perjantai 3. joulukuuta 2010

Julian Assange ja Mark Zuckerberg: kuin veljeksiä?

Julian Assange, mies Wikileaksin takana, on lehtitietojen valossa jokseenkin erikoinen tyyppi. Nuori Julian kävi koulunsa miten sattui ja lähti kotoa jo 16-vuotiaana. Hän toimi ohjelmoijana ja ilmeisesti myös hakkerina, kunnes päätyi mutkikkaiden vaiheiden kautta Wikileaksiin. Välissä hän ehti tehdä lapsen, mutta jätti äidin huolehtimaan pojasta yksinään. Alkusyksyn Ruotsin-matkan tuliaisina olivat syyte raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Mark Zuckerberg, mies Facebookin takana, ei hänkään ole ihan puhdas pulmunen. Facebookin syntyhistoriaan liittyy hakkerointia ja kähmintää. Ja siinäkin on ex-tyttöystävällä on keskeinen rooli.

Molemmista on tullut megajulkkiksia, eikä kehitys tunnu ainakaan haittaavan heitä. Molemmat haluavat paljastaa kaiken -- paitsi itsestään. Zuckerberg uhoaa yksityisyyden olevan vanhanaikaista ja turhaa, mutta suojaa silti oman profiilinsa ulkopuolisilta. Assange on valmis vuotamaan kaikkien muiden salaisuudet paitsi omansa. Niitä ja Wikileaksin taustoja varjellaan tarkasti.

Ehkä pian avautuva Wikileaksin kilpailija julkaisee Wikileaksin salatut dokumentit -- ja tietenkin päinvastoin?

Mark ja Julian ovat hyvässä seurassa, sillä eivät IT-vaikuttajat ennenkään ole pyhäkoulupoikia olleet. Steve Jobs oli adoptiolapsi, joka jätti koulut kesken ja hylkäsi lapsensa äidin. Bill Gatesin meriitteinä ovat Harvardin drop-out, häikäilemättömät bisnestempaukset ja tapa kaahata autolla.

Ilmeisesti menestyminen vaatii röyhkeyttä ja itsekkyyttä. Nykyään vaikuttaa myös se, että media rakastaa tuhmia poikia ja antaa heille paljon palstatilaa. Kiltit pojat eivät kiinnosta ketään, vaikka olisivat kuinka fiksuja.

"Good girls go to heaven, bad girls go to everywhere". Sama näyttää pätevän myös menestyviin nörtteihin.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Niin se vaan menee, ettei keskinkertainen diploomi-insinjööri
pärjää. Julkisuutta voi yrittää saada kirjoittamalla kirjoja jossa
kertoo, että joku voi tarkkaille meitä verkossa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep - jotenkin meidän kilttien nörttien pitää yrittää päteä :-)

Nimetön kirjoitti...

Mikä mahtaa olla hyöty hepulle itselleen? Nythän teki itsestään terroristin veroisen usa:n vihollisen.

Pekka Hapuli kirjoitti...

Kaikki julkisuus on positiivista.