maanantai 8. lokakuuta 2018

EU tule apuun - kesäajasta päättäminen on liian vaikeaa

Monta vuotta suomalaiset ovat kiroilleet isoa pahaa EU:ta, joka pakottaa meidät siirtämään perk**een viisareita kaksi kertaa vuodessa. Siinähän menee unirytmit ja terveys ihan sekaisin, kun joutuu heräämään/menemään nukkumaan tuntia tavallista aiemmin.

Hallelujaa, rukoukset on kuultu! EU antaa jäsenmaille vapaat kädet päättää, millä aikavyöhykkeellä haluavat jatkossa kellonsa pitää. Hyvästi ongelmat ja harmitukset!

Mutta eipä se kellonajasta päättäminen olekaan niin helppoa. Pysyvällä kesä- ja talviajalla on omat kannattajansa. Olisiko parempi valita valoisat aamut vai valoisat illat? Joillakin henkilöillä valoisampi aamu auttaisi heräämistä, valoisat illat taas lisäävät aktiivisuutta ja vähentävät liikenneonnettomuuksia.

Ei tämä ollutkaan niin helppoa kuin aluksi näytti. Suo siellä, vetelä täällä.

Naapurimaiden valinnat sotkevat pakkaa entisestään. Nyt tilanne on yksinkertainen: Britannia ja Portugali käyttävät GMT-aikaa, muu Keski-Eurooppa on GMT+1 ja Suomi sekä muut itäiset reunavaltiot GMT+2. Kesäajan alkaessa kaikki siirtävät kelloja tunnilla eteenpäin ja syksyllä takaisin.

Pahinta on, jos EU-maat valitsevat toisistaan poikkeavia aikavyöhykkeitä. Silloin matkailijan tai puhelimella työasioissa soittavan pitäisi aina erikseen selvittää, missä ajassa kyseinen maa on. Tässä jos missä kaivataan EU:n yhdenmukaistavia ohjeita!

Suomen  pysyvä kesäaika jättäisi meidät samaan aikaan Moskovan kanssa. Se ei välttämättä ole viiteryhmä johon haluaisimme kuulua, etenkään jos muut itäreunan maat valitsevat toisin.

Vielä yksi ehdotus on siirtyä GMT+1 aikaan, jolloin olisimme pysyvästi talviaika miinus yksi tunti -ajassa. Esimerkiksi näin lokakuun alussa pimeä tulisi jo kaksi tuntia nykyistä aikaisemmin.

Ei kesäaikaa ihan turhan vuoksi keksitty, siinä on omat hyötynsä. Nykyisenä digiaikana viisareitakaan ei tarvitse väännellä käsin, sillä laitteet säätävät kellonsa itse. Jos kesäajasta luovutaan kokonaan, järjestelmien päivittäminen vakioaikaan tulee olemaan iso urakka.

Jos emme pysty valitsemaan kesä- emmekä talviaikaa, miten olisi kompromissi: noudatetaan kesäaikaa kesällä ja talviaikaa talvella.

Sitten pitää vielä saada EU säätämään järjestely kaikille EU-maille, niin aikaongelmat on ratkaistu. 

34 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Silloin matkailijan tai puhelimella työasioissa soittavan pitäisi aina erikseen selvittää, missä maassa kyseinen maa on.

Missä ajassa... ,-)

Jari kirjoitti...

Niin, ehkä tämä on niitä asioita, josta ei pitäisi provosoitua. Toinen on samanlainen asia on sukupuolineutraali avioliitto.

Anonyymi kirjoitti...

On olemassa myös kompromissiratkaisu eli UTC+2½, joka toisaalta olisi hyvin suomettunut aikavalinta, sillä se kertoisi Suomen olevan idän ja lännen välissä.

petrip kirjoitti...

1. Mistä päättelet että kesäaikahölmöily on tehty pätevästä syystä? Mitä evidenssiä sen puolesta ei ole koskaa esitetty. Jos se säästetty aika on tärkeää niin voi säätää niin melkoinen osa ihmisistä onjoustavissa työajoissa.
2. siitä on tutkitusti haittaa. niin ihmeellistä kun se on kellojen rukkaaminen aiheuttaa mitattavissa olevan vaikkutuksen sydän peräisiin sairauksiin
3. Valtosa laitteista jotak osaavat kesäaikajutin on jo netissä kiinn ja saavat siten ohjlemmallisesti tiedon että hölmöily on loppu. ei ongelmia
4. matkustaessa mulla ainakin känny menepaikallisaikaan, non problemos

Ja vaihtoehtohan on ilmmiselvä. Lopetetaan kesäaika. Eli palataan aikaan ennen tätä pöhköä kellojen veivaamista.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kesäaika otettiin käyttöön valoisan ajan maksimoimiseksi. Ennen tarve liittyi ehkä teollisuuden työpaikkoihin, nyt kuluttamiseen ja liikkumiseen.

"Kellojen rukkaaminen aiheuttaa sydänoireita..." - varmaan siis kaikki oireista kärsivät menevät joka ilta nukkumaan tasan samaan aikaan ja heräävät joka aamu (arki + viikonloput) samalla kellonlyömällä?

Mitä kellon siirtelyyn tulee, siteeraan (asiaa itse tarkemmin tuntematta) nimimerkki Markuksen palautetta kirjoituksessani https://pjarvinen.blogspot.com/2018/09/tekijanoikeusdirektiivi-osuu-omaan.html:

Mun on ihan pakko kommentoida nyt ihan eri asiaa, olen pahoillani. Tämä kesäajan lopettamisen nopeus on nyt erittäin vaarallista. Tehdään taas lakeja ja direktiivejä miettimättä ensin seurauksia. Puhutaan vain, että kellojen siirtely loppuu.

Niin, eihän se kellojen siirtely mihinkään lopu. Päinvastoin. Joissain paikoissa se jopa vasta alkaa. Kellojen siirtelyä on tehty jo niin kauan, ja niin selkeän logiikan mukaan, että se on ohjelmoitu lukemattomiin kellolaitteisiin automaattiseksi. Tottakai kännykän, tietokoneen yms pystyy ohjelmoimaan etänä olemaan sittenkin tekemättä sitä ajanvaihtoa, mutta on valtavasti kelloja, joita ei voi uudelleenohjelmoida, vaan ne pitäisi koko laitteisto vaihtaa. On tietysti myös kelloja, joiden aika on tähänkin asti pitänyt käsin vaihtaa. Muutoin tulee tilanne, missä kello VAIHTAA kesä ja talviaikaan, kun kello ei niin sanotusti tiedä tästä uudesta laista mitään.

Näitä ”tyhmiä” kelloja on valtavasti erilaisissa tuotantolaitteissa, automaatiolaitteissa, kiinteistönohjauksessa, ehkä jopa kriittisissä ja vaarallisissa paikoissa. Näiden kellojen kanssa käy sitten niin, että kun ensin vaihtavat kesä ja talviaikaan, pitää ne sitten käsin vaihtaa joka kerta takaisin normaaliin aikaan. Mitä tämmöinen edes maksaa? EU:n laajuisesti voisi olettaa tällaisia kelloja olevan satoja miljoonia. Kukaan ei tiedä paljonko tällaisia on, ja niitä voi löytyä yllättävistäkin paikoista ja voivat aiheuttaa yllättäviäkin tilanteita. Siis jopa vaarallisia.

Yllättävän vähän tästä puhutaan, vaikka tämä on erittäin vaarallinenkin ongelma. Vai miltä kuulostaisi skenaario, missä raideliikenteen automatiikka on hölmöyksissään eri kellonajassa kuin muu liikenteenohjaus, se kun vaihtoi automaattisesti kesäaikaan, mitä muu liikenteenohjauksen tietokone ei tehnyt.

Terveisin sähkömies ja it-asiantuntija

hdmi kirjoitti...

"Pahinta on, jos EU-maat valitsevat toisistaan poikkeavia aikavyöhykkeitä. Silloin matkailijan tai puhelimella työasioissa soittavan pitäisi aina erikseen selvittää, missä ajassa kyseinen maa on."

USA:ssa on neljä, Kanadassa viisi ja Australiassa kolme aikavyöhykettä. Kaiken lisäksi näissä maissa jokainen osavaltio tai territorio päättää itse mahdollisesta kesäajasta.
Tämä ei ole mihinkään kaaokseen johtanut.

Olisiko niin että tämä on täysin tarpeetonta EU-säätelyä ja eurooppalaiset tekevät ongelman asiasta joka ei sitä ole? Jos kaksi naapurimaata valitsee epäkäytännölliset aikavyöhykkeet tai kesäaikakäytännön, asian voi myöhemmin korjata, ei siihen EU:ta tarvita.

Petteri Järvinen kirjoitti...

USA:ssa on oikeastaan kuusi aikavyöhykettä. Ja ne tekevät elämän hankalaksi, esim. koko maassa näkyvien tv-ohjelmien alkamisajat pitää ilmoittaa aikavyöhykkeiden kanssa. New Yorkin pörssi sulkeutuu jo, kun Piilaaksossa on vasta aamupäivä. Navigaattorin ennuste saapumisajasta hämää, kun kohde onkin eri aikavyöhykkeellä - onko saapumisaika paikallisaikaa vai jäljellä olevaa ajoaikaa? Parissa osavaltiossa aikavyöhykeraja kulkee keskellä osavaltiota, joten osavaltion sisälläkin on kaksi aikaa.

Aikavyöhykkeillä eläminen on hankalaa. Jos kellojen siirtelystä luovutaan, kaikkien EU-maiden pitäisi tehdä yhdenmukainen päätös kumpaan aikaan jäädään.

Anonyymi kirjoitti...

Sellaista kuin talviaika ei ole olemassa. On normaaliaika ja kesäaika.

Jos kesäaikaan siirtymisestä luovutaan jää jäljelle normaaliaika. Miten tästäkin on saatu aikaiseksi ongelma?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kesän vastakohta on talvi. Vaikka faktisesti väärin, termit kesä- ja talviaika ovat hyvin havainnollisia. Miten joku saa ongelman siitä, miksi aikoja kutsutaan?

William Gallop kirjoitti...

Eikös se ollut Viisasten Kerhossa kompakysymyksenä että milloin vahdetaan talviaikaan? Oikea vastaus oli että ei koskaan. Palaver on päättynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Ministeriön kyselysivulla suurin osa ihmisistä tuntuu haluavan, että jäätäisiin kesäaikaan. Olen aika varma, että jos olisi avattu pari kuukautta myöhemmin, tulos olisi aivan erilainen.
Itselleni sillä on suuri merkitys pitääkö herätä kun ulkona on vielä pimeää vai kun aurinko on alkanut nousemaan. Yksi tunti lisää valoisaa aikaa illalla ei ole läheskään niin oleellinen tai rankka juttu kuin herääminen kun kehon mielestä on vielä yö (=pilkkopimeässä). Turha huudella tähän väliin "hanki sarastuslamppu", sillä en minäkään sano että iltaliikkujat voivat hankkia fikkarin.

Jos johonkin aikaan pitää jäädä, se aika pitää olla ns. sinainnin mukainen oikea aika, jolloin aurinko on korkeimmillaan klo 12. Eli pitäisi jäädä normaaliaikaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Valoisuus työ/koulupäivän jälkeen lisää aktiivisuutta ja parantaa turvallisuutta. Se on kiistaton fakta.

Sen sijaan subjektiivset kokemukset vaihtelevat. Itse olen aamuvirkku, eikä pimeässä nouseminen ole yhtään sen vaikeampaa kuin valoisassa kesäaamussakaan. Enemmistö suomalaisista on kuitenkin iltavirkkuja, joille aamut ovat vaikeita ja siksi valoisilla aamuilla on enemmän kannatusta. Tai sitten pitää siirtää koulujen ja töiden alkamista (monilla näin onkin jo tehty, ellei vuorotyö pakota tiettyihin kellonaikoihin).

Anonyymi kirjoitti...

Miksei samantien poisteta myös aikavyöhykkeitä ja kaikille UTC-aika käyttöön?

Ei ole mitään väliä mitä kello näyttää kun täytyy mennä esim. töihin tosinsanoen jos Suomessa sovitaan että toimistoaika alkaa klo 5:00 niin silloin mennään kouluun kun UTC-kello näyttää 05:00.

Kaikilla olisi kellot oikeassa ajassa. Olisi helppo kun verkosta näkisi että yrityksen XX toimisto aukeaa klo 08:00 ja sen kun vilasee omaa kelloa niin tietää onko jo auki vai vasta jonkin ajan kuluttua.

Aurinko nousee täysin välittämästä ihmisten kellonajasta ja ihmisten "biologinen-kello" tikittää enemmän aurinkon mukaan kuin ihmisen keksimän kellonajan mukaan joten mikä ongelma tässä olisi?

petrip kirjoitti...

"Kellojen rukkaaminen aiheuttaa sydänoireita..." - varmaan siis kaikki oireista kärsivät menevät joka ilta nukkumaan tasan samaan aikaan ja heräävät joka aamu (arki + viikonloput) samalla kellonlyömällä?

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/professori-kesaaikaan-siirtymisesta-pelkkaa-haittaa--34terveys-uhattuna34-6.3.218094.162b62c691

en nyt jaksanut kaivaa noita mainittuja tutkimuksia mutta niitä siis on ja summa summarun
- ei hyötyjä
- selkeitä haittoja

Tunnin heitto kellossa on iso. Siihen sopeutuminen vie kohtuullisesti aikaa

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/thl-kesaajasta-pitaisi-luopua/

Kesäajasta seuraa käytännöllisiä ongelmia, fysiologisia haittoja ja jopa vakavia terveysseurauksia, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska THL:n tiedotteessa.

Puska viittaa kahteen ruotsalaistutkimukseen. Ensimmäisessä seurattiin sydäninfarktien ilmaantuvuutta viikon ajan kesäaikaan siirtymisestä koko Ruotsissa vuosina 1987–2006. Toisessa tutkittiin 74 sairaalan sydänvalvontaosastojen tilastoja sydäninfarktitapausten määristä viikon aikana kesäaikaan siirtymisestä vuosina 1995–2007. Molemmissa tutkimuksissa havaittiin infarktien määrän lisääntyneen 4–5 prosenttia normaaliaikaan verrattuna.

Kesäaikaan siirtyminen on ylilääkäri Timo Partosen mukaan elimistölle yksi lisärasite. Unen määrä vähenee ja sen laatu heikkenee, kun uni muuttuu katkonaisemmaksi. Tämä rasittaa varsinkin iltavirkkuja. Syksyllä normaaliaikaan siirryttäessä infarktien määrä ei lisäänny, vaan vähenee hieman.


ja enemmänkuin niitä kelloja jotka eivät osaa luopua kesäajasta on niitä kelloja, jotka eivät sitä ole koskaan osanneetkaan.

Ei tälle hölmöilylle ole vaan ollut koskaan perusteita. se olisi pitänyt lopettaa jo silloin kauan sitten

Jari kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jari kirjoitti...

petrip: Tutkimusta voisi soveltaa siten, että kellojen siirron lopettaminen lisää infarkteja saman verran puolen vuoden ajan. Siis kellonveivauksesta aiheutuvat infarktit lisääntyy 26-kertaisesti, kun kellojen siirto lopetetaan. Tämä tapahtuu niin kauan, kunnes ihmiset sopeutuvat uuteen (puoli-)aikavyöhykkeeseen. Menee ehkä yhden sukupolven verran aikaa, kun infarktien määrä palaa nykyiselle tasolle.

Anonyymi kirjoitti...

"On olemassa myös kompromissiratkaisu eli UTC+2½, joka toisaalta olisi hyvin suomettunut aikavalinta, sillä se kertoisi Suomen olevan idän ja lännen välissä."

Noita ei-tasatuntiin suhteessa Brittiaikaan perustuvia aikavyöhykkeitä maapallolla on yllättävän paljon. Pari miljardia ihmistä maapallolla asuu sellaisella aikavyöhykkeellä. Maailman väkirikkain maa Intia esimerkiksi on kesäajaton ja aikavyöhykkeellä UTC 5:30, joka oli kompromissi +5:n ja +6:n väliltä, joita maan itä- ja länsiosasta aikoinaan esitettiin. Naapurimaa Nepal käyttää siitä 15 minuuttia eroavaa aikavyöhykettä.

Australian Coolangattassa on samassa kaupungissa kaksi eri aikavyöhykettä, joista toinen puoli kaupunkia käyttää talvi- ja kesäaikaa, ja toinen ei siirtele kelloa vuoden sisällä. Silloin voi juhlia Uutta vuottakin kaksi kertaa, kun vaihtaa vaan paikkaa, missä kohtaa kaupunkia on.

Virtuaalisosiaalinen kirjoitti...

Mitä jos koko EU:ssa on sama aika ja paikallisesti sovitaan työn alkaminen jne.
Onko liian yksinkertaista kellojen kanssa, ei siirtelyä?

Anonyymi kirjoitti...

"Pahinta on, jos EU-maat valitsevat toisistaan poikkeavia aikavyöhykkeitä."

Mistä ihmeestä oikein puhut? Oletko tietoinen, että EU-maissa on jo nytkin käytössä eri aikavyöhykkeitä?

"Jos kesäajasta luovutaan kokonaan, järjestelmien päivittäminen vakioaikaan tulee olemaan iso urakka."

Tietokoneet, joissa on oikea käyttöjärjestelmä ja jotka ovat päivitysten piirissä, saavat nykyäänkin maailmalla tapahtuvat aikavyöhykemuutokset päivityksissä ilman mitään isoa urakkaa. Tavallisen kansalaisen ei tarvitse tehdä asian eteen yhtään mitään.

Sitten tuo pelottelu, että "”tyhmiä” kelloja on valtavasti erilaisissa tuotantolaitteissa, automaatiolaitteissa, kiinteistönohjauksessa, ehkä jopa kriittisissä ja vaarallisissa paikoissa". Onko kyseessä ihan vain oma arvaus, vai onko oikeasti jotain tietoa siitä, että paikat ovat täynnä kelloja, joita ei helposti voi ohjata ulkoa ja joihin on sisäänrakennettu kesä/talviaikasysteemi? Minun oma arvaukseni on, että nämä tyhmät kellot ovat niin tyhmiä, että ne eivät tiedä kesäajasta yhtään mitään. Ja jos joku on rakentanut ajan suhteen kriittisen järjestelmän niin, että kellonaikaa ja aikavyöhykettä ei pysty helposti asettamaan, niin ehkä on sitten korkea aika korjata järjestelmä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mistä ihmeestä oikein puhut? Oletko tietoinen, että EU-maissa on jo nytkin käytössä eri aikavyöhykkeitä?

Tällä hetkellä aikavyöhykkeet ovat erittäin selkeitä: Britannia ja Portugali ovat GMT+0 ajassa, Keski-Eurooppa ja Ruotsi GMT+1 sekä Suomi & Itä-Eurooppa GMT+2. Aikavyöhykkeet ovat yhtenäiset.

Hankalaksi homma menee, jos jokainen maa valitsee vyöhykkeensä vapaasti ja naapurit (esim. Ranska ja Saksa) päätyvät eri aikoihin. Tämä voisi teoriassa johtaa jopa siihen, että naapurimaista toinen valitsee pysyvän kesä- ja toinen pysyvän talviajan "väärässä" järjestyksessä, siis esim. kello olisi Ranskassa enemmän kuin Saksassa, vaikka Saksa on idempänä.

Selvästikin tässä asiassa kaivataan yhtenäistä linjaa maiden välillä.

Jari kirjoitti...

Kommentoin blogissa jo aiemmin, että EU:lla ei ole linjavetoa, miten suureen massatuotantoon (esim. musiikkilevyt) pitäisi suhtautua. Unionissa ei ole tervettä järkeä, ellei sitä tue jokin tieteellinen tutkimus. Silti EU:ssa päätöksiä tehdään ja ne sössitään.

Tämä kellojen siirto on ihan samanlainen tapaus, ja Suomi on jälleen ensimmäisenä tekemässä EU:sta tiede-uskovaisten yhteisöä. Myös tässä kellojen siirrossa se on vetoamassa nollatutkimuksiin.

Jutun juoni on se, että historiassa linjanvetoa on tukenut kristillinen kulttuuri, joka heijastuu Israelin kansan filosofiasta. Siinä nähdään, että laki on Jumalan asettama, eikä sitä muuteta.

Kun vertaa Yhdysvaltoja ja Eurooppa, niin käsitemaailmakin on toinen. USA:ssa saa Jumalan vielä mainita. Suomen poliittisessa puheessa on käytössä niin erikoinen käsite kuin "tieteellinen fakta". Suomenkielessä tiede-sanalle on annettu niin monia määrityksiä, että tarvitaan erillinen käsite "luonnontiede".

hdmi kirjoitti...

"Hankalaksi homma menee, jos jokainen maa valitsee vyöhykkeensä vapaasti ja naapurit (esim. Ranska ja Saksa) päätyvät eri aikoihin. Tämä voisi teoriassa johtaa jopa siihen, että naapurimaista toinen valitsee pysyvän kesä- ja toinen pysyvän talviajan "väärässä" järjestyksessä, siis esim. kello olisi Ranskassa enemmän kuin Saksassa, vaikka Saksa on idempänä."

Onhan jokainen maa tähänkin asti valinnut vyöhykkeensä vapaasti, joten miten ne nyt yhtäkkiä tuollaiseen järjestelyyn voisivat päätyä?

En usko että EU-maat pääsevät yksimielisyyteen kellojen siirron lopettamisesta, helpointa olisi että halukkaat jatkavat kellojen siirtelyä, muut eivät. Suomi voisi jatkaa nykymallilla, näin lokakuussa kesäaikaa arvostaa pihatöiden takia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onhan jokainen maa tähänkin asti valinnut vyöhykkeensä vapaasti, joten miten ne nyt yhtäkkiä tuollaiseen järjestelyyn voisivat päätyä?

Jos osa päättää jäädä kesä- ja osa talviaikaan, noin käy automaattisesti.

Ilmeisesti huoli on kuitenkin turha, sillä muissa maissa kellonaikakysymys ei juurikaan kiinnosta ihmisiä. Jostain syystä Suomi on niitä harvoja maita, joissa kellojen siirtely vaarantaa kansalaisten terveyden (ja välillä tuntuu, että myös mielenterveyden).

Sekin, että osa siirtyisi kesäaikaan ja osa ei, tuottaisi hankaluuksia varsinkin naapurimaiden kesken.

jeejee kirjoitti...

Mielenkiintoisin osuus olisi saada tietää kuka tai mikä taho on pitänyt kesäaikaa niin hyvänä ideana että on saanut sen runnottua läpi kaikissa länsimaissa 80-luvulla.

WWI aikaan kun se alunperin lanseerattiin niin auringonvalo oli teollisuudessakin ihan validi valonlähde, mutta 80-luvulla jolloin se tuli uudestaan laajaan käyttöön niin perustelut olivat jo vanhentuneet.

Kaikki uutiset joissa asiasta puhutaan niin aika epämääräisesti sanotaan että "kesäaika otettiin 80-luvulla käyttöön energiansäästösyistä", mutta missään ei varsinaisesti kerrota kuka tai mikä on ideaa noin ponneekkaasti ajanut. Idea ei ole voinut ihan itsestään nousta päättäjien työlistalle, se on vaatinut lobbauskoneistoa taustalle.

Disclaimer: Olen aamutorkku, itselleni aikasysteemillä ei ole suurta väliä. Menen aina liian myöhään nukkumaan ja olen aamulla vähän väsynyt. Eli en ota kantaa puolesta tai vastaan, kunhan olen utelias miten systeemi on aikanaan runnottu läpi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oletan, että alkuperäinen tavoite teollisuuden sähkönsäästöstä on vaihtunut yhteiskunnan muuttumisen myötä. Ihmiset liikkuvat aiempaa enemmän, joten valoisammat illat ovat paitsi turvallisempia myös rohkaisevat kuluttamaan ja siten tukevat kansantalouden kasvua.

Itseäni kiinnostaisi, miksi valitukset kellojen siirtelystä ovat räjähtäneet muutaman viime vuoden aikana, vaikka teknisesti siirto on tullut koko ajan helpommaksi, ja vaikka ihmisten päivärytmi on nykyisin vähemmän sidottu kelloon kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Kaupat ovat aina auki, ihmiset valvovat entistä myöhempään, netistä/tv:stä tulee sisältöä 24/7 jne. Harva enää noudattaa tiukkoja työaikoja.

Onko syynä some, joka on voimistanut vastustajien äänen moninkertaiseksi, vai onko kritiikin voimistumiselle muitakin syitä? Miksi kritiikki on erityisen äänekästä juuri Suomessa ja Saksassa, muissa maissa kellojen siirtely ei tunnu herättävän samanlaisia intohimoja?

jeejee kirjoitti...

Omassa kuplassa on aina tuntunut olevan suurinpiirtein seuraava jako:
- Muutama valittaa viikkoja että elämä pilalla kellonsiirtelyn vuoksi.
- Muutama hehkuttaa maasta taivaisiin kuinka ihanaa elämä on kun kellot siirtyvät kesäaikaan.
Suurimmalle osalle asia on aika yksi lysti, pientä säätöä saattaa silloin tällöin vaatia muttei mitään mahdotonta.

Olet varmaan oikeassa että some on nostanut asiaa esille, äänekkäät vähemmistöt (asian kiihkeimmät kannattajat ja vastustajat) saavat nostetta kun löytävät sekä samanmielisiä että vastustajia joiden kanssa väitellä.

Arkielämässä kellojen siirtely on itselle yksi lysti, mutta työhommissa teettää aina pientä ylimääräistä puuhaa. Mutta kesäaika-säätö on ihan normaalia webbi-hommiin kuuluvaa tekemistä, ei yhtään työläämpää kuin vaikka aikavyöhykkeiden huomioiminen.

Jari kirjoitti...

"ihmisten päivärytmi on nykyisin vähemmän sidottu kelloon kuin vaikkapa 20 vuotta sitten"

Eiköhän päivärytmi ole hyvä (ja terveellinen) asia, ja tv-ohjelmat rytmittävät monen päivää. Minun on silti vaikea nähdä kellonsiirro merkitystä päivärytmiin. Sulkisivat mieluummin ne kaupat ja Yle Areenan.

Tosin tv:n katselu on tilastojen mukaan vaarallista, joten tehtäisiinkä siitä seuraava kansalaisaloite?

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

Kesäaikaa kokeiltiin Jenkeissä useaan otteeseen, mutta -73 OPEC aiheuttaman öljykriisin aikaan yhtenäistettäisiin ja luotiin pohja nykyisille käytännölle. Euroopassa sitten -80 luvun aikana päädyttiin monessa maassa samanlaiseen käytäntöön, jotta saataisin vastaavat taloudelliset edut kun Jenkeissä.

<a href="“https://en.m.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time_in_the_United_States“>https://en.m.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time_in_the_United_States</a>


Petteri Järvinen kirjoitti...

Eiköhän päivärytmi ole hyvä (ja terveellinen) asia, ja tv-ohjelmat rytmittävät monen päivää. Minun on silti vaikea nähdä kellonsiirro merkitystä päivärytmiin. Sulkisivat mieluummin ne kaupat ja Yle Areenan.

Rytmi on hyvä ja terveellinen asia, mutta ihmisillä on yhä enemmän vapauksia päättää ajankäytöstään. Ennen kaikki menivät tehtaaseen tai toimistoon ja leimasivat kellokorttinsa. Töistä piti kiirehtiä kauppaan, ennen kuin se meni kiinni, ja kotona piti olla 20.30, jos halusi nähdä uutiset.

Työajat ovat muuttuneet joustavammiksi, kaupat ovat auki pidempään (osa 24 h) ja uutiset voi katsoa Areenasta milloin itselle sopii. Kaikki on nykyään joustavampaa ja vapaampaa.

Tämän pitäisi vähentää ihmisen riippuvuutta kellosta ja kesä/talviajan vaihtelusta. Jostain syystä on käynyt kuitenkin päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Saapa nähdä voittaako laiskuus (onhan se niin hirveä homma siirtää kelloa vaikka tietokoneet ja kännykät tekee sen automaattisesti) vai aikavyöhyke-ajattelu vai mikä?

Jos jokainen maa itse päättää olla eri ajassa kuin naapuri maa niin aikavyöhykkeet menettää merkityksensä jolloin kaikkein järkevintä olisi että kaikki maat on UTC-ajassa.

Sehän on vain totuttu tapa että mennään töihin esim. klo 07:00:ksi , ihan hyvin se voisi olla klo 11:00 kunhan se on aurinkonkierron aamu.

Oikestaan kävi miten tahansa se ei minun elämää hetkauta mitenkään,

Jari kirjoitti...

Työajat ovat muuttuneet joustavammiksi, kaupat ovat auki pidempään (osa 24 h) ja uutiset voi katsoa Areenasta milloin itselle sopii.

Wikipedian mukaan 1970-luvulla oli 1 200 myymälä-autoa. Ja raideliikenne oli paljon yleisempää kuin nyt. Ilmankos kelloa pidettiin koko ajan ranteessa.

Joku kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jari kirjoitti...

"Aiheesta on julkaistu yli kymmenen tieteellistä artikkelia, ja niiden keskeinen viesti on se, että läpi vuoden valoisammat aamut on terveyden kannalta parempi vaihtoehto"

Kellonajassa on kyse numeroista suhteessa auringon kiertoon. Aamujen valoisuus tehdään työajoilla ja aikatauluilla, mutta aikataulutuksen ainoa päämäärä ei voi olla vuorokausirythmin säätäminen, vaan moni aikataulu on tehty muista auringonkiertoon liittyvistä syistä. Esim. mihin aikaan pesäpallo-otteluita voidaan järjestää, eivät liity kenenkään ihmisen vuorokausirytmiin.

Jari kirjoitti...

Tässä esimerkki siitä, että aikataulut voivat joskus olla sidoksissa auringon kiertoon:

https://www.pesis.fi/kilpailu/kilpailumaaraykset/otteluiden-jarjestamismaaraykset/

Tallensin sivun mahdollisen kellon siirron vuoksi arcive.orgiin, niin säilyvät muistona nykyisestä kesä-ajasta.