lauantai 1. syyskuuta 2012

Jäähyväiset hehkulampuille

Nyt se sitten tapahtuu: 1.9.2012 lähtien EU-alueelle ei saa tuoda enää minkäänlaisia hehkulamppuja. Niiden myynti on kielletty energiansäästön nimissä. Vanhat varastot saa sentään myydä pois.

Paneuduin vuosi sitten tähän aiheeseen enemmänkin. Kuluttajan kannalta tilanne on edelleen sekava, sillä lamppuja on monenlaisia, ja yhteistä niille on vain selvästi hehkulamppua korkeampi hinta.

Vuosi sitten hankkimistani monista koelampuista muutama valikoitui jatkuvaan käyttöön. Valo on miellyttävää, mutta kestävyydessä tuntuu olevan ongelmia. Yksi täysspektrilamppu hajosi muutamassa viikossa, toinen on alkanut surista ja välkkyä aina päälle kytkettäessä. Muut ovat sentään toimineet normaalisti.

EU:n tavoite energiansäästöstä on sinänsä hyvä, mutta tekniikka ja markkinat eivät ole siihen vielä aivan valmiita. Asiakas on sormi suussa tavaratalon valaisinosastolla. Hyvän ja kestävän lampun löytäminen on arpapeliä.

Paljon suurempia energiansäästökohteita löytyisi liikenteestä ja asuntojen muusta energiankulutuksesta. Ehkä EU:lla on rohkeutta tarttua seuravaaksi niihin. Pelkkänä lamppuasiana hyvä tarkoitus sataa pelkkien kauppiaitten laariin.

17 kommenttia:

Hehku kirjoitti...

Viimeiset hehkumiset...kannattaa nauttia niistä vielä kun voi.

hdmi kirjoitti...

Hehkulamppujen hamstraaminen on kyllä puhdasta hölmöyttä. Siteeraan itseäni viisampaa:

http://planeetta.wordpress.com/2009/10/27/hehkulampun-vaihtoehdot-ja-niiden-kustannukset/

"Kokonaan vaille huomiota keskustelussa ovat jääneet E27- ja E14-kierrekantaiset halogeenilamput (kuvassa), jotka pysyvät myynnissä vielä vuoden 2015 loppuun. Ne vastaavat ulkomitoiltaan ja valaistusominaisuuksiltaan täysin perinteistä hehkulamppua, toimivat himmentimen kanssa, kestävät pidempään ja ovat hinnaltaan edullisempia kuin säästölamput. Halogeenilamppu on hehkulamppu, jonka hehkulanka on halogeenilla äytetyssä kvartsilasikuvussa. Halogeeni estää hehkulankaa höyrystymästä joten lankaa voidaan kuumentaa enemmän kuin tavallisessa hehkulampussa ja se kestää pidempään.

Sanotaan, että halogeenilampun pintalämpötila on korkeampi kuin tavallisella hehkulampulla. Niin onkin, mutta näissä E27- ja E14-kantaisissa halogeeneissa itse polttimo on tavallisen lampun kokoisen suojakuvun sisällä. Niiden pintalämpötila on siten alhaisempi kuin tavallisissa hehkulampuissa."

Kirjoitin itse tänne vuosi sitten että mitenkään ei huomaa onko kattokruunussa hehkuja vai halogeeneja. No tämä ei ihan pidä paikkaansa, halogeeni ei jätä rumia viiruja varjostimeen.

Jari Ahlgren kirjoitti...

Minä aion nauttia hehkulamppujen valosta ja lämmöstä vielä pitkään. Poltan lamppuja lähinnä siellä missä olen, joten niitä ei kulu paljon, ja varastoa on tullut kerätyksi. Eilen löysin vielä eräästä liikkeestä 60-wattisiakin. Hamstraajia ei taida enää paljon olla.

Näyttää siltä, että hehkulamppukiellon viimeeinen vaihe on jäänyt aika vähälle huomiolle. Kansa on jo totutettu hankkimaan uudenlaisia lamppuja. Tosin lamppuhyllyjen edessä näkee välillä porukkaa ymmällään, kun valinnanvaraa on niin paljon. Ennen riitti, kun tiesi oikean wattimäärän, ja sitäkään ei tarvinnut päättää ostohetkellä. Varastoon kannatti hankkia monen tehoisia lamppuja, kun ne olivat niin halpojakin.

Suomessa herättiin turhan myöhään tähän lamppu-uudistukseen. Jotkut fiksut selittäjät olisivat voineet puhua Suomelle erivapauden hehkulamppuihin, kun niitä täällä käytetään lähinnä kylmään aikaan. Mutta meillä on tapana ollut ottaa kiltisti vastan kaikki, mitä EU:ssa määrätään.

Talvella hehkulamppu lämmittää mukavasti varsinkin lukulampussa. Nuuka henkilö voi sen ansiosta säästää energiaa pienentämällä hieman pattereita. Toki hehkulamppu lämmittää kattolampussakin. Jotkut väittävät, että siellä lämpö menee vain ylöspäin ja hukkaan, mutta todellisuudessa lamppu säteilee lämpöä joka suuntaan. Mutta sillä ei nyt ole enää paljon merkitystä. Kehitystä vastaan ei hyödytä taistella, oli se sitten hyvää tai huonoa.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa tuossa oikeanlaista lamppua hakiessa testattua monenlaisia malleja. Perinteisten energiansäästölamppujen ongelmana näyttää olevan lampun hidas syttyminen. Uusissa energiansäästölampuissa valoa tulee kyllä heti (toisen kuin vanhemmissa), mutta tämä on luokkaa puolet lampun maksimitehosta, joka saavutetaan vasta noin puolen minuutin päästä.

Ledit parantuvat kovaa vauhtia, mutta jo nyt saa todella kirkkaita, valoteholta hehkulampua vastaavia ledejä. Otin ledit käyttöön eteisessäni, jossa valot ovat usein päällä. Havaintojeni mukaan näiden 29 W kuluttavien ledien valotehon saamiseen tarvitaan ainakin 300 W edestä halogeenejä, joten ledien kallis hankintahinta tulee ennen pitkää takaisin pienentyneenä sähkölaskuna.

Etenkin ulkona kannatta käyttää ledejä, koska siellä hehkulamppujen lämpö menee joka tapauksessa täysin harakoille, eikä ledien ehkä huonommasta värientoistokyvystä ei ole niin haittaa.

Ihmettelen itsekin, miksi hehkulamppukiellosta huolimatta halogeenejä saa edelleen myydä. Ihan kuin tarkoitus oli (kauppiaiden eduksi) vain kieltää halvat lamput...

Anonyymi kirjoitti...

Heh, uuden tekniikan ledilamput alkavat muistuttaa muuta kodintekniikkaa: muutaman vuoden vanhasta ledilampusta voi todeta, että yhtä hyvin se toimii kuin ostettaessakin, mutta nyt kaupasta saisi tilalle paljon halvemmalla paljon kirkkaamman lampun. Uskon, että muutaman vuoden päästä minäkin ruuvaan vanhat ledilamppuni irti ja ostan uudet tilalle.

Osmo kirjoitti...

Minä ostin vuonna 2009 kymmenisen mattapintaista hehkulamppua varastoon. Yhtään ei ole tullut käytettyä. Energiansäästölampuista sauvamalliset syttyvät nopeasti. Ehkä valoteho heti ei ole täydet, mutta ei se haittaa, etenkään, jos silmät ovat tottuneet pimeään. Pienet lamppumalliset sen sijaan voivat syttyä tosi hitaasti. Minulla on yksi, joka minuuttiin ei valaise yhtään. Ennen valinta oli helpompaa: oli periaatteessa vain tehovalinta. Nyt pitää miettiä lampun kokoa, syttymisnopeutta, kylmänsietoa, himmennettävyyttä ym. Yksi ja sama lamppu ei sovi joka tilanteeseen.

Minulla lamput ovat kestäneet hyvin. Yksi tosin hajosi WC:ssä pian. Syynä oli ilmeisesti vanha pesukone, jonka linko tärisytti sitä. Yhden LED-valon ostin Lidlistä. Se hajosi puolessa vuodessa. Ledit varmaan toimivat hyvin, mutta kun elektroniikka pettää niin ei siitä ledin kestosta ole iloa.

Määräysten ulkopuolellahan ovat mm. kohdevalot. Samoin uuninvalot ym. Jossain näin 40 watin uuninlamppuja. Onko ne aina olleet noin tehokkaita.

Kun himmeät lamput syksyllä 2009 kiellettiin, oli Stockmannilla niitä saatavissa vielä helmikuussa 2011. Luultavasti nytkin niitä riittää jonkin aikaa.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Mitähän halpatuontirihkamaa sinäkin olet ostanut? Minun ostamani energiansäästölamppuni ovat toimineet jo yli 10 vuotta, lukuunottamatta yhtä, joka kuoli vaivaisen 7 vuoden ahkeran käytön jälkeen (keittiön kattovalaisin). Osramin ja Philipsin tuotteita, kumpiakin minulla. Eikä yksikään näytä merkkejä kulumisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin Led-lampun kattohalogeenin tilalle. Se piti ottaa pois koska, valo oli karsean värinen, sininen.

hdmi kirjoitti...

Ymmärtääkö joku tätä Ylen ja muunkin suomalaisen median väitettä?

"Syyskuun alusta alkaen unionin alueelle ei saa enää tuoda 15 W, 25 W ja 40 W hehkulamppuja, eikä 25 W kierrekantaisia halogeenilamppuja."

Tietääkseni kaikkia halogeeneja saa myydä vuoteen 2016 asti. Onko 25w kierrekantaisia halogeenilamppuja edes olemassa? 28w kyllä on.

Englanninkielisestä mediasta en löydä tuollaista väitettä. Kaiken huipuksi Yle aamun radiouutisissa yleisti tuon koskemaan kaikkia halogeeneja. Onkohan missään muussa maassa tämä lamppuasia uutisoitu yhtä höperösti kuin Suomessa?

Unknown kirjoitti...

Suuret laatuerot olen myös huomannut.

Halvalla saa todella paljon huonompaa.

Aika monta olen jo pärjännyt ilma hehkulamppuja, lähes 10 vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en hehkulamppuja kaipaa, en myöskään kaipaa hehkulamppuja imitoivia muitakaan lamppuja.

Prismassa on 25metrinen hylly täynnä levi ja energiansäästölamppuja, mutta kaikki samaa hehkulamppuja imitoivaa kökköä, vain merkki muuttuu.

Samoilta valmistajilta saisi myös puhdasta valoa tuottavia lamppuja, jotka eivät imitoi hehkulampun kusenkeltaista väriä.

Itseasiassa on vaikea ymmärtää ihmisten rakkautta rumaan ja keltaiseen valoon, eihän aurinkokaan ole keltainen.

No onneksi esim. Biltema myy puhtaamman valkoista väriä tarjoavia lamppuja.

Anonyymi kirjoitti...

Mielipideasioita tosiaan. Itse tykkään juuri tästä "kusenkeltaisesta" valosta. Loisteputki-valkoinen on makuuni liian kova, liian kalsea. Valon väri on kuin leikkaussalissa.

Anonyymi kirjoitti...

Talossani on sähkölämmitys. Niinpä energialamput eivät pahemmin säästä, häviöt tulevat hyötykäyttöön. Sama koskee muiden laitteiden häviöitä. Säästölamput ovau usein epäluotettavia, vaimo ei tykkää valon väristä ja sopivia valaisimia löytyy heikosti.

Anonyymi kirjoitti...

Turha kai väitellä näiden "kusenkeltaisten" kanssa, mutta niin hehkulamput kuin halogeenit tuottavat kyllä puhtaanvalkoista valoa, jonka värintoisto-ominaisuudet ovat erinomaiset.

Värilämpötila toki on keskipäivän valoa alempi mutta siitä seuraakin se, että miellyttävä valaistus saavutetaan varsin kohtuullisella valaistusvoimakkuudella. Kylmää valoa tarvitaan moninverroin enemmän, ennen kuin se vaikuttaa yhtä hyvältä.

Valaistusteknisesti useimpien LEDien heikkous on siinä, että niiden spektrissä on vallan hirmuisen voimakas piikki sinisen värin alueella. Niillä onkin vaikeaa saada aikaan luonnolliselta vaikuttavaa, värejä hyvin toistavaa valaistusta. Hyviäkin LEDejä toki alkaa olla esim. Osramilla. Niiden värintoisto alkaa olla samaa tasoa hyvien loistelamppujen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Muotoilultaan perinteinen hehkulamppu on klassisen kaunis. Minusta olisi suotavaa, että lamppuharrastajia varten säilytettäisiin retroilumahdollisuus - edes juhlapäivinä.

Myydäänköhän hehkulamppuja EU:n ulkopuolella vielä? Venäjällä? USA:ssa? Aasiassa? Olisihan se hienoa tuoda ystäville tuliaisiksi matkalta salakuljetettuja syntisiä hehkuja!

Liisa

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan tuon eteläisemmän Euroopan (tarkoitan lähinnä pohjoista Italiaa ja kumppaneita) ei niin lämpimät alueet käsitykseni mukaan säästäisivät huimasti energiaa, jos vain eristäisivät talonsa kunnolla tai edes sinnepäin. Mutta tuollainen toimintahan olisi epäreilua, kun pohjoisessa on oltu valmiita jo pitkään.

Itse elän vaikka millaisessa valaistuksessa/pimeydessä (kysykää vaikka optikoltani, joka ei ollut uskoa, kun näin myöhään hain lasit niinkin selvään likinäköisyyteen), koska elän enimmäkseen pääni sisällä, mutta näitä herkkiä ihmisiä tosiaan löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

This is a topic which is close to my heart... Best wishes!
Exactly where are your contact details though?
Look into my weblog - Brady