keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Älä osta 55 tuuman televisiota

Älä ainakaan, jos aiot katsoa nykyisiä tv-kanavia.

Vaihdoin vanhan 42-tuumaisen Panasonicin plasmatelevision uuteen 55-tuumaiseen LG:n 55LA667V-malliin. Siinä on uutta tekniikkaa, kuten WiDi-tuki, Miracast, Hbb, 3D ja erilaisia älyominaisuuksia.

Mutta on pakko todeta, että vaikka seitsemän vuotta vanha Panasonic oli vain "HD ready" eikä edes aito teräväpiirtomalli, siinä oli parempi kuva kuin uudessa LED-televisiossa. Syy on yksinkertainen: lcd toistaa mustan harmaana, mikä vähentää kuvan kontrastia. Valitettavasti enemmän sähköä kuluttavat plasmat ovat lähes hävinneet markkinoilta ja todellinen parannus kuvanlaatuun saadaan vasta OLED-televisioiden myötä. Ne maksavat vielä useita tuhansia euroja. Toivottavasti hinnat putoavat joskus järkevälle tasolle.

Vaatimatonta kontrastia yritetään nykyisissä LED-malleissa parantaa automatiikalla, joka vähentää taustavaloa kuvan ollessa tumma sekä dynaamisilla väriasetuksilla, mutta niistä on lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Kikkailut toimivat joissakin kohdissa, mutta pilaavat kuvan toisissa kohdissa entistä pahemmaksi.

Varsinainen syy olla ostamatta näin isoa televisiota on Suomen tv-järjestelmässä. Tavallisen tarkkuuden suttupiirto näyttää isolla pinnalla todella pahalta. Niin pahalta, ettei sitä mielellään edes katsele.

Suttupiirron kuvanlaatu vaihtelee suuresti. YLEn studiossa kuvattu tv-lähetys on melkein katsottavaa, mutta jenkeistä ostetut sarjat saattavat olla kelvottoman heikkoja. Kaiken huipuksi vanhoja 4:3-ohjelmia on ilmeisesti levitetty keinotekoisesti reunoista täyttämään 16:9-kuva, jolloin niissä on vielä muotovirhettäkin. Myös YLEn omissa ohjelmissa saattaa olla erilaisen tarkkuuden sisältöä samassa ohjelmassa. Eräästä YLEn ohjelmaa oli kuvitettu ilmeisesti kännykkäkameralla otetuilla still-kuvilla.

Iso pinta ei anna mitään anteeksi. Ironista kyllä, ison television hankkimisen jälkeen tekee entistä vähemmän mieli katsoa televisiota.

Teräväpiirto on toinen juttu. YLEn Uusi päivä ja Maikkarin Salkkarit ovat hyvälaatuisia ja niitä katselee mielellään. Niissä kontrastiongelmakaan ei näytä pahalta.

Valitettavasti Suomen teräväpiirtolähetysten tila on luvattoman heikko, etenkin antennipuolella. YLEn oma HD-kanava näyttää yleensä TV2:n ohjelmia, joista osa on teräväpiirtoa.

Maikkarin MTV3HD-kanava olikin oma seikkailunsa. Maikkarin oma sivu ei kerro, miten kanavan saa antennikodissa näkyviin. Tekstistä voi jopa päätellä, ettei mitenkään: Kanavan jakelu ja ilmaiskatselu päättyy Digitan lähetysverkossa 31.8.2012. Sen jälkeisestä ajasta sivu ei kerro mitään.

Selvittelin pitkään, miten kanavan sää näkymään. DNA Welhon sivulta löytyy antenniverkon kanavapaketteja, mutta ei mitään tietoa MTV3HD-kanavasta. Muutamalla puhelulla sain selville, että kanavan voi ostaa, jos nyt joku ehdottomasti haluaa. Hinta on 2,90 euroa kuukaudessa ja sitä varten tarvittavan kortin saa ostaa DNA:n myymälästä tai Gigantista.

Menin siis tiskille. Ensimmäisenä piti näyttää henkilöllisyystodistus. Jotta pystyn katsomaan MTV3:n kanavaa antennista, joudun todistamaan henkilöllisyyteni. Sitten piti ostaa 50 euron CI+ moduli, johon kortti laitetaan. Moduli piti käydä vielä rekisteröimässä uudelleen DNA:n asiakaspalvelussa.

Onnistuihan se lopulta: MTV3 HD -kanavan antennikatseluun tarvittava kortti.
Korttilinkitys ei ole DNA:n eikä Maikkarin vika, mutta herättää ihmetystä, miten vaikeaksi tv-kanavan katsominen on tehty. YLE ei vaadi linkitystä eikä korttia. Verorahoille saa jotain vastinetta.

HD-lähetyksistä on tietoa HDTVOpas-sivulla http://www.hdtvopas.fi/. Se listaa kolme HD-kanavaa: YLE, MTV3 ja Nelonen. Edes jälkimmäisen linkki ei toimi.

Antennikatsojan kannalta tilanne on lohduton: tarjolla on kaksi osittain teräväpiirtokuvaa lähettävää kanavaa. Nekin toimivat VHF-alueella, mikä saattaa vaatia uuden antennin tai vanhan suuntaamisen DNA:n mastoon.

Suomi halusi olla digi-tv:n edelläkävijä 15 vuotta sitten ja on nyt joutunut ojasta allikkoon. Olemme peränpitäjiä teräväpiirtomaailmassa.

Kaapelitalouksissa tilanne on parempi. Itselläni on myös Elisaviihteen IPTV, jossa samat kotimaiset hd-kanavat näkyvät helpommin. Valitettavasti Elisan käyttämä set-top boxi ei ole mikään käytettävyyden riemuvoitto ja erillisen digiboksin käyttö uudessa televisiossa tuntuu kömpelöltä.

Television tulevaisuus on netissä. Tämän piti olla tiedossa jo 15 vuotta sitten. Antennijakeluun tai HD-kanaviin ei viitsitä enää edes panostaa. HD-sisältö on parasta hankkia kaapelikanavalta tai Blu-ray-levyltä -- tai laittomasti piraattiverkosta.

YLEllä HD-valo kuitenkin kajastaa. Tiedotteen mukaan kaikkien kanavien pitäisi olla saatavissa teräväpiirtona ensi vuoden alusta. Maltan tuskin odottaa. Vuoden 2015 alusta kaiken YLEn tuotannon pitäisi olla hd-ajassa.

Tämä on hyvä muistutus myös siitä, miten usein kansalliset teknologiahankkeet menevät metsään. Vain markkinaehtoinen kehitys on pitkän päälle kestävää. Jos ei linkki ollut selvä niin kirjoitetaan se vielä erikseen: tiemaksu.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Palauta telkku ja hommaa tilalle plasma niin kauan kuin niitä vielä saa. Eiköhän sen uuden telkkarin elinkaaren päätyttyä oledit ole jo kuluttajalle sopivissa hinnoissa. Tämä on ainakin oma strategiani.

SD on jotenkin katseltavissa vielä isoilla plasmoilla. Isoilla LCD:llä SD-kuva näyttää ihan yliprosessoidulta sonnalta.

Markus kirjoitti...

Netflixikin potkii hd:ta ruudulle. Mutta tosi kuin vesi on, että jopa teräväpiirto ei näytä enää kovin miellyttävältä 55" ruudulta. Tuntuu että maksimikoko full hd tarkkuudellekkin 1920 * 1080, on 40 tuumaa ja piste. Sitten alkaa rasteriverkko näkyä jo pahasti hd:ssakin. Täytyy muistaa, että monissa kännyköissäkin on jo teräväpiirtonäyttöjä. Joten eiköhän seuraava askel ole 4K. On vain jotenkin pelottavaa, että samaan aikaan kun suomessa saada aikaiseksi edes teräväpiirtoa kunnolla - on taas jo seuraava standardi puskemassa oven takaa. Täällä ollaan siis ikuisia peränpitäjiä. Itselläni on VALOKAAPELI, ja silti suurin osa sisällöstä on ihan samaa SD-huttua, mikä Petterilläkin ongelmana on. Ei paljoa lohduta kallis kuituinvestointi, jos ei ole eikä selkeästi ole edes tulossa vielä pitkään aikaan, edes kotimaisia peruskanavia teräväpiirrolla. Periaatteesta en osta mitään kortteja enkä lukijoita. Se mikä aikaisemminkin on tullut ilman - on tulevaisuudessakin aika tulla ilman. Tai sitten menettävät yhden asiakkaan netflixille sun muille. Eipä se sisältökään kyllä kummoista ole - joten menetys ei ole suuren suuri.

Sen tiedän, että ainakin Soneralta on tulossa Sonera viihde systeemiin applikaatio, jolla voi katsoa sonera viihdepakettia ilman mitään lisäboksia. Ymmärtääkseni on tulossa samsungin smart televisioihin ainakin. nyt juuri mtv3 katsomo tuli samsungeihin. Ehkä LG oli väärä valinta ;) ? ehkä olisi pitänyt maksaa hieman enemmän samsungista...

Itselläni on sonyn televisio ja ostin sen vain sen vuoksi, että siinä taasen toimii yle areena natiivisti. Ja hienosti toimiikin. Tosin SD kuvalla.

Suomen ongelma on se, että kaikesta vain yksinkertaisesti koitetaan rahastaa. Maikkari on lähtenyt rahastuskelkkaan mukaan. Tuloksena on vain vähemmän katsojia (ja samalla mainostulot vähenee). Ehkä olisi aika panostaa vaikka sisältöön, ja laittaa taas jakelu ilmaiseksi ja panostaa mainospuoleen kunnolla eli siihen mistä rahat tähänkin asti on kerätty. Ei voi toimia kaava, missä mainostajat maksaa ja sitten vielä katsojatkin maksaa - mainosten kattomisesta...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Suomi on pieni maa ja rahaa vähän. Tv-yhtiöt tulivat varovaisiksi mhp-sekoilujen jälkeen. Nyt vain vero-YLE pystyy kehittämään jotain uutta.

No, Maikkarin kuva alkaa sentään kohta näkyä netin kautta. Tv-yhtiöt panostavat enemmän näkyvyyden laajuuteen kuin kuvanlaatuun.

Peruskatsoja ei huomaa kuvassa mitään vikaa, vaikka 4:3 lähete on levitetty 16:9 näytölle, joten pakko uskoa että me kuvanlaatua arvostavat olemme vähemmistö. Sama se, katsooko kokki- ja tanssikilpailuja SD:nä vai HD:nä.

Anonyymi kirjoitti...

Te sentään vielä jaksatte sijoittaa laitteisiin ja jopa katsella. Minä ainoastaan maksan YLE-maksua kun siitä ei eroon pääse.

Minusta broadcast on niin vanhanaikaista, että mielummin katselen netistä sitä mitä haluan ja koska haluan, mutta empä ole tuohankaan juuri panostanut.

Laadultaan netti ei ole yhtään sen kehnompaa, mitä olen pojan olanyli katsellut verrattuna äitini telkkariin.

En ole tutkinut, mutta empiirisesti omassa lähipiirissä telkkari on menettänyt aika totaalisesti merkityksensä viihdevälineenä.

Mikä teidän näkemyksenne on? Onko telkkarilla tulevaisuutta?

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Phuhh, Pääsen paljon helpommalla kun en viitsi hankkia televisiota. Areenalta voi katsella asiaohjelmia kun niitä tekee mieli, ja Netflixistä viihdettä. Tietokoneen ruudulta monet HD-tasoisena.

Ai se 55"? Ei siitä olisi mitään hyötyä. Kun yksin katselen, voin katsoa vähän lähempää. Big deal!

hdmi kirjoitti...

"Antennijakeluun tai HD-kanaviin ei viitsitä enää edes panostaa."

Ja kuitenkin kolmen vuoden kuluttua pitäisi siirtyä DVB-T2 tekniikkaan kaikilla muilla paitsi yhdessä kanavanipussa! Tavoitetta voi epäillä.

Yle ei ole tähän asti maksanut DNA:lle HD-kanavan jakelusta, eikä tiedotteen mukaan aio maksaa jatkossakaan. Mielenkiintoisia neuvotteluja tulossa, sillä sen paremmin DNA kuin Digitakaan tuskin lähettävät mastoistaan neljää HD-kanavaa korvauksetta.

Hassuinta on että satelliittijakelua ei Ylen paperissa edes mainita vaikka suuressa osassa Suomea se on ainoa mahdollisuus HDTV:n katseluun. Yle HD ja MTV3 HD tosin satelliitissa jo ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Kysyikö blogisti syytä, miksi henkilötodistus piti esittää?

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi blu ray paikkaa teräväpiirtolähetysten puutetta. Ostin vuosi sitten 49 eurolla blu ray soittimen ja tänä kesänä löysin eräästä tavaratalosta elokuvia alelaarista 1-3 eurolla. Myös Makuunista ja Filmtownista blu ray leffoja on voinut vuokrata vuosikausia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kysyikö blogisti syytä, miksi henkilötodistus piti esittää?

Jotta sai kortin, piti ryhtyä DNA:n asiakkaaksi ja tehdä sopimus. Prosessi on tarkoitettu maksukanavia varten, tuntuu hölmöltä maksaa 2,90 euroa kuussa pelkästä Maikkarista. Mutta on se kuitenkin mahdollista.

Laskuja ei taida kovin usein näkyä, koska minimilasku on jotain 20 euron luokkaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Maltan tuskin odottaa. Vuoden 2015 alusta kaiken YLEn tuotannon pitäisi olla hd-ajassa."

Oliko tuo sarkasmia? Japanissa aloitetaan uhd lähetykset 2014.

hdmi kirjoitti...

" Prosessi on tarkoitettu maksukanavia varten, tuntuu hölmöltä maksaa 2,90 euroa kuussa pelkästä Maikkarista. "

DNA kerää tällä tavalla potentiaalisia maksu-tv asiakkaita. MTV:n ja katsojien etu olisi että kanava olisi salaamaton, mutta epäilemättä DNA hoitaa jakelun halvemmalla näin. Linkityksestä voi siis syyttää DNA:ta.

Muuten MTV3 HD on aika surkea esitys: 720p !?

Anonyymi kirjoitti...

"Edistyksellisen" Suomen tilannetta voi hyvin verrata vaikkapa Isoon-Britanniaan, joka on edennyt television digitalisoinnissa huomattavasti Suomea verkkaisemmin, vaikka digitaalilähetykset aloitettiin aiemmin. Viimeiset analogilähetykset lopetettiin vasta viime vuonna.

HD-lähetyksiä on Britanniassa pidetty itsestäänselvänä tulevaisuuden lähetysformaattina, jonka tulee olla vapaasti avoimena kaikille. Pelkällä antennipiuhan kytkemisellä ja TV:n virittämisellä löytyykin neljä HD-kanavaa: BBC1&2 sekä kaupalliset ITV ja TV4. Ei mitään sopimuksia, ei mitään korttirumbaa, eikä mitään kk-maksuja.

Onkin kummallista, miten Suomessa on taas ajateltu lähinnä kaupallisia toimijoita ja kuluttajan tehtävänä on sopeutua ja maksaa.

hdmi kirjoitti...

Britanniasta puhuttaessa ei pidä unohtaa tätä:

http://www.freesat.co.uk/

Anonyymi kirjoitti...

Miksi päädyit tuohon LG:n lcd:hen etkä ostanut, varsinkin aiemman kokemuksen pohjalta, Panasonicin hyvää, uutta plasmaa?

Meillä perinteisen televisiolähetyksen katsominen on käytännössä loppunut nimenomaan HD:n puuttumisen takia. Kuva tulee muista lähteistä.

Sinällään suomalaiset ovat teknologiakansaa, joten herä kysymys miksi mitään ei tapahdu. Kenties jonkinlainen driving force puuttuu, kanavien teknologiajohtajilla ei ole intressejä aiheen tiimoilta (ekonomeja?) ja vanha tekniikkajengi on jo siirtynyt eläkkeelle.

Digitv:ssä on oikeastaan menty samaan lankaan kuin mm. kännykkäverkkojen ja valokuituyhteyksien kohdalla -- on lähdetty miettimään uusia käyttötarkoituksia sensijaan että olisi vain tehty toimiva, teknisesti laadukas alusta. Kännykkäverkoissa dvb-h:t ja muut virheet ovat onneksi kuolleet, kuitupuolella vielä mietitään hiukan turhia ja Finnetin utopia taitaa olla vielä elossa.

Digitv:kin olisi toisessa tilassa jos olisi vain siirrytty digitaaliseksi miettimättä miten rajallinen materiaali jaetaan 42:lle uudelle kanavalle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Valitsin LG:n sen muiden teknisten ominaisuuksien vuoksi (Hbb, miracast ym.) ja siksi, että siinä on passiivinen 3D (mukana peräti kuudet lasit).

Suomen media-alan toimijat ovat niin huonossa jamassa, ettei kenelläkään ole resursseja panostaa kehitykseen. Vero-YLE on ainoa. Mielessä painavat varmaan myös digi-tv-ajan kalliiksi tulleet virheinvestoinnit MHP:hen.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, suomalainen insinööri ostaa speksilistan perusteella :-)

Erno kirjoitti...

Itse ostin kesällä 55" ruudun. Kriteerejä oli kolme: Formulat HD:nä, NetFlix telkkarissa ja merkkinä Sony. Asun kaapelitaloudessa.

Olen ollut ostokseeni tyytyväinen - ja en tyytyväinen.

Formulat HD:nä on aivan parhautta. Sama koskee ihan mitä tahansa lähetystä, enkä SD-kanavia katsele enää ollenkaan.

Netflix on myös loistava toimiessaan suoraan kaukosäätimellä - mutta sisällön tulee olla tällöin "SuperHD:tä", suttupiirtosisältö Netflixissä on aika kaameaa tuolla ruutukoolla. Eli wanhat tv-sarjat ovat hyvin rumia suuresta pakkauksesta johtuen.

Ja ongelmiakin on. Telkkari lakkasi aiemmin yhdistämästä nettiin. Netflix ei siis enää käynnistynyt, eikä mitään oikeaa kunnon virheilmoitusta tullut. "Sovelma ei nyt toimi" ei anna kunnon kuvaa asiasta. Ajattelin, että Netflixin palvelin on kumolla, mutta kun kädessäni oleva Nexus seiska pyöritti Netflixiä hyvin jäin miettimään, että missähän nyt on vika...

Googlasin asiaa ja ongelmaksi paljastui, että reititin kaipasi buuttia, jotta telkkari toimisi. Kaikki tietokoneet ja pädi kyllä toimivat sen läpi edelleen. Buutin jälkeen myös telkkari. Nykyään sammutan reitittimen yöksi, joten ongelma poistui. Tätä myös reitittimen valmistaja suosittelee. Vaikka laitteella on 10 vuoden takuu, en silti Jenseniä voisi suositella...

No, Youtube-sovellus ei ole nyt toiminut pariin viikkoon. Sen käynnistys aiheuttaa telkkarin buuttaamaan itsensä, joten ei siellä nyt kaikki vieläkään ole kunnossa. Ehkä seuraava softapäivitys auttaa tähän...

Niin kauan kuin Netflix ja F1 toimivat, olen tyytyväinen. Ehkä sitten seuraava telkkari toimii kuten... eikun hetkinen, oliko niitä laitteita, jotka toimivat kuin junan vessa? Eikun eihän sekään...

PS. Eilen kaupassa käydessä maksukortinlukija kaatui ja se piti buutata juuri kun olin maksamassa...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuvailemasi ongelmat ovat valitettavan yleisiä. LG:ssäkin tuntuu olevan softabugeja, vaikka päivityksiä tulee suorastaan kiusallisen usein.

Ihan kiva, että netti tulee televisioon -- mutta moni haluaisi varmaan sen vanhan perustelevision takaisin. Se kun toimi aina.

Anonyymi kirjoitti...

LG:n netti-TV:ssä näkyy olevan "kivoja" lisätoimintoja: http://www.techdirt.com/articles/20131119/06503625288/lg-smart-tv-caught-collecting-data-files-stored-connected-usb-drives.shtml

Ainakin jotkut mallit lähettävät tietoja LG:lle TV:n käytöstä. Paitsi kanavien katselutottumuksista, tietoja lähetetään myös siitä, mitä tiedostoja töllöllä on katsottu mm. USB:n kautta. Käyttäjä voi toki kieltää tietojen lähettämisen, mutta töllöpä ei moisista kielloista piittaa.

Eikö olekin hienoa, että "netti tulee televisioon"?