Monet suomalaiset syyttävät kreikkalaisia huonosta taloudenpidosta, lakkoilusta ja ylivelkaantumisesta. Ei luulisi, että meillä on siihen varaa. Ei meillä, eikä muullakaan Euroopalla.
Lähes kaikki EU-maat ovat pahasti ylivelkaantuneita. Vika ei ole eurossa eikä EU:ssa, vaan paljon syvemmällä. Maat eivät ole sopeutuneet globaalisaation tuomiin muutoksiin, väestön ikääntymiseen ja kansainväliseen kilpailuun. Elintasoa on ylläpidetty velaksi, mutta se ei voi jatkua loputtomiin. Markkinavoimien mielestä nyt on maksun aika.
Poliitikot eivät halua tehdä ikäviä päätöksiä, koska se tietäisi äänten menettämistä. Markkinoilla ei ole samaa ongelmaa: ne voivat tehdä hyvinkin ikäviä päätöksiä ja panna ne toimeen saman tien. Kun poliitikot eivät pysty toimimaan, markkinat toimivat.
Suomi on apukoulun priimus, mikä ei paljoa lohduta. Velkaa on tolkuttoman paljon. Ensi vuonna Suomi ottaa seitsemän miljardia euroa lisää velkaa aiempien päälle. Velkataakan maksaminen on laskettu tulevan talouskasvun varaan, vaikka siitä ei ole mitään takeita. Globaalissa taloudessa kehityksen painopiste on pysyvästi siirtynyt länsimaista Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Tosiasioiden tunnustaminen on suomalaisille yhtä vaikeaa kuin kreikkalaisille.
Eurooppa elää entisen loistonsa jälkihehkussa unohtaen, että se loisto ansaittiin kovalla työllä ja talouskasvulla. Tähän Eurooppa ei ole pystynyt enää pitkään aikaan. Elintaso ei ole saavutettu etu, vaan se pitää ansaita kansainvälisillä markkinoilla joka vuosi uudelleen.
Suomessakin moni uskoo, että palkat voivat nousta maan sisäisillä sopimuksilla joka vuosi samalla, kun työaika lyhenee ja edut lisääntyvät. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat pudonneet työelämän ulkopuolelle joko siksi, etteivät halua olla mukana kilpailussa tai siksi, että heidän työnsä hinta on noussut liian korkeaksi. Näin ei voi jatkua.
Markkinat tekevät ikävät päätökset myös suomalaisten puolesta ja ottavat siinä samalla niskalenkin kotimaisista poliitikoista. Lakkoilu ei tätä kehitystä auta, päinvastoin.
4 kommenttia:
Harmittavan paljon samaa mieltä. Wanhana eurolaisena nyt on takinkäännön paikka ja suomi pois rahaliitosta. Valitettavasti tiedän jo etukäteen, ettei näin tapahdu. Sukupolvi X on tuomittu maksamaan toisten virheet. Meidän selkänahasta maksetaan vielä kreikan uudet sotalaivat kun samalla soudan wanhalla puuveneellä naapurisaareen hakemaan goekätköä.
Irti eurosta ja EU:sta niin pian kuin mahdollista. Nyt on aika kaivaa esiin pelastusveneet ja soutaa niin kauas Euro-Titanicista kuin pystymme!
Sekä amerikkalainen että Britannian huipputalousmies on sanonut, että Suomella menisi paljon paremmin ilman euroa ja nyt sen sanoo Kauppakorkean proffa Vesa Puttonen (MTV3- aamu-tv).
Mutta nämä puuteroidut metroseksuaalit, jotka asiaamme hoitavat EU:ssa, pelottelevat sen olevan mahdotonta ja katastrofin olevan edessä, jos eroamme eurosta.
Heille kenties, EU on kotimaassaan sivuraiteelle joutuvien poliitikkojen taivaspaikka ja he taistelevat sen puolesta viimeiseen euroomme asti!
Jenkkituttavani (liikemiehiä) sanoivat jo EU:n perustamisen aikaan, että ei tule kestämään. USA:lla on etuna yhteinen kieli, vain Meksikosta tulvivat latinot vaativat kouluja ja palveluja omalla kielellään, Euroopalla on useita kieliä ja toisistaan eroavia kulttuureja, nyt jo mahtimaat Saksa ja Ranska ovat täydessä riidassa Kreikan tuesta.
Sauli Niinistö sanoi jo aikaa sitten, että EU:n peruskirja ei edellytä yhteistä talousvastuuta, nyt sitten ajetaan kohti liittovaltiota ja EU:n verotusoikeutta ...
Heh, tämäpäs hassua, Google nimitti minut "blogin pitäjäksi" ;=).
Käytetty valuutta ei valitettavasti poista Petterin jutussa mainittuja perustavaa laatuja olevia ongelmia Euroopassa.
Kannattaa myös huomata että Yhdysvalloissakaan ei ole sen ruusuisempaa. Kaliforniassa IT-miljonäärit porskuttavat ja osavaltio on konkurssin partaalla -- vähän kuin Jorgokset Kreikassa ja Kreikan valtio. Noin periaatteessa siis :)
Itselläni on läjä jenkkituttuja, jotka omalla tasollaan menestyvät ja tilanne on hyvä tai parempi, mutta näkevät maan tilan muuten heikkona ja suunnan alaspäin.
Lähetä kommentti