keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Yksi Facebook-arvoitus ratkaistu: kaveriehdotukset poimitaan sähköpostista

Facebookin mainosalgoritmi ei ole kovinkaan osuva, mutta ystäväsuositukset ovat. Moni hämmästyy huomatessaan, miten Facebook ehdottaa ystäväksi henkilöä, jonka kanssa on asioitu ainoastaan työtehtävissä. Mistä Facebook sen keksii?

Kyse on siis kaverisuosituksista, joita näkyy nauhana Facebookissa:
Facebookin kaveriehdotuksia.
Olen yrittänyt selvittää, millä tekniikalla Facebook ehdotuksia arpoo, mutta algoritmit ovat liikesalaisuuksia. Joskus ne toimivat hämmentävän hyvin. Facebook ehdottaa henkilöä, jonka kanssa on edellisenä iltana juteltu vaikka kutsuilla ilman, että henkilö on kertonut nimeään tai antanut yhteystietojaan.

Joskus ehdotukset tuntuvat suorastaan painostavilta. Lukeeko Facebook työsähköpostia, kun se osaa ehdottaa kavereiksi henkilöitä, joiden kanssa asioidaan vain työtehtävissä?

Facebook ei lue sähköpostia, mutta sillä on pääsy osoitekirjaan. Joissakin Outlook-sähköpostiohjelman versioissa kaikki uudet henkilöt, joille lähetetään sähköpostia, lisätään automaattisesti Suggested contacts -osoitekirjaan. Ja kun Messenger-ohjelmassa on vielä valittu jatkuva osoitekirjan synkronointi Facebookin, ei ihme että se osaa ehdottaa uusia sähköpostikontakteja saman tien Facebook-kavereiksi.

Haluat varmaan eroon toiminnosta? Niin minäkin. Kun Messenger tuli mobiililaitteissa pakolliseksi (mobiilista web-versiosta poistettiin chat), varoitettiin sen urkinnasta. Siksi en koskaan edes ottanut sitä käyttöön oikealla tililläni. Joten ensimmäinen neuvo on poistaa Messenger, jos et tarvitse sitä viestittelyyn.

Jos tarvitset, käy säätämässä asetuksia. Facebook lähes painostaa osoitekirjan jatkuvaan synkronointiin, koska se auttaa verkostojen analysoinnissa.

Facebook haluaa osoitekirjasi -- jatkuvasti.
Messengeristä voit kuitenkin poistaa osoitekirjan lataamisen kokonaan:

Älä lataa yhteystietoja (=osoitekirjaa) Messengeriin.
Facebookin oma ohje yhteystietojen lataamisesta löytyy täältä: https://www.facebook.com/help/355489824655936?helpref=faq_content&hc_location=ufi.

Näidenkin rajoitusten jälkeen saat luultavasti kaveriehdotuksia henkilöistä, joita Facebookin ei pitäisi osata yhdistää sinuun. Mutta jostain se kaivaa tiedot. Jatkan asian selvittelyä.

8 kommenttia:

deckfromacard kirjoitti...

Itse törmäsin pari vuotta sitten tilanteeseen että asiakassuhteen kautta tapaamaani ihmistä Facebook ehdotti samana iltana kaveriksi. Meillä ei ole yhteisiä ystäviä (ei edes työn kautta), minä en ollut lisännyt hänen yhteystietojaan mihinkään, sähköposteja en ollut käsitellyt puhelimella ja työkoneella en käytä Facebookia.
Mutta silti.
Kävi ilmi että hän oli käynyt katsomassa Facebook-profiilini: etsinyt nimeltä ja katsonut julkiset tiedot. Joten tästä Facebookin algoritmi päätteli että koska minä kiinnostan häntä, hänkin voisi kiinnostaa minua.

Anonyymi kirjoitti...

En ole asentanut Android-puhelimeeni Facebook-sovellusta juuri tästä syystä, itseäni epäilyttäisi mihin kaikkiin puhelimen tietoihin sovellus pääsisi käsiksi vaikka kuinka ottaisin kaikki ruksit pois päältä. Käytän Facebookia Chrome-selaimella, koska Opera Minillä se ei täysin toimi oikein.

Mitä FB Messengeriin tulee, niin kuten kirjoitit, Chrome ei päästä katsomaan viestejä vaan vie Google kauppaan mistä pitäisi asentaa Messenger-sovellus. Em. syystä en myöskään sitä ole asentanut. Yllättävää kyllä, Opera Minillä FB:n mobiilisivulta pääsee lukemaan ja kirjoittamaan viestejä.

Joten FB:n tapauksessa olen kahden selaimen loukussa mutta ainakaan ei tarvitse asentaa erillisiä sovelluksia puhelimeen. (Tosin Operalla liikenne taitaa mennä Operan palvelimien kautta, ja käsittääkseni https-yhteys Facebookista minulle päin terminoituu Operalle joten teoriassa Opera kai pääsee viesteihini käsiksi, luulen).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kokeilepa älypuhelimen selaimella tätä osoitetta: https://mbasic.facebook.com

Sillä pitäisi näkyä Facebookin viestitkin mobiilissa ilman Messengeriä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Opera ole kiinalaisten omistuksessa nykyään joten operan käyttö taitaa olla ojasta allikkoon metodi tietoturva mielessä.

Vasarahammer kirjoitti...

Itse ihmettelin noin vuosi sitten, miten Facebook osasi ehdottaa erästä ruotsalaista kollegaa kaveriksi. Olin viimeksi ollut tekemisissä hänen kanssaan lähes 10 vuotta aiemmin. Ainoa selitys on tuo osoitekirjan urkkiminen

Anonyymi kirjoitti...

Mobiiliselaimilla voi kokeilla muuntaa selaimen user agenttia, jotta Facebook luulee lähettävänsä pyynnön työpöytäselaimelle. Käytettävyys ei päätä huimaa, mutta viestejä sillä lähettää kohtalaisen hyvin.

Jari kirjoitti...

deckfromacard: Kävi ilmi että hän oli käynyt katsomassa Facebook-profiilini: etsinyt nimeltä ja katsonut julkiset tiedot. Joten tästä Facebookin algoritmi päätteli että koska minä kiinnostan häntä, hänkin voisi kiinnostaa minua.

Eli Facebookissa (sisäiset) selailutiedot ovat julkisia. Tuo ei ole mitenkään uutta some-maailmassa. Usein käyttäjä nimenomaan näkee, ketkä käyvät katsomassa profiiliasi. Facebook on oikeastaan valinnut tässä suhteellisen tiukan linjan, ja se on yksi menestyksen salaisuus.

Mutta käyttäjäehdot tai edes laki ei suoranaisesti kiellä kys. toimintaa. On silti ongelma, jos käyttäjälle jää sellainen mielikuva, että surffailu olisi yksisuuntaista toimintaa, jossa tietoja ei kerättäisi.

deckfromacard kirjoitti...

NYT:n artikkelissa kerrotaan että Facebook jakoi käyttäjän tietoja ulkopuolisille ilman tämän lupaa myös kaverisuositusten parantamiseksi.

https://www.nytimes.com/2018/12/18/technology/facebook-privacy.html