Näinä aikoina yli 2000 ehdokasta hikoilee vastaillessaan lehtien ja järjestöjen vaalikoneisiin. Vastaaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Kysymykset ovat luonteeltaan sellaisia, että vastausten puristaminen asteikolle 1..5 tai kyllä/ei-muottiin on vaikeaa. Vastauksen jälkeen oleva vapaa kommentti -kenttä tulee tarpeeseen.
Vaalikoneisiin vastaaminen käy työstä. Sen huomaavat myös äänestäjät, kun käyttävät koneita sopivan ehdokkaan etsimiseen. Tarvittaisiin vastauskone, joka täyttäisi automaattisesti kaikki ne kentät, jotka eri kyselyissä ovat yhteisiä. Ja niitä on paljon, sillä jokaisessa kyselyssä toistuvat samat vakioaiheet: pitääkö eläkeikää nostaa, tuloveroa korottaa, pakkoruotsi poistaa, homoliitot sallia, ydinvoimaa rakentaa lisää ja maahanmuuttoa rajoittaa? Näiden kysymysten ympärillä Suomi pyörii keväällä 2011.
Otsikon sanaleikin lisäksi asiassa on vakavamman pohdinnan paikka. Puolueita arvostellaan usein siitä, että kaikkien ohjelmat muistuttavat toisiaan, ja ettei kukaan nosta keskusteluun uusia aiheita.
Ihmekös tuo, kun edes toimittajat eivät keksi vaalikoneisiinsa uusia kysymyksiä. Suomalainen yhteiskunta on niin vakiintunut, lähes pysähtynyt, että keskustelua syntyy vain eläkeiän, veroasteen ja maahanmuuton määristä. Ja niissäkin puolueiden erot ovat lopulta hyvin pienet. Vaalikeskustelu kiertää pientä kehää muutamien vakioaiheiden ympärillä.
Vaalikoneiden kysymykset pitää laatia niin, että ehdokkaat ja äänestäjät pystyvät muodostamaan kantansa niihin. Kysymyspiirin suppeus kertoo yhteiskunnan pirstaloitumisesta: kaikille yhteisiä kysymyksiä on koko ajan vähemmän. Se perinteinen suomalaisuus, yhteinen kokemus suomalaisena olemisesta jota perussuomalaiset julistavat vaalivansa, on kovaa vauhtia katoamassa.
Vaalikoneiden kysymyksistä erottuu muutamia pirteitä poikkeuksia. Hesari kysyy "Jos Suomi olisi Facebookissa, mitkä kolme tässä listatuista maista sen pitäisi ensimmäisenä pyytää ystävikseen?" - ihan hauskaa, mutta keinotekoista. Valtiot eivät ole ystäviä eivätkä Facebookissa. Ystäväpyyntöä kiinnostavampaa olisi tietää, miten valtiot suhtautuisivat Suomen pyyntöön.
YLEn vaalikone pyytää ottamaan kantaa väitteeseen "Uudellemaalle voidaan perustaa uraanikaivos, jos uraania alueelta löytyy". Aika kaukaa haettua? Vielä erikoisempi on toinen väite: "Uudellemaalle on saatava toinen kansainvälinen lentokenttä kuntien vastustuksesta huolimatta". Mistä ihmeestä YLE on keksinyt, että Uudellemaalle tarvittaisiin toinen kansainvälinen lentokenttä?? Myrskylä International Airport?
Yllättäen laaja-alaisin vaalikone löytyy Hommaforumilta. Pakollisten maahanmuuttokysymysten lisäksi se luotaa mielipiteitä monilta eri aloilta, jotka ulottuvat taksikilpailun vapauttamisesta lääkemyynnin sallimiseen ruokakaupassa. Kysymyksiä on ennätysmäärä, peräti 60 kappaletta. Hommaforum kysyy mielipidettä jopa netin tiedostovaihdon sallimisesta - ja on siten ainoa, joka millään tavalla edes sivuaa tietoyhteiskunnan asioita. Selvästikään nämä aiheet eivät kuulu yhteiseen suomalaisuuden kokemukseen.
Keskustellaan siis jatkossakin vain veroista, eläkeiästä, pakkoruotsista ja maahanmuutosta.
11 kommenttia:
Petteri kirjoitti:
"Vielä erikoisempi on toinen väite: "Uudellemaalle on saatava toinen kansainvälinen lentokenttä kuntien vastustuksesta huolimatta". Mistä ihmeestä YLE on keksinyt, että Uudellemaalle tarvittaisiin toinen kansainvälinen lentokenttä?? Myrskylä International Airport?"
Ei tuo nyt ihan totaalisen UFO kysymys ole, ainakin Hangon halpalentokentän hanke Uudellemaalle on edelleen aktiivinen. Halpalentoyhtiöt kun eivät nykyhinnoilla Helsinki-Vantaalle lennä. En tosin tiedä, että Hangon kenttää vastustaisi mikään kunta. Hanke muuten voi olla kyllä vähän utopistinen, Hanko on aika pieni ja syrjäinen paikka lentokentälle.
Kuvaavaa on myös se, että paras vaalikone tuntuu löytyvän facebookkiin liimattuna, eli www.sosiaalinenvaalikone.com.
"jokaisessa kyselyssä toistuvat samat vakioaiheet: pitääkö eläkeikää nostaa, tuloveroa korottaa, pakkoruotsi poistaa,"
Kyllä pakkoruotsi on monelle medialle sellainen tabu että ei sitä ainakaan vaalikoneessa kysytä. Turun Sanomat nyt tulee ensinnä mieleen.
Mutta miksi Suomessa ei ole sivustoa joka kertoisi kansanedustajien äänestyskäyttäytymisestä ns omantunnon kysymyksissä - ja miksei muissakin kiistanalaisissa asioissa. Puoluekuri ei hallitse joka asiassa ja tokihan äänestäjät haluavat tietää myös "piiskuri" äänestyksissä tietää mahdolliset toisinajattelijat.
Ennen kunnallisvaaleja moni turkulainen ehdokas sanoi vaalikoneessa vastustavansa toriparkkia, mutta pari kuukautta vaalien jälkeen äänestikin sen puolesta. Suurin osa näistä oli kyllä demareita.
Turun Sanomat on kutsunut koneeseensa vain paikallisia ehdokkaita, joten pakkoruotsin puuttuminen on jäänyt minulta huomaamatta.
Äänestyskäyttäytymistä on ilmeisesti ollut vaikea kerätä, mutta jatkossa tällaisten tietojen pitäisi olla saatavilla avoimesti ja standardien rajapintojen kautta. Tuskin kestää kauaa ennen kuin joku väsää tarpeellisen sovelluksen.
Jotain tällaista ajattelin:
http://projects.washingtonpost.com/congress/112/
Hieno. Siinä on esimerkkiä jollekin suomalaiselle web-koodarille. Tehkää perässä.
Tässä mainoshuumassa tarvitaan myös kriittistä kuluttajatutkimusta. Elikkä missä on kone joka luettelee miten uutta valtuutusta hakeva ehdokas on äänestänyt edellisessä vaalikoneessa lupaamistaan asioista. Eli esimerkiksi tänä vuonna ovatko kauppakeskusvoidellut kokoomuslaiset olleet "työväen asialla"?
Tällaista kaipasitte? http://www.kansanmuisti.fi/
Juuri tällaista. Kiitos linkistä.
Nimimerkki hdmi: koostin omasta mielestäni keskeisimmistä viimeaikaisista kysymyksistä "Erilaisen vaalikoneen", joka nimenomaan pyrkii valottamaan, mitä eri instansseissa on äänestetty. Kansanmuistista eroten en halua listata kaikkia Eduskunnan äänestyksiä, vaan ainoastaan keskeisimpiä äänestyksiä niin kunnallisella, valtakunnallisella kuin EU-tasollakin. Otan mielelläni vastaan ideoita muiden mielestä tärkeistä asioista ja lisään äänestystuloksia koneeseen. Vaalikone löytyy osoitteesta http://www.peltonen.com/vaalikone/
"Aika kaukaa haettua?"
Uudellamaalla on uraania ja aika usein on ollut puhetta siitä, että kannattaisiko sitä louhia sen sijaan, että juodaan sitä (radon) pois.
Itse tietysti kannatan tuota.
Lähetä kommentti