maanantai 11. kesäkuuta 2012

Kansa raivostui taas - ymmärtämättä miksi

"Pankkitukea Espanjalle -- kansa raivona". Iltapäivälehden lööppi peilaa kansan syvien rivien tuntoja. On kohtuutonta, että Suomi lainaa rahaa Espanjalle talouskriisin torjumiseksi. Eihän siitä ole meille itselle mitään hyötyä... vai onko?


Gallup-vastaajilla riittää kompetenssia neuvoa talouspäättäjiä. Itselläni ei riitä, joten en ota kantaa itse lainapäätöksiin. Mutta sen tiedän, että maailma on nykyään paljon pienempi kuin kultaisella 1980-luvulla. Halusimmepa tai emme, Kreikan ja Espanjan ongelmat näkyvät myös meille. Erillistä Suomen taloutta ei enää ole.

Uutinen kertoo, miten päätös tukea espanjalaisia pankkeja vahvisti euron kurssia Aasiassa. Euron arvo määrää, miten paljon maksamme EU:n ulkopuolelta tuotavista tavaroista, esimerkiksi polttoaineesta. Mitä vahvempi euro, sitä halvempi bensa. Jos euron arvo romahtaa, bensan hinta nousee pilviin.

Entä jos katugallupissa olisikin kysytty: haluatko maksaa bensasta 1,60 vai 3,20 euroa litralta? Voin kuvitella syksyn otsikot: "Bensa rikkoi kolmen euron haamurajan -- kansa raivostui".

Kansa raivostuu joka tapauksessa, koska se ei ymmärrä tilanteen monimutkaisuutta eikä hyväksy talouden realiteetteja. Kansan mielestä oman tulotason pitäisi joka vuosi nousta, verotus ei saisi kiristyä ja julkisten palvelujen pitäisi vähintään säilyä, tai mieluummin parantua.

Se, että suomalaisten keski-ikä nousee ja nuoria kiinnostaa enemmän chillailu kuin ahkerointi vanhempiensa tapaan, ei ole kansan ongelma. Se, että pari miljardia aasialaista haluaa osansa hyvinvoinnista, ei liioin ole kansan ongelma.

Nämä kaikki ovat poliitikkojen ongelmia.

Kansan tehtävänä on vain raivostua.

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Onneksi se vain kertoo kyseisen nettilehden lukijoiden mielipiteestä ja ehkä tietämyksen ja sen arvioinnin tasosta.

En usko että oikeasti kriittisyys on noin suurta, vaikka kyllähän kaikki haluavat varmistaa, että valitsemamme päättäjät tekevät hyviä päätöksiä. Kun katsoo galluppeja niin hallituksen kannatus on koko ajan noussut, mikä ei ole tavallista tässä vaiheessa vaalikautta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Eilisen MTV3-uutisista kävi ilmi vastaava tunnelma.

Marko Kettunen kirjoitti...

Tämän kertainen blogahdus on provosoivan asenteensa kera mielestäni huonoa makua osoittava. Uskoisin että kansan poliittista johtoa kohtaan kokeman tyytymättömyyden syyt ovat todellisuudessa varsin selvät. Jolloin kirjoituksesta jääkin jälkeen holhoava ja halveksuva maku. Itse olen ymmärtänyt tyytymättömyyden kasvaneen päättäjiemme tukemasta toimintalinjasta, joka on sekä epäreilu, että toimimattomaksi osoittautunut.

Kriisiytyneistä maista kotiutettuja pääomia on korvattu talouttaan hoitaneiden valtioiden veronmaksajien nykyisillä, sekä tulevilla, varoilla. Keskustelupalstoilla on esitetty kiukkuisia mielipiteitä joiden mukaan muiden yhteisvaluutassa olevien valtioiden tällä tapaa toteutettava suora rahoitus olisi yhteisvaluuttajärjestelmää koskevissa alkuperäisissä sopimuksissa kielletty. Kriisiytyneitä ja tukea vastaanottaneiden maiden ketju myös kasvaa kalliista toimista huolimatta. Tästä kehittynyttä kansan kokemaa huolta hyödynnetään perustelemalla yhä uusien valtioiden tukemisen välttämättömyyttä nimenomaan yhä suuremmaksi kehittyvän kriisin pelolla. Kuitenkin kriisi vain ja ainoastaan kehittyy ja etenee.

Poliitikkoja ei kuitenkaan tohdita mediassa arvostella, vaan esimerkiksi Olli Rehnin totuuden vastaisiksi osoittautuneita lausuntoja mukaillaan toteamalla sovittelevasti ettei hänen toki voisi asemassaan odottaa muutoin toimivankaan. Itsekin muistan Turun sanomien ottaneen ilmeisen vakavissaan Jyrki Kataisen väitteen, jonka mukaan setä alkaa vielä kääriä tällä Kreikan kanssa laaditulla diilillä fyffeä. Vaan onko poliitikon asemassaan kokeman totuuden puhumisen vaikeuden hyväksyminen median, ja kansan, harteilla? Ottaen erityisesti huomioon että näiden poliitikoiden palkat talkoiden hoitamisesta kustannetaan verovaroin.

Suomi ei ilmeisesti kykene enää huolehtimaan omista pahoinvoivista nuoristaan, vanhuksistaan eikä edes tieverkostaan ilman lainarahaa. Kuitenkin osallistumme näihin ulkopuolisiin "talkoisiin" ottamalla kannettavaksemme joko takauksia tai jopa velkaa. Siksikö että olemme peloissamme että jotakin vielä pahempaa tulee tapahtumaan? Arkielämässäni olen todistanut sen mikä lienee monen mielensä pahoittaneenkin mielipiteiden takana: ongelmia ei korjata lainaamalla veloissa olevalle lisää rahaa. Aivan erityisesti taloutensa sotkenutta ei auteta sotkeutumalla itsekin velkoihin ja näiden takauksiin. Ihan asiallisesti ihmiset kysyvätkin: Kuka tulee vastaamaan Suomen huutoon?

Nuorten syyllistäminen laiskuudesta on röyhkeää, koska yhä useammille nuorille on selvää miten kannattamattomaksi suomalainen rehtiys ja reiluus on nykymaailmassa osoittautunut. Miksi työskentilisit, todennäköisesti aiempia sukupolvia suuremman osan elämästäsi, maksaaksesi rehdisti verot järjestelmälle joka siirsi aiemmin luodun hyvinvoinnin perustan kasvottomien pankkiirien ja sijoittajien tappioiden korvauksiksi?

Itse siis uskon kansan tuntevan tyytymättömyytensä syitä. Varmasti moni muukin etsii ja odottaa sitä talouden Petteri Järvistä, joka kykenisi tapahtumaympäristöä ja siinä selviytymisen keinoja selkokielisesti avaamaan. Tämän hetkinen tarjonta taitaa valitettavasti jakautua verkkolehtien raflaavien otsikoiden ja keskustelupalstojen räyhäviestien kesken, joissa päivän Jan Hurristaan tuohtuneet profetoivat lopullista tuhoa viimeistään seuraavan syksyn tienoille.

Anonyymi kirjoitti...

En usko, että kansalta on kysytty asiota muodossa "Oletko raivostunut siitä, että..." tai "Tuomitsetko täysin sen, että..." Otsikointi pyrkii usein, erityisesti iltapäivälehdissä, liioittelemaan tunnereaktioiden syvyyttä ja saamaan aikaiseksi vahvan myötä tai vastareaktion.
Varsinaisesta asiasta olen sitä mieltä, että useimmat ihmiset eivät todennäköisesti ymmärrä miten valuutat ja valtioiden taloudet toimivat. Ei edes useimmat poliitikot. Ei välttämättä edes useimmat "talouden asiantuntijat". Kartta ei ole maasto, ja useimpien ihmisten "vaatimat" toimenpiteet perustuvat sellaisiin karttoihin (tai malleihin), että niihin perustuvilla toimenpiteillä voi olla aiotusta poikkeavat, jopa päinvastaiset, seuraukset.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla ettei kansa ymmärrä. Eihän sillä ole edes tarvittavia tietoja/koulutusta/ymmärrystä jne asiasta. Mutta varmaa on myös se ettei myöskään bloggari ymmärrä tilanteesta oikeasti hevon vi...tua. Sä olet nörtti ja luulet siksi olevasi älykäs ja sen semmosta. Todellisuudessa sä saatat osata pikkasen koodata, mutta siinä se. Ei tuo susta mitään yleisneroa tee.

Jari kirjoitti...

Poliitikkoja voi syyttää jo siksi, että he sitoutuvat toimimaan ja ajattelemaan puolueen määräämällä tavalla. Ne tavat ovat niin kömpelöitä ettei niillä voi ratkaista kuin yksinkertaisia ongelmia. Politiikkoja ei pitäisi syyttää saamattomuudesta vaan siitä, että he epäeettisesti lupautuvat kannattamaan puolueensa pinttyneitä dogmeja. Se, että kirjoittaa ehdokassopimukseen nimensä helpon rahan ja maineen toivossa, on karhunpalvelus uudistumista vastaan.

Petterikin on kirjoittanut, joten turha syyttää muita vanhanaikaisuudesta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>ettei myöskään bloggari ymmärrä
>tilanteesta oikeasti hevon vi...tua.

En väitäkään ymmärtäväni. Toin sen myös esiin kirjoituksessa.

>Todellisuudessa sä saatat osata
>pikkasen koodata, mutta siinä se.

En osaa myöskään koodata. En ole koodannut mitään järkevää ainakaan 10 vuoteen.

Omien rajojen ymmärtäminen on viisauden alku. Toivoisin sitä muillekin.

Erno kirjoitti...

Olen Petterin kanssa samoilla linjoilla. Minulla ei riittäisi mitenkään osaaminen päättää Kreikan tai Espanjan rahoittamisesta. Jutta ja kumppanit tietävät näistä asioista paljon enemmän. Tietävätkö tarpeeksi on sitten toinen kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Ai euro vahvistui? Tarkistapa uudestaan. Pörssikin näytti menevän miinukselle. Eli sadan miljardin (!) housuun pissaaminen lämmitti hieman alle yhden pörssipäivän.

Sanoit muuten Facebookin listauksen jälkeen, että antihinta oli oikea, kun ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä hinta pysyi antihinnan päällä. Todellisudessa hintaa tuettiin annin järjestäjän toimesta ja antihinta oli karkeasti ylihintainen.


Älä Petteri kommentoi markkinoita kun menee kokoajan sinulta pieleen

hdmi kirjoitti...

"Halusimmepa tai emme, Kreikan ja Espanjan ongelmat näkyvät myös meille. Erillistä Suomen taloutta ei enää ole."

Tämä on yhteisvaluutan ongelma, joku Suomen on sinne halunnut.
Kreikan talous oli kuralla jo kultaisella 80-luvulla. EU ilmoitti tuolloin että apua ei tule. Ei siitä mitään katastofia seurannut edes kreikkalaisille itselleen. Drakma vähän heikkeni ja sitten jatkettiin niin kuin ennenkin.

Ainakin Ruotsissa ja Tanskassa kansa tiesi sen verran että kansanäänestyksessä torjui EMU-munauksen.

Euroon liittyminen oli Suomen historian pahin virhe. Ymmärrän kyllä että asian myöntäminen on varsinkin kokoomuslaisile kova pala.

Yhteisväluutan ainakin osittainen hajoaminen on jo varmaa, suomalaisille poliitikoille ja Turun Sanomien toimittajille asia selviää viimeisenä :)

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi Petteri ja muut talousviisaat eivät kuulu tyhmään kansaan, joka ei ymmärrä että rahat pitää jakaa roistoille.