torstai 26. tammikuuta 2017

F-Secure SAFE mobiiliuhkia vastaan

Vuoden 2016 marraskuussa epäilin virustorjunnan tarpeellisuutta älypuhelimessa ja joulukuussa kirjoitin lähes turhasta Gooligan-huolesta, mikä sai F-Securen edustajan älähtämään asiasta. Mustosen mielestä "Mobiilihaittaohjelmat ovat todellinen uhka, jolta ei välty edes pysyttelemällä virallisissa sovelluskaupoissa, kuten Applen App Storessa tai Googlen Google Playssa. Niissäkin on esiintynyt haitallisia sovelluksia".

Olen nyt ladannut ja ostanut Samsung S7-puhelimeeni SAFE-lisenssin vuodeksi tavallisen kuluttajan tapaan. Pientä sekaannusta herätti aluksi F-Securen Mobiiliturva, joka on vanha nimi, ja nykyinen SAFE korvaa sen.

Toinen hämmentävä seikka on hinnoittelu. F-Securen omalla sivulla tarjotaan vain kolmen (tai useamman) laitteen vuosilisenssiä 60 euron hintaan. Testikäytössä tuntui turhalta maksaa kolmesta, kun tarve kohdistui vain yhteen älypuhelimeen.

Lisenssi vähintään kolmeen laitteeseen?
Ostohetkellä palvelin kuitenkin tarjosi yhden laitteen lisenssiä ja vieläpä erikoishintaan:

Erikoistarjous 14,99 eur/v.
Ensimmäinen tarkistus antoi puhelimelle puhtaat paperit:

Ei viruksia.
Jatkossa voin siis nukkua yöni rauhassa :- ). Ohjelma itsessään on havainnollinen ja selkeä:

SAFE päävalikko.
Hallintanäyttö voisi olla värikkäämpi, mutta ehkä sinivalkoisuus on harkittu juttu?

Seuraan ohjelman toimintaa nyt vuoden ajan ja katson, antaako se hälytyksiä. Työni vuoksi kokeilen kaikenlaisia sovelluksia ja nettipalveluita, joten ohjelmalla riittää tarkistettavaa.

Tuoreimmat tietoturvauutiset ovat luonnollisesti pelottavia: Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa - pankkitilejä tyhjennetään jo (ei tietenkään Suomessa) ja Latasi Google Playsta akunsäästäjän - sai harvinaisen härskin haittaohjelman. Jälkimmäinen uutinen on kiinnostava, koska siinä haitake on tullut Googlen virallisesta sovelluskaupasta. Nykytiedoilla pidän silti virusriskiä hyvin pienenä, varsinkin PC-maailmaan verrattuna.

Viestintäviraston Tietoturva nyt! -osio listaa 10 titeoturvanäkymää vuodelle 2017. Viimeinen kohta on otsikoitu Mobiililaitteiden tietoturvaa koetellaan. Sen alla on teksti: Vuoden 2017 aikana tullaan näkemään yhä laajempia ja kehittyneempiä mobiililaitteille suunnattuja haittaohjelmakampanjoita. Tähän asti suomalaiset käyttäjät ovat saaneet olla rauhassa, mutta ehkä tämä vuosi tuo muutoksen.

Palataan asiaan viimeistään vuoden päästä.

Lisäys 12.2.2018: Vuosi F-Securen mobiilin virusturvan kanssa.

Lisäys 15.2.2018: Nyt sen sanovat ääneen muutkin: suurin osa Android-virusuutisista on hevonpaskaa.

7 kommenttia:

Jaakko kirjoitti...

Itsellä on ollut omassa Android luurissa F-Secure Safe kohta pari vuotta eikä ole kertaakaan älähtänyt mistään. Jonkun ilmaisena (niinpä niin) mainostetun salamaledistä taskulampun tekevän sovelluksen asennuksen ja poistamisen jälkeenkin välillä puhelin avaa mystisesti taustalle kymmenkunta sovellusta ominpäin ja akkua alkaa kulumaan. Safe ei pukahda mitään vaikka välillä tuntuu että laite elää ihan omaa elämäänsä. Tehdasasetuksille en ole vielä palauttanut ihan viitseliäisyyden puutteesta. Joku sanoi hauskasti että "mihin niissä puhelimissa niitä useampia ytimiä tarvitaan? No siihen että että se voi soittaa paremmin "kotiin"." Varkaustapaksessa Safe voisi hyödyttääkin jos puhelinta saa komrnnettua tarvittaessa etänä. Muuten on tuntunut aika hajuttomalle ja mauttomalle että tekeeköhän arjessa juuri mitään.

Jaakko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jaakko kirjoitti...

Sain pikkutunnilla postattua saman viestin kahdesti ja poistin toisen. Aamulla puhelimessa oli sellaisiakin sovelluksia auki jotka ei taatusti olleet auki nukkumaan mennessä. Ja akun varaus romahti yön aikana 90%->10%. Virransäästötila ei nyt ollut päällä mutta turhat radiolaittet kytkin pois. Alkaa se alkuasetusten palauttaminen kiinnostaa yhä enemmän ja uusi akku jonka tähän saa onneksi itsekin vaihdettua. Samsung Galaxy S4.

F-Secure Safe ei löytänyt mitään ja väittää että "puhelimesi on suojattu". Ajoin manuaalisen tarkistuksen joka sekään ei löytänyt mitään ihmeellistä. Jos en saisi kyseistä sovellusta yhteistyökumppanini tarjoamana, en siitä näillä kokemuksilla itse maksaisi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Varkaustapaksessa Safe voisi hyödyttääkin jos puhelinta saa komrnnettua tarvittaessa etänä.

Etäpaikannus, etälukitus ja etätyhjennys ovat nykyisin kaikissa puhelimissa vakiona. Ennen niitä varten piti hankkia erillinen ohjelma.

Jaakko kirjoitti...

Niinpä niin. Näytön lukituksenkin sai hoidettua myös puhelimen omilla työkaluilla. Jo se lisää huomattavasti tietoturvaa, ettei voro pääse näyttöä sipaisemalla penkomaan kaikkia tietoja. Suosittelen suojakuviota tai salasanaa aina asiakkailleni. Tiedot on edes hieman suojassa. Ainakin on helppo kuvitella että se edes hidastaa voroa hieman. Sitten ihmiset ei ymmärrä että SIM kortin PIN-koodi ei estä puhelimen luvatonta käyttöä, vain SIM kortin käytön joka varmaan vorolta lentää lähimpään roskikseen. Etä paikantaminenkin toimii paremmin jos voro ei saa sitä ihan heti pois päältä.

Susan Smith kirjoitti...

Nice Post thanks for sharing with us....For more informattion click here-

Comcast password reset
Forgot comcast password
Reset comcast password
Recover comcast password
Reset comcast email password
Recover comcast email password
Reset comcast mail password
Forgot comcast email passwordSBCGlobal password reset
Forgot SBCGlobal password
Reset SBCGlobal password
Recover SBCGlobal password
Reset SBCGlobal email password
Recover SBCGlobal email password
Reset SBCGlobal mail password
Forgot SBCGlobal email password


AT&T password reset
forgot AT&T password
Reset AT&T password
Recover AT&T password
Reset AT&T email password
Recover AT&T email password
Reset AT&T mail password
Forgot AT&T email password


Xfinity password reset
Forgot xfinity password
Reset xfinity password
Recover xfinity password
Reset xfinity email password
Recover xfinity email password
Reset xfinity mail password
Forgot xfinity email password

Divya Chauhan kirjoitti...

Marriage Prediction
Marriage Prediction By Date Of Birth in hindi
Marriage Prediction-Love Marriage Chances
Manglik Dosha By DateOf Birth
Today's Panchang- tithi, subh muhurat or rahu kaal
National Festivals and Holidays date and Subh Muhurat