennettu ohjainta. Kyse oli siis ilmeisesti ajuriongelmasta. Yritin poistaa ajuria ja asentaa takaisin, ei vaikutusta. Ajuripäivitys väitti, että paras ajuri on jo käytössä, eikä netistä saati Microsoftin Updatesta löytynyt parempaa. Yleensä pieleen menneen ajuripäivityksen jälkeen pystyy palaamaan takaisin edelliseen versioon, mutta nyt Windows oli päivittänyt itsensä eikä paluuta siksi ollut.
|
Ei ajureita. |
Tässä vaiheessa turvauduin Googleen ja huomasin, että moni muukin oli kärsinyt samasta ongelmasta. Windowsin 1709-päivityksen jälkeen maksimitarkkuus oli pudonnut aivan liian alas. Oliko AMD jättänyt tuen pois ajuristaan vai oliko Microsoft sotkenut jotain, kukaan ei tiennyt.
Lopulta ratkaisu tuntui löytyneen. Admin-tunnuksella kirjautuneena valitsin ajurin manuaalisen asennuksen ja annoin kohteeksi Windowsin oman varaston. Siellä uusin ajuri näkyi kolmeen kertaan, samoin kaksi vanhempaa.
|
Näytönohjaimen eri versiot. |
Vanhin 2012-versio tuotti bluescreenin -- kiitos vain.
|
Liian vanha ohjainversio ei toimi. |
Uudempi 2015-versio, ilmeisesti alkuperäisen Windows 10:n mukana tullut kuitenkin toimi, ja resoluutiot palasivat vihdoin normaaleiksi. Työtilaa riittää ja kaikki näkyy oikealla suhteella.
|
No nyt on taas työpöytä paikoillaan! |
Sekoilun seurauksena tuhlaantui vähintään yhden päivän työaika ja pöydälle jäi turhaan ostettu GT710-ohjain. Pahinta kuitenkin oli, että alkuperäisen ATI-ohjaimen tuuletin alkoi vaihdossa kolhuja saatuaan pitää häiritsevää ääntä, eikä siitä pääse millään eroon.
Näin tietotekniikka tehostaa työtä -- silloin kun se toimii. Ja jostainhan niiden uusien ammattienkin on synnyttävä.
33 kommenttia:
Kannattaa siirtyä Linuxiin niin ikävät yllätykset loppuvat.
Komppaan J:tä vahvasti. Windows 10:ssä olisi paljon potentiaalia olla hyvä käyttöjärjestelmä, mutta tämäntapaisten bugien takia se ei sitä ole.
Sattumoisin juuri viime viikolla asensin Mintin kokeillakseni, olisiko Linux jo kypsä toimistokäyttöön. Näyttää ihan kivalta, mutta on siinäkin omat kommervenkkinsä.
Itsellä on ainakin Linukka toiminut luotettavammin kuin Windows. Linuxilla menee kaikki tarvittavat ohjelmat eli office (Libre Office) yhdellä asennuksella keskitetysti. Windowsissa menee hirvittävästi aikaa kun asentaa ensiksi Windowsin ja sitten tarvittavat ohjelmat. Työn tuottavuus on Linuxilla huomattavasti parempi kuin Windowsilla. Itsellä on Linux toiminut hyvin pienellä ylläpidolle luotettavasti verrattuna Windowsiin. Jos haluaa päästä pienellä vaivalla kannattaa käyttää LTS versiota, eikä uusinta. Vähintää kannattaa odottaa vähän aikaa, että pahimmat bugit saadaan taltutettua. Missään nimessä ei kannata olla ensimmäisten joukossa päivittämässä uuteen Linuxiin, jos ei tiedä mitä on tekemässä.
Kyllä Open Source on se juttu. Aloittelijalle sopii vaikka Ubuntu. Ja ainahan voi asentaa rinnakkain useita käyttiksiä, niin voi aina valita toimivimman.
Ja mieluummin käytän Linuxin työpöytäohjelmia kuin suljetun lähdekoodin internet-palveluita...
Linuxissa on omat ongelmansa. Pistin pöytäkoneeseen Netgearin USB N-300 -tikun (wlan) ja mitään ei tapahtunut. Windows olisi asentanut tikun saman tien käyttöön, Linuxille ajureita ei löytynyt edes manuaalisesti etsimällä. Ndis wrapperilla olisi varmaan saanut Windows-ajurit toimimaan, mutta eipä se niin tärkeää ollut. Virheilmoitus "Your APT cache is corrupted" ehti jo säikäyttää. No, ei mitään vakavaa. Jos kokemuksia kertyy, kirjoitan niistä erillisen tekstin tekniikkablogiini.
Sitä olen aina ihmetellyt, miksi Linuxin työpöydät ovat aina niin karkean ja kömpelön näköisiä, aivan kuin heikkonäköisille tehtyjä? Fontit ovat isoja ja valintaikkunoissa vain muutamia vaihtoehtoja, nekin kaukana toisistaan. Eikö kukaan ole viitsinyt panostaa visuaalisuuteen?
Selväähän se on, että jos laite ei ole Linuxin tukema; ei se myöskään toimi. Linux tukee kuitenkin markkinaosuuteensa verrattuna valtavaa määrää laitteita. Ongelma ei silloin ole Linuxissa vaan laitteistovalmistajassa joka ei tue Linuxia. Kaupasta kuitenkin yleensä löytyy Linuxia tukevia laitteita. Jos Windowsin markkinaosuus olisi Linuxin luokkaa sen tuki laitteille tuskin olisi niinkään hyvä kuin Linuxin.
DisplayPort tukee HDMI:tä, mutta toisinpäin ei toimi. Eli HDMI-näytön voi laittaa DP ulostuloväylään kiinni sopivalla kaapelilla tai adapterilla, mutta DP näyttö toimii vain jos myös lähteenä on DP.
Ongelma ei silloin ole Linuxissa vaan laitteistovalmistajassa joka ei tue Linuxia.
Käyttäjää ei paljon lohduta, että vika ei ole Linuxissa. Jos ei toimi niin ei toimi.
Adapteri oli siis DVI-liitännästä DP:hen. Halvassa näytönohjaimessa oli VGA, DVI ja mini-HDMI, Samsungin monitorissa 2xHDMI ja DP.
Käyttäjää ei paljon lohduta, että vika ei ole Linuxissa.
Avoimuutta arvostava käyttäjä maksaa avoimista laitteista. Minusta Linuxin laitetuki on ihan hyvä. On tulostinta, skanneria, mokkulaa, web-kameroita, tv-tikkua, ym.
Sen sijaan pahin ongelma on erilaiset multimediasoftat, kuten pelit ja selainlaajennukset. Kunnon Open Source -käyttäjä joutuu todellakin luopumaan monenlaisesta viihteestä, kun moni tavallinen kuluttaja on halukas maksamaan juuri siitä. Mutta julkisille organisaatioille tämä sopii:
München luopui, mutta Linux yleistyy julkisissa organisaatioissa
http://etn.fi/index.php/13-news/7221-m-nchen-luopui-mutta-linux-yleistyy-julkisissa-organisaatioissa
Nyt on pikkuhiljaa tulossa open source prosessoreita, eli risc-v. Päästään pikkuhiljaa oikeasti tekemään asioita ilman isosedän valvontaa.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1332658
Windows ongelmista lisää
http://bittimittari.blogspot.fi/2015/12/ei-nain-microsoft-windows-10-paivitys.html
Jos kuluttajilla olisi enemmän tietoa, niin Linuxin markkinaosuus olisi ihan toista. Tietämättömät ovat kuitenkin autuaita.
Tai sitten kaikki ei vaan jaksa säätää... elämässä on niin paljon muutakin.
Jos haluaa pelata, editoida valokuvia ja videota, kuunnella musiikkia, selailla nettiä; niin wintoosa on "good enough".
Mutta hyvä, että on vaihtoehtoja.
Helpointa elämä on OS X:n kanssa.
Helppoa elämää OS X:n kanssa: https://www.mikrobitti.fi/2017/11/applen-macos-high-sierralle-julkaisema-hatapaivitys-aiheuttaa-uusia-ongelmia-nain-korjaat/
Kumma juttu että miljarditiliä tekevä firma ei saa aikaiseksi päivityssysteemiä joka selvittäisi taustalla onko päivitys yleensä mahdollista asentaa. Pakkopäivitykset voivat ja aiheuttavat kestämättömiä tilanteita kun päivityksen asennus jumittaa mikron käyttökelvottomaksi pitkäksi aikaa. Juuri äsken itsellä tilanne kun uudehkon mikron win 10 päivitys jäi jumiin, mikro ei reagoinut muuhun kuin pakkoresetointiin. Virrat uudestaan päälle, osasi kyllä palauttaa aiemman tilanteen, tarjosi taas päivitystä ja sama juttu ja niin edelleen. Aikaa kului. Kiireellisessä toiminnassa, jossa monen tunnin viiveitä ei sallita, pitää olla ilmeisesti jokin varajärjestelmä, esim OS X.
Perusajatuksena pitäisi että käyttöjärjestelmä, sovellukset ja data pidetään erillään.
Linuxilla tämä ei ole ongelma tai ainakaan niin iso ongelma kuin windowsin kanssa.
Oma Linux koneeni on rakennettu niin että jos tahdon asentaa toisen Linuxin niin otan kaiken varalta kovalevyt irti ja asenna yhdelle levylle sen Linuxin, kun valmis niin muut levyt kiinni, mountpoint hakemistot ja /etc/fstab rivit jotta mountautuu automaattisesti bootissa.
Esim. Ubuntun uudelleen asentaa päivitettynä 4 kertaa siinä ajassa missä windowsin kerran + patchaa + Nvidia/AMD näytönohjain ajurit + officet + virusohjelmt +++
Ei kannata tehdä elämästä liian vaikeaa
Linuxin asennan ainakin itse alle tunnissa. Windowsia ei kyllä kuluttaja asenna alle 4 tunnissa. Windowsin asennus on pari työpäivää tavalliselle ihmiselle.
"Pistin pöytäkoneeseen Netgearin USB N-300 -tikun (wlan) ja mitään ei tapahtunut."
Mintissä: Mint Menu --> Administration --> Driver Manager --> ota suljettu Broadcomin ajuri käyttöön.
Asensin Linux Mint 18:n Macbook Airiin (2015). Kaikki toimii.
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1643
1709 hajotti myös audiokoodekkeja. Oli pakko palata 1703:een että sai työt tehtyä. Toivottavasti edes Adobe korjaisi softaansa, kun mäsä ei siihen pysty.
"J sanoi...
Kannattaa siirtyä Linuxiin niin ikävät yllätykset loppuvat."
Kiitos illan nauruista! Joka kerta olen saanut Linuxiin pettyä normaalissa työpöytäkäytössä. Se ainainen hiomattomuus ja käyttöliittymän tökeröt viritykset saa oksennuksen suuhun.
Linuxissa on se etu, ettei NSA ole olantakaa katsomassa. Windows raportoi kaiken suoraan NSA:lle. Ainakin se naurattaa Linux käyttäjiä, kun Windows käyttäjän salaisuudet ilmestyvät Donald Trumpin työpöydälle. Windowsia tuskin on mitenkään mahdollista turvata tiedustelulaitoksia vastaan. Linuxissa suoja on ainakin ajatuksen tasolla mahdollista. En tiedä seuraatko tieturvajuttuja mutta jopa Intelin prosessoreissa on turvaongelmia, koska niissä ajetaan salaista käyttöjärjestelmää takana, joka raportoi asioita NSA:lle. Ainut keino saavuttaa syvällinen tietoturva on, että kaikki tietokoneen alijärjestelmät ovat avointa koodia, koska silloin niitä voidaan tutkia ja niistä löytää salaovet. Suljetuissa järjestelmissä tulee aina olemaan salattuja ovia. Avoimissa järjestelmissä on ainakin teoreettisesti mahdollista löytää nämä pimeät ominaisuudet.
Vanhan kansan sanonta on, että orjat myyvät kaiken mädästä omenasta herroilleen. Ylpeästi vapaa ihminen ei näin tee, vaan turvaavat naapurinsa ja itsensä tältä. Vapaan kansan ei tule ryhtyä pelastamaan orjia, koska näihin ei voi luottaa. Orjat myyvät vapaan ihmisen mädästä omenasta. Olkaa ylpeästi vapaita ja sylkekää vapauden vihollisten päälle.
Linuxin käyttöliittymän design on Mäkkiä ja Windowsia tympeämpi, ja tämä vaikuttaa merkittävästi kuluttajiin. Kodeissa ostopäätökset tehdään yhtä tunnepohjaisesti kuin esim. auton ostaminen. Käyttöjärjestelmältä halutaan osittain läpinäkyviä ikkunoita -- riippumatta siitä, onko ne hyödyksi vai haitaksi.
Linuxissa on tarkoituksella haluttu pysyä yksinkertaisessa ja perinteisessä käyttöliitymässä. Linuxin ikkunointijärjestelmän, X Window Systemin, on oltava yksinkertainen siksikin, että se toimii pohjana monille erilaisille työpöydille.
Toisaalta monet työpöydät on haluttu pitää tekstipohjaisina. Esim. Windows 7:n tehtäväpalkki perustuu kuvakkeisiin, kun KDE:ssa ja Linux Mintissä palkki on edelleen tekstipohjainen. Linuxissa monia asioita tehdään edelleen komentorivillä, jolloin graafisuutta ei pitäisi turhaan lisätä sekoittamaan asioita.
Eikä kaikki ole niin mustavalkoista. Microsoft on keksinyt monta hyvää ideaa, jotka se on sittemmin hylännyt ja joita Linux nyt hyödyntää.
XP:n jälkeen on ollut pelkkää alamäkeä. Onneksi kiinanpoika osaa arvostaa perinteitä. Tämä ei raportoi ainakaan NSA:lle, ehkä Kiinan kansankongressille ja/tai Kansan vapautusarmeijalle, kuka näistä selvän ottaa? Oldies but Goldies...
"China's replacement for Windows is an XP ripoff"
https://www.theverge.com/2015/9/25/9396769/china-NeoKylin-operating-system
Salaiset palvelut saavat lisää valtaa.
https://www.rt.com/news/411795-orwellian-nightmare-german-spying/
Petteri Petteri, ei näin, ei todellakaan näin.
Mitä ihmettä?
Et kai oikeasti tee töitä 7v vanhalla koneella ilman varakonetta? Eikö sinulla ole edes backuppeja, joilla tällaisesta päivitysongelmasta pääsisi ainakin väliaikaisesti eroon?
"Hyvin toimivaa konetta ei kannata vaihtaa uuteen"
Kyllä kannattaa, jos kone on niin että riski laiterioille ja/tai ajuripäivityksille on merkittävästi kasvanut ja kyseessä on työ- eikä kotikonekone.
"kaikkien sovellusten uudelleenasennus lisensseineen olisi niin työlästä, että olen lykännyt sitä mahdollisimman pitkään. "
Kai sen kuitenkin yhdessä työpäivässä tekisi? Nyt meni kokonainen päivä troubleshoottaamiseen.
Olen itse pitänyt 5v semmoisena korvausrajana. Sen jälkeen laiterikkojen ja ajuriongelmien todennäköisyys alkaa kasvamaan liian korkeaksi. Npin vanha kelpaa mielestäni vain kotikäyttöön, koska työssä aika on rahaa.
Yli 5v vanhoja koneita voi käyttää vain erikoistilanteissa ja väliaikaisesti.
Anonyymi
"XP:n jälkeen on ollut pelkkää alamäkeä. "
XP on kyllä ihan surkea verrattuna seiskaan tai kymppiin. Olin pakahtua onnesta, kun työpaikalla vihdoinkin heitettiin XP:t mäkeen vuonna 2014 kun tuki loppui. Siinä siirtymisesä huomasi, kuinka vanhentunut käyttis se oli.
- Syltty
Koneita on useita ja kaikissa samat työtiedostot, joten pystyn jatkamaan töitä yhden hajotessa, mutta silti tämäkin kone piti saada kuntoon. Viime kädessä kyse on kustannustehokkuudesta: kuinka paljon rahaa ja aikaa kannattaa laittaa koneiden ylläpitoon/uusimiseen. 16 gigan muistilla vanha Delli puksuttaa yhtä hyvin kuin uusikin, varsinkin kun käyttöjärjestelmät on aina päivitetty uusimpiin.
Koneen vaihtaminen on iso työ, koska softien siirto on työlästä ja vanhat 5.x-versiot Photoshopeista on sidottu koneisiin. Pilvi-Office on helppo asentaa mihin koneeseen vain. Vuosien varrella koneisiin on tullut asennettua kaikenlaisia testi- ym. apuohjelmia, joiden siirto uuteen olisi vaikeaa. Tavallisen toimistokäyttäjän tilanne on ihan erilainen, hänellä on vakioitu ympäristö.
Ajurituki on yksi asia, mutta sekään ei ole hyväksyttävää, että valmistaja jättää jossain automaattipäivityksessä ajureita pois ilman ennakkoilmoitusta. Tämä tilanne on syntynyt vasta Windows 10:n myötä, aiemmin yhteensopivuus piti testata ennen Windows-päivitykseen ryhtymistä. 1709 tapauksessa putosi pois uudempiakin näytönohjaimia, kyse lienee ollut jonkinlaisesta mokasta. En ole nähnyt mitään tiedotetta Microsoftilta tai AMD:ltä asiasta.
Ja vielä: XP:n kehuminen kuuluu todellakin sarjaan "aika kultaa muistot". Ovatko kaikki jo unohtaneet, millainen susi XP oli syntyessään? Siinä oli lukuisia kriittisiä aukkoja, joiden vuoksi kone saastui jo ennen kuin asennus oli valmis - eikä palomuuri ollut edes oletuksena päällä!
Totta, tilanne 2001 oli koko lailla erilainen kuin nyt, mutta XP saatiin kuntoon vasta lukuisten korjausten avulla ja se vanheni jo ajat sitten. Kepeät mullat.
Tosin itselläkin on vielä yksi XP-kone ajossa, ja niin on myös Windows 98! Jälkimmäisestä lähinnä odotan uteliaana, kauanko sen levy kestää.
"Ovatko kaikki jo unohtaneet, millainen susi XP oli syntyessään?"
XP tyrmättiin laajalla rintamalla. Vastaanotto oli melkein yhtä tyrmäävän huono kuin Vistalla myöhemmin. Kaikki vannoivat ikuisesti pysyvänsä Windows 2000:ssa, joka oli "ainoa oikea käyttis" Microsoftilta siihen aikaan.
Sitten jossakin vaiheessa jokainen tarrautui XP:hen, eikä kukaan enää muistanut haukkuneensa aktivointia ja työpöydän värikylläisyyden lapsellisuutta maan rakoon.
Tämän takia kannattaa käyttää Linuxia. Päivitys sujuu paljon helpommin.
Tarvitset aktiivisen dvi-dp adapterin tai kaapelin:
https://forums.geforce.com/default/topic/511092/dvi-to-displayport-can-it-be-done
Halvimmaksi tulee varmasti mini hdmi-hdmi kaapeli:
https://hintaseuranta.fi/tuote/kaapelit-ja-adapterit/hdmi-mini-hdmi-kaapeli/1102625
Sandy bridge i5 koneet on kyllä vieläkin ihan hyviä työkäyttöön. Dellit ja HP:t ovat puoli-ilmaisia nykyään. SSD-levyllä pörrää ihan kivasti ja kyljessä on yleensä vähintään win 7 home tarra jolla voi asentaa 10:n.
Itsekin törmäsin ati ongelmaan, mutta asiakkaat onneksi maksoi kun kävin vaihtamassa nvidia nvs 290:t tilalle. Niitä onneksi saa pikkurahalla.
Voi että, kurjaa että näin kävi. Meidän tuttu myös juuri kertoi, että hänellä on etsinässä huolto tietokoneelle nopeasti. En ole kuitenkaan täysin varma, mitä sille sattui. Ilmeisesti näyttö pimeni. Sitä en tiedä, oko käytössä Windows vai Linux, vai joku muu.
Lähetä kommentti