maanantai 10. kesäkuuta 2013

Snowdenille rauhanpalkinto?

Eilen illalla Guardian julkaisi todellisen uutispommin: mies tuoreiden NSA-vuotojen takana paljasti itsensä ja toimintansa motiivit astumalla julkisuuteen Hong Kongissa. "I have no intention of hiding who I am because I know I have done nothing wrong", kertoo 29-vuotias Edward Snowden.

Snowden on entinen CIA:n ja NSA:n työntekijä. Jos kaikki, mitä hän kertoo itsestään ja toiminnastaan on totta, ja jos hänen motiivinsa ovat niin puhtaita kuin hän väittää, kyseessä on todellinen digiajan sankari joka ansaitsee Nobelin rauhanpalkinnon. Se myönnetään ihmisoikeuksien edistäjälle ja yksityisyys on osa moderneja ihmisoikeuksia. Ironista kyllä, Snowden olisi tehnyt paljon enemmän palkinnon eteen kuin sen aiempi saaja Barack Obama, joka nyt puolustaa sekä omien kansalaisten että muun maailman teleurkintaa.

Snowdenin tarina on melkein liian täydellinen ollakseen totta. Voiko salaisuuksien maailmaan vihitty ja vaitioloon sitoutunut työntekijä todella kokea huonoa omaatuntoa työstään? Jättää Havaijin asuntonsa, työnsä, tyttöystävänsä ja koko entisen elämänsä päästäkseen kertomaan maailmalle totuuden? Hänen videoesiintymisensä on tyynen rauhallista ja sanavalinnat dramaattisia kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. USA haluaa vaientaa hänet -- Kiina ja Venäjä kuulla kaiken, mitä hänellä on kerrottavanaan. Videolla hän ei vaikuta mieheltä, joka on melkeinpä allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa.

Voisin kuvitella, että juuri nyt Hollywoodissa mietitään, kuka esittää Snowdenia ensi vuonna valmistuvassa elokuvassa. Käsikirjoitus lienee sekin jo työn alla. Pohjana voidaan käyttää vanhaa Watergate-elokuvaa, sillä tapauksilla on paljon yhteistä. Verax, tämä digiajan Deepthroat, lähestyi esikuvansa tavoin Washington Postin toimittajaa ja lupasi tälle järisyttävää aineistoa. Ilmeisesti toimittaja ei uskonut kaikkea ja vieläpä sähläsi digitaalisen avaimensa kanssa, jolloin Snowden vei varsinaisen skuupin englantilaiselle Guardianille. Se onkin ottanut tapauksesta irti kaiken mahdollisen.

Snowdenin kertomaan kannattaa suhtautua hieman kriittisesti. Washington Post joutui jo korjaamaan alkuperäistä paljastustaan ja myöntämään, ettei Prism-vakoilua tehty nettiyritysten avustuksella. Alkuperäisessä Prism-paljastuksessa oli muitakin epäloogisuuksia. Tämäkö on Snowdenin vuotamaa aineistoa? Mitä muuta hänellä on hallussaan?

Ja onko todella niin, että 29-vuotias työntekijä olisi voinut määrätä nettiurkinnan kenelle tahansa -- vaikka USA:n presidentille? Ovatko NSA:n salaiset projektit todella kaikkien työntekijöiden tiedossa?

Jos koko maailman urkintaan keskittyvä NSA on näin laajasti ulkoistanut ydintoimintojaan ja  laiminlyönyt sisäisen tietoturvan, se on totisesti vuotonsa ansainnut. Löperö ja huolimaton tiedustelupalvelu on vaarallinen paitsi tarkkailun kohteille myös isänmaalleen.

Olisi tehnyt mieli kuvittaa tämä kirjoitus valokuvalla NSA:n laatikkomaisesta rakennuksesta, joka sijaitsee vähän Washingtonin ulkopuolella, mutta en uskaltanut. Polkupyöräpoliisi ilmestyi haukkana paikalle ja tivasi, mikä laite minulla oli käsissäni. Eihän se vain ollut kamera? Ei, se oli Garminin navigaattori. Näin NSA:lla ennen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Olisi tehnyt mieli kuvittaa tämä kirjoitus valokuvalla NSA:n laatikkomaisesta rakennuksesta, joka sijaitsee vähän Washingtonin ulkopuolella, mutta en uskaltanut."

Kuva olisi löytynyt helposti Wikimedia Commonsista, joka on Wikipedian kuvavarasto. Käytettävissä vapaasti. Tosin vapaan kuvan käyttö olisi saattanut rikkoa aasinsillan.

NSA:n päämaja sijaitsee Fort Meadessa, Marylandissa, lähellä Baltimorea.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Canine Road, kartalla. Baltimoren ja Washingtonin puolivälissä. NSA:n rakennuksen vieressä sijaitsee kryptologian museo, johon on vapaa pääsy.

Anonyymi kirjoitti...

Tuonne Amerikkalaisten pilveen on moni koululaitos tunkemassa oppilaiden, tutkijoiden ja opettajien postit ja dokumentit kun sillä saadaan säästöjä.

Kuinkahan moni oppilaitos edes tietää kuinka heidän luottamuksellista tutkimustietoa kierreätetään Google Docsien ja muiden kautta. Tuollainen saattaa iskeä kipeästi oppilaitoksen ulkopuoliseen rahoitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeintä kuitenkin on, että ei pidä olla liian sinisilmäinen,tietoturva itsestä kiinni pitkälti. Liian vainoharhaiseksikaan ei kannata alkaa. Ehkäpä niitä kaikkein salaisimpia asioita ei kannata kertoa verkon kautta. USA kuitenkin
hallitsee verkon juuripalvelimia.

Anonyymi kirjoitti...

Ei Snowden tule Nobelia saamaan tekosestaan. Rauhan Nobelit kun on varattu täysvasemmistolaisille ja Snowden on ihan päin vastaista. Joten ei mitään mahdollisuutta. Ja lehditö tulee varmasti vielä 'korjaamaan' siitä annettuja tietoja. Obama kun aloittaa varmasti sen mustamaalauskampanjan itseään tukevan lehdistön johdolla.

Anonyymi kirjoitti...

Kas kummaa, kun blogistin mieleen ei ole tullut verrata Snowdenia Daniel Ellsbergiin, Pentagonin papereiden vuotajaan.