keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Suomen HD-televisio tuuliajolla

Kaupat myyvät yhä isompia televisioita yhä halvemmalla, mutta niihin tarkoitettu teräväpiirtosisältö on ihan tuuliajolla.

Ilmeisesti Liikenne- ja viestintäministeriö sekä YLE käyttivät voimansa vuoden 2007 digisiirtymään, koska sen jälkeen ne ovat olleet ihan hiljaa. Edellisen toimitusjohtajan aikana YLE toivoi, ettei HD:tä tulisi. Jungner leikitteli jopa ajatuksella, että YLE jättäisi HD-ajan kokonaan väliin.

Nyt HD-aika olisi täällä, mutta sen edistäminen ei tunnu kuuluvan kenellekään. Ehkä ministeriön ja YLEn kannalta olisi kiusallista innostaa katsojia taas uuteen digisiirtymään, kun edellisestä on juuri selvitty? Tai sitten resursseja ei kerta kaikkiaan ole, joten tällä kertaa markkinavoimat saavat hoitaa asian.

Niin ne hoitavatkin. Joulumyynnissä tuskin on enää televisioita, joissa ei olisi sisäänrakennettuna antenniverkon teräväpiirtoviritintä (DVB-T2). Luulisi, että suttupiirtoisen SD-kuvan katsominen uusista 46-55 tuuman televisioista suorastaan sattuisi silmiin. Turha hankkia isoa, hienoa 2010-luvun telkkaria, jos sen kuvanlaatu on edelleen 1970-luvun tasoa.

HD-sisältöä myyvät kanavat jaksavat sentään liputtaa teräväpiirron puolesta. Mutta, mutta... antenniverkon maksukanavia myyvä Plus TV "suosittelee erityiseen tarkkaavaisuuteen uutta digiboksia ostettaessa". Sivullaan se yrittää kautta rantain estää asiakkaita ostamasta uusia DVB-T2-televisioita, koska sen omat suttupiirtoiset maksukanavat eivät näy niissä. Näin ainakin tulkitsen sivun vaikeaselkoista tekstiä, joka on otsikkoa myöten huonoa suomea.

Yrittääkö suttupiirtokanavia myyvä Plus TV siis tahallaan jarruttaa teräväpiirtoon siirtymistä neuvomalla ihmisiä tyhmiin laitevalintoihin?

Sehän olisi suoranaista kusetusta. Juuri tämän vuoksi kaivattaisiin puolueetonta ja asiallista tiedotusta. Jos ministeriö ei sitä tee niin kuka sitten?

Suomi halusi digi-tv:n edelläkävijäksi, ja tässä on tulos:


HD-lähetyksiä on yhtä vähän kuin värilähetyksiä 1970-luvun alussa, ja valtaosa "hd":stä on todellisuudessa ylöspäin skaalattua sd:tä. Teräväpiirron edistäminen ei tunnu kuuluvan kenellekään.

(kirjoitusta muokattu 20.10.2011 klo 8)

Lisäys 20.10.2011 klo 13:

Selvittelin asiaa ja lopputulos oli, että Plus TV:n sekava tiedote viittaa salauksen purkukorttiin.

Markkinoilla on antenniverkon HD-digibokseja, joissa on valmiina CI+ -standardin mukainen kortinlukija. Siihen voi kytkeä vain maksukortin, joka on paritettu (pairing) kyseiseen laitteeseen kanavaoperaattorilla (Plus TV, TV Viihde). Plus TV:n verkko ei tue paritusta, joten sen korttia ei voi käyttää ja siksi sen maksukanavat eivät näy.

Televisioissa ei yleensä ole valmista korttipaikkaa vaan CI-väylä, johon pitää ensin ostaa purkumoduli (vanhan pcmcia- eli pc card -tekniikan näköinen laite), ja maksukortti työnnetään vasta tähän moduliin. Koska CI-väylä on alaspäin yhteensopiva, uuteen televisioon voidaan kytkeä vanha CA-moduli (Conax) ja siinä käyttää vanhaa (ilman paritusta) maksukorttia. Näin myös Plus TV:n maksukanavat saadaan näkymään uusissakin televisioissa.

Kaikki Plus TV:n maksukanavat käyttävät kuitenkin perustarkkuutta (sd), joten niiden katselu uusilla DVB-T2-televisioilla on hienon tekniikan tuhlausta.

Antenna HD Ready -merkintä kertoo, että laitteessa on paritusta käyttävä CI+ väylä (tai kortinlukija), joka mahdollistaa uusien HD-kanavien katselun. Myös YLE HD lasketaan tässä maksukanavaksi, eli sen katselu vaatii paritetun kortin.

25 kommenttia:

hdmi kirjoitti...

No huh. Maksu-tv-operaattori ei osaa kirjoittaa sanaa maksu-tv oikein.

Suomessa on kyllä maailman omituisin must carry tulkinta. Meillä DNA:n kaapelissa Yle HD näkyy salaamattomana (niinkuin Ylen kanavien pitääkin) ja naapuritalossa (Sonera)salattuna. Ja kumpaakin käytäntöä perustellaan siirtovelvoitteella!

Tokihan sopimusvaraisesti välitetyissä kanavissa on operaattoreiden kesken aina eroja mutta että kahdenkymmenen metrin matkalla siirtovelvoite muuttuu täysin peilikuvakseen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Osaako joku tulkita, mitä tässä oikein yritetään sanoa: Markkinoille on tullut jo uusia Antenna ready HD-digibokseja, joissa on käytetty T2-teknologiaa ja valitettavasti nämä boksit eivät tue PlusTV-palveluita. Lisäksi uudet boksit vaativat maksutv-kortin linkityksen boksiin. PlusTV:n maksu-tv-palvelut toimivat kaikissa televisioissa (Antenna Ready HD –merkinnällä varustetuissa ja ilman merkintää olevissa) käyttämällä tavallisia CA-kortinlukijoita (eli ei CI+ -kortinlukijoita). Lisäksi PlusTV:n palvelut toimivat kaikissa kortinlukijalla varustetuissa digibokseissa joissa ei ole Antenna Ready HD –merkintää.

Anonyymi kirjoitti...

Plus-TV:n maksu-tv-palvelut eivät toimi Antenna Ready HD -merkinnällä varustetuissa digibokseissa. Poikkeuksena CA-kortinlukijalla varustetut mallit.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös MTV ja Nelonenkin ole tv-companyita pikkuruisessa Finlandiassa? Miksi ne eivät pitäneet puoliaan tässä asiassa?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tässä pientä valoa tunnelin päässä on, ainakin kaapelin puolella. Suurin yllätys on, että MTV3 puskee HD:tä MTV3HD kanavan muodossa, ja sieltä jopa tulee oikeaa HD:tä yhä kasvavin määrin. NelonenHD on edelleen vitsi, mutta toivottavasti siellä tilanne muuttuu pian.

YLE voisi ottaa noista mallia ja pistää ainakin kaapelin puolelle YLE:n kanavat teräväpiirtona. YLE HD kanava onneksi tarjoaa edes sieniliigan matseja HD:nä :-D

Jarruna tässä on taas operaattorien ahneus, DNA:n kaapelissa peruskanavien HD versioista joutuu maksamaan "kortin päivitysmaksua" 2,54e/kk:ssa. Saapi nähdä mitä lätkän MM-kisoista tulee, tarjoaako MTV3HD suttua vai teräväpiirtoa..jo pelkästä antsan selostuksesta joutuu jo näillä näkymiin maksuhommiin.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

4-5 vuotta sitten (hirveällä hinnalla, 1700 ecu)hankitussa 42" LG:ssä (plasma)lukee "HD Ready". Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, tarvinnen jonkun lisäboksin HD-lähetysten seurantaan?

Petteri Järvinen kirjoitti...

>ZMitä tämä käytännössä
>tarkoittaa, tarvinnen jonkun
>lisäboksin HD-lähetysten
>seurantaan?

Tarkoittaa, että telkkari osaa näyttää HD-kuvaa (ilmeisesti 720-tilassa, ei täyttä 1080-tilaa koska silloin lukisi "Full HD") esimerkiksi hd-videokamerasta tai Blu-ray-levyltä.

Television hd-ohjelmia varten tarvitset digiboksin, jossa on DVB-T2-viritin (eli se osa, joka ottaa antennisignaalin vastaan ja muuntaa sen kuvaksi).

Anonyymi kirjoitti...

Tampereella Elisan kaapeliverkossa YLE HD alkoi lopulta näkymään salaamattona ilman korttia loppukesästä.

Aluksi Elisa myi omaa maksullista kanavakorttiaan jos halusi vain YLE HD:n näkyviin. Tämän jälkeen tuli (ilmeisesti valitusten jälkeen) käyttöön maksuton kortti vain YLE HD-kanavaa haluaville.

Nyt siis näkyy salaamattomana - tällä hetkellä... erikoinen tämä YLE HD-korttilinkitysrumba. Miksi?

Anonyymi kirjoitti...

Ongelma on todennäköisesti YLEN sopimuksessa Digitan kanssa. Maksut Digitalle kasvaisivat todennäköisesti merkittävästi. Sopimusta tehdessään Yle ei ymmärtänyt HD:n nopeaa tuloa televisioihin.

Anonyymi kirjoitti...

Perinteinen TV-kanavatoiminta kaivaa itselleen samanlaista kuoppaa kuin musiikki- ja monessa mielessä video-teollisuus on jo tehnyt.

Katsojat yhä useammin hankkivat katsottavan materiaalin muualta ja erilaiset IPTV yms. ratkaisut ajavat ohi.

Kari Aleksi kirjoitti...

On olemassa myös toimiva ratkaisu. Canal Digitalin peili katolle. Itselläni on peili neljällä päällä ja HD-digiboksina Kaonin boksi. Kanavia about 1500 ja CD:n kortti toimii ilman paritusta. Kuvanlaatu on pirun hyvän HD-kanavilla ja kotimaisetkin kanavamme ovat sateliitista katsottuna parempikuvaisia. Suositeltava ratkaisu
kenelle sopii.

Osmo kirjoitti...

Miten ihmeessä Plus-TV:lle sallitaan tällainen sooloilu? Eikö siitä jo ole aikoja sitten päätökset, että kaikki maksu-TV-palvelut tulee saada samalle kortille. Nyt edes sama boksi ei riitä.

Yle on vähän samassa tilanteessa kuin 1950-luvulla. Silloin kaikki panokset pantiin ULA-radioon ja TV jätettiin vähälle. Jopa mietittiin tarvitseeko Suomi TV:tä ollenkaan ikinä. Digi-TV:stä tehtiin täysin turhaan kansallinen IT-projekti, joka veti mehut kaikista. Ruotsissa homma hoidettiin keveämmin (mm. ilman kaapelin digipakkoa) ja siellä sitten HDTV aloitti jo 2007 heti analogisen loputtua.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Eikö siitä jo ole aikoja sitten
>päätökset, että kaikki maksu-TV-
>palvelut tulee saada samalle
>kortille.

Jep, mutta se koski vain SD-kanavia, HD-maailmassa on uudet kujeet :-)

@RAF: en ole seurannut tilannetta viime aikoina, mitkä Suomen digi-tv-kanavat näkyvät nykyään satelliitin kautta?

Anonyymi kirjoitti...

YLE on aloittamassa siirtymisen HD-tekniikkaan Tohlopista:

http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Pirkanmaa/1194679206665/artikkeli/tohloppiin+tulee+suomen+moderneimmat+studiot.html

Ilmeisesti tekniikan toimivuus testataan aluksi pienemmässä mitassa Tampereella ja sitten mennään Helsinkiin.

Kari Aleksi kirjoitti...

canal digitalin kautta mulla näkyy
YLE 1, 2, FST, Teema, Maikkari, Nelonen, SuB, Jim, Liv. Yle HDsta en ole varma, lupailleet mutta en ole hakenut kanaviamkun ei se kiinnosta. Kuvan laatu on peilillä paljon parempi kuin haravalla.
HD-kanavia taivaalta tulee myös useita.

hdmi kirjoitti...

Yle HD ei ainakaan näy satelliitista, kun Yle on tapansa mukaan juoninut jonkun kartellin maaverkon operaattoreiden kanssa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juonimisesta tuskin on kyse, pikemminkin kustannuksista. YLEä vaaditaan säästämään, joten HD-aikaan mennään vasta kun peitto on riittävä ja katsojat vaativat.

Anonyymi kirjoitti...

"Ylen tehtävänä on tuoda täyden palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine palveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin ja kaikilla jakeluteillä."

Se, että osalla jakeluteistä Yle HD on kopiosuojattu (Anvian DVB-T2 ja CI+), osalla salattu (jotkut kaapelit) ja osalla salaamaton (jotkut toiset kaapelit), on tuon yllekopioidun periaatteen törkeää rikkomista. Vaadin siis, että kaikilla jakeluteillä Yle HD:n salaus- ja kopiosuojaustilanne saatetaan samanarvoiseen asemaan sakon uhalla ja välittömästi!

Anonyymi kirjoitti...

Vanha topiccihan tämä mutta haluaisin lisätä että mistähän Yle HD-uudistuksen rahat repii kun lupamaksajien määrä vähenee jatkuvasti? Uuudistus on sen verran multimiljoonaluokkaa että haluaisin kommentointia mistä rahat? Menkääs nyt ja maksakaa kiltisti lupamaksujanne (kun vielä voitte) ja tulkaa sen jälkeen vaatimaan kaikkien kanavien HD -muutosta!

Petteri Järvinen kirjoitti...

YLE saa oman veron, joka turvaa rahoituksen ja vieläpä nousujohteisesti.

Siitä on lupa odottaa myös laajenevaa HD-tarjontaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä taida HD ottaa tulta alleen antenniverkossa. Nyt kun TV Viihde heitti hanskat tiskiin ja PlusTV kulkee omia polkujaan, niin ainoa vaihtoehto muutamalle ryöstöhinta- HD-kanavalle tulee DNA:lta. Eli perse edellä mennään puuhun HD:n suhteen. Suomessa pitäisi ottaa englannin malli eli osa HD -kanavia vapaaseen katseluun. Ensin kuluttajille kerrottiin että ei ole laitteita kun ei ole tarjontaa ja nyt kun on laitteita niin ei ole tarjontaa. Eli suomessa taitaa HD siirtyä vuoteen 2016.

Anonyymi kirjoitti...

SVT1HD ja SVT2HD lähettää mukavasti urheilua teräväpiirtona. Melkein kuin mukana hiihtäisi. Vielä kun näkisi jonkun suomalaisen hiihtäjän.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoi vanha digiboksi sopimuksensa irti. Kun rupesin uutta katsomaan ja niiden ominaisuuksia vertailemaan, meinasi epätoivo vallata. Miten niin yksinkertaisesta asiasta kuin muutamien videolähetteiden siirtämisestä radioteitse ja niiden tallentamisesta on pystytty tekemään niin vaikea asia?

Laitevalikoima on surkea. Niiden tekninen taso sekä raudan että softan kannalta on surkea. Kaikenmaailman korttiepäyhteensopivuudet ja rajoitukset pakottavat uudempaa lähetystekniikkaa haluavat käyttämään juuri näitä surkeita laitteita ilman mahdollisuutta esim. HTPC-laitteiden käyttöön, mikä ehti takavuosina keräämään jo jonkinmoisen kannattajakunnan. Silloin jätin väliin, mutta nyt näköjään se ei enää onnistu ollenkaan, jos haluaa moderneja TV-lähetyksiä katsoa.

Tuntuu kyllä ihan oikeasti siltä, että koko TV-ala yrittää jonkinlaista hidasta itsemurhaa. Ei kehdata laittaa pillejä pussiin samantien, mutta ammutaan omaan jalkaan sarjatulella samalla kun (valitettavasti toisinaan laiton) Internet-jakelu valtaa alaa.

Mitä kunnollisen, sekä kestävyyden että ajanmukaisuuden kannalta pitkäikäisen ja monipuolisen digiboksin etsijän pitäisi tässä viidakossa tehdä?

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja.
Pitkään palvellut Procaster PVR-6300T sanoi sopimuksensa irti. Nyt kun olen perehtynyt tämän hetken tarjontaan, mielen valtaa epäusko. Vanha laite on noin 6 vuotta vanha, mutta näyttää siltä ettei paremmin tarpeisiin sopivaa ole tarjolla. Ja nyt on vuosi 2013. Bugiset HD-laitteet eivät kiinnosta kun ei ole mitään järkevää sisältöä tarjolla antenniverkossa, etenkään houkuttelevaan hintaan. Ja laadukkaita SD-tallentavia ei tunnu olevan enää edes tarjolla. Paino sanalla laadukas. Digiboksilta kaipaan käytettävyyttä ja luotettavuutta sekä miellyttävän näköisen käyttöliittymän.

Onkohan IPTV-puolella asiat hohdokkaammalla tolalla... Netflix ei ainakaan vakuuta ikivanhalla sisällöllään. Muista ei ole vielä kokemuksia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ilmeisesti kotitallentamisen suosio on hiipunut. Sisältöä on niin paljon, ettei kukaan ehdi katsella tallenteitaan. Uusissa televisioissa tallennus menee usb-tikulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Ne eivät ole erityisen joustavia, mutta riittävät peruskäyttöön, kun on vain yksi ohjelma mikä pitää saada talteen.

Tallennustarvetta vähentävät kanavien omat nettipalvelut, josta voi katsoa ohjelmat jälkikäteen, sekä tietenkin myös pilvitallennuspalvelut. Yhä enemmän mennään siihen suuntaan, että sisältö ostetaan katselua varten ohjelma kerrallaan.