sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Elisan 4G-mainos on loistava

Operaattorit ovat ahkeria mainostajia. Heillä on myös rahaa, mikä näkyy kalliisti toteutuissa tv-spoteissa. Raha ei silti takaa onnistumista -- esimerkiksi Elisan taannoinen mainos, jossa orava lähti mittaamaan Elisan verkon kuuluvuutta pystysuunnassa oli ykskantaan typerä.

Yhtä epäonnistunut on Soneran parhaillaan pyörittämä mainos, jossa on blondi uima-altaalla kahden jäätelön kanssa. Kuvaan tulee bodarimies ja koira, joka katselee aidan takaa. Mainos loppuu Soneran logoon. Ei aavistustakaan, mikä tässä oli ideana.

Monet tv-mainokset ovat tekijöiden mielestä loistavia. Niissä voi olla huikeaa mielikuvitusta, kallista tietokonegrafiikkaa tai hauskoja ideoita, jotka tuovat palkintoja kansainvälisissä alan kilpailuissa. Mainoksen tilannut ja työn maksanut asiakas ei silti ole tyytyväinen. Mainoksen pitäisi jättää tuote katsojan mieleen, ei miellyttää markkinoinnin ammattilaisia.

Elisan mormonisaarnaajia parodioiva tv-mainos on ilahduttava poikkeus. Se on kerrassaan hauska ja toistaa tuotteen nimeä ja ominaisuuksia niin monta kertaa, että asia varmasti jää katsojan mieleen.

"Olemme hintasaarnaajat Suomesta"
Yksinkertaisesti sanottuna tämä mainos TOIMII. Samaa ei voi sanoa monesta muusta kampanjasta.

Markkinoitava tuote jää väkisinkin mieleen.
Erityisen osuva mainos on siksi, että se voisi olla täyttä totta. Yhdysvallat on mobiilipalvelujen suhteen kehitysmaa, jossa on riistohinnat. Yksikään operaattori ei myy täysin vapaata datasiirtoa ja mobiilidatan käytössä on muitakin rajoituksia (esimerkiksi yhteyden jakaminen läppärille saatetaan estää).

Mitähän Suomessa vierailevat jenkit ajattelevat mainoksesta? Mainoksen tankeroenglanti sopii hyvin asiayhteyteen.

EU:n sisäisten roaming-maksujen poistuminen, alati kasvavat datamäärät ja investoinnit tuleviin 5G- ym. tekniikoihin saavat kysymään, lupaako Elisa mainoksen lopussa liikoja:

"Ei koskaan typerää datakattoa."
Elisa on nyt sitonut kätensä. Jos datamääriä aletaan joskus rajoittaa, me muistamme tämän mainoksen muustakin kuin hauskasta huumorista.

11 kommenttia:

Ebba kirjoitti...

hei,
entisenä medialukutaidon opettajana ja analysoijana olen täysin samaa mieltä Elisan mainoskamppanjasta.Minullekaan ei ole selvinnyt Soneran blondi-idea.
Huumorin yhdistäminen mainontaan on todella vaikea laji ja toisaalta mainos ei saisi olla pelkkä faktaluettelokaan.Toinen vaikea asia on toisto; liiallinen hokeminen ärsyttää ja vähäinen brändin toistaminen ei tuota toivottua tulosta sijoitetuille rahoille.

Kiitos huomioistasi.


Anonyymi kirjoitti...

Täällä Thaimaassa mobiilidataa myydään harhauttavasti mainostamalla "unlimited". Datakatto on alhainen, usein vain satoja megoja tai muutama giga -- riippuen hinnasta. Kallein prepaid-mobiilidatapaketti (AIS 12call, muista ei nyt kokemusta) on 1699 bahtia (45 euroa). Silti sillä saa vain 10 gigaa rajoittamatonta dataa täydellä nopeudella. Datakaton paukuttua nopeus putoaa 384 kbps:ään.

Miksi Thaimaasta puhun? No, Elisakin voi aina halutessaan tulevaisuudessa kieltää datakaton olemassaolon puhumalla unlimited-paketeista. Tai sitten datakatto voidaan toteuttaa ns. fair use -pykälällä. Ehkä joskus Suomessakin havahdutaan siihen, että operaattoritulkinnan mukaan mobiilidatan normikäyttö ei saa ylittää 10 gigaa kuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tämä operaattorin mainos on myös loistava - nimittäin ärsyttävyydessään. Kuuntelen yhtä radiokanavaa puhelimen kautta ja joka kerta, kun tätä mainosta lällätetään kanavalla, minun tekisi mieli ottaa puhelin käteen ja heittää se seinään, jotta tuota sanoinkuvaamattoman ärsyttävää länkytystä ei tarvitsisi kuunnella. Jos tällä hetkellä pitäisi valita operaattoria mainonnan perusteella, niin tämä ko. yritys olisi juuri ampunut itseään jalkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mainoksen lopussa sanotaan "Vain Suomessa". Mahtaa ameriikassa olla vihaisia jengiläisiä kun puhelimet ei toimi.

paula kirjoitti...

minkä nimiset pojat mainoksessa utelias kiitos

Anonyymi kirjoitti...

niin minkä nimiset pojat mainoksessa hinta saarnaajat utelias paula.ahlstedt1@luukku .com


kiitos

Anonyymi kirjoitti...

En näkisi datakattoa ainakaan nykyisellään ongelmaksi.

Sonera on ainoa operaattori, joka sitä tarjoaa mutta raja on 5-10-20 Gt/kk nopeudesta riippuen ja viidellä eurolla se päivittyy loppukuukaudeksi rajattomaksi, jos raja tulee vastaan.

Jossain määrin kuluttajat itse myös vaikuttavat siihen miltä tulevaisuus tulee näyttämään. 4G on parhaimmillaan nopea mutta jos kuluttajat lähtevät siitä että halvalla 4G liittymällä striimataan 4K Netflixit ja muut sensijaan että käytettäisiin asunnosta löytyvää kiinteää bittiä, niin lopputulos voi olla jonkinlainen järkevän käytön raja tai muu T&C-ehto. Varsinkin kerrostaloissa se kuitubitti ei yleensä maksa juuri mitään tai perusnopeus kuuluu vastikkeeseen, joten se kannattaa ottaa käyttöön.

Valituksista huolimatta Suomen tilanne on edelleen erinomainen mutta toki monet muut maat ovat koko ajan tulossa lähemmäksi -- myös Yhdysvallat.

Anonyymi kirjoitti...

Pari vuotta sitten olin USAssa pari kuukautta. Roaming hinnat olivat lähinnä ryöstötasoa joten ajattelin että olisi hyvä hankkia amerikkalainen sim. Olin syrjäisessä paikassa joten arvelin että olisi hyvä ostaa sim etukäteen. Löysinkin sivun usasims.com. Halpoja ne eivät olleet mutta kohtuullisia verttauna roamingmaksuihin. Tilasin AT&T:n simin ja siihen saldoa $50. Se tulikin nopeasti kuriiripalveluna. Hintaa taisi kertyä sadan dollarin verran, mukaanlukien saldo ja lähetys. Se piti ottaa käyttöön tietokoneen avulla, piti antaa puhelimen IMEI-koodi ja ties mitä. Se toimikin annetussa puhelimessa, mutta tuskin muissa. Tätä tosin en kokeillut. Yhdysvalloissa onnistuin ostamani saldon avulla lataamaan siihen 50 Mt:n kuukausipaketin. Se riittikin kun käytin säästeliäästi Opera Miniä, tarvittaessa kuvien lataus pois kytkettynä.

Ongelmia tuli siinä vaiheessa kun piti ladata lisää saldoa. Periaatteessa sen piti sujua helposti luottokortilla AT&T:n web-sivuilla. Mutta... osoitteeksi piti antaa jokin Yhdysvaltain osavaltio eikä Suomi ole sellainen. Onneksi siinä oli osavaltioden lisäksi mahdollisuus "US military address" ja sainkin uskoteltua että kotiosoitteeni oli amerikkalainen sotilasosoite. Siis sain toisenkin kuukauden. Myöhemmin minulle selvisi, että sadon lataamiseen tarvittavia numerosarjoja, joita sielläpäin kutsutaan nimellä PIN, myyvät myös muut kaupat. Jotkut niistä hyväksyvät maksun PayPalin avulla, jolla maksu olisi voinut onnistua.

Vaikka hintaa kertyihinkin, niin kotimaisten operaattorien roaming-maksuihin verttauna säästö oli 500 euron suuruusluokkaa. Paluumatkalla Bristh Airwaysin koneessa oli taxfree myynnissä Worldsim nimistä sim-korttia, jonka piti tarjota edulliset hinnat kansainvälisessä käytössä. Ostin tietysti. Roaming hinta Yhdysvalloissa oli punta/Mt, siis aika kallis mutta edullinen verrattuina muihin roaming-hintoihin. Varsinainen jackpot tuli myöhemmin kun Worldsim (worldsim.com) tarjosi Data sim -korttia, jota voi käyttää bittien siirtelyyn, mutta ei puheluihin eikä tekstiviesteihin. Data Yhdysvalloissa maksoi vain 12 amerikan senttiä /Mt. Tilasin heti ja käytin tätä uudella vierailullani Yhdysvalloissa. Toimi hyvin ja voi käyttää eri puhelimissa.

Tietenkin tässä on se haitta, että jos ei ole kahdella sim-paikalla varustetun puhelimen onnellinen omistaja, pitää olla toinenkin puhelin puheluja ja tekstiviestejä varten. Mutta se toinen voi olla peruspuhelin jollainen ei paljoa maksa. Sitä paitsi sellainen voi löytyä kaapin pohjalta. Pitää vain tarkistaa, että siinä on Amerikassaa käytetyt taajuudet. Vielä parempi on jos kaapista löytyy vanha Symbian-puhelin. Siihen vain Opera mini osoitteesta opera.com, jos sitä ei vielä siinä ole. Vanhojen puhelimien etu on tässä se, että pikseleitä on niukasti jolloin Opera mini (tai joku muu ulkopuolisella palvelimella tiedostat tiivistävä selain, esim UCBrowser) puristaa tiedostot varsin pieneen tilaan. Jopa 90% putoaa pois. Toinen etu on Symbianin voi asettaa, niin ettei se siirrä taustalla bittejä. Uusi kahdella sim-paikalla varustettu Nokian Android kännykkäni X2 lataa taustalla jonkin verran vaikka olin poistanut taustalatauksen. Lisäksi siinä oleva Opera Mini ei tiivistänyt tiedostoja niin paljon kuin vanhassa Symbian puhelimessa oleva selain olisi tehnyt.
Ehkä suu
yllätys tuli Amerikassa kun panin käytin Elisan sim-korttia. Se lähetti tekstiviestinä roaming-hinnat Yhdysvalloista. Data vain 62 senttiä 7 /Mt. En ollut uskoa silmiäni. Elisa oli pienentänyt roaming-hinnat 6-7 prosenttiin edellisestä. Tarkistin vielä hinnastosta. Kyllä se oli niin.

Anonyymi kirjoitti...

Useimmissa länsimaissa operaattoreilla on nykyään tarjolla matkoja varten valmiita paketteja, joissa ostat N sataa megatavua dataliikennettä ulkomailla kiinteään hintaan, joka on varsin kohtuullinen. Tuo data on käytettävissä useimmissa muissa maissa ilman että erikseen pitää maksaa maakohtaisia roaming-maksuja tai ostaa jokaista maata varten omansa. Euroopassa alkaa olla jo yleistä että liittymän datapaketti on käytettävissä myös ulkomailla kohtuullisten käyttöehtojen puitteissa.

Suomalaiset operaattorit, vaikka hyviä keskimäärin ovatkin, eivät ole jostain syystä tähän lähteneet. Itse olen liikkunut paljon ulkomaalaisten operaattoreiden SIM-korttien kera ja huomannut että myös nuo per Mt-hinnat ovat suomalaisilla operaattoreilla edelleen merkittävästi korkeammat kuin muualla.

Anonyymi kirjoitti...

Markkinaoikeus on kieltänyt Elisaa käyttämästä ”typerä datakatto”-ilmaisua missään yhteydessä. Päätöksessään oikeus katsoi, ettei datakattoa saa kuvata negatiivisella tavalla. Päätös astui voimaan 1.1.2016.

Kas näin Suomen kansa saadaan rakastamaan _ihanaa_ datakattoa...
:-P

Vilho kirjoitti...

En tätä mainosta muistakaan. Voisi olla todella mielenkiintoista työskennellä alalla, jossa voi tehdä mainoksia. Täytyy ehkä miettiä uranvaihtoa. Meidän tuttava etsii parhaillaan yritystä, joka voisi tehdä viimeistelytyöt heidän mainoksiin.