torstai 16. joulukuuta 2010

Kiintolevyjen hyvitysmaksu hämmästyttää

Hallituksen päätös laajentaa hyvitysmaksu ulkoisiin levyasemiin oli todellinen yllätys. Ainakin viiden vuoden ajan etujärjestöt ovat lobanneet aina vuoden lopulla voimakkaasti maksun laajentamista matkapuhelimiin ja usb-tikkuihin, levyasemat on mainittu vain sivulauseessa. Ja joka kerta ministeriö on torjunut hankkeet.

Kunnes nyt yhtäkkiä ministeriö myöntyy usb-levyasemien kohdalla. Miksi ihmeessä?

Ehkä vaalien lähestyessä haluttiin antaa myönnytys vaikutusvaltaisille etujärjestöille ja näin osoittaa, että luovan alan tarpeista huolehditaan. Mutta mihin unohtui oikeudenmukaisuus? Tekijöiden tukemiseen on monia kanavia. Veron kerääminen levyasemista, jotka eivät mitenkään liity itse asiaan, on epäoikeudenmukaista ja kohtuutonta.

Hyvitysmaksua kerätään laillisesta kopioinnista. Siis siitä, että kopioi esimerkiksi cd-levyn kaverilta. Kuinka moni kopioi kaverin cd-levyjä ulkoiselle levyasemalle? Levyjen sijaan niille tehdään varmuuskopioita kiintolevyistä, kotivideoista ja muusta aineistosta, joiden ei pitäisi kuulua pätkääkään tekijänoikeusjärjestöille. Huomaa, että dvd- ja Blu-ray-elokuvat ovat suojattuja, joten niiden kopiointi ei ole sallittua vaikka omistaisi levyn.

Maksun suuruus on 5 tai 10 euroa per asema. Se ei kuulosta paljolta. Kyse onkin periaatteesta. Miten on mahdollista, että ministeriö taas päätti verotukseen rinnastuvasta asiasta kuultuaan ainoastaan tekijänoikeusjärjestöjen edustajia? Miten on mahdollista, että yksi ala saa turvata etujaan omalla verotusoikeudella kenenkään kyseenalaistamatta kehitystä?

Ja turha piiloutua muka tekijänoikeuslain taakse. Hyvitysmaksua koskeva pykälä uusittiin vuonna 2005 EU-direktiivin jälkeen. Suomi oli ottanut vastaavan maksun käyttöön jo vuonna 1984, ja taisi olla niin tehdessään toinen maa Euroopassa heti Ruotsin jälkeen. Tekijänoikeuslaki vaihtoi maksun nimen ja legitimisoi sen, mutta periaate pystyi samana.

Tekijänoikeuslaki jättää ministeriölle laajan harkintavallan päättää, mitkä tallennusalustat ovat maksun piirissä. Miksi usb-asemiin tuli maksuvelvollisuus vasta nyt, vaikka asemia on ollut myynnissä jo lähes kymmenen vuoden ajan?

Vielä maksun suuruudesta: tyypillinen yhden teratavun usb-asema maksaa 72 euroa. Maksun myötä sen hinta nousee 10 eurolla (todellisuudessa vähän enemmänkin, koska hyvitysmaksuun lisätää vielä 23 prosentin arvonlisävero). Ensi vuonna levyn hinnasta 15 prosenttia on hyvitysmaksua.

Mikä muu ala saisi hallitukselta itselleen 15 prosentin korotuksen ilman julkista keskustelua tai edes todellisia perusteluita?

(Virallisesti maksupohjan laajentamisesta päättää hallitus, mutta siellä tuskin kukaan on paneutunut asiaan -- käytännössä hallitus vain hyväksyy opetusministeriön tekemän esityksen)

8 kommenttia:

Jussi Kari kirjoitti...

Asiatekstiä!

Ehkä eniten minua hämmentää hyvitysmaksun laajentamisen perusteena käytetty argumentti "tulotaso on tippunut". Mikä peruste se on? Luulisi, että markkinatalouteen kuuluu se, että jos tulotaso laskee, markkinoilla toimivat tahot pyrkivät tekemään tuotteistaan parempia ja kuluttajalle helpommin ostettavia, eivätkä huuda valtiota apuun.

Nythän "luova ala" ampuu itseään nilkkaan DRM:n keinoin ja syyttävät piraatteja "kulttuurikommunismista", vaikka vaativat itse "tulotason säilyttämistä"!

Ei ole valtion tehtävä tukea tuollaista verotuksen muodossa. Varastaako jääkaapin ostaja jääkauppiaan pöydästä?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep, tämä on kerrassaan kornia (tai oikeastaan hyvin paljastavaa): "Wallin lupasi vielä keskiviikkona eduskunnan budjettikeskustelussa esittää asetusta, joka lisää maksukertymää." - maksua siis haluttiin korottaa, jotta sen tuotto ei laskisi. Viis siitä, onko maksu oikeudenmukainen tai miten paljon laillista kopiointia ylipäätänsä tapahtuu.

Ehdin jo kuvitella, että OPM olisi takavuosien nuhteiden jälkeen ryhtynyt kriittisemmäksi etujärjestöjen vaatimuksia kohtaan, mutta vaalien lähestyessä kaikki näköjään kelpaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös nuo myy usb kovalevyn kuoria erikseen ilman kovalevyä? Ei siis hyvitys maksua kun alle 120GB ja sitten ostaa kuoreen sopivan sisäisen levyn, josta myöskään ei mene hyvitysmaksua.

Kaikki ovat tyytyväisiä, vai mitä :)

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi ministeriön esittelevä virkames ymmärtää tekniikasta yhtä paljon kuin sika satelliitista.
Ulkoinen kovalevy on käytännössä kotelo, jossa on tavallinen kovalevy sisällä. Jatkossa nämä myytäneen erikseen ja asiakkaan tehtäväksi jää yhdistää tuotteet. Tai sitten tilataan ulkomailta.

Yhtä kaikki, älytöntä ylläpitää veroa kestämättömin perustein.

Osmo kirjoitti...

Käsittääkseni hyvitysmaksusta pitäisi nykyään ALV mennä 9 % tasoisena. En tosin tiedä eritelläänkö tuota vai onko se jälleenmyynnissä vain erottamaton osa myyntihintaa. En vuosiin ole ostanut hyvitysmaksullisia tuotteita.

Hyvitysmaksu vuosia perustui lähinnä VHS-kasettiin ja CD-levyihin. Näiden osuuden laskiessa apuun tuli tilapäisesti digiboksit, joista meni hyvitysmaksua n. 15 miljoonaa vv. 2005-2009. Digiboksien myynnin vähennettyä maksut vähenivät. Nyt pitää keksiä jotain tilalle :-) Digiboksista maksua ei voi nyhtää jatkuvasti niin kuin VHS:stä. 500 gigan kovalevylle mahtuu n. 300 tuntia tv-ohjelmaa. Kovalevyllisestä boksista menee hyvitysmaksua 21 euroa, kun sadasta videokasetista meni 137 euroa.

Suomessa kansalaisen maksamat hyvitysmaksut ovat asukasta kohden maailman neljänneksi suurimmat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Käsittääkseni hyvitysmaksusta pitäisi nykyään ALV mennä 9 % tasoisena. En tosin tiedä eritelläänkö tuota vai onko se jälleenmyynnissä vain erottamaton osa myyntihintaa

ALVin suuruudesta on liikkeellä ristiriitaista tietoa. Ainakin tämän mukaan vero tyhjistä aihioista on 23 %.

Anonyymi kirjoitti...

Syyhän tuohon on lähestyvät vaalit. Poliitikot palkitsevat viime vaalien ison rahoittajansa ja varmistavat näin tuon tahon rahallisen tuen jatkossakin.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyypä tässä vuoden viimeisten päivien aikana tilata ulkoisia USB-asemia seuraavien kolmen vuoden valokuvaustarpeisiin, jääpä teostomafia nuolemaan näppejään...