maanantai 22. marraskuuta 2010

Tykkää-nappi kaikkialle

Tykkää-nappi on ehkä Facebookin hauskin ominaisuus. Melkein jokaisen kuvan ja tekstipätkän alla on painike, jolla voi ilmaista pitävänsä kohteesta. Se on vaivaton ja välitön tapa antaa myönteistä palautetta.


Tykkää-napissa on vain yksi ongelma: kun siihen tottuu Facebookissa, alkaa kaivata painiketta muuallekin. Miksei jokaisella www-sivulla ole tykkää-nappia? Miksei jokaisen kirjan luettuaan voi painaa tykkää-nappia? Missä on radio- tai tv-ohjelman tykkää-nappi?

Myös jokaisen kaupan ovella voisi olla tykkää-nappi, jota palveluun tyytyväinen asiakas painaisi poistuessaan.

On kuvaavaa, että Facebookissa on tykkää-nappi mutta ei lainkaan en tykkää -nappia. Siinä on jotain perusamerikkalaista positiivisuutta. Jos Facebook olisi suomalaisten kehittämä, siinä todennäköisesti olisi vain en tykkää -nappi. Suomalainen haluaa ilmaista kielteistä tunnetta, amerikkalainen myönteistä. Silloin kun kaikki on hyvin, suomalaisella ei ole tarvetta sanoa eikä ilmaista mitään.

Ehkä Facebook opettaa meille suomalaisille jotain myönteisyyden voimasta -- siitä, että voi julkisesti ja spontaanisti tukea hyvältä tuntuvia asioita.

15 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Kuten olen muutamaan otteeseen sanonut, tykkää-napit eivät kuulu sivustolle, vaan toiminto pitäisi löytyä suoraan selaimesta.

Kun hakukoneista tuli keskeinen osa internetiä, selainkehittäjät lisäsivät hakupalkit suoraan selaimiinsa. Nyt kun hakukoneet ovat ns. peruspalveluita, ja Facebookin ja Twitterin kaltaiset palvelut nostavat päätään, en näkisi mitään syytä miksi näiden keskeisimpiä toimintoja ei tuotaisi selaimeen. RockMelt yrittääkin tätä jo laajemmassa mittakaavassa.

Katleena kirjoitti...

Meillä Hämeenlinnassa Valintatalon aulassa on vekotin, josta voi antaa palautetta nappia painamalla. Vekottimen edessä on aina päivän kysymys: "Miten kassa palveli tänään?" tai "Olivatko tarjoukset hyviä?" Nappeja on neljä, ja niissä on erilaiset hymiöt kuvaamassa asiakkaan kantaa.

Olen tykännyt laitteesta paljon, erityisesti siksi, että se tuo lapsuuden mieleen. Speden Speleissä oli aikanaan vastaava masiina, jolla mitattiin muistia ja nopeutta. :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Katleena: hieno homma, tuollaisia saisi olla muuallakin! Reaaliaikainen, suora ja spontaani palaute on tulevaisuutta.

Minäkin muistan Speden lapsuudestani, Spede-show'sta. Se oli silloisen tv-ajan huippuviihdettä. Spelejä en pystynyt katsomaan, myötähäpeä oli niin suuri, mutta tuon reaktiolaitteen muistan.

Tarmo Thorström kirjoitti...

Jotkut mainostajat ovat keksineet tykkäämisen:
http://www.flickr.com/photos/tarmothorstrom/5186992897/

Halo Efekti kirjoitti...

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/08/26/tosielaman-tykkaa-nappula-on-taalla/201011804/12 - näitä tulee väistämättä, tykkääminen on kivaa

Jari kirjoitti...

Ei taida olla pelkoa ettei suomalaiset omisi amerikkalaisten identiteettiä. TV:stä tulee jopa ohjelmia, joiden filosofiana näyttää olevan ainoastaan markkinoida positiivisuutta: Puoli seitsemän ja Uusi päivä. Verratkaa miten pessimistinen Kyllä isä osaa oli. Ja Huom: YLE on leikannut sen uusinnoista kaikkein pessimistisemmät kohdat pois.

Anonyymi kirjoitti...

Jokaisen ihmisen otsaan voisi lakipakolla laittaa tykkäysnapin niin toiset voisivat sitä painella ja kaikille tulisi hyvä mieli. Ei tarvittis mitään isoja sanoja ja rakkaudentunnustuksia kunhan vaan tykkättäis tarpeeksi.

Eduskunta voitaisiin valita samalla systeemillä. Joka päivä Arkadianmäelle menisi hommiin 200 eniten tykättyä. Se olisi sitä suoraa kansalaisvaikuttamista mitä sosiaalisesta mediasta saa ostaa. Netistä voisi aamulla kattoa että onko tänään pakko lähteä töihin.

Työpaikoilla sama systeemi. Joka päivän päätteeksi pari vähiten tykättyä voisi saada potkut. Kaupan kassalla ja muussa asiakaspalvelussa voisi olla silleikin että jos tykkäystä/tunti alkaa laskea hälytysrajalle, kenkää tulee heti. Eihän kellään kauppiaalla ole varaa olla tulematta tykätyksi.

Onkohan kukaan tänään tykännyt musta? Kauheeta, mä kuolen jos ei!!!

Anonyymi kirjoitti...

Spelejä en pystynyt katsomaan, myötähäpeä oli niin suuri, mutta tuon reaktiolaitteen muistan.

Suhde FaceBookiin alkaa olla sama myötähäpeä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tykkää-napin puuttumisen voi usein korvata arkipäivässä pienellä hymyllä, ääneen lausutulla kehulla tai kiitoksella. Myönteistäkin palautetta voi antaa.

Petrik Salovaara kirjoitti...

Petteri ja kommentoijat ovat jättäneet huomiotta, että Tykkää-napilla on toinenkin funktio kuin palautteen antaminen. Sen avulla tykkääjä voi "tilata" itselleen notifikaatioita aiheeseen tulevista päivityksistä. Välttämättä kyse ei siis ole positiivisen palautteen antamisesta, vaan halusta seurata keskustelua.

Aali kirjoitti...

Juuri olin kirjoittamassa samaa kuin Petrik tuossa jo ehti sanomaan. Tuo keskustelun "tilaaminen" on ainakin minulla usein merkittävä syy tykätä jostain.

Näkeepä Facebookissa paljon sellaistakin, että joku valittelee elämän kurjuutta ja siellä on monta tykkääjää - mitä siitä pitäisi ajatella? "Hyvä että menee huonosti"?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Järvisen ja muiden gurujen pitäisi kehittää nettisivuille PAKOLLINEN tykkää-nappi, joka vasta sen jälkeen kun on painettu joko Tykkään vietävästi tai tykkään vähän, päästäisi siirtymään seuraavalle sivulle, ja siinä pitäisi olla estettynä sivujen sulkeminen yläkulmasta millään kepulikonstilla. Se nyt vaan on niin että kyllä surffaajallakin on oltava vastuu myönteisen palautteen antamisesta, ellei sivulla ole jotain aivan kauheaa.

Aron Viestitin kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aron Viestitin kirjoitti...

Tämä kirjoitus herätti itsessäni ajatuksen oman elämämme kumoa-napista

[url]http://viestitin.blogspot.com/2011/01/mita-sina-haluaisit-kumota.html[/url]

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tykkää-napit tulivat kauppoihin:

http://www.yle.fi/alueet/turku/2011/06/tykkays-_ja_murjotusnapit_tulivat_kauppoihin_2665327.html