tiistai 21. helmikuuta 2017

Kosmisen säteilyn kosmiset vaikutukset mediassa

Epäluottamus perinteisiä medioita kohtaan lisääntyy ja valeuutiset yleistyvät. Mediat ovat syystäkin huolissaan kehityksestä, mutta niiden kannattaisi pohtia myös omaa toimintaansa. Uutisissa on virheitä ja usein niitä kopioidaan ulkomaisista lehdistä faktoja tarkistamatta.

Eilen Hesarissa oli uutinen, jonka mukaan "Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen - kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa".

Kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen vuoksi.
Kuten marraskuun Kone nimeltä kooma -jutussa, otsikkoa oli nytkin "sexed-up" eli kirjoitettu raflaavampaan muotoon lukijoiden houkuttelemiseksi. Printtiversion juttu oli paljon lyhyempi ja mainitsi lentoasiasta vain viittauksena:

Printtilehti taas asiallisempi kuin verkkoversio.
Ilmeisesti jutussa viitataan tähän tapaukseen, joka sattui Quantasin A330-koneelle (lento QF72) 7.10.2008 Australian rannikon läheisyydessä. Virallinen 313-sivuinen tutkimusraportti julkaistiin 2011 ja se löytyy kokonaisuudessaan täältä. Raportin sivulta 143 alkaen käsitellään SEU-hiukkasilmiön mahdollisuutta, mutta sitä ei pidetä tapahtuman syynä vaan loppuyhteenveto päätyy toteamaan:

"Summary
The ADIRU data-spike failure mode occurred due to a combination of some form of trigger event, either external or internal to the unit, with a marginal susceptibility to that type of event within the CPU module of a limited number of units. This combination caused the ADIRU to enter a state that intermittently disrupted the CPU’s processes for managing the storage and retrieval of temporary data, and the unit’s BITE was not sufficient to detect some aspects of the failure mode, particularly the transmission of data spikes on ADR parameters."

Hesarin uutinen nostaa 115 ihmisen loukkaantumisen lennolla otsikkoon ja rakentaa koko jutun sen ympärille. Olisi kiinnostavaa tietää, mistä toimittaja on saanut varmuuden tapahtumien syystä -- onko tutkimusraportin jälkeen ilmennyt jotain uutta? Vai onko juttu yksinkertaisesti kopioitu jostain ulkomaisesta lähteestä faktoja tarkistamatta? Onko verkkotoimitus keksinyt otsikon itse ja parannellut sitä klikkien houkuttelemiseksi?

Inhimillisiä virheitä sattuu, ja ne oikaistaan tulevissa lehdissä, mutta tämän luokan virhettä ei voi enää kuitata oikaisulla. Ellei varmaa tietoa koneen äkillisestä syöksystä alaspäin ole, koko jutun perusta on väärä. Voisi melkein puhua valeuutisesta. Edes median tiedeuutiset eivät enää ole tieteellisen luotettavia.

Virheitä jutuissa on ollut aina, mutta vasta nettiaikakaudella lukijat pääsevät helposti tiedon lähteille tarkistamaan itse asioita. Tämä on osaltaan synnyttänyt vaikutelman median vääristelystä ja epäluotettavuudesta.

Ainakin jutusta oppii sen, miksi lentoemännät kehottavat pitämään turvavyöt kiinni koko lennon ajan.

1 kommentti:

Tito kirjoitti...

Tässä dokumentti, jota suosittelen.

Dok: Houston, we have a problem

Aloin googlailemaan aihetta ohjelman puolivälin tienoilla. Vielä parempi ehkä, jos katsoo ohjelman loppuun ja sitten vasta googlailee.