torstai 3. syyskuuta 2015

Windows 10 vakoilee lapsia vanhempien puolesta? No ei sentään, kyseessä on Perheturva

Laaduton journalismi Windows 10:n ympärillä ei osoita ehtymisen merkkejä. Nykyään venäläisomisteinen Brittien The Independent-lehti varoitti lukijoita siitä, miten Windows 10 urkkii lapsia ja raportoi kaikessa hiljaisuudessa heidän surffauksensa vanhemmille:

Puppua, The Independent, puppua.
Jutussa viitataan Kirk-nimisen lukijan havaintoihin, vaikkei tämä ollutkaan aivan varma, liittyivätkö raportit juuri Windows 10 -päivitykseen.

Tässä on kyse Windowsin ns. perheturva-ominaisuudesta, joka esiteltiin jo Windows 8:ssa. Käyttäjätili voidaan perustamisen yhteydessä määritellä lapsitiliksi, jolloin vanhemmat pääsevät seuraamaan tilin käyttöä ja koneella vietettyä aikaa. Tili vaatii molemminpuolisen hyväksymisen, joten mistään piilotetusta ominaisuudesta tai oletusarvosta ei todellakaan ole kyse.

Nettiosoitteiden suodatus on oletusarvona käytössä, jolloin esim. aikuisviihdesivujen käyttö on estetty. Tällaisen sivun kohdalla tulee ilmoitus:

"Iskä, saanko käydä Playboyssa?"
Isä tai äiti saa lupapyynnön sähköpostiin ja voi myöntää sen hiirtä napsauttamalla. Vanhemmat voivat myös estää mitä haluamiaan osoitteita.

"No saanko sitten mennä lukemaan Seiskan juoruja?"
Seurannan laajuutta voi säätää, tarkimmillaan se raportoi jopa hakukoneen käytön:

Mitäs se kullanmuruseni onkaan netistä etsinyt?
Tälle tasolle menevä seuranta ei ole suomalaisen kulttuurin mukaista -- sitä voi pitää jopa laittomana, vaikka kyseessä olisikin alaikäinen lapsi.

Sen sijaan tietokoneen käytön rajoittaminen ajan perusteella voi olla hyvinkin perusteltua, esimerkiksi näin:

Ei tietokonetta maanantaisin, mutta viikonloppuisin käyttö on lähes vapaata.
Toteutunut ajankäyttö näkyy raportissa graafina:

Toteutunut koneellaoloaika.
Perheturvan paras puoli on etähallinnan helppous. Aikuinen voi tehdä kaikki estot ja säädöt omalta koneeltaan, vaikka työpaikalta kesken päivän. Kaikkien lasten asetukset näkyvät samalla sivulla ja viikkoraportti tulee haluttuun sähköpostiosoitteeseen:

Viikkoraportin alkua.
Hei, tämähän olisi näppärä tapa pomolle valvoa työntekijöidensä nettikäyttöä! Paitsi että se olisi laitonta, se ei myöskään olisi salaista, sillä Windows muistuttaa asiasta aina käytön aluksi:

Perheturva muistuttaa aina valvonnasta.
Se siitä lehden väitteestä että valvonta olisi jotenkin piilotettua.

Perheturva on olemassa ja sen voi ottaa käyttöön halutessaan, mutta juuri mikään muu lehden mainitsemista asioista ei pidä paikkaansa. Valitettavasti tällaiseen "journalismiin" törmää yhä useammin, ja pahaa-aavistamattomat käyttäjät jakavat juttuja eteenpäin somessa muka totuuksina. Sillä tavalla tämäkin ankka päätyi lautaselleni.

JK. Laitetaan vielä tasapainon vuoksi asiallista journalismia Windows 10:n tiedonkeruusta alaan erikoistuneelta sivustolta: http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/even-when-told-not-to-windows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/

JJK. Macissä on vastaava toiminnallisuus, kts. OS X Yosemite: Käyttörajoitusten asettaminen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saako valvottava tarkan tiedon siitä, mitä ominaisuuksia valvotaan vaiko vain yleisluontoisen toteamuksen "Sinua tarkkaillaan"?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Alimmassa kuvassa näkyy käyttäjälle tuleva ilmoitus. Se ei erittele tarkemmin, mitä ominaisuuksia valvonnassa on mukana.