Minulla oli tilaisuus kokeilla muutaman päivän ajan Samsungin uutta Windows 7 -puhelinta. Siis tällaista. Kiinnostavaksi puhelimen tekee se, että kyseessä on eräs ensimmäisistä Windows 7 -puhelimista. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuoden lopussa Nokian pitäisi julkistaa ensimmäinen oma Windows-mallinsa.
Samsungin puhelin on ohut ja ulkoisesti tyylikäs. Amoled-näyttö on kirkas ja terävä. Näytön alareunassa on kolme painiketta aivan kuten Android-luureissa: peruutus, koti ja haku. Windows-puhelimessa haku avaa tietenkin Bing-sivun, Android-malleissa Googlen. Windows-puhelin on yhdistetty Hotmail-sähköpostiin, Android Gmailiin. Molemmilla on omat kartta- ja sovelluskauppapalvelunsa. Windowsin Marketplace-kauppa on vielä vaatimaton ja toimii vain valitsemalla käyttömaaksi Iso-Britannian.
Kaikesta näkee, että Microsoftilla on vielä paljon kehitettävää, ennen kuin se tavoittaa Androidin - juuri siksi se ryhtyikin yhteistyöhön Nokian kanssa.
Puhelimen aloitusnäyttö koostuu neliöistä ja laatikoista, joissa sovellukset voivat näyttää tietojaan: puhelut, tekstiviestit, sähköpostit ja niin edelleen. Aloitusnäytöstä poistuttaessa laatikot "kääntyvät" animoituina, mikä näyttää pari kertaa hauskalta, mutta alkaa sen jälkeen kyllästyttää. Androidin useat räätälöitävät aloitussivut on selvästi parempi ratkaisu.
Hauska yksityiskohta on rullattavien valikkojen lievä painuminen kasaan kun niiden alku tai loppu saavutetaan. iPhonessa tätä vastaa listan pomppaaminen.
Ohjelmavalikon lista on yllättävän lyhyt. FM-radio löytyy vasta etsimisen jälkeen: se on piilotettu musiikki- ja videolistaan. Facebook- tai Twitter-sovelluksia ei ole valmiina, mutta kuvien jako-ohjelma tukee mm. Facebookia, Picasaa ja Flickeriä. Yhteystietoja ja sisältöä voi hakea sosiaalisen median palveluista.
Samsungin puhelimessa on viiden megapikselin kamera, mutta kuvat ovat suttuisia kaikissa valaistusolosuhteissa. Nokian kameraosaamiselle on todella kysyntää. Mutta miten kuvat saa pois kamerasta, sillä sd-muistikorttia ei ole? Ainoa tapa on ladata ja asentaa pc:lle 115 megatavun kokoinen Zune-ohjelmisto, joka synkronoi musiikit, kuvat ja muun sisällön puhelimesta kiintolevylle. Tässä suhteessa Android on paljon kätevämpi, koska sen muisti näkyy suoraan ulkoisena levyasemana.
Valitettavasti ainoa tapa ottaa ruutukuvia puhelimen näytöstä on asentaa ohjelmointiympäristö ja napata kuvat emulaattorista. Edes Marketplace-kaupasta ei löydy ainuttakaan kuvankaappausohjelmaa. Androidiin niitä saa useita erilaisia, samoin Symbianiin. Applen iPhonessa ei tarvita edes ohjelmaa, ruutukaappaus onnistuu suoraan painikkeilla.
Luonnollisesti puhelimessa on Office-sovellusten mobiiliversiot. Niistä on iloa lähinnä tiedostoja katseltaessa. Uuden dokumentin tai laskentamallin luomisen pienellä näytöllä ja softanäppäimistöllä saa unohtaa.
Windows 7 on huima parannus edelliseen 6.5-versioon. Käyttökokemusta on viety lähemmäksi Androidia, mutta lyhyen kokeilun perusteella Android on silti mukavampi. Johtopäätöstä ei pidä yleistää, sillä Windows 7 kehittyy koko ajan ja aikoinaan Nokian mukana toimitettava versio on varmasti parempi.
Lopuksi yksi ällistyttävä bugi, jollaista puhelimessa ei todellakaan saisi olla. Ihmettelin aluksi, mikseivät Photo sharing -toiminnolla jaetut ja nettiin lähetetyt valokuvat näkyneet Facebookissani. Selvisi, että ne menivät puhelimen ensimmäisen testaajan omalle sivulle, vaikka hän oli puhelinta luovuttaessaan tyhjentänyt sen muistin.
Kokeilin asiaa vielä uudelleen ja uskomatonta kyllä: tehdasasetusten palauttaminen saa puhelimen näyttämään siltä, kuin se olisi juuri paketista otettu. Se kysyy maan, käyttökielen, muut perustiedot ja näyttää aivan tyhjältä. Siitä huolimatta ensimmäisen käyttäjän Facebook-kirjautumisen tiedot ovat edelleen laitteen muistissa ja ainakin kuvien jakosovellus käyttää niitä mitään kyselemättä.
Ilmeisesti Photo Sharing on Samsungin oma sovellus eikä osa Windowsia, mutta silti sen salasanojen pitäisi tyhjentyä tehdasasetukset palauttamalla. Uh, mitähän muita tietoja puhelimen syövereihin jää?
8 kommenttia:
Itse arvaisin että MS on tehnyt raakileen/proton Windows Phonestaan Nokialle ja taas entiseen PSION(Epoc)+Avkon tapaan Nokia jatkaa omalla kehittelyllään mitä tulee WP7+ käyttöliittymään.
Moni toimittaja (tai vastaava) ihmettelee aina kuvakaappauksen tekemistä puhelimissa.
En ole itse käyttäjänä koskaan ko. ominaisuutta kaivannut.
Minä taas otan ruutukaappauksia vähintään kerran viikossa, viimeksi videoklipin pysäytyskuvasta.
Minä taas pelkään ettei wp7 ole juurikaan valmiimpi kun se tulee ensimmäisessä Nokian luurissa, mutta toivossa on hyvä elää...
Jälkimmäiseltä anonyymiltä ihan hyvä kommentti. Jos puhelimeen olisi saanut ruutukaappausohjelman, olisin ottanut pari kuvaa postauksen loppuun kertomaan, miltä Windows Phone näyttää. Myös softan tekijät tarvitsevat ruutukaappausta, sillä ohjelmakauppaan pitää lähettää muutama ruutukuva. Kun tarve on ilmeinen on outoa, ettei ohjelmaa ole saatavissa.
Sinänsä on inhimillistä, että toimittajien huomio kiinnittyy eri asioihin kuin käyttäjällä. Aikoinaan Tekniikan Maailman tv-vertailussa kerrottiin, miten helppo tai vaikea ko. vastaanotin oli ottaa käyttöön. Se oli vertailun tekijän kannalta kiinnostava tieto, mutta katsoja tekee käyttöönoton ehkä kerran tai kaksi laitteen elinkaaren aikana.
Ruutukaappauksella on myös helppo dokumentoida erilaisia asetuksia, koodiavaimia, tekstiviestejä sekä virhe- ym. ilmoituksia, jos niistä joutuu kysymään neuvoa tai soittamaan helpdeskiin.
Ja vaikka Android-puhelimiin onkin useita ruutukaappareita, ne vaativat jostain syystä root-oikeudet. Tietääkö joku, miksi Linux-distroissa ruutukaappaus toimii helposti mutta Androideissa vaatii rootin?
Petteri, tuokin on juuri muuttunut: http://www.androidear.com/news/root-no-longer-required-for-taking-screenshots-in-android-2-3-3/
Tuo on kyllä onnistunut tähänkin saakka, mutta se on vaatinut Android SDK:n asennusta pc:lle: http://www.simplehelp.net/2009/07/21/how-to-take-screenshots-of-your-android-based-phone-from-windows/
Ahaa, tuohan on hyvä muutos. SDK:ta olen itsekin käyttänyt, mutta se vaatii tosiaan pc:n ja lisäksi puhelinkohtaisen ajurin (sekä tietenkin debug-tilan luuriin). Android on tosiaan nörtin ystävä :-)
Tässä vielä yksi käyttökohde ruutukaappauksille: http://damnyouautocorrect.com/6101/15-most-popular-autocorrects-from-february-2011/
Lähetä kommentti