lauantai 13. joulukuuta 2008

Marssi nettisensuuria vastaan Australiassa

Arviolta 9000 ihmistä marssi tänään lauantaina Australiassa netin vapauden puolesta. Kuvista päätellen tilaisuus muistutti kovasti vastaavaa suomalaista mielenosoitusta maaliskuun alussa.

Sikäläisillä nettikäyttäjillä on hyvä syy kapinointiin: valtio aikoo velvoittaa kaikki operaattorit käyttämään nettisuodatusta ("Clean feed"), joka estäisi ei-toivottujen sivujen ja nettipalveluiden käytön. Tavoitteena on suojella lapsia niin, etteivät ne törmäisi netissä haitalliseen aineistoon. Perustelut ja keinot kuulostavat kovin samanlaisilta kuin Suomessakin, mutta meillä ei olla menty näin pitkälle - ainakaan vielä.

Lisätietoa vastustajien näkökulmasta voi lukea vaikkapa täältä.

Kuvista päätellen australialaisen ja suomalaisen mielenosoituksen välillä oli koon ohella yksi toinenkin ero: Suomessa satoi maaliskuussa lunta ja oli kylmä, Australiassa taas on kesä kuumimmillaan. Ehkä se selittää osallistujien paljouden. Ja onhan Australia paljon isompi maa kuin Suomi.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Suomen ja Saudi-Arabian nettisensuureja vertaili Teknillisen korkeakoulun tutkija Timo Kiravuo...
"Suomessa kukaan ei halunnut maksaa sensuuria, ei valtio eivätkä operaattorit, joten tehtiin nahkapäätös. Päädyttiin käyttämään dns-estoa, joka on halpa toteuttaa ja hyvin helppo kiertää. Ei tarvitse kuin käyttää joko suoraan ip-osoitetta tai vaihdetaan toiseen dns-palvelimeen", Kiravuo toteaa.

Saudi-Arabiassa ei ole rahasta pulaa, joten systeemi on järeämpi. Suora nettiliikenne on kokonaan estetty, kaikki liikenne ohjataan välityspalvelimen kautta. "Siellä käytetään jenkkifirmoilta ostettavia, paikallisesti täydennettyjä sulkulistoja. Järjestelmä on tarkka, mutta kallis", Kiraniemi sanoo.
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=36103&tyyppi=1