perjantai 11. toukokuuta 2012

Monta tapaa maaestojen kiertämiseen

Videolähetysten maaestojen kiertäminen ei ole mikään uusi asia. Jo monen vuoden ajan netissä on jaettu ohjeita ja linkkejä tv-kanaviin, joista on voinut seurata esimerkiksi F1-kisoja. Urheilulähetykset ovat olleet kehityksen pioneereja, mutta asia koskee myös kokonaisia kanavia.

BBC:n tv-ohjelmia voi katsella iPlayer-ohjelmalla, mutta vain Britanniassa. Suomesta yritettäessä tulee virheilmoitus:


Kaupallisen ITV-yhtiön katseluohjelma on nimeltään TVCatchup, sekin toimii vain maan rajojen sisällä:


Ulkomailla lomaileva tai talviaan viettävä suomalainen huomaa saman Ylen Areenassa. Osa ohjelmista näkyy ja kuuluu, mutta osa ei. Estettyjä ovat mm. kaikki, joissa käytetään musiikkia, vaikka kyse olisi radiossa lähetetyistä klassisen musiikin pätkistä:


USAssa on Hulu.com, joka näyttää uusimmat jenkkien tv-sarjat tuoreeltaan, mutta jälleen kerran vain oman maan sisällä:


Kaikissa tapauksissa katsoja tunnistetaan ip-osoitteen perusteella. Jos osoite näyttää kuuluvan toisen maan rekisteriin, pääsyä ei myönnetä. Taustalla ovat tekijänoikeussyyt. Levittäjä on ostanut ohjelmien lähetysoikeudet vain omaan maahansa. Lisäksi ohjelmien lähettäminen koko maailmaan lisäisi verkkokustannuksia. Miksi palvella vieraan maan katsojia, jos heille ei voi näyttää edes mainoksia?

Moni kuitenkin haluaa katsoa kotimaansa ohjelmia ulkomailta, ja siksi estoja kierretään myymällä paikallista ip-osoitetta ulkomaille suojattuna vpn-yhteytenä. Se on helppo ottaa käyttöön kaikissa käyttöjärjestelmissä ja välittää mitä tahansa nettiliikennettä, myös ääntä ja videota. Vpn-yhteydet ovat kuitenkin maksullisia.

Ilmaispalveluitakin löytyy, mutta niissä on omat riskinsä. Kukaan ei tarjoa omaa ip-osoitettaan ulkomaisten käyttäjien iloksi ilman taka-ajatuksia. Ilmaispalvelut saattavat olla kaapattuja kotikoneita, jotka eivät tiedä välittävänsä liikennettä ulkomaille tai sitten kyse voi olla yrityksistä, jotka avaavat yhteyden vain omalla ohjelmallaan. Samalla ohjelma seuraa surffailua ja lisää www-sivuille lennossa uusia mainoksia.

Pahimmillaan ohjelmat voivat urkkia liikennettä ja kaapata salasanoja. Tästä syystä en suosittelisi ohjelmia kuten ExpatShield tai HotspotShield. Ilmaista lounasta ei ole -- ainakaan terveellistä ja hyvänmakuista.

Youtuben rajoituksia voi kiertää asentamalla Chrome-selaimeen lisäosia kuten Stealthy tai Youtube Unblocker. Stealthy vaatii hieman nörttihenkisyyttä, eikä toimi kovin luotettavasti. Kun pyysin ip-osoitetta Hollannista, tuloksena oli ranskalainen osoite (jossa Youtube-kiekkoilu on estetty). Unblocker toimii helposti ja automaattisesti, mutta sekään ei aina suostunut näyttämään USA-Valko-Venäjä-peliä antamansa filippiiniläisen ip-osoitteen kautta.

Toimiessaan Youtuben kuvanlaatu oli kohtuullinen, tuleehan lähetys suoraan kiekkoliiton virallisesta videofeedistä. Tv-laadusta on silti turha puhua. Eilen 10.5.2012 siihen lisättiin puolen tunnin viive jotta ilmaislähetys ei kilpailisi maksukanavien kanssa.

Youtuben lisäksi kiekkoilua voi katsoa myös muilta maailman urheilukanavilta, jotka välittävät kuvansa nettiin. Usein varsinaisena lähteenä on jokin kanavan asiakkaista, joka siirtää kuvan nettiin omasta televisiostaan. Tällainen välitystoiminta on tietenkin laitonta, mutta kuvan katsominen Suomessa ei. Harrastelijoiden virityksissä kuvanlaatu jää usein vaatimattomaksi.

Jos ei pelkää valheellisia Flash-päivityksiä ja tyttöpalvelujen mainoksia, venäläisen OnHockey-sivuston kautta löytyy esimerkiksi tällainen lähetys, joka tulee ilmeisesti jonkun kotikoneelta:

Selostus on ranskaksi mutta (heikkolaatuinen) kuva reaaliajassa.

Kuten esimerkeistä käy ilmi, melkein mitä tahansa pystyy katsomaan laillisesti netin kautta. Mahdolliseen rikokseen syyllistyy se, joka ulkomailla luvatta laittaa ohjelman nettiin.  

Aivan varmasti myös Maikkarin tv-yksikössä on tiedetty näistä mahdollisuuksista. On vain ajan kysymys, milloin maksukanavien ylivalta urheilulähetyksissä murenee lopullisesti. Se tietää lähetysoikeuksien hinnan romahtamista, mikä ei ole lainkaan paha asia. Nykyinen monopolihinnoittelu on nostanut hinnat järjettömälle tasolle.

Toisaalta urheilun siirtyminen ilmaiseksi nettiin aiheuttaa ongelmia pienille kielialueille. Jos Skoda sponsoroisi jääkiekon ilmaiseksi koko maailmalle, mahtuisivatko Suomen pelit ollenkaan mukaan? Kuka selostaisi ne? Kuka välittää nettiin ne urheilutapahtumat, jotka kiinnostavat vain kansallisia yleisöjä? Haluammeko tv-lähetystoiminnan siirtyvän pois Suomesta siten kuin vaikkapa Google on tehnyt nettimainoksille?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Väittäisin, että useimmille tuolla kuvanlaadulla ei kovasti ole merkitystä, kunhan streami tulee nykimättä ja katkeamatta.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa riittää, että ne ovat pienellä viiveellä saatavilla ja urheilu tai siihen verrattava reaaliajassa. Toki näissä sopcasteissa ja anteissa tulee 1 minuutin viive johtuen välitystekniikasta.

Anonyymi kirjoitti...

Joskus yrittäessä mennä amerikkalaisten korkean teknologian laitosten sivuille tulee teksti:
"Et ole USA:n kansalainen, sinulla ei ole pääsyä sivulle". Pohdin, joutuuko tuollaiselle yrittämisestä oitis CIA:n ta NSA:n epäiltyjen listalle?

Jari kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jari kirjoitti...

Siis verkkoliikenteen reitittäjä voi urkkia liikennettä ja kaapata salasanoja, ainakin jos ei käytä salattua yhteyttä (https). Itse vaihdoin facen salasanan, koska vahingossa tulin käyttäneeksi facea reitityspalvelun kautta.

Ainakin Operassa välityspalvelun voi vaihtaa ilman ohjelmia, mutta koska välittäminen vaatii välittäjältä kaistaa, ei ilmaisia proxyja ole käytännössä helposti saatavilla.

Anonyymi kirjoitti...

se mikä mua ihmetyttää tässä on se, että tollasia maaestoja voi olla EUssa! Täähän on yhteismarkkina-alue ja sillon yhdessä maassa streamattu lähetys pitäisi olla katsottavissa kaikissa EU-maissa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Levitysoikeudet ostetaan yhä maakohtaisesti. Ja hyvä niin -- muutenhan YLE joutuisi maksamaan ohjelmiensa Areena-näkyvyydestä 300 miljoonan eikä 5 miljoonan ihmisen mukaan :-)

hdmi kirjoitti...

"Toisaalta urheilun siirtyminen ilmaiseksi nettiin aiheuttaa ongelmia pienille kielialueille. Jos Skoda sponsoroisi jääkiekon ilmaiseksi koko maailmalle, mahtuisivatko Suomen pelit ollenkaan mukaan? Kuka selostaisi ne? "

Sitten suomalainen tv-kanava ostaa yksinoikeuden suomenkielisiin selostuksiin. Yleensä kysyntä ja tarjonta ovat löytäneet toisensa.

Villasukka kirjoitti...

Mielenkiintoista. BBC:n iPlayer toimii kuitenkin myös Suomessa ihan hyvin iPadilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka pääsisin katsomaan saksalaisten kanavien (2DF ym.) dokumentteja, jotka ovat nähtävissä vain Saksassa?