maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kuinka yksityisiä ovat Facebookin tilapäivitykset?

Voiko Facebookiin kirjoittaa vain ystäville tarkoitettuja viestejä? Vai ovatko kaikki päivitykset julkisia? Saako media uutisoida mitä tahansa se löytääkin henkilöiden Facebook-sivuilta, vai suojaako kirjoituksia viestintäsalaisuus?

En ole juristi, mutta nähdäkseni asian oikeudellinen puoli on varsin selvä: jos profiili on suljettu ja näkyy vain kavereille, kukaan ulkopuolinen ei saa pyrkiä piiriin luvattomasti. Suljettu, vain todellisille ystäville tarkoitettu piiri voidaan rinnastaa luottamukselliseen viestintään, vaikka sen tekniikka poikkeaakin sähköpostista tai kirjekuorista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei kukaan saa pyrkiä urkkimaan piirissä tapahtuvaa viestintää eikä ujuttautumaan mukaan piiriin esimerkiksi henkilötietojaan väärentämällä. Se voitaisiin tulkita viestintäsalaisuuden loukkaamiseksi.

Jos ystäväpiiri on kovin laaja -- sanotaan vaikka satoja henkilöitä -- tulee pohdittavaksi onko piiri oikeasti suljettu ja henkilöt todella kaikkien muiden tuttuja. Ellei näin ole, kirjoitukset voidaan ehkä rinnastaa joukkoviestintään, joita viestintäsalaisuus ei koske.

Jos oma profiili on julkinen, mitään ongelmaa ei ole. Silloin tekstit ja kuvat ovat kaikkien nähtävissä.

Käytäntö on tietenkin ihan muuta kuin juridiikkaa. Facebook on sosiaalinen media, joka perustuu aineiston jakamiselle -- ei piilottamiselle. Kirjoittajan kannattaa lähteä siitä, että ystäville tarkoitettu aineisto voi levitä laajemalle esimerkiksi ystävien jakaessa sitä eteenpäin. Jos ei halua jonkin aineiston leviävän, Facebook ei ole oikea paikka sen jakamiseen.

Viestintäsalaisuus koskee vain ulkopuolisia tahoja. Oikea vastaanottaja voi levittää viestiä eteenpäin, eikä siihen tarvitse kysyä alkuperäisen lähettäjän lupaa (se on toki kohteliasta ja suositeltavaa). Jos joku Facebook-piiriin kuuluvista jakaa aineiston eteenpäin tai lähettää sen toimittajalle sähköpostilla, laillista estettä sen julkaisemiselle ei ole. Yrityssalaisuudet, henkilötiedot tai intiimit seikat voivat estää julkaisun, mutta silloin kyse on ihan toisista laeista.

Kauan sitten osallistuin keskusteluun sähköpostilistalla, jolla ilmeisesti oli mukana myös Hesarin toimittaja. Yllätyin huomatessani, että Hesari siteerasi (lupaa kysymättä) erästä listalle kirjoittamaani viestiä. Mitään laitonta siinä ei tietenkään ollut, mutta se opetti.

Median näkökulmasta Facebook ei eroa aiemmista viestintäkanavista. Jos tieto viestistä on saatu laillisesti, medialla on oikeus julkaista se mikäli asia on uutisoinnin arvoinen. Viime kädessä toimittaja itse ratkaisee, mikä Facebook-päivitys tai sähköpostiviesti ylittää uutiskynnyksen. Tavallisen mattimeikäläisen kohdalla kynnys on huomattavasti korkeampi kuin vaikkapa kansanedustajan tai hänen avustajansa kohdalla. Kyse on siis normaalista journalistisesta harkinnasta, ei Facebookista.

Juuri tänään media on uutisoinut perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijän eduskuntaryhmän puheenjohtajalle lähettämästä sähköpostista, joka kertoo puolueen sisäisistä erimielisyyksistä. Kyseinen työntekijä pitää viestin vuotamista medialle "törkeänä", mutta kritiikki kohdistuu viestin vuotajaan -- ei mediaan. Sikäli kun viestin vuotaja kuuluu sen oikeisiin vastaanottajiin, mitään rikosta asiassa ei ole tapahtunut.

Kannattaa siis olla varovainen mitä Facebookiin, nettiin ja sähköpostiin kirjoittaa. Laki on sama kaikille, mutta mitä merkittävämpi asema yhteiskunnassa, sitä helpommin viestit päätyvät uutisiin.

Joku sanoi sen osuvasti: kaikki Facebookiin laitettu on julkista, vain julkisuuden aste vaihtelee.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Huomasin saman siteerauksen.
Näin media toimii.
Jo toistakymmentä vuotta sitten olen mukana suljetussa sivustossa. Ensin jutut pysyivät siellä, mutta aika nopeasti media julkaisi kannanottoja.
Onhan noita henkilkohtaisikin tekstiviestejä julkaistu näyttävästi Suomessakin.
Kannatta yrittä muistaa se että kaikki kirjallinen on muistissa ja voi tulla koska vain eteen. Puhuttuu useammin hukkuu kohinaan.

Inkivääri kirjoitti...

Niinpä, eräistä kuntaa koskevista lakiasioista sain kuntaliiton lakimiehiltä aivan erilaisia vastauksia puhelimitse kuin maililla. Mailiin he eivät vahingossakaan kirjuuttaneet mitään, mihin olisi voinut vedota:)