sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Apple pilasi iPadin - päivitysten laiminlyönti ei aina ole käyttäjän vika

Applen iPad oli ilmestyessään vuonna 2010 kuin taivaan lahja kaikille niille, joiden pitää päästä nettiin mutta jotka eivät halua perehtyä IT:n saloihin. Yksinkertainen, helppokäyttöinen laite, jossa ei ole tietoturvaongelmia.

Nykyinen iPad on kaikkea muuta. Kymmenen käyttöjärjestelmäversiota on tuonut valtavan määrän uusia ominaisuuksia (ns. feature creep), joista valtaosa on peruskäyttäjälle turhia. Osa on suorastaan haitallisia, koska ne tuhoavat alkuperäisen tabletin ajatuksen. Miksi Apple yrittää tehdä iPadistä läppärin korvikkeen? Ne, jotka tarvitsevat läppärin ominaisuuksia, hankkivat sellaisen -- ja saavat kunnon näppäimistön kaupanpäälle.

Niin, ne haitalliset ominaisuudet. Miksi iOS:n piti kopioida Windows-tableteista split screen -toiminto? Eikö tabletin idea ole juuri siinä, että käytetään vain yhtä sovellusta kerrallaan, ja vaihto niiden välillä on mahdollisimman helppoa. Kokemattomalta käyttäjältä Split screen, Picture-in-picture ja Slide over -toiminnot saattavat aktivoitua vahingossa, jolloin henkilö on yhtä hukassa kuin oikean tietokoneen kanssa.

Miksei laitteessa voisi olla helppokäyttöasetusta, joka poistaisi käytöstä kaikki uudet hienoudet ja palauttaisi tabletin pelkäksi tabletiksi? Asetus pitäisi vielä suojata PIN-koodilla, jottei osaamaton käyttäjä vahingossa poistaisi sitä.

Turhilla ominaisuuksilla on muitakin kielteisiä seurauksia. Ostin iPadin sen helppokäyttöisyyden vuoksi henkilölle, joka ei tiedä mitään tietokoneista, eikä haluakaan tietää. Hänellä ei liioin ole älypuhelinta eikä wifi-verkkoa. Kuvittelin, että 4G-malli toimisi täysin itsenäisesti ja ongelmitta.

Käydessäni tarkistamassa kesällä tilanteen hämmästyin: käyttöjärjestelmä oli jäänyt päivittämättä iOS 9.1-versiosta eteenpäin, koska uusimman päivityksen koko oli 1200 megatavua, eikä iPad suostu lataamaan näin isoja tiedostoja 4G:n yli.

iPad ei päivitä itseään 4G:llä.
Mitä helkkaria? Apple myy laitetta, jonka päivittäminen ei onnistu ilman wifi-yhteyttä. Jos kotona ei satu olemaan wifiä (tai älypuhelinta, josta saisi tukiaseman), päivitykset jäävät tekemättä. Eihän tämä näin voi olla. Seuraava, joka vaatii käyttäjiä päivittämään laitteitaan säännöllisesti tietoturvan varmistamiseksi, saa mennä päivittämään tämän iPadin iOS 11 -versioon.

Ilmeisesti Apple haluaa suojella asiakkaitaan ylisuurilta 4G-datalaskuilta eikä ota huomioon, että Suomessa mobiilidata on rajoittamatonta. Mitenkähän jenkit sitten päivittävät omia iPadejaan? Ei sielläkään kaikilla ole wifiä.

Herää toinenkin kysymys: miten tablet-koneen päivitys voi olla kooltaan 1,2 gigatavua?! Mitä tapahtui alkuperäiselle ajatukselle yksinkertaisesta nettipäätelaitteesta? Steve Jobs kääntyisi varmaan haudassaan, jos tietäisi miten hänen iPadinsä on pilattu (ja Pro-malleissa on jopa Windows-tableteista kopioitu kynä, jollaista Jobs halveksi).

Jos iPadit jäävät päivittämättä, siitä ei pidä syyttää laitteen omistajia vaan Applea.

Tietoturvasta vastaavan Viestintäviraston pitäisi vaatia 4G-iPadeihin punainen varoitustarra: "4G-mallin käyttö vaatii myös wifi-yhteyden". Siis nimenomaan käyttö, koska päivittämättömiä laitteita ei pidä käyttää.

30 kommenttia:

F1nn3m4n kirjoitti...

Pilasi itse asiassa tuplasti, koska mitä ilmeisimmin iPad mini on haudattu.

J kirjoitti...

Kyllä wifi kannattaa hankkia kotiin. Sillä saa halvalla nopeat yhteydet.

Osmo kirjoitti...

Tämä, että mobiili in pääasiallinen yhteys on kai aika suomalainen piirre. USA:ssa datapaketit ovat usein aika pieniä ja pääasiallinen käyttötapa on WiFi.Itse pidän Windowsin splitscreeniä varsin kätevänä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyllä wifi kannattaa hankkia kotiin. Sillä saa halvalla nopeat yhteydet.

Wifi ei itsessään ole mikään nettiyhteys, se vain muuttaa kodin laajakaistan langattomaksi. Joten miten sinne kotiin saadaan nopea nettiyhteys? Valokuitu ei ole kaikkien ulottuvilla.

No sitten on tietenkin 4G-Wifi-purkit. Laitetaan sellainen ja kytketään iPad sen luomaan Wifi-verkkoon. Jaa, mutta eihän siinä olekaan mitään järkeä.

Jos hankkii 4G iPadin, ei oleta joutuvansa hankkimaan myös Wifiä, jotta voisi käyttää laitettaan. That's the point.

J kirjoitti...

Wifi tulee halvaksi kun ottaa huomioon, että useilla o enemmän kuin yksi laite joka pitää liittää nettiin. Ihmisillä on yleisesti vaikka 10 konetta, jotka pitää saada nettiin. WLAN on silloin halpa. Harvalla on nykyään vain yksi kone.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän kyse tässä ole siitä onko wifi hyvä vai ei. Vaan siitä että iPadissa on virhe, koska se ei toimi kunnolla ilman wifiä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juuri siitä on kysymys.

Jos on kyse peruskäyttäjästä (esim. eläkeläiset pankki- ja KELA-asiointia varten), ja kotona on Wifi, ei ole mitään järkeä hankkia 100 euroa kalliimpaa 4G-mallia.

Jos kotona ei ole wifiä, 4G iPad on ainoa vaihtoehto. Tai oikeastaan sekään ei ole vaihtoehto, koska laitetta ei pysty päivittämään.

Oikeasti ainoa vaihtoehto on siis 4G Android-tabletti. Aikoinaan iPad oli selkeämpi ja helpompi käyttää, mutta feature creepin myötä etumatka on kaventunut.

ÄLÄ SIIS OSTA VANHEMMILLESI/ISOVANHEMMILLESI IPADIÄ ennen kuin tämä on korjattu! Tai varaudu hoitamaan päivitykset oman älypuhelimesi kautta aina kun käyt kylässä (ja varaudu siihen, että 1,2 gigatavun lataus + asennus kestää aikansa).

Yksi 4G-mallin hankintaa puoltava asia on se, että jostain kumman syystä vain 4G-malleissa on GPS. En tiedä, onko tämä pelkkää tahallista tuotedifferointia (lue: voittojen kasvattamista), mutta tulee ikävänä yllätyksenä, ettei wifi-mallia voikaan käyttää esim. navigaattorisoftan kanssa tai katsoa ulkomailla kaupunkikarttoja.

Markus kirjoitti...

Minulla on teoria, joka perustuu "aistimukseen" mihin suuntaan applella on touhut menossa.

iPadista ei siis tehdä läppärin korviketta vaan iPad tulee olemaan tulevaisuudessa se "läppäri"!

Nyt kun on seurannut miten laitteet ja käyttikset on kehittynyt, on selkeästi huomattavissa, että vähiten panostusta on tullut macbookien ja macos:n puolelle. Samaan aikaan kun iOS, tvOS ja watchOS - laitteet porskuttaa. Kaikki uusimmat uutuudet tulevat ensin noille kolmelle. Samoin rautapuolella on havaittavissa, että panostus on enemmän iPad/iPhone puoleen kuin läppäripuoleen (esim iPad Pro:n 120 hertsinen näyttö).

Toinen missä apple on jo aikast kehittynyt on prosessoripuoli. Nyt uusimman iPhonen prosessorissa on jo Applen itse tekemä GPU:kin. Prosessorin teho lähentelee jo järeää Core i5 prosessoria tai kevyempää Core i7. Tämä riittää siis jo mihin tahansa normaaliaskareiden tekoon ja pelejähän ei macbookeilla ole tähänkään asti pelailtu kovin kummosesti. Eli siis A10/A11 prosessori riittää jo oikeastaan mihin tahansa nykykäyttöön. Kun applella on Core i5 - i7 tasoinen prosessori itsellään, mikä mahtuu alle sentin kokoiseen läpyskään ilman yhtään jäähdytyssiiliä ja tuuletinta, mihin apple tarvitsee inteliä enää? Ei ainakaan tavallisissa koneissa enää yhtään mihinkään.

Applea haukuttiin pitkään kosketusnäytön puutteesta macbookeissa. Itse asiassa Petteri taitaa olla myös yksi näistä haukkujista. Samat haukkujat ylistää microsoftia miten edistyksellinen sen kosketusnäyttötuki Windows 10 on. Petteri ja monet näistä haukkujista ei vain ole hoksannut, että Applellahan ON edistyksellinen kosketusnäyttökäyttis - se mitä Petterikin tässä nyt moittii "läppärin korvikkeeksi" - iPad ja iOS. Jos Apple tekisi macbookeihinkin kosketusnäyttötuen, tällöinhän apple kilpailisi tätä omaa strategiaansa vastaan. iOS:issa on myös kaikki se mitä microsoft on koittanut pitkään tehdä, kuten hyvin toimiva sovelluskauppa missä on oikeita sovelluksiakin. Windowsia myös kehuttiin "yksi käyttis, monta alustaa" konseptista. Petteri taisi olla yksi näistä kehujista. Mutta Windowsilla on ongelma. Se on jo WANHA. Se ei toimi enää kunnolla nykyaikaisissa koneissa. Tiedostojärjestelmä on muinainen ja turvaton. Se ei koskaan taipunut kunnolla mobiililaitteisiin, eikä kelloihin yms. Jatkuvia päivityksiä ja murheita päivityksiin liittyen. Ei Applella tällaista ole ei edes macOS:ssa joka ei paljoa Windowsia nuorempi ole. Puhumattakaan nyt iOS:sta. Windows on kyllä siis yhden alustan käyttis, mutta huono. Perusta on mätä. Applen tässä kuvittelemassani visiossa apple on vaivihkaa myöskin rakentanut tämän "yhden universaalin käyttiksen" iOS:n. Salassa silleen, että kaikki on sen koko aika nähnyt. Erotuksena Windowsiin on, iOS on oikeasti 2010+ luvun käyttöjärjestelmä. Eli apple tulee tällä tavoin takavasemmalta niskan päälle ja saa kaiken sen mitä microsoft kuvitteli saavansa (Windows 10 S). Mm. tiukan sovelluskauppa-lukituksen.

Ennustan siis tulevaisuutta, joka on aika ilmeinen nyt kun viimeinkin iOS:n tuli dock ja tiedostonhallinnan alkeisversiokin jo.

Lähitulevaisuudessa apple HEIVAA niin macbookit kuin macOS:n kuluttajakäytöstä kokonaan ja tarjolla on vain tyyliin iPadeja eri muodoissaan, sekä iOS. Samalla apple HEIVAA myös Intelin. Myöhemmin apple heivaa macOS:n kokonaan vanhentuneena. Kaikki tulee olemaan iOS:ia.

Kuluttajien käyttötapojen muutokset alkaa jo nykyisin olla kypsiä tälle teorialle. Ei nykykäyttäjät enää halua eikä tarvitse tunata joka pilkkua koneellaan (eli ei tarvita enää terminaalia yms). Kuluttajat vain käyttää appseja. Useimmat kuluttajat ei enää käytä tietokonetta missään muodossa jo nykyisinkään. Älyluuri taskussa ON se "tietokone", jolla hoidetaan ihan kaikki asiat. Tätä se sitten on, kun Internet hämärrytettiin taustalle ja appsit on nyt se juttu. iOS taipuu tähän hienosti. iOS muuten pyörittää myös pelejä hienosti ;) Toisin kuin macOS...

Mielenkiintoista nähdä pitääkö teoriani paikkansa :)

Markus kirjoitti...

Lisäyksenä vielä, olen ITSE hyvä esimerkki tästä käyttötapojen muutoksesta ja ajattelusta.

Olen kuitenkin käyttänyt PC-koneita jo DOS4-Windows3 ajoista lähtien.

Olen ohjelmoinut, pitänyt palvelimia ihan kaikkea elämäni varrella.

Viimeisin siirtymä itselläni oli luopua pöytäkoneesta kotonani, ei enää puhisevaa pönttöä lattialla ja kalliita neliöitä vievää työpöytää ja työtuoleja yms. Vaihdoin siis läppäriin. Nyt koneenani on uusin macbook pro tyyliin keittiön pöydällä. Ja jos mukaan tarttee ottaa, on helppo paiskata laukkuun ja mukaan. Työssä nyt joutuu tietysti käyttämään pöytä-työasemaa vielä.

Mutta kun näin esittelyn tuosta uusimmasta iPad Pro:sta ja se yhdistettynä vielä huomenna tulevaan iOS 11 ... Aloin oikeasti ajattelemaan, että kun tämän läppärin elinkaari on lopussa joskus muutamien vuosien päästä, on varmaan viimeinen läppäri mitä enää ostin. Meinaan jo tuo iPad pro:kin taipuisi siihen kaikkeen mitä käytän. Kunhan siihen vain ostaa hyvän näppiksen erikseen (ymmärtääkseni applen kuorinäppis on hyvä). Tulisi jopa halvemmaksi, meinaan macbook maksoi 2000 euroa ja iPad Pro olisi maksanut alle tuhannen euroa. En kuitenkaan keksinyt kotoani mitään sellaista käyttötarkoitusta, etteikö iPad olisi siihen taipunut.

Jos minun kaltainen wanha parta ajattelee jo näin. Tiedetään miten nuoriso asiat tekee. Työkäyttäjät ei Applea enää ole kiinnostanut aikoihin, eivät ilmeisesti tuota enää tarpeeksi kun suurin myynti on iPhonessa. Suuntaus on aika selvä.

Anonyymi kirjoitti...

esson baarissa huhut kertoi, että rajoitus sen takia, koska jenkeissä verkot nitisee liitoksista, jos porukka alkaa yhtäaikaa lataan isoja paketteja kun tulee iso päivitys saataville, romahtaa purukumiensyöjän verkot alas.. itse aina ensimmäisetä MinäTabusta alkaen jailbreakannut (murtanut) jotta pääsen asentamaan omia ns. lainasovelluksia ja määräämään asetukset, yksi näistä on fake 4g wifi,jossa 3g-4g yhteys toimii kuten wifi.

Omena kirjoitti...

Toinen kuluttajaryhmä jonka Apple näyttää hylänneen on työkäyttäjät. Siis ihan tavalliset työkäyttäjät, sellaiset keskitason. Videoeditoijille on taas tulossa jotain hirmupeliä hintaan 6000€ laaki (vuosien tauon jälkeen), ja sitten näitä Facebookin selailuun ja flanellipaita päällä kahvilassa poseeraamiseen sopivia Macbookeja. Jos täytyy joskus avata excel ei enää tehot riitä ilman että maksaa kolmen PC:n hinnan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

On tosiaan merkillistä, miten Apple on hylännyt pöytäkone/läppäri-käyttäjiä ja keskittynyt vain mobiililaitteisiin. Resurssien puutteesta ei voi olla kyse ja kysyntääkin olisi. Itse olen odotellut uudistettua Air-mallia, mutta turhaan. Yleensä se, että yritys hylkää uskolliset asiakkaansa, ei tiedä hyvää tulevan kannalta.

Unknown kirjoitti...

Näyttää siltä että iPad mini lopetetaan. Kaupasta saa vielä sikakallista vain 128 gigaista mallia. Pienempimuistinen, ja halvempi olisi riittänyt autossa navigaattorina, ja reissussa maiharin taskuun mahtuvana yleislaitteena.
Kyrsii myös kun Apple lopetti aikoinaan koneen mukana tulleen iWeb-nettisivujen teko-ohjelman. Maailman helpoin ja Suomenkielinen ohjelma.
Joku mainosti maksullista vastaavaa ohjelmaa, jonka menin ostamaan. En pääse sen kanssa alkua pitemmälle.
Valokuvaajana tarvitsisin päivitellä sivujani silloin tällöin.
www.jormamylly.com

Markus kirjoitti...

Jos jotain Applesta on oppinut, on hyvinkin morffautuva firma.

Lopettihan apple musiikkisoitintenkin valmistuksen. Applella on siis kyky poistaa markkinoilta kokonaisia konsepteja. Tulee kuitenkin muistaa ipodin olleen applen nykyisen vaurauden yksi kärkituotteita.

Yrityskäyttäjien unohtaminen (uusin macpro jo vuosia sitten julkistettu ja sekin "fiasko") viittaa jonkinlaisen uuden suunnan etsimiseen. Onhan apple lopettanut myös pöytäkoneiden näyttöjen (cinema display) valmistuksen. Tämänkin ulkoisti LG:lle.

Minä uskon jo esittämääni teoriaan. Apple lopettaa niin pöytätietokoneiden kuin läppäreidenkin valmistuksen nykymuodossaan. Samalla jää macOS historiaan vanhentuneena. Saattaa olla että nämä jo julkistetut mallit on niitä viimeisiä. Petterin mainitsema uuden Airinkin julkistamattomuus viittaisi tähän. Myös yhtäkkinen roima iPadien hinnankorotus juuri viikko sitten viittaisi tähän. Muutama kuukausi sitten tuli uutinen applen toimisto-ohjelmien ja viihdeohjelmien muuttamisesta ilmaiseksi.

Tilalla on sitten puhdasta katerikasta kuluttajaelektroniikkaa, jossa myynti tehdään volyymein. On kelloa, erilaista tabletti/läppäri hybridilaitetta (iOS:lla), panostus viihdesisältöön ja näihin liitettäviin laitteisiin (kuten uusin homePod osoittaa), tietysti se suurin rahantuoja - iPhone. Saattaa olla vielä tuotteita joista ei vielä tiedetä.

Kello onkin jäänyt käsittelemättä, mutta apple watch on älykellomaailman kuningas. Ja mikä ihme? Monta generaatiota, on kymmeniä eri materiaali ja värivalintoja, satoja erilaisia rannekkeita, jotka myy itse apple. Apple on panostanut kelloon --- kellona, ja jonkin sortin taideteoksena, eikä teknisenä scifi-vehkeenä toisin kuin kilpailijat.

Samsung, Huawei ... ei mitään lukua tässä kisassa. Eihän näillä ole kuin yksi tai kaksi mallia kerrallaan ennalta määrättynä yhtenä värinä ja rannekkeina. Lisähärpäkkeet pitää ostaa kiinasta "kolmannen osapuolen" tekemänä.

Apple siis varmasti pärjää, mutta muutoksia tulee ihan yhtä varmasti.

J kirjoitti...

Kyllä kai se on kaikille aika selvää, että pidemmän päälle Apple hylkää Inteli x86 ja siirtyy omaan prosessoriin. Applella on jo oma näytönohjain ja oma Arm prosessori. X86 jää varmaankin alussa vain joihinkin erikoismalleihin ja kaikki muu siirretään iOS:ään. Täytyy muistaa, että x86 pystyy emuloimaan jo nyt Armilla.

Apple on historiallisesti katsoen pyrkinyt aina omistamaan (tai ainakin hallitsemaan) koko arvoketjun. Aikanaan Apple oli prosessorimarkkinoilla PowerPC:n avulla jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kritiikki osuu ihan oikeaan. On mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ei ole pysytty selkeissä yksinkertaisissa ratkaisuissa vaan tosiaan on lähdetty matkimaan kilpailijoita turhaan.

Padi kuuluu olla yksinkertainen laite ilman turhia lisukkeita.

Markus kirjoitti...

"Apple on historiallisesti katsoen pyrkinyt aina omistamaan (tai ainakin hallitsemaan) koko arvoketjun. Aikanaan Apple oli prosessorimarkkinoilla PowerPC:n avulla jne."

Jeps tätäpä juuri hain takaa. Applella on nyt oma jo aika järeäkin prosessori ARM-pohjalla. Applella on oma GPU. Oman prosessorin virranhallinta on huomattavan paljon paremmin hanskassa kuin Intelin prosessorin kanssa on.

Muinoin kun apple teki power pc siirtymän inteliin, perusteena oli juuri virranhallinta. Tuolloin se oli intelillä reilusti parempi kuin powerpc:ssa. Samalla laitekanta muuttui kovaa kyytiä mobiilimmaksi (pöytäkoneista läppäreihin). Nyt perusteeksi vielä, oma on tietysti halvempi kuin ulkoa teetetty.

Tuolloin myös oli pari vuotta jo kehitetty salassa mac os:n versiota intel-yhteensopivuudella. Tuolloin ei tietysti ollut muita laitteita vielä, mihin olisi käyttistä tarvinnut vääntää. Nyt tänä päivänä ei tarvitse macOS:n panostaa ollenkaan. Kun intel heivataan, on jo suoraan yhteensopiva arm käyttis, iOS. MacOS:n on ihan turha tehdä muutoksia. MacOS jätetään näihin joihinkin ehkä kaikkein järeimpiin imac/pro laitteisiin. Kaikki muut siirtyy käyttämään applen A-sarjan prossua ja iOS:ia.

Markus kirjoitti...

Uusin huomenna julkistettava iOS11 alkaa muistuttamaan kovasti jo macOS. Kiinteä alapalkki muuttuu irralliseksi dockiksi. (iPad). Samoin tulee tiedostojenhallinta. Nyt aluksi tietysti jonkin sortin raakileena mutta siinä on kuitenkin suora tuki esim onedrivelle, google drivelle, dropboxille yms. Samoin myös sovellukset muistuttaa etäisesti jo jonkin sortin ikkunoituja sovelluksia, jotka kelluu toistensa päällä. Ei tätä varmaan enempää tarvitse todistella :)

Petterille vinkiksi, jos halusit että tämän artikkelin tapauksen tabletti pysyy yksinkertaisena käyttää, ÄLÄ laita iOS 11. Tuo uusin iOS 10 on kuitenkin aika huippuunsa viritelty (kun on viimeinen versio moneen laitemalliin). Eikä iOS:ssa muutenkaan nyt ole niitä tietoturvaongelmia siihen tahtiin mitä muissa käyttiksissä.

J kirjoitti...

Nykyään kun sovellukset siirretään muutenkin pilveen; niin päätelaitteen prosessoriteho ei ole enää niin tärkeää kuin ennen vanhaan. Pilvessä voidaan ajaa sovelluksia siihen suunnitelluilla prosessoreilla (eli mm. Tensor flow neuroprosessorit, FPAG, Asics). Tulevaisuudessa paljon vaativa koodi luultavasti pyörii siihen optimoiduilla erikoispiireillä pilvessä. Erikoispiirit voivat olla valtavasti tehokkaampia kuin yleiskäyttöiset prosessorit (CPU).

Päätelaitteeseen jää sitten se koodi, jota ei pystytä latenssin takia siirtämään pilveen. Applellakin on uusimmassa Arm prosessorissaan tekoäly (neurovekko) kiihdytin. Pilvessä voi sitten olla vaikka kvanttiprosessori (D-Wave) kiihdyttämässä tekoälyä. Nimenomaan tekoäly tulee tulevaisuudessa määrittämään paljon tietotekniikkaa. Itse käyttöliittymä katoaa ja tilalle tulee tekoälyn luoma varsin yleiskäyttöinen käyttöliittymä (esim. Siri). Käyttöliittymä luo ne elementit dynaamisesti, mitä laite tarvitsee jutellakseen ihmisen kanssa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Petterille vinkiksi, jos halusit että tämän artikkelin tapauksen tabletti pysyy yksinkertaisena käyttää, ÄLÄ laita iOS 11.

Yksinkertaisuus meni jo kauan sitten, kun tuli kaikenlaisia läppäreistä matkittuja ominaisuuksia.

Kyllä iOS:ssäkin on aukkoja, ja siksi sen päivittämistä suositellaan yhtä paljon kuin Androidin päivittämistä. Vielä ei ole löytynyt laitetta, jonka päivittämisen Viestintävirasto sanoisi olevan tarpeetonta.

J kirjoitti...

Applen prosessoritouhuista.

https://www.wired.com/story/apple-becomes-a-chipmaker-to-one-up-smartphone-foes/

Anonyymi kirjoitti...

Ios 11:n päivityksen koko oli 1,82 gigatavua.

Yhdysvalloissa wi-fi-verkottomia patistellaan päivittämään padinsa Apple Storeen.

Käytännössä ei kannata ostaa cellular-versiota, koska hintaerolla saa kelvollisen Android-puhelimen, jonka verkkojakoa voi käyttää yhteyspisteenä padille.

Anonyymi kirjoitti...

"Tai varaudu hoitamaan päivitykset oman älypuhelimesi kautta aina kun käyt kylässä (ja varaudu siihen, että 1,2 gigatavun lataus + asennus kestää aikansa)."

Tai sitten USB-kaapeli + PC + iTunes?
(Jep, monessa tapauksessa tabletti on hankittu jotta sitä PC:tä nimenomaan EI tarvitse hankkia, mutta muistutan vain vaihtoehdosta.)

Markus kirjoitti...

https://www.mikrobitti.fi/2017/09/andromeda-os-saattaa-olla-taysin-uudenlainen-windows-10/ Asiasta kukkaruukkuun. Viimeinkin microsoftiltakin on esillä jo asia, jota itsekin tuolla ylempänä kirjoitin. Ovat microsoftillakin huomanneet, että nykyinen 30 vuotta vanha Windows ei enää taivu nykyaikaan...

Turha ruikuttaa mistään IOS:n 1,8 gigatavun päivityksestä, joka on luokkaa kuin uusi käyttis, ja tulee kerran vuodessa kahdessa. Kun microsoft officeen tulee moisia könttejä joka helskutin kuukauden välein. Puhumattakaan joka viikkoisista windowsin ja windowsin osien päivityksestä.

Itselläni on macissa vmwarella Windows 10 niitä harvoja käyttötilanteita varten mitä tarvitsen, ja tämä päivitystilanne on oikeasti raivostuttava. Aina kun sen käynnistää, jonossa on tyyliin kolme käyttikseen liittyvää (yleensä isoa) päivitystä, office päivitykset, ja vielä sitten nämä universaali sovellusten päivitykset joita on jotain tyyliin 30 aina rivissä. Saattaa olla vain kaksi viikkoa kun aikaisemmin käytin ja päivitin Windows-puolen. Samaan aikaan mac os:ssa tai sen ohjelmissa ole tullut yhtään ainoaa päivitystä tyyliin - puoleen vuoteen. Eikä sen kummemmin myös iOS:nkaan. Kun on pääsääntöisesti mac-maailmassa, oikein ihmettelee windows-puolta juuri näitä päivityksiä. Niistä on tullut jokin outo "normaali" ilmiö. Eikö nykyisin osata enää (Windowsille juuri) tehdä ohjelmia niinku silleen kuntoon, että ne toimii vaikka kaksikin viikkoa ilman päivitystä? Kun ottaa vielä huomioon, että Windows saattaa myös koska tahansa lahota päivitysten myötä käyttökelvottomaksi.

Joten kyllä. Windows täytyy rakentaa uusiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten Markus tuossa toteaa, Windowsin päivitys on välistä kovin häiriintynyttä touhua. Joskus asennettavana on puolenkymmentä päivitystä, yhteiskokoa vaikkapa 300 megaa. Yli sadan megan yhteydellä on kiva katsella kun Windows ensin lataa päivityksiä 10 minuuttia, sitten asentaa niitä toiset kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen se voi haluta buutata, päivitysten jälkeinen alasajo ja uusi käynnistys on normaalia selvästi hitaampi, siinä menee helposti se kolmas kymmenen minuuttia.

Otetaan sitten sama kone, jokin Linux-distro ja sama megamäärä päivityksiä. Lataus max. pari minuuttia, asennus minuutti, mahdollinen reboot ei käytännössä yhtään sen hitaampi kuin normaalisti. Eli siinä vaiheessa kun Windows on vasta lataamassa päivityksiä, on Linuxin puolella kaikki valmiina. Eli mikä helkutti siellä Windows-puolella hidastelee?

T kirjoitti...

Windowsista kannattaa siirtyä Linuxiin. Itse asensin just Linuxin kokonaan uudestaan ja vei noin tunnin. Windowsilla menee pelkästään ajureiden etsimiseen paljon aikaa ja mikään ei etene. Officeakin saa asentaa vähintään puolipäivää.

Anonyymi kirjoitti...

"Tai sitten USB-kaapeli + PC + iTunes?"

Taitaa olla ominaisuus, joka poistui Itunes 12.7:n myötä. Itunes ei enää sisällä IOS App Storea. IOS-laitteet on päivitettävä ilman PC:tä tai Maccia.

https://www.theverge.com/2017/9/12/16298988/apple-itunes-desktop-update-removes-app-store

Markus kirjoitti...

Kyllä iOS 12.7. löytyy vielä firmispäivitykset kaapelilla. Juuri tarkistin omasta iTunesista (mac). Osa toiminnallisuuksista kyllä katosi mutta tämä sentään jäi. Varmuuskopiointikin on vielä tallella.

Markus kirjoitti...

https://uppaa.fi/image/1Oa

Eihän tuota toiminnallisuutta edes millään VOISI poistaa. Tuohan on viimeinen hätäpalautuskeino pahasti jumiutuneille laitteille, joissa on vaikka mennyt päivitys sekasin tai vastaavaa. Ei siis vain iPhonelle vaan myös esim Apple TV:lle (olen niitä muutaman valikoidun joutunut palauttamaan) yms.

Markus kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=C5aUt-Dq8HI&t=23s

No nythän aistimukselleni jonka esitin ylempänä jo kuukausia sitten, alkaa tulla jo virallisiakin juoruja asiasta...