maanantai 16. toukokuuta 2022

Luukku.com ja inet.fi-sähköpostien muutos tuo käyttäjille ongelmia

MTV avasi ilmaisen Luukku.com-sähköpostipalvelun vuonna 1999, kun internet-palvelut alkoivat yleistyä. Sen jälkeen palvelu jäi oman onnensa nojaan ja rapistui pahasti. Äskettäin Luukku.com myytiin Norjaan, joka ilmoitti uudistavansa palvelun. Samalla se muuttuu maksulliseksi. Hinta 6 euroa kuukaudessa tai 70 euroa vuodessa ei ole ihan halpa, joten jää nähtäväksi, moniko käyttäjistä tarttuu tarjoukseen. 

Sähköpostin vaihtuminen tuottaa helposti ongelmia. Uusi Luukku.com aloittaa jo viikon päästä 24.5.2022, joten nykyisillä käyttäjillä on kiire pohtia, mitä tehdä. Jos maksullista tilausta ei aktivoida, tili suljetaan ja vanhat postit häviävät. 

Se ei ehkä olisi ongelma, mutta moni on kauan sitten antanut Luukku.com-osoitteen rekisteröityessään uusiin palveluihin. Jos salasana unohtuu, palautuslinkki lähtee yhä Luukkuun. Jokaisen Luukku.com-käyttäjän pitäisikin käydä nyt kaikki tärkeät nettipalvelut läpi ja vaihtaa niihin uusi, käytössä oleva sähköpostisoite mahdollista palautustarvetta ja muuta yhteydenottoa varten.

Helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin jos sähköpostiosoite on samalla käyttäjätunnus, eikä sitä voi vaihtaa ilman, että rekisteröityy kokonaan uudelleen. 

Lisäksi asiassa on toinen uhka: jos Luukku.com-tilin antaa sulkeutua, joku muu voi avata sen myöhemmin ja saada sinne muiden palveluiden salasanojen vaihtoilmoitukset. Pahantahtoisesti tehtynä tämä mahdollistaa muiden tilien kaappaamisen.

Kaikki riippuu nyt siitä, antaako Luukku.com rekisteröidä vanhoja osoitteita uusille käyttäjille. Palvelun maksullisuus tosin hillitsee väärinkäyttöyrityksiä, mutta ei sulje niitä kokonaan pois. Sama tietenkin koskee kaikkia muita Luukku.com-osoitteeseen tulevia viestejä esimerkiksi kavereilta tai palvelutarjoajilta.

Vanhoille, sulkeutuville tileille pitäisi jättää "rauhoitusaika", kuten puhelinnumeroissakin tehdään. Yritin etsiä FAQ-sivulta vastausta kysymykseen, mutta en löytänyt. Joka tapauksessa Luukku-käyttäjien kannattaa reagoida pikaisesti asiaan ja joko siirtyä maksulliseen versioon tai vaihtaa yhteystiedot muissa palveluissa. 

Myös Telia ilmoitti jokin aika tammikuussa sitten sulkevansa inet.fi-loppuiset henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet. Tai ei ilmoittanut, mutta tieto vuoti asiakkaiden keskustelupalstalta. Asiasta olisi kannattanut tiedottaa avoimesti heti, kun päätös oli tehty, sillä postiosoitteen vaihtaminen on työlästä. Nyt aikaa on sentään vuoden 2023 loppuun.

Lisäksi inet.fi-osoitteet lakkaavat toimimasta kokonaan, mikä on väärinkäytön kannalta selkeämpi tapaus. Ainakaan viestit eivät päädy väärille henkilöille. 

Kolmas sulkeutuva palvelu on MikroBitin MBnet. Sen lopetuspäivä on 12.10.2022. Internetin huimat vuodet 2000-luvun molemmin puolin vaipuvat muistoihin. 

Vaihtoehtoina Luukun ja Telian sähköposteille toimivat esimerkiksi Googlen Gmail, Microsoftin Outlook (entinen Hotmail), Applen posti ja erilaiset maksulliset turvapostipalvelut, kuten Tutanota ja ProtonMail. Mutta mikä niistäkään mahtaa olla pystyssä enää 20 vuoden päästä?

38 kommenttia:

Zarr kirjoitti...

Minulla on ollut ikiosoite 20 vuotta. Säätiön pyörittämänä tuo on melko varmasti pystyssä ja kassassa on rahaa ilmeisesti toiminnan pyörittämiseen jonnekin 2050-luvulle.

Toki Iki ei tarjoa itse varsinaista sähköpostipalvelua vaan pistää postit eteenpäin siihen varsinaiseen laatikkoon (joskin tarjoaa nykyään lähtevän sähköpostin palvelimen), mutta sillähän juuri tuommoisten haihtuvien palveluiden ongelma torpataan.

Ikin palvelu on ollut sen verran hyvä että se nörtimpi vaihtoehto eli oman domainin pystytys on jäänyt tekemättä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttava joka opiskeli yliopistossa käytti kymmenisen vuotta sitten jokapaikassa yliopiston sähköpostiosoitetta. Sitten kun valmistui niin sähköposti suljettiin.

Naapurin vanhus taas käytti Soneran sähköpostia ja sitten kun vaihtoi liittymää niin ihmetteli kun sähköposti ei toiminutkaan enää.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla kanssa on ollut ikiosoite jo 24 vuotta, se on erinomaisen hyvä palvelu.

Vuonna -98 liittymismaksun jälkeen ei ole muita kuluja ollut. Ikin periaate kun on, että niin kauan kun uusilla liittymis maksuilla katetaan toiminnan kulut niin, vuosittaisia jäsenmaksuja ei peritä. Niitä ei ole peritty koko sinä aikana kun 24v olen palvelua käyttänyt.

Mutta kuten Zarr kirjoitti, niin iki-palvelu on vastaan otetun sähköpostin edelleen ohjaus palvelu, sen lisäksi tarvitaan paikka mihin ohjata sähköpostit. Toki Ikin palvelussa on nykyisin myös jonkinlainen kevyt selaimella käytettävä rajoittunut sähköpostiohjelma, siltä varalta että postin ohjauksessa olisi joku väliaikainen ongelma. En ole sitä tarvinnut enkä kokeillut, huomasin vain ohimennen vain siitä maininnan jossain yhteydessä jokin aika sitten.

Iki-ohjausta voi tietty käyttää myös näiden muka-ilmaisten (gmail, jne) postien kanssa.

Mutta varsin pienillä kuluilla, paljon vähemmällä kun Luukun tarjous, voi rekisteröidä itselleen verkkonimen. Verkkonimi on Traficomin nimitys, domain on useimmille tutumpi, joten käytän sitä alla. Moni domainien rekisteröintejä tarjoava tarjoaa samaan hintaan myös 1-2 sähköpostiosoitetta samassa paketissa.

Gandi.net on yksi pitkään toiminut ja varsin luotettu Ranskalainen toimija. Domainiin sisältyy kaksi sähköpostitiliä joille nykysin 3 GB quotaa per tili sisältyy rekisteröinnin hintaan. Jos se ei riitä 50 GB maksaa hieman yli 2 euroa per kuukausi. Käytettävissä on myös mm. selainkäyttöinen sähköposti jos sitä kaipaa. Erillisen sähköpostiohjelman ja puhelimen tms. voi liittää IMAPS:lla tiliin. Tileihin voi liittää haluamansa määrän aliaksia, käteviä sellaiselle joka sitä tarvitsee. Kohtuullisilla kustannuksilla voi liittää palveluun myös muuta jos tarvitsee. Sähköpostiin sisältyy roskapostin suodatus.

Alla nopeasti laskettu kustannus 1 käyttäjän pienelle sähköpostitarpeelle. Jos tarvitaan 2-tiliä per domain, niin kaksi iki-liittymismaksua sitten.

- Iki.fi liittymismaksu: 40,-
- Gandi.net Suomalaisen .fi domainin rekisteröinti Gandi.net palvelussa maksaa 15,-/vuosi,

Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 55,- euroa.
Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 115,- euroa, 23,- euroa / vuosi.
Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 190,- euroa, 19,- euroa / vuosi.

No miksi sitten pitäisi käyttää iki.fi ohjausta jos on oma domain? Sen varalta, että jos kävisi niin että joutuu luopumaan domainista syystä tai toisesta, siitä lisää lopussa.

Anonyymi kirjoitti...

... jatko

Toki löytyy vielä halvempia palveluita. Halvin omalla domainilla jonka olen nähnyt on ollut noin 2,- per vuosi, sisältää sähköpostitilin ja pienen web-sivutilan. Mutta ennen kuin kiirehtii ja ostaa halvimman, kannattaa lukea mistä sopii ettei sitten kadu myöhemmin.

Gandi.net otin esimerkiksi siksi, että se on varsin pitkäaikainen, sillä on hyvä maine ja se on siksi arvostettu toimija. Hyvä maine ja luotettavuus näkyy siinä, että sitä käyttää rekisteröintiin moni taho jotka arvostavat ei vain teknistä luotettavuutta vaan sen lisäksi myös läpinäkyvyyttä toiminnan periaatteissa ja miten ne ovat toteutuneet käytännössä toiminnan vuosina.

Kannattaa katsoa vaikka, missä on rekiseröity seuraavat toimijat, kuten esim. eff.org, effi.fi, debian.org, freebsd.org. Tiedot näkyvät whois -palvelusta.

Gandi.net motto on "No Bullshit", eli eivät tyrkytä mitään, asiakaspalvelu on osaava ja palvelut hyvin ylläpidettyjä, mikä ei valitettavasti kaikin osin kaikkien tapa toimia ole. Jotkut myy domaineja sisäänveto tuotteina halvalla, mutta sitten kun todellinen palvelun luonne paljastuu niistä ei meinaa päästä eroon ja saada siirrettyä domainia pois, ilman että maksaa lisää. Gandi.net ei leiki kuurupiiloa asiakkaiden kanssa ja kaiken voi maksaa vuosittain tai monta vuotta etukäteen. Domain siirtäminen pois ei maksa mitään ja onnistuu todella helposti täysin omaitoimisesti.

Sen verran vielä, että domaineja rekisteröidessä jos sellaiseen päätyy, pitää tietysti löytää itselle mieleinen domain nimi. Sitä miettiessä kannattaa pitää mielessä, että lainsäädäntö monissa maissa sääntelee näitä asioita ja ns. nimioikeus on syytä ottaa huomioon.

Traficom verkkosivulla on hyviä ohjeita siitä mitä pitäisi tarkastaa nimestä ennen rekisteröintiä, ettei loukkaa kenenkään nimioikeutta. Traficom käyttää domaineista nimitystä verkkonimi, kuten yllä jo mainitsin. Se on tärkeää ettei rekisteröi oikeudetta toiselle taholle kuuluvaa nimeä vaikka se olisikin vapaana!

Tietysti oman domainin rekisteröinti ja näiden palveluiden käyttöönotto vaatii hieman asioihin perehtymistä mikäli sen aikoo itse tehdä eikä sitä ole aiemmin tehnyt. Mutta ei nämä mitenkään mahdottoman vaikeita asioita ole, jos edes hieman tietokoneista ymmärtää. Ja jos ei itse, niin voihan tämän tehdä joku luotettu läheinenkin yhtä hyvin jolla taitoja on auttaa. Tai vaikka tehdä yhteinen domain perheelle ja sinne kaikille oma sähköpostitili.

Toki kaiken tämän voi ostaa palveluna ja suomalaisiakin palvelun tuottajia on joilta näitä palveluita saa yhtä lailla. Kuvasin yllä asiaa siitä näkökulmasta, että sellainen joka ehkä jaksaa rekisteröidä itselleen ikiosoitteen voisi kuvitella pienellä perehtymisellä osaavan rekisteröidä myös vaikkapa juuri Gandi.net palvelusta itselleen domaiin ja ottaa siellä käyttöön itselleen sähköpostin.

Toki sitten jos ei osaa, halua vaivautua tai muuta vastaavaa niin antamalla Googlen lukea sähköpostejaan saa käyttöönsä ainakin toistaiseksi maksuttoman Gmail sähköpostin. Microsoftilta saa Office365:n yhteydessä sähköpostin yhdelle 69,- vuodeksi tai 7,-/kk, 2-6 henkilöä (perhepaketissa) hinta on 10,-/kk tai 99,-/v. Ja Microsoft mitä ilmeisemmin myös urkkii posteja hyödyntää niistä tietoja mainostajille tietoja myyden kuten Google tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Tutanotasta ja Protonmailista on kyllä tarjolla rajoitetut - mutta itselleni hyvin riittävät - ilmaisversiot. Otin Tutanotasta meiliosoitteen Luukku-sähköpostin tilalle. Luukku.com toimitti virkaansa kakkososoitteena lähes 10 vuotta, mutta aikansa kaikella. Googlen ja Microsoftin valta-asema sen kuin vain vahvistuu. Laittakaa jättiläisille kampoihin ja valitkaa mieluummin joku pienempi sähköpostin tarjoaja.

Anonyymi kirjoitti...

Ilmaisissa tarjoajissakin on tosin katsottava että mitähän ne ovat - jopa väitetysti kotimaisissa. Esim. https://meiliboxi.fi/ tulee aika nopeasti vastaan jos googlaa "ilmainen sähköposti". Kuitenkin, koko sivustolla ei ole minkäänlaista tietoa että mikä taho palvelua pyörittää. Whoisinkään kautta ei saa juuri tietoja että mistä on kyse. En perustaisi tuonne tiliä.

Kale kirjoitti...

Kapsi.fi 40€/vuosi. Jos haluaa oman domainin ja henkilökohtaisemman osoitteen, niin esim. suomalainen Hostingpalvelu tarjoaa kohtuullisen edukkaita vaihtoehtoja.

Anonyymi kirjoitti...


Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 55,- euroa.
Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 115,- euroa, 23,- euroa / vuosi.
Sähköposti omalla domainilla ja iki.fi ohjauksella siis, 190,- euroa, 19,- euroa / vuosi.


Yllä siis ensimminen rivi sisältää yhden vuoden kokonaishinnan, toinen 5 vuoden kokonaishinnan ja viimeinen 10 vuoden kokonaishinnan. Se olisi pitänyt muistaa perään niihin lisätä.

Iki osoitteen ohjauspalvelua käyttämällä säästyy jatkossa siltä ettei tarvitse jatkosa murehtia sitä jos päätyy syystä tai toisesta vaihtamaan sähköpostipalvelun tarjoajaa. Iki:n sivuilla on hyviä ohjeita siitä miten ohjauksen kanssa kannattaa toimia. Ei tarvitse keksiä itse kaikkea. Myös Wikipediassa on hyvä artikkeli IKI Ry:n toiminnasta ja historiasta. Jäsenmäärä lähestyy tämän kirjoittamisen aikaan 29.000 liittynyttä jäsentä.

40,- euroa on halpa hinta siitä vapaudesta, että voi kohtuulisen helposti vaihtaa sähköposti-palvelua eikä tarvitse vaihtaa kuitenkaan osoitetta.

Markus kirjoitti...

Itse käytän taktiikkana omaa domainia, jonka voi rekisteröidä suoraan godaddylta tai miltä tahansa hosting-yritykseltä.

Tämän alle voi sitten hankkia sähköpostipalvelun erikseen. Vaikka palvelu katoaisikin, osoite kuitenkin jää ja sen voi ohjata uuteen palveluun.

Nyt tällä hetkellä esimerkiksi käytän iCloud+ palvelun yhteydessä uutuutena tullutta mahdollisuutta käyttää applen mail-palvelussa omaa domainia. Siten kaikissa apple laitteissa sähköpostit toimivat kuin olisi kyseessä iCloud-osoite. Mutta omalla domainilla. Sähköpostilaatikko on samassa iCloud-pilvessä, josta joka tapauksessa maksan. Näin itse sähköpostipalvelusta ei ole mitään kuluja. Vain domain maksaa.

Vastaavaa palvelua on myös esimerkiksi microsoftilla 365-paketin maksullisessa versiossa. Voit ohjata godaddylta oman domainin toimimaan outlook-palvelussa suoraan.

Vaikka apple tai microsoft myöhemmin muuttaisi mieltään, ja lakkauttausivat nämä kätevät lisäpalvelut, ei tarvitse kuin tehdä uudet dns-recordit johonkin muuhun palveluun.

Tämä onkin se akilleen kantapää. DNS-recordeja pitää osata muuttaa. Vaikka ohjeet ovat hyvinkin kattavat, menee maallikolla taatusti sormi suuhun.

Tämä kuitenkin ratkaisee sähköposti osoite-ongelman. Oma domain riippumattomana sähköpostipalvelusta.

Markus kirjoitti...

Iki-palvelusta sen verran, että ei siihenkään voi luottaa yhtään sen enempää kuin luukkuun tai inetiinkään.

Kaikkea voi luvata, mutta kyseessä on kuitenkin FIRMA, jolla on hallussa sinun osoitteen pääte (iki.fi). Firma voi mennä nurin syystä tai toisesta. Se saatetaan myydä. Eihän asiakas voi mitään tehdä jos firma jonkin päätöksen tekee. Se ihan varmasti lukee jossain käyttöehdoissakin.

Sama asia koskee kaikkia muitakin täällä ehdotettuja vaihtoehtoisia palveluita. Jopa gmailia ja outlookia jne. Nämä voivat koska tahansa muuttaa ehtoja ja domain on heidän omaisuuttaan.

Siksi tämä minun taktiikka on parempi. Ikioma verkkotunnus ja sähköpostipalvelu erikseen.

Tämä kaikki myös maksaa vain joitain kymppejä vuodessa.

Anonyymi kirjoitti...

@Markus

IKI ei ole FIRMA. IKI Ry on Rekisteröity yhdistys, jolla on noin 29000 jäsentä.

Kannattaisiko sinun ensin lukea asioista IKI:n sivulta niin niin luulisit vähemmän.

Rekisteröidyllä yhdistyksellä on säännöt jota toimivan hallituksen on lain mukaan noudatettava, IKI Ry:n säännöt, pykälä §23 määrittelee miten yhdistys voidaan purkaa. Sen mukaan purkamiseen tarvitaan 3/4 äänten enemmistö. Ja purkaminne on niin perustavanlaatuinen toimenpide, että siitä on tiedotettava jäsenistöä etukäteen kokouskutsussa, sellaista ei voi tehdä kohdassa "Muut asiat".

Voit hyvin kuvitella, että kun kokoukset ovat yleensä verkkokokouksia niin kuinka iso määrä osallistuu jos sellaista ehdotetaan kutsussa ja kuinka helppo on saada niin iso määrä äänestämään lopettamisen puolesta. IKI:n kaltainen yhdistys ei häviä niin vain helposti kun yrityksen toimivan johdon päätöksellä ja hallituksen hyväksymisellä.

Edelleen jos kuvittelet, että voit varmasti aina jatkossakin pitää kerran rekisteröimäsi domainin, niin olet pahan kerran väärässä. Se nimittäin riippuu siitä maasta jonka lakia sovelletaan kyseiseen domainnimeen, eli mikä on sen TLD:n rekisteröity kotipaikka.

Se että pystytkö pitämään domainnimen jos sitä joku protestoi ja vie asian oikeuteen, riippuu hyvin paljon domain TLD:n kotipaikan oikeusjärjestelmästä ja siitä miten sinun lompakkosi riittää puolustamaan omia oikeuksiasi. Ei kannata kuvitella itsestään liikoja tässä asiassa.

Suomessa .fi ja .ax domainien kanssa voit melko varmasti luottaa että et menetä domainia vaikka sitä joku protestoisikin, mikäli et ole loukannut jonkun toisen nimioikeutta sitä domainia rekisteröidessä tai muuten rikkonut lakia. Kannattaa tutustua Traficomin sivuillta löytyviin linkkeihin verkkotunnuksen lainmukaisuudesta.

Jokaisella TLD:llä sovelletaan siis sen maan mihin se on rekisteröity lakia, viranomaisten ohjeita ja niissä TLD:ssä jotka ovat suoraan ICANN alaisuudessa se arbitroi omien sääntöjensä mukaan sitä kenelle domain kuuluu.

Oma itselle rekisteröity domain on kätevä ja hyvä, mutta vain sen varaan kaiken laittaminen ei ole viistasta. Sen voin muiden kokemuksesta kertoa, domain voi myös huonolla säkällä menettää. Traficomin sivulla tarkemmin siitä esim. miten Suomessa ja .com, .net, .org jne. siten että sinut jyrätään lakimiesarmeian toimesta jota vastaan rahasi ei riitä puolustautumaan.

Diskcalmer: Minulla ei ole muita sidoksia IKI Ry:n kun, että olen rivijäsen joka käyttää iki.fi postiohjausta henkilökohtaiselle postilleni. Olen kuitenkin työkseni edelleen ja olen ollut näiden asioiden kanssa tekemisiä useita vuosikymmeniä.

Jv kirjoitti...

Itsekin jouduin siirtämään sähköpostini pari vuotta sitten Elisalta Gmailiin, kun Elisan (ex. NIC) ilmaispalvelu muuttui maksulliseksi. Onhan siinä työtä, mutta onneksi minulla on ajan tasalla oleva listaus palveluista joihin olen sähköpostiosoitteella rekisteröitynyt. Yksi ilta siinä meni, kun kirjauduin kaikkiin palveluihin ja muutin yhteystiedot. Tulipa muistaakseni vastaan joku sellainenkin palvelu, johon jäi käyttäjätunnukseksi vanha email osoite, koska sitä ei päässyt vaihtamaan, vaikka yhteyssähköpostin sai muutettua.

Ikin osalta suurin riski on ehkä siinä, että toiminta aikaa myöten hiipuu ja jäsenmäärä vähenee, ja jossain kohtaa rahat loppuvat. Tämä on mielestäni täysin mahdollinen skenaario vaikka 10-20 vuoden tähtäimellä. 29t jäsentä ei paljon auta, jos käytännössä toimintaa vetää kourallinen aktiiveja, kuten monen RYn tilanne ok.

Loppupelissä valmiita email tai osoitepalveluita käyttävä on aina riippuvainen jonkun muun tahon halusta ja kyvystä hoitaa homma kunnolla.

Toisaalta oman domainin rekisteröinti ja ylläpito on aika monelle taviskäyttäjälle todella ison kynnyksen takana, eikä ole mikään massojen vaihtoehto. Normikäyttäjät siis joutuvat luovimaan muiden armoilla tehden valintaa hinnan ja palvelun oletetun luotettavuuden mukaan.

KohtoKohto kirjoitti...

Varsin työlästä on sähköpostiosoitteen päivittäminen moneen paikkaan. Itse suosisin tässäkin keskustelussa mainostettua iki.fi osoitetta. Ihan vähään aikaan en usko kyseisen palvelun katovan kartalta. Tietenkin iki.fi palvelussakin on ongelmansa. Esimerkiksi Gmail-luulee välillä tuosta osoitteesta tulevia viestejä roskapostiksi. Välillä viestien välityksessä on ollut ongelmia.

Törmäsin hiljattain ilmeisesti täysin suomalaiseen ilmaiseen sähköpostiin:

https://meiliboxi.fi/

Olen tuonne pari osoitetta luonut kokeilumielessä ja ainakin peruskäyttö näyttää sujuvalta. Gmail on nykyään paljon muutakin kuin vain pelkkä mailiboksi. Mutta onko se jo liikaa. Haluanko Googlen tietävän noin paljon minusta. Ehkä perusasioihin keskittyvä meiliboxi.fi voisi olla hyvä ratkaisu.

Zarr kirjoitti...

Tietenkin iki.fi palvelussakin on ongelmansa. Esimerkiksi Gmail-luulee välillä tuosta osoitteesta tulevia viestejä roskapostiksi. Välillä viestien välityksessä on ollut ongelmia.

Juuri tämän vuoksi iki.fi lanseerasi oman meilinlähetyspalvelimen pari vuotta sitten, jolloin SPF-recordit sun muut ovat kunnossa. Ei pidä enää palvelut roskapostina kunhan lähettää ikiosoitteella varustetut postit ikin oman serverin kautta.

Meiliboxi.fi:stä ei löydy mitään tietoja että mikä taho sitä pyörittää, joten en käyttäisi toistaiseksi.

Markus kirjoitti...

Firma kuin firma.

Ei sillä ole merkitystä onko se yhdistys, säätiö, tai firma. Tai vaikka yksityishenkilö.

Kertomani juoni oli koko ajan se, että niin kauan kun se verkkotunnus on jonkin kolmannen osapuolena omistama, et ole varmasti turvassa mahdollisilta muutoksilta. Mitä tahansa voi tapahtua. Niin kuin itse artikkelikin kertoo.

On Gmailillakin ties kuinka monta sataa miljoonaa käyttäjää ja silti google voi koska tahansa päättää että gmail-osoite vaihdetaan joksikin toiseksi, palvelu muutetaan kalliiksi maksulliseksi tai koko palvelu vaikkapa lopetetaan. Se käyttäjien määräkään FIRMASSA ei siis merkitse yhtään mitään. Ei luukku.com tai inetkään mitään pieniä ollut. MBnetissä oli kultakautena valtavasti käyttäjiä. Ne vain hiipui.

Siksi edelleenkin neuvoni on, että ostat sen oman FI-domainin (tai ulkomaisen com/net jne) ja sille sähköpostipalvelun erikseen.

Markus kirjoitti...

Jos myös katsotaan todennäköisyyksiä, se IKI:n nurin meno on paljon todennäköisempää kuin domain-palvelun (joker) tai vaikkapa traficomin katoaminen kartalta. Samoin jos oman nimen FI-domainin otat, ei sinua mikään lakimiesarmeija jyrää. Se on silloin sinun.

Sen edelleenkin myönnän, että kynnys asialle on todella korkea. Se ei ole mitään yksinkertaista. Kaikki on hyvin niin kauan kun sähköpostin palveluntarjoaja on olemassa ja toimii hyvin, mutta hyvin isojakin hosting-palveluja on suomesta myyty, kuten vaikkapa aikoinaan erittäin iso nebula. Sitä osaamista pitää olla siinä tilanteessa. Domain pitää saada hallintaansa ja muuttaa recordit jollekin toiselle tarjoajalle. Samoin tälläkin taktiikalla saattaa menettää sen varsinaisen sähköpostisisällön, ellei osaa siirtää jo saatuja posteja uuden tarjoajan palvelimelle.

Mutta ratkaisee sen ongelman, että joku toinen voisi saada sinun osoitteesi haltuusi, tai että vaihtuvaa osoitetta pitäisi kirjoitella ja ilmoitella joka paikkaan.

Anonyymi kirjoitti...

kun suomi24.fi lopetti ilmaispostien tarjonnan, domain ja osoite siirtyi mailbox.org -yrityksen hoivaan.
Halvimmillaan euron kuukaudessa, 2gb postilaatikko, pari aliasta. Maksun voi hoitaa pankkisiirtona, ei tarvita luottokorttia. Eläkkeellä olevan äitini postit ovat tuolla ja maksu menee tililtä määrilteltynä toistuvaismaksuna (1e/kk). Ei pelkoa yllättävistä veloituksista tms. verrattuna siihen, että pitäisi antaa luottokorttitietoja johonkin.

Yritys on saksalainen ja palvelut on määritelty saksalaisella pieteetillä. Kuinka monessa palvelussa on "Digital legacy", jossa määritellään miten sitten toimitaan kun aika jättää?. Tuohon euron lite versioon kuuluu mm. 90 päivän suoja ettei samaa osoitetta voi avata uudelleen. Arvokkaimmissa versioissa osoitteella jopa kahden vuoden jäähdytysaika.

Teemu kirjoitti...

@petteri, osoitteissa on vuoden (12 kk) suoja-aika.

https://www.luukku.com/terms/

12 kuukautta sähköpostitilin sulkemisen jälkeen on mahdollista (kenen tahansa) luoda uusi sähköpostitili samalla käyttäjänimellä/sähköpostiosoitteella. 12 kuukauden aikana tämä ei ole mahdollista, ellet pysty todistamaan, että aiempi sähköpostiosoite olisi sinun.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vuoden suoja-aika kuulostaa kohtuulliselta. Sen pitäisi estää ainakin tahalliset huijausyritykset. Sillehän ei voi mitään, että Suomessa on useita Ville Virtanen -nimisiä ja yleisimmät nimet saattavat joskus saada avaamalleen tilille edellisen käyttäjän postia. Tämä kannattaa ottaa huomioon.

Anonyymi kirjoitti...

Hyppönen kirjoittaa s-postista kirjassaan Internet seuraavaa:

"Nykypäivänä sähköposti tarkoittaa monelle vain kahta eri järjestelmää: Outlookia ja Gmailia.

Tämä jako kahteen ei ole aina ollut näin selvä. Sähköposti pohjautuu SMTP-protokollaan, joka on peräisin vuodelta 1982. Sen alkuperäinen tarkoitus oli taata sähköpostin toimivuus erilaisten ja eri valmistajien tekemien järjestelmien välillä.

Nykypäivänä noin kolmannes maailman sähköpostiliikenteestä kulkee Gmailin kautta. Tämä on Googlelle hieno saavutus, mutta samalla siitä seuraa pari ongelmaa.

Valitettavasti tämä on johtanut siihen, että Gmailille ei ole enää vaihtoehtoja. SMTP on täysin avoin standardi, ja aikoinaan oli yleistä, että käyttäjillä oli oma sähköpostipalvelin. Jos pyörität nykypäivänä omaa sähköpostipalvelintasi, sähköpostisi päätyvät todennäköisesti roskapostikansioon.

Toinen ongelma on se, että Gmailista on tullut keskitetty solmukohta sisäänkirjautumisessa. Siitä on tullut koko netin kertakirjautumispalvelu.

Ja jos haluat käyttää omaa järjestelmääsi Outlookin tai Gmailin sijaan, onnea matkaan. Tarvitset sitä."

Anonyymi kirjoitti...

Jos pyörität nykypäivänä omaa sähköpostipalvelintasi, sähköpostisi päätyvät todennäköisesti roskapostikansioon.

Vain jos et osaa. Ei niitten SPF-tietueiden laittaminen DNS:ään nyt *niin* vaikeaa ole.

Anonyymi kirjoitti...

"Sähköposti pohjautuu SMTP-protokollaan, joka on peräisin vuodelta 1982."

Nykyisin mutta kyllä sähköposteja välitettiin yli 10 vuotta ilman SMTP:täkin, oletko ikinä kuullut esim. UUCP:sta?

"Jos pyörität nykypäivänä omaa sähköpostipalvelintasi, sähköpostisi päätyvät todennäköisesti roskapostikansioon."

Otappa selvää mitä ovat spf, dkim ja dmarc

Mutta nuo operaattorien sähköpostien käyttö sitoi sinut operaattoriin, ei hyvä ollenkaan.

Nykyään spämmäämistä sanotaan sähköpostimarkkinoinniksi millä saa hienostia tuhottua brändinsä.


Teemu kirjoitti...

Ei pahemmin tule tilaamatonta viestiä suomalaisilta yrityksiltä. Normaalia spämmiä tulee kyllä maailmalta mutta siihen auttaa toimiva suodatus.

Anonyymi kirjoitti...

Luukku.comin ongelmat jatkuvat. Aikoo sulkea myös aktivoidut tilit 31.5.2022.

Luukku.com aikoo sulkea sähköpostitilit 31.5.2022, vaikka tilaus olisi aktivoitu. Ei hyvää päivää Luukun toimintaa!!! Se on ollut koko kevään aivan todella surkealla tasolla. Virheitä on tehty virheiden perään, eikä mistään ole opettu.

MTV:n Luukku.com siirtyi aiemmin norjalaisomistukseen. Luukku teki sähköpostipalvelusta maksullisen. He asettivat aikarajan 24.5.2022, johon mennessä tilaus tulee aktivoida tai tili suljetaan ja tiedot hävitetään.

Tuhannet asiakkaat olivat jo aktivoineet tilejä. Luukku kuitenkin teki ilmeisesti 23.5.2022 päätöksen, että sulkemisajankohtaa siirretään 31.5.2022 asti, jotta kaikki saavat aktivoitua tilinsä.

Nyt siinä vain kävi niin, että kun Luukku siirsi yleisesti sulkemispäivää 24.5.2022 > 31.5.2022, myös ne tilit, jotka olivat aktivoitu ennen tuota alkuperäistä päivää 24.5.2022, ovat nyt sulkemisauhan alla.

Luukun asiakaspalveluun ei saa yhteyttä puhelimitse. Jonotus voi kestää tunteja. Sähköposteihin tulee vastauksia viikon tai viikkojen kuluttua.

Itselläni Luukku-sähköposti oli aktivoitu ennen 24.5.2022 ajankohtaa 31.7.2022 asti. Kun Luukku teki päätöksen (ilmeisesti eilen) siirtää yleisesti ei-aktiivisten tilien sulkemista 31.5.2022 asti, minunkin tilini, joka oli siis jo aktivoitu, on nyt sulkemisuhan alla. Tilini suljetaan 31.5.2022, vaikka näin ei kuuluisi olla.

Koska Luukun asiakaspalveluun ei saa yhteyttä, on toivotonta saada tilannetta muutetuksi. Ja miten asiakkaat sen osoittavat, että tili oli aktiivoitu, kun päivämäärän muutos jyräsi kaiken tiedon. Itse onneksi löysin roskakorista todisteen siitä, että tili oli aktiivinen 31.7.2022 asti ennen Luukun viime öistä operointia.

Vaikka tilini oli aktivoitu ennen 24.5.2022, niin aina kun kirjaudun Luukkuun, saan ilmoituksen, että tilini suljetaan 24.5.2022. Ja vaikka olin aktivoinut tilini jo kauan aikaa sitten, silti saan jatkuvasti sähköpostiviestejä Luukulta siitä, että tilini suljetaan 14-13-12-7-6-5-4-2-1 päivän kuluttua. Ei kukaan voi pysyä kärryillä siitä, mikä viesti on totta ja mikä ei.

Osmo kirjoitti...

Kuusi euroa on kyllä härski hinta. Saunalahdella meni joku vuosi sitten maksulliseksi 2.90 euron hinnalla. Se vielä on siedettävä. Minulla on Gmail, mutta sinne menee kaikkea roskaa, joten en siihen viitsi siirtyä.

Teemu kirjoitti...

Blogger Osmo sanoi...
Minulla on Gmail, mutta sinne menee kaikkea roskaa, joten en siihen viitsi siirtyä.

Senhän takia Gmailissa on suodatus, että roskan saa pois.

Osmo kirjoitti...

Siine menee kaikkea sosiaalisen median kamaa ym. En ala edes miettimään miten kaiken saisi pois. On selkeämpää pitää eri osoitetta tärkeämmille viesteille.

noppa kirjoitti...

Omn se härskii tua biznexen teko! Ite deletoin tuan postin.

Anonyymi kirjoitti...

Osmo kirjoitti: "Saunalahdella meni joku vuosi sitten maksulliseksi 2.90 euron hinnalla. Se vielä on siedettävä."

--------------

Kapsi 40 euroa vuodessa sisältää kotisivuhakemiston 50 GB, riittoisan s-postilaatikon, varmuuskopiotilaa 500 GB.

Kapsi Internet-käyttäjien yhdistys tarjoaa kotisivut, sähköpostin ja puoli teraa levytilaa

Anonyymi kirjoitti...

Onko tämä nyt sitten uutta "sähköpostilinkkiruttoa" vai mitä?

Vastaavanlainen ongelmahan on myös kun nettisivujen URL-osoiterakenteita uudistetaan uudistamisen ilosta.

KohtoKohto kirjoitti...

Itse voisin myös suositella esimerkiksi tässä ketjussa mainittua Kapsi ry:tä. Sieltä saa 40 eurolla hieman enemmänkin kuin mitä Luukku nyt tarjoaa.

Moni lienee nyt vaihtamassa Luukku.comin sähköpostista johonkin toiseen. Mikä on järkevin tapa saada vanhat postit itselleen? Itse joitain vuosia sitten vaihdoin myös sähköpostipalvelua ja tällöin toimin seuraavalla tavalla:

1. Hankin uuden sähköpostilaatikon uudesta palvelusta.
2. Asensin uuden sähköpostitilin client ohjelmaan, omassa tapauksessa Thunderbird-clienttiin.
3. Asensin vanhan sähköpostitilin samaan Thunderbird-clienttiin
4. Siirsin vanhan sähköpostitilin kansiot uudelle tilille yksinkertaisesti raahaamalla ne Thunderbird-clientissa vanhalta tililtä uudelle.
5. Myös Inbox ja Sent Items kansion sisällöt siirsin valitsemalla kaikki viestit ja raahaamalla ne vanhalta tililtä uudelle.

Aikaa tähän operaatioon meni jonkin verran, kun viestejä oli varsin paljon. Muistaakseni omalta kohdaltani tuhansien viestien siirto kesti tuntikausia. Mutta kaikki onnistui ja vanhan osoitteen viestit ovat edelleen hienosti uudessa postilaatikossa.

Onko muilla esittää jotain konsteja, miten vanhaan osoitteeseen lähetetyt viestit saa siirrettyä näppäristi uuteen postilaatikkoon.

Zarr kirjoitti...

Onko muilla esittää jotain konsteja, miten vanhaan osoitteeseen lähetetyt viestit saa siirrettyä näppäristi uuteen postilaatikkoon.

Ei mitenkään jos sieltä vanhasta osoitteesta ei saa aktivoitua viestien edelleenlähetystä.

Jos ei saa, niin ainoa mahdollisuus on jatkaa sen seuraamista että ketkä sinne vielä lähettelevät meilejä ja reagoida tarvittaessa. Sitten jos ei muutamaan kuukauteen tai vaikka vuoteen ole tullut ainuttakaan oleellista viestiä, voi vanhan osoitteen sulkea.

Teemu kirjoitti...

KohtoKohto kirjoitti...

Tuollainen siirto kannattaa tehdä niin, että se vanha tili on lisätty pop-laatikkona. Helpottaa huomattavasti siirtoa, kun kaikki siirrettävät postit on jo valmiina koneella.

Pistät jokaiselle tutulle viestin, että osoite on muuttunut eikä sekään ole aukoton.

KohtoKohto kirjoitti...

En tiedä onko Pop-siirto kovin paljon nopeampi, sillä mailit pitää kuitenkin kopioida uudelle serverille. Sinänsä siirto oli aika pieni homma, sillä ei koneen ääressä tarvitse päivystää ja odotella postien siirtymistä. Pistin homman alulle illalla ja totesin postien siirtyneen aamulla.

Vanhan osoitteen lopetin varsin pian mailien siirron jälkeen. Parempi niin, että tulee selkeä ilmoitus lähettäjälle, ettei osoite ole käytössä.

J kirjoitti...

Ei kannata tilata lehtiä ollenkaan. Lehdet ovat huijausta. Paperille tehty vessapaperia jossa levitetään lähinnä valheita.
http://jtalous.blogspot.com/2013/04/suljettavat-paperikoneet.html

noppa kirjoitti...

Ei taija luukun käyttäjät olla riemuissaan ja maxaa rahaa, kun on jo kolmannen kerran jatkettu luukun käyttöä kesäkuun 15. päivään. Tua 6€ on kuitenkin pitkän päälle paljon, kun viälä ilmaisiakin on. Itse siirsin luukun postit toiseen ja nyt vaan kattelen kuinka pitkään saan olla asiakas luukussa. Maxaa en tuasta 'palvelusta' aio!

Anonyymi kirjoitti...

POP:n ja IMAP:n olennaisin ero käytön kannalta on siinä, että POP mahdollistaa vain postin noutamisen palvelimelta oman koneen (clientin) asiakasohjelman kansioihin, jonka jälkeen posti poistetaan palvelimelta, POP ei muuten tue kansioiden käsittelyä etänä.

POP3 on nykyinen ts. uusin versio 3 POP protokollasta. IMAP4 on (versio 4) on uusin versio IMAP protokollasta.

Näiden molempien yhteydessä perässä on usein S-kirjain, joka tarkoittaa sitä, että niiden liikenne kuljetetaan TLS (aiemmin SSL) salaavan protokolla-kerroksen sisällä, sama asia kun HTTP vs HTTPS jne.

IMAP tukee kansioiden käyttöä etänä, eli sillä voi selata, kopioida omalle koneelle ja kopioida omalta koneelta etäkoneelle (palvelimelle) postia, luoda uusia postikansioita jne. IMAP protokolla on huomattavasti POP-protokollia kehittyneempi, se mahdollistaa rinnakkaisen toiminnan mikäli postiohjelma ja palvelin sen sallii. Kansioiden, postin ja viestien statuksen (luettu/lukemanton/jne) synkronointi voidaan tehdä homattavasti nopeammin IMAP:n kanssa, kun palvelin ja asiakasohjelma rinnakkaisuutta sitä tukee.

IMAP tukee myös useita käyttäjän tunnistustapoja, mm. OAuth2 avulla vahvaa tunnistusta (2FA/MFA), jonka käyttö on yleistynyt kalasteluyrityksiltä suojautumisen vuoksi.

Koska POP protokolla noutaa postit asiakasohjelmalle eikä jätä niitä palvelimen kansioihin, niin toinen olennainen ero IMAP:n on se, että jos käyttää postia useammilla päätelaitteilla, niin POP soveltuu siihen huonosti. IMAP:lla posti säilyy palvelimella ja sitä voi etsiä ja käsitellä monella päätelaitteella. Esim, niin että on tietokoneella postiohjelma ja sen lisäksi puhelimen postiohjelma myös konfiguroitu postitiliin. Yhteiskäyttö sujuu hyvin. POP:n kanssa kävisi niin, että saapunut posti olisi siellä mikä päätelaite sen kerkiää ensimmäisenä lukea.

POP protokolla yli 20v ollut käytännössä historiallinen jäänne, jolle on ollut tarvetta vain siellä missä vanhat ohjelmat eivät IMAP:ia tue. Muuten POP:n käytössä ei ole järkeä.

IMAP protokollan seuraajaksi on kehitetty JMAP protokollaa, jonka olisi tarkoitus korvata postin lähetyksen (SMTP), postin etäkäsittely ja noutaminen (IMAP), kalenteri-protokolla (CalDav) sekä erilaiset valmistajakohtaiset viritykset mitä Microsoft, Google ja muut ovat omiin sovelluksiinsa tehneet. Linkki JMAP artikkeliin löytyy Wikipedian IMAP protokollan sivun lopusta, ks. linkki yllä.

Tom K. kirjoitti...

Mielenkiintoinen idea. Yhdistyksen sivut ovat melko "askeettiset" eikä tuosta jatkuvuuden varmistamisesta kerrota mitään, mikä pistää miettimään onko tuo välttämättä operaattoreita parempi vaihtoehto...