tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kun Placido Domingo kompastui Toscassa

Nämä ruutukuvat ovat lojuneet levyllä jo lähes neljä vuotta, joten laitetaan ne nyt nettiin muutaman sanan kera. Kyse on Toscasta. Siitä oopperasta, ei kakusta (mistä lie kakku saanut nimensä, tietääkö joku?).

Puccinin Tosca on upea ooppera, joka sopii loistavasti televisioon. Heinäkuussa 1992 Roomassa toteutettiin erikoinen tv-kokeilu, jossa Toscan kolme näytöstä esitettiin aidoilla tapahtumapaikoilla ja välitettiin livenä kaikkialle maailmaan, myös Suomeen. Lisäksi näytökset esitettiin oikeisiin aikoihin: päivällä, illalla ja lopun teloituskohtaus aikaisin aamulla.

Orkesterin soitto, laulu ja kaiken kuvaaminen tapahtumien keskeltä, ei lavan reunalta, oli melkoinen saavutus, eikä se tietenkään sujunut kommelluksitta.

Pahin tapahtui heti ensimmäisessä näytöksessä, kun Mario Cavaradossia esittänyt Placido Domingo juoksi alas portaita ja kompastui. Hän nousi pystyyn kuin mitään ei olisi tapahtunut ja jatkoi laulamista.
Domingon kompasuminen on korjattu myyntiversiossa.
Ilmeisesti heti live-lähetyksen perään homma kuvattiin uudestaan, sillä kyseinen esitys lähetettiin uudelleen Suomen televisiossa 30.5.1993 ja on nykyään saatavilla myös dvd- ja Blu-ray-versioina, ja kummassakaan Domingo ei enää kompastu.

Nämä kuvat on kaapattu alkuperäisen live-lähetyksen (oikea) sekä vuotta myöhemmin esitetyn version (vasen) VHS-tallenteista. Suurin ero näkyy Recondita armonia -aariassa, missä kuvakulma on vaihtunut:
Cavaradossin suuri Recondia armonia -aaria.
Ilmeisesti kameran ympärillä oli suoja, joka liian laajan kuvakulman tai suojan paikaltaan luiskahtamisen vuoksi päätyi lähetykseen. Tämäkin on korjattu:
Suntion kohtaus.
Muistikuvani mukaan toisen näytöksen Farnesen palatsin kuvissa vilahti kameramies, mutta sitä en enää tallenteelta löytänyt. Viimeinen näytös linnoituksen katolla meni ilmeisesti täysin ilman korjauksia.

Viimeinen näytös ei vaatinut korjauksia.
Vuonna 2000 samanlainen live-lähetys toteutettiin Pariisista, silloin teoksena oli La Traviata. TV-lähetykseen tuli muutama väärä kameran vaihto, en ole tarkistanut onko ne saatu korjattua myyntiversioon.

Ilmeisesti oopperan live-lähetykset osoittautuivat niin vaativiksi, ettei uusia enää tehty. Tuotantoyhtiöt ansaitsevat rahansa helpommalla vaikkapa urheilulähetyksiä kuvaamalla. Niissä ei tarvita uusintaottoja.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Hauskin disclaimer joka on minulle osoitetussa roskapostissa oli jotain tyyliin: Olet antanut osoitetietosi internetissä olevaan kilpailuun.

Vaikka minulle on tullut spammia uniikkeihin sähköpostiosoitteisiin (osoitteita generoitu www.sneakemail.com palvelun kautta) ja olen asiasta tehnyt valituksen tietosuojavaltuutetulle ("Sähköpostiosoite 5fs32g3he34@snkmail.com ei ole vahingossa arvattavissa ja annettu vain paikkaan X") ei siitä kuitenkaan seurannut mitään. .