tiistai 20. heinäkuuta 2010

Meitä vaadittiin luovuttamaan sähköpostitilien salasanat

Päivän Hesari kertoo, millaisen kohtelun saivat Petter Nissinen ja Marko Pajula yrittäessään viikonloppuna päästä Israeliin. Rajaviranomaiset pidättivät heidät kuulusteluita varten Tel Avivin lentokentällä "uusien passiemme vuoksi" (outo ilmaisu, mutta sanatarkka lainaus uutisesta). Sen jälkeen "maahantuloviranomaiset löysivät internetistä yhteytemme ICAHD-järjestöön". Kuuden tunnin kuulustelujen aikana miehiä mm. "vaadittiin luovuttamaan sähköpostitilien salasanat". Sen jälkeen heidät vietiin lähes 20 tunniksi selliin ja matkapuhelimet takavarikoitiin. Lopuksi miehet karkotettiin maasta syytä kertomatta.

ICAHD ei ole terroristijärjestö, vaan se vaatii Israelia lopettamaan laittoman miehityksen ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta. Miesten tarkoitus oli kerätä Israelissa materiaalia artikkeliin ja haastatella ihmisiä.

Tapaus on hyvä muistutus siitä, miten ulkomaille matkustava Suomen kansalainen voi joutua kohtaamaan raa'an todellisuuden. Perusoikeuksilla ei ole merkitystä, kun viranomaiset ovat asialla. Viestintäsalaisuus - ai, mikä se on? Uutinen ei kerro, lukivatko viranomaiset todella miesten postit, mutta ainakin he vaativat salasanoja.

Kuvaavaa on myös se, että rajaviranomaiset tutkivat miesten taustoja netistä surffaamalla. Kannattaa siis varoa, mitä tietoja itsestään nettiin laittaa! Ja aina on sekin vaara, että nimikaiman tekoset tulevat viranomaisten silmissä omaan piikkiin.

Me suomalaiset elämme lintukodossa. Unohdamme helposti, millainen villi länsi liittyy varsinkin sähköisiin oikeuksiin rajojemme ulkopuolella. Siellä kaikki keinot informaation hankkimiseksi ovat sallittuja. Kansallinen etu kelpaa perusteluksi mille tahansa loukkauksille.

Eikä tässä tapauksessa ollut kyse edes diktatuurimaasta vaan Israelista, jota kuitenkin pidetään lähes länsimaisena demokratiana. Lähes. Vai mitä tulisi ajatella maasta, joka väärentää muiden maiden passeja salamurhaajiensa käyttöön?

Moni on kuvitellut, että passiväärennöksiä tehtailevat vain rikolliset. Ehkä digitaalisesti allekirjoitettu sirupassi ei sittenkään ole huono idea? Se kun suojelee kansalaista myös valtiota vastaan.

7 kommenttia:

SVA kirjoitti...

Suomen vallankumousarmeijan normaalikäytäntö on poistaa viestit sähköpostitililtä heti niiden lukemisen jälkeen. Tarvittaessa viesteistä otetaan kopiot turvallisessa muodossa turvalliseen paikkaan. Näin menetellään myös silloin, kun viestit on salakirjoitettu.

Lähiaikoina iskemme verisesti riistokapitalismia vastaan Suomessa.

Isänmaa tai kuolema!

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Turvallisessa muodossa turvalliseen paikkaan" - helpommin sanottu kuin tehty. Mikä mahtaa olla turvallinen muoto ja turvallinen paikka?

Miksi muuten "isänmaa tai kuolema" ovat vaihtoehtoja keskenään?

SVA kirjoitti...

SVA:n tunnuslauseeksi on muotoutunut: vapaus ja isänmaa tai kuolema!

Lähiaikoina toteutettava verinen isku riistokapitalismia vastaan olkoon osoituksena voimastamme.

Anonyymi kirjoitti...

Israelilla on ollut kova linja sen palestiinalaispolitiikkaa avoimesti vastustaviin järjestöihin jo jonkin aikaa.

Onhan tuo yliampuvaa, mutta tavallaan ymmärrän Israelin kovan linjan. Pieni maa on vihamielisten massojen ympäröimä ja jatkuvan terrorismin/sodan uhan alla.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kohta tuo että kavereilta vaadittiin sähköpostitilien salasanoja. Eli Israelissakaan ei ainakaan rajaviranomaisille ole ihan rutiinia murtautua haluamiinsa meiliosoitteisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Sinänsä mielenkiintoista, että tuosta "tapauksesta" ei ole olemassa kuin poliittisesti aktiivisen järjestön jäsenen suullinen todistus...

...onkohan sitä edes oikeasti tapahtunut, mene ja tiedä.

jal kirjoitti...

Hei!
Hiukan haiskahtaa tämä Petterin juttu...
Me emme täältä Koto-Suomesta näe kunnolla Lähi-Idän tilannetta ja vallitsevaa painetta.
Meidän suomalaisten olisi parempi pitää nokkamme pois Isojen Poikien jutuista.
Israel teki todennäköisesti sen minkä jokainen valtio pitäisi tehdä. Mitäs menivät kaivamaan verta nenästään. Sama se laivajuttu tuossa muutama viikko sitten.
/jal