perjantai 15. huhtikuuta 2011

Puoluejohtajat säästäisivät ATK-menoissa

Vaaliväittelyjä katsoessani olen yllättynyt miten moni puoluejohtaja on viitannut tietotekniikan kustannuksiin. Tämä on sekä hyvä että huono asia.

Hyvä se on siksi, että luultavasti ensi kertaa historiassa tietotekniikka on ylipäätään mainittu vaaliväittelyissä. Se osoittaa, että aihe on vihdoin alkanut kiinnostaa myös ylintä puoluejohtoa.

Huonoja puolia on valitettavasti paljon enemmän. Kaikki maininnat ovat liittyneet säästöihin, joita miljardin vuosikuluista halutaan saada.

Sinänsä säästöt ovat positiivinen asia. Keskitetyn ohjauksen puuttuessa jokainen ministeriö on tehnyt omat linjauksensa ja tuloksena on kalliita, keskenään yhteensopivia tietojärjestelmiä. Miljardin IT-menoista sietääkin säästää.

Vielä parempi olisi, jos IT nähtäisiin kuluerän sijaan mahdollisuutena, eräänlaisena sijoituksena tulevaan. Mitä enemmän IT:hen panostetaan -- kunhan se tapahtuu järkevästi -- sitä enemmän on lupa odottaa hallinnollista tehokkuutta, kansalaisten parempia palveluita, hyötyä kansalaisyhteiskunnalle ja tukea alan kotimaisille yrityksille.

Säästöjen sijaan pitäisi kysyä, miten miljardi voitaisiin käyttää paremmin. Tälle tasolle yksikään puheenjohtajista ei ole uskaltautunut.

Miksi muuten kirjoituksen otsikossa esiintyy vanha lyhenne ATK eikä nykyisin käytetty IT? Siksi, että myös puheenjohtajat ovat käyttäneet sanoja ATK tai tietotekniikkamenot. Kukaan ei ole puhunut IT:stä. Se osoittaa, että tietämys aiheesta on vanhentunutta ja pinnallista.

Urpilainen sanoi alkupään väittelyissä, että miljardin euron vuosikulut ovat tietoliikennekustannuksia. Toivottavasti se sentään oli lipsahdus eikä osoitus tiedon tasosta.

Mutta hei, kaikkea ei voi vaatia. Tämä on hyvä alku. Otetaan tavoitteeksi, että neljän vuoden päästä IT esiintyy vaaliväittelyissä jo mahdollisuutena eikä pelkkänä säästökohteena.

-- seuraa Twitterissä, fanita Facebookissa

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mä luulen, että se on juuri Urpilaisen tiedon taso näissä jutuissa. Edellisessä tentissä puhui takuuksista, ilmeisesti sekoitti takaukset ja vakuudet;9

Anonyymi kirjoitti...

------ snip -----

Sinänsä säästöt ovat positiivinen asia. Keskitetyn ohjauksen puuttuessa jokainen ministeriö on tehnyt omat linjauksensa ja tuloksena on kalliita, keskenään

%s/yhteensopivia/yhteensopimattomia/g

tietojärjestelmiä. Miljardin IT-menoista sietääkin säästää.

----- snip ----

Tais tulla kirotusvire?

Unknown kirjoitti...

Onnea vaaleihin. Toimin yrityksessä joka toteuttaa ohjelmistoratkaisuja valtiolle/kunnille. Vaikka nykypoliitikoilla menevätkin käsitteet sekaisin, niin kenenkään tarkoituksena ei varmaankaan ole vähentää IT:n hyödyntämistä säästöjä saadakseen, vaan pikemmin tehostaa IT:n toimintaa. Siinä he ovat oikeilla jäljillä, tehostettavaa löytyy.

Esim. Espoon kaupunki kilpailuttaa IT-palvelutoimittajaa kolmen vuoden välein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juuri kun vanha toimittaja on saanut menetelmänsä kuntoon, vaihdetaan toimittaja ”halvempaan”. Rahaa palaa kun palaveerataan siitä, kuinka meidän kolmannen osapuolen toimittamien sovellusten siirto tapahtuu palvelimelta A palvelimelle B.

Koko IT-ala on vielä suhteellisen nuori. Millään muulla toimialalla ei makseta yhtä suuria summia ei yhtään mistään kuin IT-alalla. Konsultti kiittää.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oletan, että konsulttien palkkioihin uppoaa monin verroin enemmän rahaa kuin esimerkiksi softalisensseihin. Säästökohteita löytyisi, mutta todellinen tarkoitus on saada IT:stä enemmän hyötyä. IT on työväline, ei itsetarkoitus. Siksi pelkkien IT-kulujen (anteeksi, ATK-kulujen) supistaminen ei voi olla itsetarkoitus. Ei rakennusvirastonkaan tehokkuutta paranneta säästämällä vasaroissa.

Vakoilija kirjoitti...

Tietotekniikalla saa aikaan säästöjä kunhan osataan.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2011/04/degrowth-ja-ict.html

Anonyymi kirjoitti...

Aika ohut on puoluejohtajien tiedon taso IT-asioissa. Taitaa myös olla niin, että ei ole kovin kansaan menevää sanoa osaajan ansaitsevan palkkansa. Mielestäni suurin ongelma valtion ja kuntien IT-asioissa on se, että asioita yritetään epätoivoisesti teettää liian halvalla. Osaaja on palkkansa ansainnut ja tilaajien pitäisi käsittää, että vaikka 2000 euroa kuussa on vähemmän kuin 4000 euroa kuussa, niin säästöä ei saada, jos 2000 euroa kuussa maksava kaveri ei osaa tehdä hommiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen mahdollisuudet ovat menneet itseluottamuksen puutteen vuoksi. Miksi annetaan Microsoftin lypsää kun Suomi voisi olla johtovaltio kotimaista alkuperää olevalla Linuxilla. Jossa muuten on mukana hyvin suuri joukko suomalaisia työpanoksellaan. Mutta Suomeen on kasvatettu epäisänmaallinen pintajengi-sukupolvi joka uskoo Microsoftin ja Applen mainoksiin. Nokian itsenäisen IT:n tuhoaminen on viimeisin .- toivottavasti ei lopullinen - esimerkki.