torstai 13. kesäkuuta 2013

Suomen puhelujen tallentaminen maksaisi 41 000 euroa vuodessa

MikroPC:n välittämän uutisen mukaan Hollannissa on jo vuosien ajan tallennettu kaikki kansalaisten soittamat puhelut. Ei siis pelkkiä teletunnistetietoja vaan myös puhelujen sisällöt.

Olisiko vastaava teknisesti mahdollista meillä Suomessa? Lasketaanpa kuinka suuresta datamäärästä on kyse.

Tilastojen mukaan Suomessa soitetaan noin 8 miljardia puheluminuuttia puolessa vuodessa eli 16 miljardia minuuttia vuodessa (vuorokaudessa noin 0,15 tuntia eli 9 minuuttia jokaista asukasta kohti). Ymmärrettävän puheen tallentamiseen riittää 8 kbit/s datavirta (pienempikin, mutta silloin pakkausalgoritmista ja laskuista tulee monimutkaisempia).

Sekunti puhetta mahtuu yhteen kilotavuun, minuutti vie 60 kilotavua eli 0,06 megatavua (nyt ei välitetä megan ja miljoonan eroista, lasku on likimääräinen). 16 miljardia minuuttia veisi 960 000 000 megatavua eli 960 teratavua.

Verkkokauppa.comin hinnastossa kolmen teratavun levy (Western Digital Caviar Green 3 TB SATA III) maksaa 128,90 euroa. Pelkän levytilan hinnaksi tulisi siis 41 000 euroa.

Ammattimaisessa tallennuksessa ei käytetä halpoja kuluttajalevyjä; lisäksi tarvittavat palvelimet, raid-ohjaimet, softat ja ylläpito maksavat. Tallennuksen kokonaiskustannukset jäisivät silti 100 000 euroon vuodessa. Halpaa kuin saippua.

En usko, että Suomessa on koskaan tarpeen tallentaa kaikkien puheluiden sisältöä, mutta teknistä estettä sille ei olisi. Tallennustilan hinnan romahtaminen on tehnyt mahdolliseksi asioita, joita vielä 10 vuotta sitten pidettiin täysin mahdottomana. Kannattaa pitää mielessä.

10 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Palkataan Tieto asialle ja projektin hinnaksi tulee 100 miljoonaa euroa.

Nimetön kirjoitti...

Jos vuodesta 2006 silloisilla tallennusjärjestelmien hinnoilla on tallennettu puheluita, niin tänä päivänä varmasti on jo hankkeita menossa tai käynnissä vastaavantyypisten videostreamien tallentamiseen.

Yhdistetään tähän kasvojentunnistus ja muut teknologian tuomat uudet mahdollisuudet. Scifi-elokuvat eivät välttämättä olekaan niin scifiä.

Unknown kirjoitti...

Orwell yhteiskunta alkaa toteutua. USA seuraa kaikkea nettiliikennettä ja kohta varmasti nauhoitetaan kaikki puhelut Suomessa. Sitten vielä kytketään nämä jatkuvasti videonauhoittavat lasit johonkin, niin reality TV ohjelmaa riittää.

Kävin tämmöisessä paikassa. Suosittelen tutustumaan. Paikka ei koskaan ollut edes kartassa eikä olemassa. Se vain löytyi kun muuri murtui.
Tuli esille asioita mitä ei täällä ole kerrottu. Esimerkiksi se että Neuvostoliitto jatkoi keskitysleirien käyttöä sujuvasti omien tarkoitusperien mukaisesti. Mitä muuta emme tiedä...

http://berlin.barwick.de/sights/east-berlin/hohenschoenhausen-memorial-center-prison-museum.html

Sitten voi miettiä mikä voi kohta olla todellisuutta. Ehkä ei täällä EU:ssa mutta ei välttämättä kovin kaukana....

Unknown kirjoitti...

Pelkkä tallennustila maksaisi karkeasti siis tuon 41000e/v + sähkö + muutama jamppa töihin käsittelemään poliisin yms tahojen pyyntöjä + toimitilan vuokra + työkalut + byrokratiaan uppoavat miljoonat + kasa kumileimasimia + muuta tarpeellista ja tämä siis käsittää vain normaalipuhelut lankaverkosta ja matkapuhelimesta. Mites skype ja muut vastaavat ja pitäisikö myös alkaa tallentamaan tekstipohjaiset keskustelut kuten irc, facebook, whatsapp jne? Vai eikö rikolliset osaa näitä käyttää? Mielestäni se pitäisi olla joko kaikki tai ei mitään koska ei rikollinen tyydy pelkkää puhelinta käyttämään, päinvastoin väitän että enenevissä määrin alkavat suosia muita keinoja sekä salaamaan nettiliikenteensä.

Nimetön kirjoitti...

Siitä se lähtee :)

Nimetön kirjoitti...

EU:n käytännöt tänä päivänä:

Malte Spitz: Your phone company is watching

A trip through Malte Spitz's life

Nimetön kirjoitti...

BTW,

Snowden vastailee juuri livenä ihmisten kysymykseen Guardianin sivuilla.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/17/edward-snowden-nsa-files-whistleblower

JJ75 kirjoitti...

Suomessa tallennetaan puheluita ja valvotaan internettiä ja mm. MOT on tehnyt siitä ohjelman.

Suomessa on 5 toimipistettä ollut ja nieli rahaa silloin 100 miljoonan edestä, yhtä paljon kuin Supo.

Henkilöitä jotka työskenteli ohjelman tekoaikaan oli 110 henkilöä. Kaikkien henkilötiedot on salattu ja kielletty kommentoimasta julkisesti yhtään mitään. Aihe on suorastaa tabu, edes ministerit eivät olleet perillä tai presidentti mihin rahaa kanavoitiin jollain ihan ihmeellisellä nimityksellä sivuun 100 miljoonaa vuodessa.

nitroedi kirjoitti...

Suomessa tällä hetkellä tallennetaan kaikki lähetetyt teks iviestit kaikilta ihmisiltä yhdeksi vuodeksi talteen, vaikka ei olisi edes epäilystä rikoksesta.

Kaikki ihmiset pääsevät mukaan tähän, se on nykyään syntymä oikeus suomessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tekstiviestejä ei tallenneta, vain niiden tunnistetiedot.