Tyrmistyneenä luin Aamulehden uutisen, jonka mukaan Arhinmäki ajaa "kovalla kiireellä" hyvitysmaksun laajentamista matkapuhelimiin, muistitikkuihin ja kaikkiin laitteisiin, joihin voi tallentaa jotain. Kiire on ilmeinen, sillä seuraavan vuoden maksut vahvistetaan perinteisesti juuri joulun alla.
Hyvitysmaksu on analogiamaailmassa luotu käsite, jolla alunperin pyrittiin korvaamaan yksityisen kopioinnin tekijöille aiheuttamia taloudellisia haittoja.
Maksusta on kuitenkin tullut tekijänoikeusjärjestöille saavutettu etu, josta ei haluttaisi luopua, vaikka sen perustelut eivät enää toimikaan. Digimaailmassa yhä suurempi osa sisällöstä ostetaan netistä tai tuotetaan omilla laitteilla, kodin muistivälineet pursuavat digikameran kuvista ja kotivideoista. Näistä lisämaksuista euron puolikaskaan ei kuulu tekijänoikeusjärjestöille.
Jo nykyoloissa maksu on kyseenalainen, mutta sen laajentaminen olisi suoranainen loukkaus tietotekniikan käyttäjien etuja ja oikeudentajua kohtaan. Ministeriö tietää tämän itsekin: sen viime keväänä teettämä selvitys piti maksua ongelmallisena ja päätyi ehdottamaan radikaaleja uudistuksia.
Uutisen mukaan tuore kulttuuriministeri olisi nyt valitsemassa toisen tien. Vanha laitteisiin ja tallennusalustoihin sidottu maksu säilyisi ja sen tuotto varmistettaisiin laajentamalla maksu käytännössä kaikkiin laitteisiin, joilla voi tallentaa jotain.
Tämä ei käy. Nyt on meidän tietotekniikan käyttäjien vuoro saada äänemme kuuluviin. Vaikka Suomea pidetään jonkinlaisena tietoyhteiskunta, kukaan ei ole tähän mennessä ajanut meidän asiaamme. Olemme vuosia maksaneet epäoikeudenmukaista maksua ja joutuneet tyytymään tekijänoikeuslain kiristyksiin.
Lehtien alv-asiassa saimme kolme päivää sitten kuulla, että lobbauksen tehokkuudella on suuri vaikutus kansanedustajiin. Meillä ei kuitenkaan ole kulttuurikummeja eikä tekijänoikeusjärjestöjen vahvaa lobbauskoneistoa apunamme. Joudumme näköjään itse ajamaan etujamme.
Vetoan kaikkiin tietotekniikan käyttäjiin: kertokaa omalle kansanedustajallenne, mitä mieltä olette hyvitysmaksun laajennushankkeista. Elleivät puolueet kuule asiaamme, käytämme tietotekniikan suomia suoran vaikuttamisen keinoja.
Tekijänoikeuden nimissä ei voi rahastaa loputtomasti. Tässä kulkee raja.
(Lisätietoja monista aiemmista hyvitysmaksuun liittyvistä kirjoituksistani esim. täällä).
10 kommenttia:
Käytännössähän tuollainen maksu on puhdas vero. Aivan käsittämätön kuvio kokonaisuudessaan.
Nämä potkupalloilevat takinkääntäjät ajavat alas kaiken IT-kehityksen tästä maasta.
Siis oliko tämä sama mies presidentiksi pyrkimässä? Sori vaan, mutta ei mitenkään näin paljoa aikaansa jäljellä voi ihminen olla.
Niin että cd:ltä musiikin siirtäminen vaikka mp3-soittimeen aiheuttaa artistien rahan menetystä? Ei voi kyllä tuota mitenkään ymmärtää, kun eipä niihin soittimiin muuten sitä kuunneltavaa saa.
Vai pitääkö sama biisin erikseen ostaa cd:llä, sitten pc:lle, seuraavana mp3-soittimelle ja vielä autoon. On kyllä taas viisaita päitä siellä Helsingissä.
Tuo viimeinen pelko muuten toteutuu jo esim. peliteollisuudessa. Et tosiaan pysty pelaamaan ios-peliä androidilla tai pc-peliä xboxilla. Pelien siirto laitteelta toiseen kuluttaa sekin resursseja ja nykyinen tilanne on osittain pelien itsensä evoluutiosta johtuvaa, mutta käyttäjän sitominen formaatteihin on tähän rinnastettavissa oleva ongelma.
@Tesno:
Nyt menee vertaus totaalisesti metsään.
Pelien rajoittuminen yhdelle alustalle johtuu vain JA AINOASTAAN alustojen erosta. Olisihan se hienoa jos yhdelle alustalle tehty peli voisi toimia sellaisenaan toisella ja vielä ottaa kaiken irti alustan tehoista mutta näin ei ole. Peli joudutaan osittain tekemään uusiksi jotta se kykenisi toimimaan toisella alustalla ja tämä vie työtunteja sekä resursseja.
Ministeri Arhinmäki tässä suorittaa poliittista itsemurhaa. Ei tipu ääniä seuraavissa vaaleissa.
Joku voisi perustaa "en hyväksy tätä" - äänestyksen (tms.).. klikkailijoita varmasti löytyy.. Joku sujuvasanainen voi sitten käydä luovuttamassa "adressin" median läsnäollessa.
Hei,
Olen kanssasi samaa mieltä.
Tämän vuoksi etsin osaavaa henkilöä, joka LAITTAA PYSTYYN NETTIPALVELUN, jossa ihmiset voisivat ilmoittaa eri laitteidensa tallennuskapasiteetin sekä laitteissa olevien eri sisältötyyppien määrät?
Näin voitaisiin saada edes suuntaa-antava käsitys siitä, miten paljon ihmisillä on tallennettuna eri sisältöjä.
Laitteet:
- Tietokone
- Mediapuhelin
- Ulkoinen levy
- Muistikortit
- Tallentavat televisiot, videosoittimet ja mp3- tai vastaavat audiosoittimet sekä digisovittimet
Sisältötyypit:
- vapaasti kopioitua / tallennettua sisältöä (freeware)
- laittomasti kopioitua / tallennettua sisältöä
- laillisesti kopioitua / tallennettu musiikkia (kopio omaan käyttöön)
- laillisesti kopioituja / tallennettuja videoita (kopio omaan käyttöön)
- itse otettuja valokuvia
- itse kuvattuja videoita
- netistä ostettua musiikkia
- netistä ostettuja videoita
Itse en osaa palvelua toteuttaa, mutta kerron mielelläni lisää: mostlyaboutmobile@gmail.com
Mikseivät vaan nosta kappalaidensa hintoja, jos ne eivät kerta tuota tarpeeksi? Miksi koittaa rahastaa ihmisiltä, jotka eivät musiikkia osta tai siirtelee toisiin laitteisiin kummiskaan?
Nykyisessäkin ns. hyvitysmaksussa tekijänoikeusjärjestöt kaappaavat suurimman osan kakusta ja se pieni tuottaja saa vain murusia.
On väärin ulottaa maksut koskemaan kaikkia tallennusvälineitä, kun itse kuvaat tai ostat netistä jo valmiikis maksetun tuotteen niin sitten pitäisi maksaa vielä toiseen tai kolmanteen kertaan maksut uudelleen.
Käsittämätöntä niin kuin Karpelan aikaansaanoksetkin aikanaan, mutta poliittinenkin ura loppui lyhyeen ja hyvä niin!
Lähetä kommentti