perjantai 10. toukokuuta 2013

Adobe siirtyy pilvimalliin, käyttäjät hämmentyneitä

Kuvankäsittelyohjelmista tunnettu Adobe ilmoitti lopettavansa ohjelmiensa perinteisten versioiden kehittämisen. Jatkossa Photoshop, InDesign, Illustrator, Premiere, Dreamweaver ja muut tutut ohjelmat ovat saatavissa ainoastaan Creative Cloud (CC) -nimisenä pilvipalveluna.

Pilvipalvelu ei tarkoita sitä, että sovelluksia pitäisi käyttää selaimella tai pilvestä. Päinvastoin, ohjelmat latautuvat netistä omalle koneelle kuten ennenkin, mutta jatkossa niistä pitää maksaa joko kuukausittain tai vuosittain. Jos maksaminen loppuu, loppuu myös ohjelmien käyttö.

On vain ajan kysymys, milloin isot ohjelmavalmistajat siirtyvät ohjelmiensa myynnistä kuukausiveloitukseen. Adobe päätti sitten ottaa riskin ensimmäisenä. Syitä voi vain arvailla: pc-koneiden myynti on laskussa ja uusien, pakottavien ominaisuuksien lisääminen sovelluksiin käy yhä vaikeammaksi. Moni tyytyy ohjelman vanhempaan versioon eikä enää maksa päivityksistä. Se on myrkkyä bisnekselle.

Mainostoimistojen, videotuottajien tai ammattimaisten valokuvaajien kannalta maksutavalla ei ole suurtakaan merkitystä. Yritykselle on helpompaa hallita lisenssejä käyttäjien määrän mukaisesti, ostaa niitä lisää tai luopua tarpeettomista mikäli henkilöitä irtisanotaan. Kuukausittainen tai vuosittainen maksaminen tekee budjetoinnin helpoksi. Ja jos softakustannukset uudistuksessa nousevat, ne voidaan siirtää omiin hintoihin.

Harrastajien ja yksityiskäyttäjien näkökulmasta tilanne on toinen. Pilvimalli pakottaa heidät maksamaan sovelluksesta jatkuvasti ja silloinkin, kun päivitykseen ei ole mitään syytä.

Tässä ollaan aivan modernin pilviajattelun ytimessä, joten on syytä pohtia asiaa vähän tarkemmin.

Pilvestä ostetaan nykyään musiikkia ja elokuvia. Jos tällaista sisältöä kulutetaan vain kerran, pilvimalli on ostajan kannalta hyvä. Miksi ostaa elokuvalevyä hyllyyn pölyttymään sen ainokaisen katselun jälkeen? Malli on suosittu myös musiikissa, koska ihmiset arvostavat vaivattomuutta eivätkä jaksa laskea kustannuksia auki. Samojen biisien kuuntelu tulisi halvemmaksi cd-levyjä tai mp3-tiedostoja ostamalla, mutta suoratoiston (streamaus) rajaton valikoima hyödyttää niitä, jotka kuuntelevat jatkuvasti eri musiikkia.

Tietokoneohjelmat ovat aivan eri asia. Vaikka nekin ovat bittejä, niiden käyttötapa on toinen. Ohjelma on työkalu, jota käytetään yhä uudelleen ja uudelleen. Ohjelman käyttöön ei kyllästy kuten päivän hittibiisiin, päinvastoin sen käytöstä tulee ajan myötä yhä sujuvampaa. Siksi pilvestä ostettu työkalun käyttöoikeus on aivan eri asia kuin työkalun ostaminen itselle (olkoonkin, että juridisesti asiakas ei omista ohjelmaa edes hankkiessaan sen pakettina tai romppuna).

CC-palvelun suosituin ohjelma on Photoshop, jonka uusin suomenkielinen versio maksaa Verkkokauppa.comissa 1017,90 euroa. Pilvipalveluna Photoshopin hinta on halvimmillaan 24,59 euroa kuukaudessa (tilaus vuodeksi kerrallaan).

Pilvipalvelussa Photoshopin hinta tulee siis kuitattua 3,45 vuodessa. Tämän ajan asiakas pääsee nauttimaan kaikista päivityksistä ja uusista ominaisuuksista, mitä ohjelmaan lisätään. Ratkaiseva ero on siinä, mitä tapahtuu ajan jälkeen. Paketin ostaneella on edelleen sama vanha sovellus ja käyttöoikeus siihen -- pilvipalvelun lopettavalle asiakkaalle ei jää muuta kuin omat työtiedostonsa.

Moni käyttää edelleen vanhaa Photoshopia, koska sen ominaisuudet riittävät hyvin. Photoshopia käytetään, koska se on alansa standardi siinä missä Excel tai Powerpoint. Harva tarvitsee ohjelman kaikkia hienouksia ja varsinkin Photoshopin ammattilaiselle suunniteltu käyttöliittymä voi olla jopa haitaksi.

Varsinkin nämä "väärän" sovelluksen käyttäjät joutuvat nyt miettimään, mitä tehdä. On turha sitoutua pilveen ja jatkuvaan maksamiseen, jos uusille ominaisuuksille ei ole käyttöä. Tällaiset sunnuntaikäyttäjät (joihin itsekin lukeudun) ovat olleet tyrmistyneitä Adoben päätöksestä ja keräävät nimiä vetoomukseen saadakseen yrityksen muuttamaan politiikkaansa.

Adoben päätös herättää kysymyksiä myös yritysmaailmassa. Entä jos Adobe tuplaa yksipuolisella ilmoituksella hintansa? Entä jos Adobe lopettaa jonkin sovelluksen kehittämisen tai jokin kiinalainen yritys ostaa sen? Mikä turvaisi pilvikäyttäjän selustan, jos yllätyksiä tapahtuu?

Kaikeksi onneksi Lightroom säilyy (ainakin toistaiseksi) pakettisoftana, jonka voi ostaa omaksi kertamaksulla.

28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ratkaisu kohtuuttomiin ehtoihin on piratismi. Sori vaan Adobe.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei ehdoissa mitään kohtuutonta ole. Myyjällä on oikeus päättää ehdoista, asiakas päättää suostuuko niihin.

Yksi pilvipalvelun tavoitteista onkin juuri piratismin torjuminen. Toiminut hyvin mm. peleissä.

Vaihtoehtoja Adobelle ovat mm. ilmaiset Gimp ja RawTherapee.

Anonyymi kirjoitti...

24,59€/kk koskee uusia käyttäjiä joilla ei vielä ole photoshop lisenssiä. Niillä, joilla on vanha lisenssi, hinta onkin 12,29€. Se ei enää olekaan paha hinta, varsinkin kun muistaa että mukana tulee 20GB talletustilaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö sen cloud-sanan voinut tyhmemmin suomentaa kuin "pilvi"? Ja sitten on nämä sloganit, kuten "Microsoft Office - rentoa työskentelyä pilvessä". No, hyvät naurut siitä saa. :-D

Petteri Järvinen kirjoitti...

Alehinta koskee vain ensimmäistä vuotta, sen jälkeen hinta nousee vakiotasolle myös nykyisiltä lisenssinhaltijoilta.

20 gigatavun arvo on marginaalinen. Skydrivessa se maksaa kahdeksan euroa vuodessa (vanhat käyttäjät saavat 25 gigaa ilmaiseksi). Dropboxista saa 18 gigaa ilmaiseksi houkuttelemalla kavereita mukaan.

Unknown kirjoitti...

Photoshop on hillitön mammutti. Tavallinen harrastelija tulee hyvin toimeen Lighroomilla. Innokkammille löytyy ilmaisten lisäksi mm Photoshop elements tai OnOne Perfect Photo Suite. Jälkimmäisen saa 100 taalalla jos Lightroom integraatio riittää. Photoshop integraation kanssa hinta tuplaantuu. Itse hankin sen impulssiostoksena syksyllä jenkkien labour day alennusmyynnistä suunnilleen 70 taalalla. Suurimmaksi osaksi Lightroomim ominaisuudet ovat kuitenkin riittäneet.

Zarr kirjoitti...

On huomattava että tuossa on tilaukset vuoden jaksoissa. Tuolla on tullut jo kommentteja että joo, täähän onkin kätevää että voi esimerkiksi kesätyöntekijägraafikolle laittaa pariksi kuukaudeksi käyntiin.

Vaan eipä onnistu, minimiaika on vuosi.

Eli konsepti voi olla joo tulossa, mutta Adobe näyttää mokanneen hinnoittelumallin niin totaalisesti että en usko että hyvin käy.

Muita pointteja on että hinnoittelumallilla CS6:n hinta tulee täyteen noin kahden vuoden tilauksella. CS on kuitenkin tuote, jota käytetään yleisesti ottaen paljon pidempään - päivitykset ovat saattaneet tulla viiden vuoden tai jopa pidemmällä välillä. (Sama juttu kuin Windows XP:n kanssa - se tekee kaiken tarpeellisen, joten miksi päivittää).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vaan eipä onnistu, minimiaika on vuosi.

Kuukausitilauskin on mahdollinen, mutta silloin hinta on selvästi korkeampi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan tämä on teknisesti toteutettu, vaatiiko ohjelman käyttö jatkuvan internet-yhteyden, vai yhteyden ainoastaan silloin tällöin?

Toteutustekniikkaa ajatellen cloud computing on aivan väärä sana, sillä ohjelmat vain ladataan pilvestä. Cloud computing on enemmänkin sitä, että ohjelma myös suorittaa pilvessä. Muuta älkäämme antako tämän haitata Adoben pilvihypetystä. :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vuositilaus vaatii yhteyden kerran kuussa lisenssin tarkistamista varten. Jatkuvaa nettiä ei tarvita.

Anonyymi kirjoitti...

Kävin sivulla, jonne artikkelista linkitetään (Petteri Järvisen aiempi blogi-kirjoitus Photoshopin käyttöliittymän vanhahtavuudesta). Silmääni osui Petterin kommentti: "En ole vuosiin kokeillut Gimpiä tai muita kilpailijoita."

Viimeistään nyt, kun Photoshop siirtyy vuokramalliin, olisi hyvä kokeilla Gimpiä ja suositella sitä valokuvauksen harrastajille. Ammattilaisille sitten se ainoa ja oikea PS.

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti Adoben pilveily tarkoittaa hyvästejä ilmaisille tietoturva päivityksille.

Asiasta toiseen. On tarkoituksena päivittää XP Wintoosa seiskaan.
Jos kellä on myytävänä tai tietoa halvasta ja hyvästä seiska kuusnelosesta niin laita sähköpostia alla olevaan osoitteeseen.

iodvoddv@lavabit.com

Pilviveikko kirjoitti...

Pilvi on väistämätöntä. Varmaan lähes kaikki kaupallinen softa menee pidemmän päälle pilveen.

Anonyymi kirjoitti...

Siis, kannattaisiko nyt hankkia Photoshop Elements tällaiselle harrastajalle, jolla kuluu välillä kuukausia, ettei koskekaan mihinkään kuviin liittyvään, mutta sitten toisinaan on varsin intensiivisiäkin käyttöjaksoja? Uusista ominaisuuksista ei ole väliksi. Gimp on ihan kauhea; hermot ei kestä sitä kun on Photoshopiin tottunut.

- Liisa

Petteri Järvinen kirjoitti...

Photoshop Elements on ihan näppärä ja todella monipuolinen ohjelma, mutta sillä ei ole mitään yhteistä Photoshopin kanssa.

Adoben olisi kannattanut tehdä Photoshopista kevennetty Lite-versio ja tarjota sitä sunnuntaikäyttäjille -- mutta bisneksen kannalta se olisi ollut huono juttu.

Gimp tai CorelDraw lienevät vaihtoehtoja Photarille. Ja vanhoja Photariversioita kannattaa säilyttää. Seiska taisi olla viimeinen, jossa ei ollut pakollista aktivointia? Ominaisuuksien puolesta siinä on kuitenkin kaikki tarpeellinen.

Raw-tuki on ollut Adoben rahastuskeino. Kun ostat uuden kameran, joudut päivittämään Photoshopin. Tähän ei ole muuta kiertotietä kuin DNG.

ac kirjoitti...

Käyttöoikeuden hallinta on varsin helppo tehdä varmenteilla.

Koneesta kerätään tarvittava määrä tietoa asennuksessa profiiliksi, josta lasketun tiivisteen online-kauppapaikka allekirjoittaa lisenssin, joka tavalla tai toisella asennetaan koneeseen.

Ensimmäisen lisenssin myöntämisen jälkeen voidaan helposti uusia lisenssi vaikkapa SCEP kautta valmistajan palvelusta.

Toki ohjelmiston voi (yrittää) kräkätä, mutta siitä voidaan tehdä todella vaikeaa monella tapaa. Vaikkapa laittamalla osa koodista kryptatuksi asiakaskohtaisella asymmetrisella avaimella. Tämä on varsin helppoa kun ohjelmisto asennetaan verkosta ja allekirjoittamalla käynnistysohjelma käyttöjärjestelmävalmistajan avaimella, jota ilman ohjelelmisto ei käynnisty.

En ole innoissani kehityksen suunnasta, mutta oikeastaan on kyse luonnollisesta kehityksestä ottaen huomioon, että kun saturaatiopiste markkinoilla on saavutettu niin tuoton tekeminen omistajille (ahneus) ohjaa päätöksiä ja putken toisesta päästä tulee sitten päätöksiä, jotka eivät välttämättä ole asiakkaiden etujen mukaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Mac-käyttäjiä hellitään halvalla $15 Pixelmator:illa. Ja Apple huolehtii raw-tuesta käyttöjärjestelmän puolella.

Hannu kirjoitti...

> Adoben olisi kannattanut tehdä Photoshopista kevennetty Lite-versio ja tarjota sitä sunnuntaikäyttäjille -- mutta bisneksen kannalta se olisi ollut huono juttu.

Sellainen oli aikanaan, muistaakseni viimeisin oli versiossa 5. Ilmeisesti juuri bisneksen takia siitä luovuttiin seuraavissa versioissa.

Unknown kirjoitti...

Scott Kelby & Matt Kloskowski itse asiassa puhuivat tällaisesta Photoshop Lite:sta uusimmassa Grid episodissaan. Yllättävää kuinka vähän ominaisuuksia tällaiset ammattilaisetkin oikeasti käyttävät Photoshopista.

The Grid: Episode 95 – Discussing Adobe Creative Cloud

http://kelbytv.com/thegrid/2013/05/09/the-grid-episode-95-discussing-adobe-creative-cloud/

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja Apple huolehtii raw-tuesta käyttöjärjestelmän puolella.

Raw-tuki on vakiona myös Windows 7:ssa ja 8:ssa. Se rajoittuu kuitenkin vain kuvien näyttämiseen, ei varsinaiseen raw-kuvien kehittämiseen ja niiden muuntamiseen kuvankäsittelyohjelmien tuntemaan muotoon.

Sellainen oli aikanaan, muistaakseni viimeisin oli versiossa 5. Ilmeisesti juuri bisneksen takia siitä luovuttiin seuraavissa versioissa.

Tällaista en muistakaan. Mikä sen nimi oli?

Anonyymi kirjoitti...

http://www.giantmike.com/reviews/PhotoshopLE.html

Anonyymi kirjoitti...

Niin Gimpin suurin ammattikäyttö stopperi, ettei ole 16 bittistä kuvankäsittelyä on myös poistumassa.

CMYK tukea ei myöskään ole ja ei ole korkealla prioriteetilla, jota ammattilaiset kaipaisivat.

Kun 2.10 ilmestyy niin Gimp on lähes ammattitason tuote ja riittää harrastekäyttöön enemmän kuin tarpeeksi.

Tuo pilvi ja vuokramalli tuo aina ajatuksiini sen, että yhtiöt pääsenevät hyödyntämään ihmisten tuotoksia? Kun tänne tallennet niin oikeudet ovat meidän.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pilvimalli ei tarkoita, että tiedostot pitäisi tallentaa pilveen. Varsinkin Adobella, jossa edes softa ei tule pilvestä, työtiedostot voivat olla omalla levyllä entiseen tapaan.

Photoshop kirjoitti...

Kyllähän ne näkyy olevan crackatun eli Photoshopin saatavuudessa ei ole ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Jos pilvimallissa koko sovellus latautuu kerralla koneelle ja käy tarkistamasta (pilvestä Adoben palvelimelta) oikeuden lisenssiin, ei pilvimalli kai eroa juurikaan nykyisestä, missä asennustiedosto ladataan palvelimelta tai asennus tehdään DVD:ltä.

Lienee vain ajan kysymys kun tietokoneelle saadaan joku apuohjelma, kräkätään sovelluksen suojaus tms. Eli saadaan sovellus toimimaan paikallisesti kuvitellen sen tarkastaneen laillisuuden Adoben palvelimelta.

Kaikki mikä tulee nettiputkea pitkin (musiikki, video/elokuvat) saadaan talteen. Ja kräkättynä jakoon TPB:hin. Jotain palvelutoimintoja pitäisi saada säilytettyä pilvessä, mutta sitten ne eivät toimisi offline-tilassa.

En hetimmiten keksi, miten tällä estetään piraattiversioiden käyttöä?

Unknown kirjoitti...

Lightroom säilyy tosiaan myös erillisenä versiona, mutta Adobe on jo ilmoittanut että sille ei tule kaikkia uusia ominaisuuksia.

Todennäköisesti Lightroomin erillinen versio poistuu markkinoilta lähitulevaisuudessa. Siirtyminen pilvipalveluihin on siis edessä ennemmin tai myöhemmin myös Lightroomin käyttäjillä.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,

Olen Tommi Luhtanen, Adoben pohjoismainen tuoteasiantuntija.

Kiitos Petterille ensinnäkin hyvästä entrystä. Kommenteista päätellen on muutama lisäys tarpeen. : )

Pilvijäsenyyttä ei ole pakko hankkia. Jos haluaa jatkuvan omistuksellisen lisenssin, CS6 pysyy edelleen myynnissä hamaan tulevaisuuteen. Päivitämme myös Camera RAWta CS6:een uusilla ominaisuuksilla.

PSD-tiedostot aukeavat mainiosti vanhemmillakin versioilla. Muissa ohjelmissa, kuten InDesignissa, tuki taaksepäin ulottuu CS4-versioon saakka.

Lightroomin saa asetuksista linkitettyä toimimaan vanhemman Photoshopin tai Photoshop Elementsin kanssa. Uudemman LR:n käyttö ei sulje pois muita ohjelmia.

Lightroom ja Acrobat Pro ovat saatavissa sekä erillisenä tuotteena, että pilviversiona. Photoshop ja Premiere Elements vain erillisenä tuotteena.

Creative Cloud tarkistaa lisenssin voimassolon pilvestä kerran kuussa, tulevaisuudessa 90 päivän välein.

Minimiaika jäsenyydelle on 1 kk, ei 12 kk. Tiimiversiossa uusien käyttäjien lisääminen tapahtuu tilauspäivästä uusintapäivään, ei 12 kk eteenpäin.

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin. :)

-Tommi

tommil@adobe.com

Petteri Järvinen kirjoitti...

Päivitämme myös Camera RAWta CS6:een uusilla ominaisuuksilla.

Kiitos tiedoista ja täsmennyksistä.

Aihetta sivuava kirjoitus tulevan Photoshopin digikuvan tärähdyksen korjaavasta toiminnosta tekniikkablogissani.